Tapasroute ter gelegenheid van Benidorm Fest

BENIDORM – Benidorm maakt zich al weken op voor de tweede editie van het Benidorm Fest, het liedjesfestival waar de volgende inzending voor het Eurovisie Songfestival zal worden gekozen.Er zijn drie gala’s: twee halve finales en een finale, en er zijn nog aantal kleinere concerten. Maar ook voor mensen die niet zoveel hebben met de muziek van tegenwoordig valt er wat te genieten in Benidorm de komende week. Van 27 januari tot 5 februari is er namelijk ook het Tapas Fest. De achttien deelnemende bars en restaurants presenteren alle hun meest smakelijke tapa, die de bezoeker voor 2,50 kan uitproberen. Via een QR-code die met de telefoon gescand kan worden, kan de bezoeker vervolgens zijn stem uitbrengen (één tot vijf sterren) en zo zal niet alleen één van de horecagelegenheden een prijs van beste tapa krijgen, maar zullen ook onder de stemmers prijzen worden uitgereikt. De deelnemende bars en restaurants zijn: Angelillo, L’Abadía, El Mesón, Esturión, Brasería Aurrerá, La Cava Aragonesa, La Marina, Tabernita del Sur, La Tapería, Los Peces, Malaspina, Manila, Mía Social Club, Pinocchio Playa, Pintxo Aurrera, Taberna Andaluza, Wine on en Zarzosa.
 

De roze lagune van Torrevieja in de metro van Madrid

TORREVIEJA – De gemeente Torrevieja grep de week van de toeristische beurs FITUR aan om nog eens extra promotie te maken in de Spaanse hoofdstad. En dat gebeurde op een opvallende manier.Sinds 18 januari en nog tot 18 februari zijn de wanden van één van de drukste metrostations van Madrid, aan de Gran Vía, bedekt met schitterende afbeeldingen van Torrevieja en de tekst: ‘+ cerca de lo que imaginas’ (dichterbij dan je denkt). Vooral een spectaculaire foto van de roze lagune van de zoutmeren trekt daarbij de aandacht. De gemeente Torrevieja heeft aardig in de buidel getast voor deze campagne maar de toeristen uit Madrid zijn heel belangrijk voor Torrevieja en dus is voor deze manier van adverteren gekozen.
 

Horlogefirma profiteert van onmin tussen Shakira en Piqué

SPANJE – Het zal vrijwel niemand zijn ontgaan dat de Colombiaanse zangeres Shakira en de Catalaanse voetballer Gerard Piqué uit elkaar zijn.Het bedrog van de voetballer en de reactie van de zangeres werden breeduit in de pers vermeld. Vervolgens zong Shakira in haar eerstvolgende single over Piqué en aan het begin van het jaar kwam een nieuwe single uit, ‘Music Sessions #53’ geheten. Het filmpje ervan op YouTube werd in een week al 150 miljoen maal bekeken. Ook dit lied gaat over de verbroken relatie, met een flinke sneer naar de nieuwe vriendin van Piqué en de voormalige schoonmoeder. In de tekst komen zinnen voor ‘Je verruilde een Ferrari voor een Twingo’ en ‘je wisselde een Rolex in voor een Casio’. De voetballer speelde vervolgens handig in op alle aandacht door in een Twingo aan te komen bij een nieuw, door hem georganiseerd sporttoernooi en meldde dat de horlogefirma Casio met hem in zee wil voor sponsoring. Dat laatste is door Casio niet bevestigd maar wel merkt de firma dat de Casio’s de laatste week aardig in trek zijn bij de jongere Spaanse bevolking. Ook horlogewinkels in Alicante merken de groeiende aandacht voor het ‘degelijke merk’ Casio en melden dat jeugd voor de etalage blijft staan om naar ‘het horloge van Piqué’ te wijzen. Zo slaan beide kemphanen een financieel slaatje uit hun verbroken relatie.
 

Bouw gezondheidscentrum Rincón de Loix lijkt te gaan beginnen

BENIDORM – In de wijk Rincón de Loix in Benidorm lijkt het erop dat er binnenkort eindelijk zal worden begonnen aan de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum.De afgelopen week werd het perceel waar het centrum moet komen dat vlakbij het oude centrum ligt, omheind met gaas en er werd een bouwkeet en materiaal neergezet. De bouw van een nieuw en groter gezondheidscentrum in Rincón de Loix staat al minstens een decennium op de rol en het perceel werd al in 2018 vrijgemaakt. Tot op heden werd er echter geen steen op de andere geplaatst. In oktober van het afgelopen jaar kondigde het Valenciaans departement van Gezondheid aan dat de bouwklus was aanbesteed en dat de werkzaamheden in november zouden beginnen. Dat bleek echter opnieuw niet het geval. Maar nu is er een groot bord neergezet met de aankondiging van de bouw en de omwonenden kijken met enige hoop naar het gaas en het materiaal. De bouw zou, volgens het informatiebord, 23 maanden gaan duren.
 

