De Week
Het meest gelezen Nederlandstalige weekblad van Spanje!
MenuStiefvaders zijn er ook
VraagMijn moeder, die recent in een verpleeghuis is overleden -ze was de laatste zes maanden niet meer aanspreekbaar- heeft zich na 4 jaar “weduwe-zijn” in de armen gestort van een 23 jaar jongere man. Hij begon als chauffeur/manusje van alles, na enige tijd kookte hij en na een cruise die ze samen maakten was het samenwonen compleet. Mijn moeder heeft drie kinderen, die in drie verschillende landen woonachtig zijn, geen van de drie woont in Spanje. Toen ik mij bij het huis van moeder in Alfaz del Pí meldde om haar administratie door te nemen, liet Jan (hij heet niet zo) me er niet in.Wel vertelde Jan mij, dat alles nu van hem was. Hij was doende met een advocaat om een en ander te documenteren. Onderzoek leerde dat Jan en mijn moeder in 2018 getrouwd zijn. Dus Jan is nu mijn stiefvader! Aan de kinderen van moeder heeft Jan blijkbaar geen boodschap. De rekeningen van het verpleeghuis werden betaald, maar omtrent de mutaties in het riante vermogen dat moeder na het overlijden van vader (2010) ten deel gevallen is, heb ik geen idee. Welke stappen dien ik te nemen om helderheid te krijgen over de rechten van de kinderen versus Jan? Dank voor uw moeite.
AntwoordWij raden u aan om, onafhankelijk van de medewerking van Jan, zelf de volgende informatie te verzamelen.In de gemeente, waar uw moeder overleed, vraagt u twee verklaringen van overlijden te weten: één meertalige en één Spaanstalige. De Spaanstalige uitvoering geeft u af aan een notaris in Spanje en nodigt hem/haar uit bij het “Centraal Testamentenregister” in Madrid navraag te doen of uw moeder een testament had. Indien blijkt dat zij een testament gemaakt heeft vraagt u, weer via dezelfde notaris, de inhoud van dat document op. Als “kind” van overledene bent u gerechtigd van die inhoud kennis te nemen.De meertalige verklaring geeft u af aan een notaris in Nederland. U nodigt hem/haar uit navraag te doen bij het “Centraal Testamentenregister” in Den Haag inzake het bestaan van een testament.Indien in het meest recente testament dat uw moeder maakte -dus in Spanje of in Nederland- te lezen is, dat “het alle voorgaande/eerder gemaakte beschikkingen herroept” weet u met welke beschikking -inhoudend de laatste wil van uw moeder- u te maken heeft.Vervolgens vraagt u aan een notaris in Spanje of in Nederland, welk recht op de uitvoering van het testament van toepassing is, dat kan Nederlands of Spaans recht zijn.Indien Spaans recht van toepassing is, wendt u zich tot een de eerder ingeschakelde Spaanse notaris en nodigt hem/haar uit een “Verklaring van Erfrecht” af te geven.De handelingen, die u vanaf dit moment dient te verrichten zijn geheel afhankelijk van de inhoud van het laatste testament en de uitwerking daarvan. Het is ondoenlijk om die op een rij te zetten. De uitersten zijn, door uw bril bezien:? Jan ontvangst helemaal niets ten gevolge waarvan het vermogen van uw moeder aan de kinderen en of ander benoemde erfgenamen, ten deel valt.? Het ander uiterste is, dat uw moeder Jan tot universeel erfgenaam benoemd heeft. De kinderen kunnen een claim indienen om hun legitieme portie (naar Spaans recht) op te eisen.Om de omvang van het vermogen, dat deel uitmaakt van de nalatenschap vast te stellen, dient nog uitgezocht te worden welk huwelijksgoederenrecht van toepassing is op het in 2018 gesloten huwelijk en wat dit in de praktijk voor de omvang van de nalatenschap betekent.Tenslotte doet u er goed aan uit te (laten) zoeken, op welk wijze de nalatenschap van uw vader, na diens overlijden, verdeeld werd. Het is zeer waarschijnlijk dat de drie kinderen een vordering op moeder hebben, welke vordering nu, ten gevolge van haar overlijden, opeisbaar is.
