Hoe ‘Zorra’ het leven van Mery en Mark veranderde

Aanstaande zaterdag wordt in Malmö de finale van het Eurovisie Songfestival ge­houden. Nederland en België moeten nog maar zien of ze zich daarvoor weten te plaatsen, hoewel Joost Klein en Mustii een goede kans maken, maar Spanje is al zeker van een finaleplaats. De Spaanse vertegenwoordiging wordt gevormd door Nebulossa, een groep uit Ondara uit de provincie Alicante. De leden van de groep hadden nooit gedacht dat het lied ‘Zorra’ hun leven zo totaal op de kop zou zetten.
 
De 55-jarige Mery Bas en de 49-jarige Mark Dasousa zijn al 20 jaar getrouwd en ze hebben twee kinderen. In Ondara hebben ze een kapperszaak en schoonheidssalon waar vooral Mery tot voor kort een aanzienlijk deel van de dag doorbracht. Mark, die in werkelijkheid Lorenzo Giner heet, is ook mu­ziekpro­ducer en toetsenist. Hij produceerde in de afgelopen decennia platen voor tientallen Valenciaanse artiesten.In 2020 besloten Mery, die in het dagelijks leven María José Bas heet, en Mark samen een muziekgroep op te richten. Ze hadden net een reis gemaakt waarin ze een sterrenwacht hadden bezocht en daar viel het woord ‘nebulosa’ diverse keren. Nebulosa is het Spaanse woord voor ‘interstellaire gas- en stofwolken’. Mery en Mark besloten dat dit een mooie naam was voor hun groep maar voegden er als grap wel een extra s aan toe, als Valenciaans tintje. In het in Ondara veel gesproken Valenciaans komen immers veel dubbele medeklinkers voor, in tegenstelling tot het Spaans.De groep Nebulossa werd geboren en Mark en Mery schreven een serie liedjes. In 2021 kwam er een album uit en het lied ‘Glam’ werd erg goed ontvangen. Nebulossa ontving zelfs een aantal onderscheidingen als beste nieuwkomende groep van het jaar. Hun muziek klinkt een beetje als technopop uit de jaren tachtig of negentig van de vorige eeuw.Mark en Mery waren altijd al fan van het Eurovisie Songfestival en als grap deden ze in 2022 mee aan de voorrondes van het songfestival in San Marino. Dat kleine landje, dat zelf weinig inwoners heeft, vist altijd in de vijver van andere Europese landen om een vertegenwoordiger uit te kiezen. Zo doet dit jaar de Spaanse rockgroep Megara mee als kandidaat voor San Marino. Nebu­lossa werd in 2022 niet uitgekozen maar het avontuur smaakte wel naar meer.
 
Mery en Mark besloten in 2023 hun lied ‘Zorra’ in te zenden naar de RTVE om mee te kunnen doen aan het Benidorm Fest van januari 2024. De blijdschap was even groot als de verbazing toen ‘Zorra één van de zestien uitverkoren liedjes bleek te zijn. In de weken voor het Benidorm Fest konden alle kandidaten al beluisterd en bekeken worden via YouTube. En toen bleek dat veel mensen zich aangesproken voelden door de opmerkelijke tekst van ‘Zorra’ .Het woord ‘zorra’ is letterlijk vertaald een vrouwtjesvos maar in de volksmond is het een woord dat vaak verachtelijk wordt uitgesproken en de bijbetekenis van ‘teef’ of ‘bitch’ heeft.

