De Week
Het meest gelezen Nederlandstalige weekblad van Spanje!
MenuNalatenschap met een rol voor stiefmoeder
Vraag:?Mijn vader is vijf maanden geleden in Spanje, waar hij sinds 2017 woonachtig was, overleden. Hij was weduwnaar. Zijn tweede echtgenote, mijn stiefmoeder, overleed 8 maanden eerder. In Nederland had vader in 2015 een testament gemaakt, waarin hij zijn twee kinderen (mijn zus en ik) tot erfgenamen benoemde.Echter, in Spanje is nu een officieel document (een soort testament) aangetroffen, waaruit blijkt dat vader het vruchtgebruik van de Spaanse woning aan zijn tweede echtgenote legateert. Bovendien blijkt dat het Spaanse huis nog steeds op naam van vader en moeder staat. Wij veronderstelden steeds, zoals vader vaak bevestigde, dat het huis na het overlijden van mijn moeder (2005) helemaal aan hem toebehoorde.De notaris in Nederland wil een “verklaring van erfrecht” afgeven, nadat zij zeker weet dat het Spaanse stuk, rechtsgeldig is opgesteld en geen effect meer sorteert, nu stiefmoeder vooroverleden was. Correspondentie van de notaris met een Spaans “college van notarissen” heeft tot niets geleid (geen reactie!).De stukken betreffende het mogelijke testament in Spanje doe ik u hierbij toekomen.Onze vraag luidt: hoe kan onze notaris met zekerheid vaststellen, hoe het Spaanse erfrecht de overgang van het onroerend goed beïnvloedt.
Antwoord:Dank voor toezending van de vraag met de bijlagen. Aan de hand daarvan hebben we vastgesteld dat uw vader inderdaad een testament in Spanje had.De inhoud is die, welke u ons deed toekomen, u stuurde ons een niet getekende kopie “copia simple”. Omdat de inhoud van dit testament, dat in 2017 getekend werd door uw vader, uitsluitend ziet op het legaat van levenslang vruchtgebruik voor zijn tweede echtgenote, is de situatie –aangaande de vererving- duidelijk.Bovendien heeft uw vader in het Spaanse testament uitdrukkelijk vastgelegd, dat het eerder getekende testament in Nederland met betrekking tot de rest van de inhoud, volledig van kracht blijft.Voorts heeft informatie van het eigendomsregister uitgewezen dat uw ouders het huis kochten op beider naam, als gevolg van de zinsnede: “gehuwd volgens het in Nederland geldende huwelijksgoederenregime”.Om de tenaamstelling op te lossen kunt u uw notaris vragen een verklaring van erfrecht af te geven, waarin zij verklaart wie na het overlijden van uw moeder haar erfgenamen waren en vervolgens op te nemen wie de erfgenamen van uw vader zijn*. Met het oog daarop en rekening houdend met de formaliteiten in Spanje dient u nog wel een origineel afschrift te bemachtigen van het bewijs van het “Centraal Testamenten Register” in Madrid, waarin staat wanneer het testament getekend werd. Vervolgens kunt u met dat bewijsstuk aan de notaris in Spanje (of de opvolger in diens protocol) een authentiek afschrift van het testament vragen.Tevens dient u een overlijdenscertificaat van zowel uw vader, moeder en uw stiefmoeder boven water te halen.Ook dienen uw zuster en u zelf een fiscaal nummer in Spanje te hebben, vóórdat de definitieve akte bij een willekeurig door u te kiezen notaris in Spanje getekend kan worden. Krachtens die akte aanvaarden u en uw zuster het huis op uw beider naam. Nadat de akte bij de loketten van de gemeente (plus-valía belasting), belastingdienst (erfbelasting) en het eigendomsregister (overschrijving huis op uw beider naam) gepresenteerd en weer afgehaald is, is de woning in Spanje op naam van u en uw zuster geregistreerd.*Wij gaan er als vanzelfsprekend van uit dat de erfgenamen van uw moeder uw vader en/of hun twee kinderen zijn.
Ed Richelle - Servitur slEdif. Servitur - El Planet 7Ctra: Finestrat (CV-758) Benidorm.Tel: 96 585 08 91 www.servitur.esWij nodigen u uit uw vragen over erfrecht te zenden naar: erfrechtdeweek@gmail.com
Onredelijke waardering door de fiscus
Vraag
Wij -drie kinderen van twee overleden ouders- hebben vorig jaar een huis in Gata de Gorgos geërfd. Zoals in deze rubriek al eens eerder gesuggereerd werd, ontbinden we het gezamenlijke bezit, waarna mijn oudste zus volledig eigenaar wordt van het huis.Maar, nadat de waarde vorig jaar ruim 121.000 euro was, is die volgens onze advocaat, die ook de gestor van mijn ouders was, nu ineens 262.000 euro. Er is volgens hem een nieuwe belastingmaatregel. Een lokale makelaar liet ons desgewenst weten dat de maximale vraagprijs 150.000 euro is, indien we het huis zouden willen verkopen.Hoe ontkomen we aan dit waanzinnige standpunt van de belastingdienst in Spanje? Eerder hadden we al veel trammelant met een Spaans sofinummer, NIF, en nu dit? Wij zijn bang dat veel meer mensen hiermee te maken zullen krijgen, dank voor uw aandacht.
Antwoord
De situatie die u beschrijft komt momenteel meer voor. Er is een nieuwe methode uitgevonden om de waarde van een onroerende zaak, wanneer er sprake is van een overdracht, vast te stellen.De waarde, die het resultaat van deze vernieuwingsdrang is, wordt geduid als “valor de referencia”. Het bijzondere aan deze fiscale norm is de volgende: “Indien betrokkenen een hogere waarde opgeven in een openbare akte, slikt de fiscus die hogere waarde” en: “Wanneer betrokkenen een lagere waarde dan de “valor de referencia” opgeven, dient afgerekend te worden op de door de fiscus vastgestelde waarde”. Dus eerst betalen en dan terugvorderen. Omdat die laatste handeling nogal wat inspanning vergt en dus kosten met zich meebrengt, voelen de “betrokkenen”, zich benadeeld. Men ziet op tegen het gedoe van de administratieve procedure. Over resultaten van zo´n procedure is in deze fase nog (te) weinig bekend. Daarom raden wij u het volgende aan:Vraag uw gestor/belastingdeskundige in Spanje een rapport in te dienen bij de fiscus, waarin, naast de IBI-kwitanties (jaarlijkse Spaanse o.g. belasting) van de laatste 5 jaar, een taxatierapport ingesloten wordt, opgesteld door een erkende deskundige voor dat doel. Echter, indien u geduld heeft met de volgende stap –overdracht aan uw zuster- kunt u ook regelmatig informeren bij uw gestor of er al een uitspraak van de administratieve rechter bekend is, die als precedent voor uw zaak kan dienen. Onze ervaring is dat de rechter in procedures van fiscaal/administratieve aard (in de achter ons liggende periode van 15 jaar) regelmatig vonniste in het voordeel van de belastingbetaler!
Ed Richelle / Saskia van der SchuitEdif. Servitur - El Planet 7Ctra: Finestrat (CV-758) Benidorm.Tel: 96 585 08 91 www.servitur.esWij nodigen u uit uw vragen over erfrecht te zenden naar: erfrechtdeweek@gmail.com