Buitenlanders kopen vooral huizen in Torrevieja en Orihuela

ALICANTE – Van alle huizen die er in de eerste negen maanden van 2022 door buitenlanders werden gekocht in de provincie Alicante, lag een aanzienlijk deel in de gemeenten Torrevieja en Orihuela.Van de maar liefst 23.920 woningen die buitenlanders gedurende de drie eerste trimesters van 2022 kochten, lagen er 4.854 in de gemeente Torrevieja. Dit cijfer ligt 96 procent hoger dan vorig jaar maar ook 57 procent hoger dan in 2019. Opvallend is dat het de Zweden zijn die de meeste huizen kochten in Torrevieja, gevolgd door de Duitsers. Orihuela komt zoals gezegd op de tweede plaats, met 3.396 aangekochte woningen door buitenlanders. Dit is 85 procent meer dan vorig jaar en 45 procent meer dan in 2019. Hier zijn het de Britten en de Belgen die de meeste huizen kochten. De stad Alicante komt op de derde plaats met 2.231 aangekochte woningen door buitenlanders. Hier zijn het de Algerijnen en de Russen die de meeste woningen kochten. Calp staat op de vierde plaats met 804 woningen, gevolgd door Santa Pola, Xàbia, Denia en Benidorm. In alle gevallen lagen de cijfers fors hoger dan vorig jaar. Hoewel niet in zulke grote aantallen als hierboven vermeld, zaten ook de Nederlandse huizenkopers niet stil. Zij vormen de grootste groep kopers in de gemeenten El Campello, La Vila Joiosa, L’Alfàs del Pi, Altea, Benissa, Teulada en Xàbia. De Belgen kochten vooral in Calp.
 

Steeds meer vogels nestelen in El Hondo

ELCHE – Het beschermde natuurpark El Hondo, gelegen tussen Elche en Catral, verkeert de laatste jaren in een zodanig goede staat dat steeds meer vogels dit gebied uitkiezen om te nestelen.Tijdens een congres dat afgelopen week werd gehouden in Elche en dat over de bescherming van waterrijke gebieden ging, werd bekend gemaakt dat gedurende 2022 maar liefst 6.749 paartjes vogels van 33 verschillende soorten El Hondo uitkozen om te nestelen. Dat is het hoogste cijfer sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw. Op het congres werd vooral gewezen op de bemoedigende cijfers van de marmereend. Van deze met uitsterven bedreigde diersoort werden in El Hondo 35 paartjes geteld in 2022 en dat is aanmekerlijk meer dan in voorgaande jaren. De marmereenden die in El Hondo en het nabije park El Clot de Galvany – ook in de gemeente Elche – nestelen vormen vijftig procent van alle marmereenden in Spanje. Maar ook andere soorten, zoals de eveneens zeldzame witkopeend en talloze andere watervogels, steltvogels en roofvogels, kiezen steeds vaker El Hondo uit voor het leggen van hun eieren en het opvoeden van hun kroost.
 

Geen toestemming voor zonnepanelen in Sierra Escalona

VEGA BAJA – De Valenciaanse autoriteiten hebben twee licentie-aanvragen voor de aanleg van zonnepaneleninstallaties in het zuiden van de provincie Alicante afgewezen.Het gaat om de projecten Pilar II en Pilar IV, tussen San Miguel de Salinas en Pilar de la Horadada, beide met een oppervlakte van ongeveer tien hectare. Meer dan de helft van die oppervlakte bevindt zich in het natuurgebied Sierra Escalona en er was dan ook veel protest tegen de plannen van natuurbeschermers. De Valenciaanse autoriteiten hebben op dit moment vijf van de twaalf projecten die er gepresenteerd zijn voor zonnepanelen op grote schaal afgewezen. Over enkele ander is nog geen beslissing genomen.
 

Van der Poel wint in spectaculaire veldrijdwedstrijd

BENIDORM – Voor het eerst in twaalf jaar werd er afgelopen zondag een wedstrijd in de wereldbeker cyclocross (veldrijden) verreden op Spaanse bodem. En voor de allereerste keer werd dat gedaan in Benidorm.Dit opmerkelijke feit zorgde voor zoveel belangstelling dat de kaartjes al dagen van te voren waren uitverkocht en dat Benidorm zich vulde met veldrijders, hun begeleidingsteams en familie en een grote schare fans. Vooral de hotels en restaurants waren blij met dit nieuwe evenement, dat zorgde voor inkomsten in een periode die normaal heel rustig is. De restaurants meldden dat er opvallend veel Belgen en Nederlanders kwamen eten, de twee landen waarin veldrijden het populairst is. En dat deze gasten aanmerkelijk meer uitgaven dan wat men in de winter gewend is. Want gepensioneerde overwinteraars en Imserso-reizigers (Spaanse gesubsidieerde reizen voor gepensioneerden) besteden over het algemeen niet veel. De wedstrijd op een speciaal voor de gelegenheid uitgezet circuit in en bij de parken Foietes en Moralet, trok op zondag 15.000 toeschouwers. Zij zagen een snelle en spectaculaire wedstrijd met natuurlijk geen modder en regen maar wel mul zand, scherpe bochten en hoogteverschil. Na een spannende strijd kwam Adri van der Poel als eerste over de finishlijn, op de voet gevolgd door zijn aartsrivaal Wout van Aert. Eli Yserbyt werd derde. Beste Spanjaard was op de negende plaats de nationaal kampioen Felipe Orts uit La Vila Joiosa. Bij de vrouwen was er een volledig Nederlands podium, met winnares Fem van Empel en de geklopten Puck Pieterse en Shirin van Anrooy. Het evenement was zo’n succes dat de gemeente Benidorm gaat proberen ook de komende jaren een wedstrijd in de cyclocross wereldbeker naar Benidorm te halen.
 