Er worden vrouwen mee aangeduid die zich sletterig of afwijkend gedragen. De 55-jarige Mery zing in het lied onder meer: ‘Als ik alleen uitga, ben ik een slet; als ik me vermaak, nog meer’. ‘Als ik bereik wat ik wil, is dat niet omdat ik het verdien, en als ik successen boek, wordt dat niet op waarde geschat’. ‘Ik weet dat ik alleen maar die slet ben, het zwarte schaap, de onbegrepene, die je uit je evenwicht brengt’. ‘Maar het gaat goed met me, het was slechts een kwestie van tijd, ik roep nu naar alle windstreken wat ik voel.’ ‘Deze slet waar jij bang voor was, is sterker geworden en ik ben nu een slet op een ansichtkaart’.Tijdens het festival in?Benidorm bleek dat iedereen die zich wel eens afgekeurd heeft gevoeld vanwege afwijkend gedrag ‘Zorra’ in het hart had gesloten als lijflied en het werd luidkeels meegezongen. De show met twee gedeeltelijk ontklede mannelijke dansers viel in Benidorm in goede aarde, hoewel anderen er juist schande van spraken. Het is leuk op YouTube de video te bekijken van ‘Zorra’ tijdens de finale van het Beni­dorm Fest. De zaal zingt de tekst zo hard mee dat ze soms de toch al niet zo luide stem van Mery volledig overstemmen. Dit geeft echter goed weer hoe enthousiast het publiek was.‘Zorra’ won het Benidorm Fest, tot vreugde van een deel van de Spaanse bevolking en tot afschuw van een ander deel. Want het is een lied dat net zoveel fans als tegenstanders kent. Tegenstanders zeggen zich te schamen dat Spanje dit Europa instuurt, fans zeggen dat vorig jaar gebleken is dat prachtige nummers zoals ‘Eaea van Blanca Paloma in het Eurovisie Songfestival niet worden gewaardeerd.
 
Mark en Mery maken zich er niet zo druk om. Zij zijn van mening dat hun deelname al lang een succes is. ‘Zorra’ is op Spotify al 15 miljoen keer beluisterd. En als ze er in de afgelopen maanden in geslaagd zijn om slechts enkele mensen het gevoel te geven dat ze er mogen zijn zoals ze zijn, dat hun project ‘Zorra’ dan al geslaagd is. Ze houden zich ook niet mee bezig met de vraag hoe hoog ze zullen eindigen in Malmö en ook niet met de wetenschap dat de bookmakers ‘Zorra’ rond de 24e plaats inschatten. Want het is voor het artiestenechtpaar evident dat het internationale publiek de tekst van het lied niet zo goed zal begrijpen als het Spaanse publiek dat doet en dat het lied daarom waarschijnlijk minder zal aanslaan.Het leven van Mery, Mark en de percussioniste Carmen, die Nebulossa is komen vergezellen, is in de afgelopen drie maanden in een totale stroomversnelling terecht gekomen. Optre­dens op televisie, interviews door bin­nen- en buitenlandse media en nauwelijks tijd om de kapperszaak te betreden. Tussen alle drukke afspraken door vond Mery wel tijd om een aantal zanglessen te nemen want ze weet dat die paar hoge noten in het lied in Benidorm bepaald niet zuiver waren en dat op het Zweedse podium beter moet.
 
De twee opgroeiende kinderen van Mery en Mark beklagen zich er ondertussen wel over dat ze hun ouders zo weinig zien. Ze moeten er ook aan wennen dat hun vader en moe­der in enkele maanden tijd bekende personen zijn geworden en dat dat ook hun eigen leven beïnvloed. Maar het hele gebeuren heeft ook leuke kanten. De plaats Ondara is zo trots op Mery en Mark dat er op zaterdag 11 mei een Eurovisie-party georganiseerd wordt in de Plaza de Toros in het centrum van deze plaats in de Marina Alta. Vanaf 17.00 uur is er de hele namiddag en avond feest in de mooie, oude arena van Ondara, met eerst een DJ en concerten om in de stemming te komen, met foodtrucks om de honger en dorst te stillen en vanaf 21.00 uur op een enorm beeldscherm een live-registratie van het Eurovisie Songfes­tival in Malmö. Kaarten ad 5 euro kunnen worden gekocht op www.agendaondara.es en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. De gemeente Ondara hoopt er zo een mooi feest van te maken.
 
Bea Lutje Schipholt
 
.