Lenteuitstapje: fascinerend Extremadura (II)

Vorige week nam ik u mee naar Extre­madura en in het bijzonder naar de boeiende steden Cáceres en Mérida. Vandaag zetten we de verkenning van dit westelijke deel van Spanje voort en bezoeken het mooie Trujillo en het natuurpark Monfra­güe. Daar is het in alle delen van het jaar erg mooi maar in de lente is het er voor vogelliefhebbers helemaal een paradijs.
 
Met de stad Cáceres nog steeds als uitgangspunt rijdt u nu een kleine vijftig km oostwaarts, naar Trujillo. Trujillo is een plaats met minder dan tienduizend inwoners maar het heeft een rijke geschiedenis en een prachtig oud centrum met talloze monumenten. Het gehele oude centrum ligt aan de linkerkant van de weg waarover u komt aanrijden en het is het verstandigst te parkeren in één van de zijstraten links van de doorgaande weg en verder te voet naar de Plaza Mayor te gaan.Zoals in veel Spaanse steden met enige his­torie is ook in Trujillo de Plaza Mayor het middelpunt van alle activiteiten. U ziet er de kenmerkende bogengalerijen, diverse oude paleizen, de Iglesia de San Martín, talloze barretjes met terrassen en een groot standbeeld van een man te paard. Dit standbeeld, dat de Spaanse ontdekkingsreiziger Francis­co Pizarro uitbeeldt, is een belangrijk symbool in Trujilllo. Pizarro werd in 1478 in Tru­jillo geboren en hij zou bekend worden om­dat hij het huidige Peru veroverde en in 1535 de stad Lima stichtte. Pizarro was enige tijd gouverneur van Nueva Castilla, in de zes­tiende eeuw de naam voor een aanzienlijk deel van Zuid-Amerika. De Amerikaanse beeldhouwer Charles Cary Rumsey (1879-1922) was gefascineerd door de persoon Pizarro en hij maakte een drietal, vrijwel identieke, beelden van de Spaanse veroveraar. Eén beeld staat in het Amerikaanse Buffalo, de geboorteplaats van Rumsey, één exemplaar staat in Lima en één exemplaar staat dus hier in Trujillo.
 
Aan de Plaza Mayor is ook het toeristisch informatiekantoor gevestigd en daar kan men u van een plattegrond, informatie over openingstijden van de bezienswaardigheden en mooie folders over het nabije natuurpark Monfra­güe voorzien. Met een stadsplattegrond in de hand kunt u nu verder het oudste deel van het centrum verkennen, dat ommuurd is en boven de Plaza Mayor ligt. U verlaat het plein bij de Iglesia de San Martín en loopt dan achter de rij huizen waarin het informatiekantoor gevestigd is langs naar de Puerta de Santiago, één van de poorten die toegang geven tot het ommuurde deel. Ver­volgens kunt u de Santa Maríakerk bezoeken en de toren van dat 15e-eeuwse gebouw beklimmen. Vanaf het hoogste punt heeft u een schitterend uitzicht op de daken van Trujillo en de omgeving.Op het hoogste deel van het centrum ligt de ruïne van het Moorse kasteel, dat uit de negende tot twaalfde eeuw stamt. Ook vanaf het kasteel heeft u een onvergetelijk uitzicht.
 
Na het hele, niet zo grote centrum te hebben doorgeslenterd en natuurlijk wat lekkere kazen, wijn of vleeswaren te hebben genuttigd gaat de tocht verder naar het noorden.U kiest de weg EX-208 naar Torrejón el Rubio en komt voorbij deze plaats na een kleine vijftig km aan de rand van het natuurpark terecht.Monfragüe is één van de vijftien nationale parken van Spanje.

Bovendien is het gebied door de Unesco verklaard tot Biosfeer-reservaat. Het is een gebied dat door doorkruist wordt door de rivieren Taag en Tiétar. Zij hebben diepe kloven uitgesleten in het landschap en vooral op het punt waar deze twee rivieren elkaar ontmoeten is een indrukwekkend stuk natuur ontstaan.
 
In het natuurpark zijn een groot aantal korte en langere wandelingen uitgezet maar met de auto kan men al tot dichtbij enkele heel spectaculaire punten komen: het kasteel van Monfragüe en de Salto del Gitano. Vanaf de al genoemde EX-208 ziet u al ver van te voren een kasteelruïne op een hoge rots liggen. Als de weg begint de zigzaggen staat even later aan de rechterkant het kasteel aangegeven. U rijdt dit weggetje een stukje in en gaat dan verder te voet naar het kasteel. Het is het verstandigst hier ‘s morgens heel vroeg of in de namiddag te komen. Vanaf de kasteeltoren heeft men namelijk niet alleen een schitterend uitzicht op beide rivieren en de hele bosrijke omgeving maar deze plek biedt u ook de unieke ervaring om gieren te observeren. Vergeet bij het pakken van uw koffer dus niet de verrekijker, want Monfragüe is een waar vogelparadijs. In het park nestelen ongeveer vijfhonderd paartjes vale gieren en driehonderd paartjes monniksgieren. Vooral de vale gieren komen tot heel dicht bij de kasteelruïne terwijl ze over het landschap zweven en de grond afspeuren naar een smakelijk hapje.U daalt weer af en rijdt nog een paar bochten verder met de auto. Nu ziet u aan de linkerkant van de weg de Taag in de diepte en een flink aantal parkeerplaatsen langs de weg. Parkeer hier en loop langs de weg tot een uitzichtpunt dat de Salto del Gitano wordt genoemd. Het is een spectaculaire rotsformatie aan het water waar u met een beetje geluk behalve de twee genoemde gieren­soorten ook aasgieren, zwarte ooievaars, en diverse soorten arenden kunt zien. Op de rotsige eilandjes in het water zaten bijvoorbeeld toen ik er was een stuk of vier zwarte ooievaars.
 
U kunt nu verder naar het noorden rijden naar de stad Plasencia of na het oversteken van de rivier de wandelschoenen aantrekken. Voorbij de brug zijn diverse wandelroutes uitgezet. U kunt ook na het passeren van het plaatsje Villareal de San Carlos rechtsaf slaan en een eind diep het park in rijden. Met enig geluk ziet u grote trappen op de velden lopen of kraanvogels opvliegen. En altijd zijn er silhouetten van roofvogels in de lucht. Uit­eindelijk komt u uit in de buurt van de EX-A1 en kunt dan via de A-5 oostwaarts naar huis gaan of westwaarts naar Plasencia en de Valle del Jerte, nog zo’n mooi gebied dat vooral in april, in de tijd dat de kersenbloemen bloeien, heel erg de moeite waard is om te bezoeken. Maar daar kom ik misschien een ander jaar nog eens op terug.
 
Praktische informatieUitgangspunt Cáceres ligt 660 km ten wes­ten van Alicante. Via de A-31, A-43 en A-58 kunt u hier zonder tol te betalen komen. Het is een prachtige route, die door Albacete en Ciudad Real voert en veel van de Spaanse hoogvlakte laat zien.Als u ervoor kiest minstens een dag in het natuurpark Monfragüe door te brengen is de Hospedería Parque de Monfragüe een fijne overnachtingsaccommodatie. Het ligt aan de rand van het park en ‘s nachts is de stilte oorverdovend.Tip: Hoewel de Paasprocessies in?Trujillo heel bekend zijn, is het verstandiger om de Semana Santa te vermijden als u deze regio gaan bezoeken. Veel hotels zitten dan vol en de rust is ver te zoeken en dat is vooral jammer voor het natuurpark.
 
Door: Bea Lutje Schipholt
 
.