Revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)


 
Men spreekt van Niet Aangeboren Hersenletsel als er op latere leeftijd letsel aan de hersenen ontstaat ten gevolge van Traumatisch Hersenletsel of Niet traumatisch Hersenletsel.Oorzaken van NAH zijn onder andere: een herseninfarct, hersenbloeding, hersenletsel na een trauma, MS, Parkinson, tumor, bestraling, chemotherapie en meningitis. De gevolgen hiervan zijn meestal erg divers en ingrijpend. Hierbij moet u denken aan krachtsvermindering, spasticiteit of uitval van spieren, cognitieve problemen, (aandacht, concentratie) en sociaal-emotionele problemen (angst, vermoeidheid).
 
Revalidatie en de behandelingDe behandeling start met een intake van de revalidatiearts en een gespecialiseerde fysiotherapeut waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden en beperkingen. Doelstellingen en behandelplan worden samen met de patiŽnt besproken. Naast individuele behandeling, kan er ook in groepsverband worden getraind in de revalidatie zaal en/of het zwembad.Tijdens de behandeling kunt u als revalidant ondersteund worden door een team dat bestaat uit: Revalidatiearts, Neuropsycholoog, Neuroloog, Fysiotherapeut, Ergotherapeut, Acupuncturist, Podoloog, Orthopedische schoenmaker en Psychotherapeut.
 
Fysieke revalidatieHet accent tijdens de fysieke fysiotherapeutische revalidatie behandeling ligt op het verbeteren van gecoŲrdineerde bewegingen, conditie, mobiliteit van de gewrichten, verminderen spasticiteit en verbeteren van de spierfunctie (kracht). Veel aandacht wordt besteed aan het weer leren lopen, opstaan, balans en evenwicht. Inactiviteit en vermoeidheid worden ook aangepakt.
 
Cognitieve revalidatieCognitieve revalidatie behandelt de niet-lichamelijke, niet direct zichtbare gevolgen van een hersenletsel. Dit zijn de stoornissen in de cognitieve functies en emoties en de gevolgen van het gedrag. Cognitieve functies zijn hersenfuncties zoals aandacht, geheugen, het planmatig handelen, waarneming en de taal. Na een hersenletsel kunnen deze functies verstoord zijn. Ook kunnen er emotionele stoornissen ontstaan. Dat leidt tot beperkingen in het gedrag en mogelijk in zelfstandigheid, werken, met mensen omgaan, autorijden en andere dagelijkse activiteiten.Het is van groot belang dat ook de directe relaties van de revalidant, zoals verzorgers, partners en vrienden, op de hoogte zijn van het revalidatieprogramma, omdat ook zij erg veel te verduren krijgen. En wat zeker niet vergeten mag worden is het feit dat een NAH patiŽnt eigenlijk een nieuwe persoonlijkheid krijgt wat voor de meeste problemen zorgt, zowel voor de revalidant zelf maar ook voor de partner en de familie. Ook voor hen is er ondersteuning mogelijk, want de revalidant zal niet altijd in staat zijn om iets uit te leggen of duidelijk te maken wat hem of haar dwars zit.
 
Gespecialiseerd teamRevalidatiecentrum Medifit heeft een gespecialiseerd team voor de behandeling van patiŽnten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De behandeling richt zich op het bevorderen van herstel, maar ook op het leren omgaan met de beperkingen en het vinden van passende oplossingen. Het doel van de behandeling is dat je, ondanks de beperkingen, zo zelfstandig mogelijk wordt in je eigen omgeving.Revalidatiezorg bij Medifit wordt vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars uit het basispakket, u hoeft dus niet aanvullend verzekert te zijn. Hiervoor is wel een indicatiestelling/ verwijzing van een revalidatiearts nodig. Voor meer informatie of een afspraak met onze revalidatiearts of fysiotherapeut kunt u bellen naar 96 649 5448 of mailen naar info@medifitreha.com
 
