Herfstuitstapje: onbekend Soria (2)

Vorige week beschreef ik op deze pagina de relatief onbekende maar bijzonder aantrekkelijke stad Soria, die zowel ge­schiedenis als natuurschoon te bieden heeft. Vandaag blijven we in de provincie Soria maar bezoeken een beeldschoon natuurgebied en de archeologische res­ten van een Romeinse stad.
 
Wie van natuur en rust houdt, is in de provincie Soria aan het goed adres. Er lopen geen snelwegen, er is weinig bebouwing en er is een zeer afwisselende natuur, met meren, bergen en veel groen. Een mooi doel voor een excursie die voor vrijwel iedereen toegankelijk is, is het gletschermeer Laguna Negra, gelegen op 1750 meter hoogte. Vanuit de stad Soria is het een klein uurtje rijden met de auto, via een mooie route.U verlaat Soria aan de westkant via de N-234. In het gehuchtje Cidones slaat u rechtsaf en vervolgt de route via de SO-810. De wegwijzers met ‘Laguna Negra’ zijn goed zichtbaar. De route voert nu langs het grote stuwmeer Cuerda del Pozo en over en langs de rivier de Duero. Daarna gaat het via de SO-830 tien kilometer verder noordwaarts. U rijdt het Parque natural de la Laguna Negra y los Circos Glaciares de Urbión zoals dit gebied voluit heet, binnen en rijdt linksaf een smalle asfaltweg op, daar waar de wegwijzer met Laguna Negra staat.Het is nu nog 10 km over een bochtige weg die flink stijgt. Wat opvalt, is de vegetatie. Aan beide kanten van de weg staan honderden grove dennen, een ander soort dennenboom dan die we hier in de provincie Ali­cante zien. De weg komt uit bij een slagboom. In het hoogseizoen - juni tot september en feestdagen - betaalt u hier 4 euro om de auto op het parkeerterrein neer te zetten. Buiten deze drukke tijden is het parkeerterrein gratis en kunt u zelfs nog 2 km verder rijden met de auto naar een kleiner parkeerterrein dat op 300 meter afstand van de lagune ligt.
 
Wie van wandelen houdt, raad ik echter aan de auto op het eerste terrein neer te zetten, en het smalle wandelpad te nemen dat u door het bos en langs een smal stroompje in een dik half uur naar het tweede parkeerterrein brengt. Deze wandeling is schitterend, onder het groene en in de herfst kleurende bladerdak en met het geluid van stromend water. Zorg wel voor schoenen met profiel die ertegen kunnen om een beetje nat te worden want als het heeft geregend kan de grond hier en daar drassig zijn. Ook hier staan veel grove dennen maar ook beuken en sparren.In de zomermaanden loopt er voor mensen die niet zo goed ter been zijn of niet willen wandelen een busdienst tussen de twee parkeerterreinen, voor 1,20 heen en terug.Vanaf het tweede en hoogste parkeerterrein is het nog vijf minuten verder wandelen naar de Laguna Negra, een van oorsprong gletschermeer dat helemaal omringd wordt door bergen. In de zomer is het hier heerlijk koel, in de winter ligt er regelmatig sneeuw op de omringende bergen, waarvan de Pico Urbión met 2228 meter de hoogste is. Het is slechts één dag per jaar toegestaan om in het meer te baden, dat is begin augustus als de zwemwedstrijd van de Laguna Negra wordt gehouden.De Laguna Negra komt voor in talloze legendes en verhalen.

Ook dichter Antonio Ma­chado, over wie ik het vorige week uitgebreid had, beschreef het meer in zijn werk. In veel van de legendes wordt gezegd dat het meer geen bodem heeft. Het is een feit dat het heel diep is en daarom ook zo donker van kleur.Het is prachtig om over de houten plankieren langs een klein deel van de oever van het meer te wandelen en te genieten van de stilte. Vooral als men ‘s ochtends bijtijds gaat, is het hier ongelooflijk rustig en de natuur is in één woord indrukwekkend. Bij het meer be­ginnen ook nog twee andere wandelroutes, eentje van 2,4 km maar wel behoorlijk veel stijging naar de ‘Mirador de la Laguna’. Zoals de titel al aangeeft heeft men vanaf het eindpunt van deze route een mooi uitzicht over het meer. De tweede route is 10 km lang en alleen geschikt voor geoefende wandelaars. Ze leidt naar de top van de Pico Urbión en naar de plek waar de rivier de Duero ontspringt.Terug bij de auto gaat het via een andere smalle asfaltweg terug naar de SO-830. U heeft nu twee keuzes. Als u nog meer wilt doen en zien in?Soria slaat u rechtsaf en rijdt via de dezelfde route als de heenweg terug naar de provinciehoofdstad en of naar de tweede belangrijke bezienswaardigheid die ik vandaag beschrijf. De andere optie is linksafslaan richting Logroño en door een schitterend gebied rijden dat Cameros heet en dat op de grens tussen Soria en La Rioja ligt. De weg naar Logroño biedt landschappelijk de ene na de andere verrassing, met vreemd gevormde rotsen, snel stromend water en kleine dorpjes. Maar daar komen we misschien een andere keer op terug.
 
Vandaag neem ik u mee terug naar Soria en om precies te zijn naar de archeologische opgravingen van Numancia. Deze liggen ze­ven kilometer ten noorden van de stad Soria en zijn te bereiken door de N-111 richting Logroño te nemen en vervolgens de afslag Garray-Arnedo. Wie zich verdiept heeft in de ge­schiedenis van het Iberisch schiereiland zal de naam Numancia ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Numancia was een Kelt­iberische nederzetting op een heuvel aan de Duero. Toen de Romeinen in de tweede eeuw voor Christus bezig waren het Iberisch schiereiland te veroveren, hield Numancia het langste stand. Pas toen de Romeinse legers Numancia acht maanden belegerden, konden ze de nederzetting veroveren en er hun eigen stad stichten, bovenop de verwoeste resten. De Keltiberische inwoners hadden echter vrijwel allen zelfmoord ge­pleegd of waren door de honger omgekomen. Numancia heeft daarom altijd gestaan voor moed en doorzettingsvermogen.Op het huidige opgravingsterrein zijn resten van zowel de Keltiberiërs als de Romeinen gevonden. De Romeinen waren hier tot de vierde eeuw na Christus. Er zijn stukken ge­restaureerd en opnieuw opgebouwd om een idee te geven van de muren, de uitkijktorens en de forten die de Romeinen bouwden om de stad te belegeren. Verder zijn er resten gevonden van badhuizen, woningen, een molen, waterputten en straten. Ook wordt mooi uitgelegd hoe de Romeinen de resten van de verwoeste Iberische gebouwen ge­bruikten om er hun eigen bouwsels bovenop te zetten.Het is het verstandigst om vóór een bezoek aan Numancia de website numanciasoria.es te raadplegen en vooraf een bezoek met gids te reserveren. Numancia is op zondagmiddag, de hele maandag en op sommige feestdagen gesloten. De entree bedraagt 4 tot 6 euro. En voor wie nog meer wil weten en zien: in het Museo Numantino in de stad Soria worden veel vondsten tentoongesteld.
 
Praktisch: Soria ligt 550 km van Alicante en is via Valencia en Teruel in een kleine zes uur te bereiken. Een fijn en goed gelegen hotel is Alfonso VIII aan de gelijknamige straat.Door: Bea Lutje Schipholt
 
.