Ed Richelle - Servitur slEdif. Servitur - El Planet 7Ctra: Finestrat (CV-758) Benidorm.Tel: 96 585 08 91 www.servitur.es
Wij nodigen u uit uw vragen over erfrecht in Spanje te zenden naar: erfrechtdeweek@gmail.com
Toedeling huis in Spanje na overlijden
VraagGezondheidsredenen verlangen van mij op korte termijn een beslissing over de volgende kwestie te nemen. Een recente diagnose luidt dat ik nog enkele maanden te leven heb. Ik heb twee, in Nederland woonachtige, kinderen. Mijn vrouw en ik zijn buiten elke gemeenschap van goederen getrouwd. Onze woning in Javea, waar we bijna 20 jaar resident zijn, is volledig van mij (erfenis van eerder gestorven eerste vrouw) en heeft een waarde van plm. 400.000,- euro. Mijn wens is om de beschikking over dit huis helemaal aan mijn vrouw te doen toekomen na mijn overlijden. Ze mag het niet verkopen, zonder medewerking van beide kinderen, die er na haar overlijden vrij over mogen beschikken.Het overige vermogen is volledig bestemd voor mijn vrouw dus daar delen de kinderen niet in.Mij vraag luidt nu: kan ik een testament maken, waarin het voorgaande vastgelegd wordt en met welke erfbelasting consequenties dient mijn vrouw rekening te houden.
AntwoordTestament Uw intenties zijn zeker goed vast te leggen in een testament, waarin u een keuze voor Nederlands recht maakt. Een optie is dat u het levenslange vruchtgebruik van de woning in Javea legateert aan uw echtgenote en het bloot-eigendom van die woning “voor gelijke delen” aan uw twee kinderen. Daarbij is het nuttig in grote lijnen vast te leggen, wie tijdens het leven van uw echtgenote welke lasten betaalt. We denken aan groot en klein onderhoud, jaarlijkse belastingen, opstal- en inboedel verzekering etc. Tevens verdient het aanbeveling een bepaling met betrekking tot de inboedel van het huis te maken, discussie hieromtrent ligt snel op de loer.Na opname van het beschreven “legaat” benoemt u uw echtgenote tot enig erfgename van uw nalatenschap. Tot meerdere zekerheid neemt u nog op, dat indien één van de (of beide) kinderen een beroep zouden doen op hun legitieme portie, de betaling daarvan in geld uitgedrukt, eerst ná het overlijden van uw echtgenote opeisbaar is.
Erfbelasting
Bij uitvoering van uw laatste wil, volgens de hiervoor aangegeven richtlijn, is de erfbelasting ten laste van de “verkrijgers” natuurlijk afhankelijk van de omvang van uw totale vermogen ten tijde van uw overlijden.Met de erfbelasting in Nederland hebben de drie betrokkenen bij de verdeling van uw nalatenschap niets te maken. Nederland heft niet.De fiscus in Spanje (Comunidad Valenciana) hanteert op dit moment een vrijstelling van 100.000,- per betrokkene. De waarde van het vruchtgebruik van de woning is afhankelijk van de fiscale waarde van die woning op de dag van overlijden en van de leeftijd van uw echtgenote op die dag.Immers, het levenslange bezitsrecht van een vruchtgebruiker van 50 jaar vertegenwoordigt voor de bloot-eigenaren (in uw geval: de kinderen) een andere waarde (toekomstperspectief) dan datzelfde recht wanneer die vruchtgebruiker 90 is.Omdat uw echtgenote ook nog overig vermogen van u erft en de tarieven progressief zijn, kunnen wij niet vaststellen welk erfbelasting zij zal dienen te betalen. Wel staat vast dat haar “wereldwijde” vermogenstoename ten gevolge van de vererving belast wordt. Dus met betrekking tot haar aandeel in de nalatenschap naast het vruchtgebruik op de woning, dient zij ook erfbelasting in Spanje te betalen.
Ed Richelle / Saskia van der SchuitEdif. Servitur - El Planet 7Ctra: Finestrat (CV-758) Benidorm.Tel: 96 585 08 91 www.servitur.esWij nodigen u uit uw vragen over erfrecht te zenden naar: erfrechtdeweek@gmail.com