Ctra. Moraira - Benitachell 22,03740 Moraira. 96 649 54 48www.mediftreha.nl
 

Schenken onder de last van vruchtgebruik


 
VraagAls trouwe lezer van uw rubriek hebben wij de volgende vraag:Wij zijn al meer dan 10 jaar resident van Spanje en zijn daardoor belastingplichtig in Spanje en zijn boven de 70 jaar. Nu overwegen wij een deel van de opbrengst van de verkoop van onze huidige woning in Spanje te besteden aan de koop van een andere woning in de Comunidad Valencia. Als voorloper van de toekomstige erfenis, willen we deze woning dan op naam zetten van onze dochter die in Nederland woont en daar uiteraard belastingplichtig is en dat wij dan het vruchtgebruik hebben. Moeten wij dan om belastingtechnische redenen een huur betalen aan onze dochter en wat zal dit voor beide partijen betekenen en welke stappen moeten wij dan ondernemen. Wij zijn benieuwd naar uw antwoord.Hartelijk bedankt.
 
Antwoord
 
Het antwoord op uw vraag trachten we in twee fases te geven. De "verkoop" en vervolgens de (gedeeltelijke) ďherinvestering of aankoopĒ.
 
Verkoop
 
Indien u, nu u beiden langer dan 10 jaar aaneengesloten in Nederland uitgeschreven bent, uw Spaanse woning verkoopt, kunt u de opbrengst bij verkoop van die woning naar uw eigen rekening in Nederland transfereren. Vervolgens kunt u van dat tegoed al direct, indien u dat zou wensen, het door u gewenste bedrag aan uw dochter overmaken bij wijze van schenking. Deze schenking is niet belast in Nederland en ook niet in Spanje. Ten gevolge van de verkoop betaalt u in Spanje ook geen "vermogenswinstbelasting". Dus er wordt geen 3% voorheffing ingehouden.
 
Herinvestering/aankoop andere woning in Spanje
 
Stel nu dat u voor 200.000,- Ä een nieuwe woning koopt en daarbij overweegt om het bloot-eigendom van die koop direct aan uw dochter te schenken, terwijl u en uw echtgenote het levenslange en opvolgend vruchtgebruik reserveren. Laten we verder aannemen dat op de dag van onderteke≠ning van de notariŽle akte (in Spanje) waarin een en ander vastgelegd wordt, de jongste van u beiden (de ouders) 75 jaar is. De waarde van het blooteigendom is dan (uit Spaanse fiscale optiek) 86% van de totale koopsom. Vervolgens schenkt u aan uw dochter (van het tegoed op uw bankrekening in Nederland) 86% van 200.000,-.Ä. Die schenking is vrij van schenkingsrecht, zowel in Nederland als in Spanje. Daarna koopt uw dochter het blooteigendom en betaalt haar aandeel in de koopsom met eigen geld en u betaalt de resterende 14% voor het vruchtgebruik, dat aan u en uw echtgenote toekomt. Omdat u vanaf de dag van koop vruchtgebruiker bent, is er geen sprake van huur. U gebruikt het nieuwe eigendom en betaalt alle ermede samenhangende "exploitatiekosten". Voor uw dochter geldt dat ze geen box-III heffing betaalt, want ze ontvangt geen baten uit haar nieuwe investering en Spanje heft bij u de gecombineerde jaarlijkse inkomsten/vermogens≠heffing. Na het overlijden van de laatste van u en uw echtgenote is uw dochter volledig eigenaar van de woning, vanaf welke dag dus alle variabele en vaste lasten voor haar rekening komen. Zij heeft vanaf dat moment de volledige en vrije beschikking over het eigendom en betaalt geen successiebelasting.
 
Ed Richelle - Servitur slEdif. Servitur - El Planet 7 Ctra: Finestrat(CV-758) Benidorm. Tel: 96 585 08 91www.servitur.esIndien u, Belgische of Nederlandse lezer,een vraag over erfrecht of testament heeft, erfrechtdeweek@gmail.com