Arnaud de Lie wint in La Nucía

LA NUCÍA – Afgelopen zondag werd de 39e editie van de Clásica Comunitat Valenciana verreden, een wielerwedstrijd waaraan doorgaans niet de toprenners meedoen maar waar wel profploegen van een tweede plan aan de start verschijnen.De start was in Valencia en de finishlijn was 190 km later in La Nucía getrokken. Het publiek aan de finish zag dat de Belg Arnaud de Lie van de ploeg Lotto Dstny na een massasprint als eerste over de finish kwam. Aanstaande woensdag, 1 februari, gaat in Orihuela, de vijfdaagse Ronde van Valencia van start. Daarbij komt wel een groot aantal topploegen aan de start. De eerste etappe loopt naar Altea, terwijl de tweede, op donderdag, van Novelda naar de hellingen van de Bernia in de gemeente Benissa gaat.
 

La Nucía presenteert plannen voor golfslagbad voor surfers

LA NUCÍA – Ook de gemeente La Nucía benutte de aanwezigheid op de toeristische beurs FITUR voor het aankondigen van nieuws en zo in beeld te komen bij mogelijke nieuwe bezoekers.Al enige jaren profileert de gemeente als sportieve bestemming bij uitstek en het plaatselijke sportcomplex groeit en groeit. Twee nieuwe onderdelen werden op de toeristische beurs in Madrid gepresenteerd: in eerste instantie het nieuwe ‘Soccer Center’, dat eerder deze maand in gebruik werd genomen. Het gaat om vier voetbalvelden, twee voor gewoon voetbal en twee kleinere voor voetbal met acht spelers. Het is de bedoeling dat Noord-Europese clubs hier in de winter komen trainen. Maar nog spectaculairder was het tweede onderdeel: een nog te bouwen golfslagbad voor surfers. De firma Wavegarden heeft La Nucía uitgekozen voor het eerste bad van deze aard in Spanje en de bouw gaat nog dit jaar beginnen. Het bad wordt aangelegd op een oppervlakte van 70.000 m2 naast het huidige sportcomplex. De planning is dat er in de zomer van 2024 gesurft kan worden. La Nucía hoopt alleen naar dit surfzwembad al 200.000 bezoekers uit binnen- en buitenland te gaan trekken.
 

Chinese terracota-strijders van Xi’An komen dan toch

ALICANTE – Net als veel andere gemeenten gebruikte ook de gemeente Alicante de toeristische beurs FITUR in Madrid om met belangrijk nieuws te komen. In dit geval was het nieuwtje dat een expositie die al jaren aangekondigd wordt, dan nu eindelijk vorm gaat krijgen.Het gaat om een tentoonstelling van negen van de strijders én een paard uit het beroemde terracottaleger van X’ian, en verder 150 andere voorwerpen die verband houden met het leger en met de dynastie van de eerste Chinese keizers. Deze tentoonstelling in het archeologisch museum MARQ werd al in 2019 aangekondigd maar de coronapandemie gooide roet in het eten. De contacten met China werden echter warm gehouden en nu zal de tentoonstelling 'El legado de las dinastías Qin y Han, China' de eerste zijn waar China toestemming voor geeft nadat de strengste coronamaatregelen in dat land zijn afgeschaft. De tentoonstelling zal vanaf maart in het MARQ te zien zijn en tot januari 2024 voortduren.
 

Aantal gebouwen met zonnepanelen groeit explosief

ALICANTE – Sinds het vervallen van de zogenaamde ‘zonnebelasting’ is er in Spanje een grote vraag ontstaan naar zonnepanelen, zowel door particulieren als door bedrijven en bewonersverenigingen.Die vraag is nog eens extra gegroeid sinds vorig jaar de elektriciteitstarieven explosief begonnen te stijgen. Menigeen die een spaarpotje heeft beseft dat het met de huidige elektriciteitstarieven niet zo lang hoeft te duren totdat men de investering van de panelen terugverdiend heeft. Het gevolg is dat er gedurende het jaar 2022 in de provincie Alicante 13.577 nieuwe zonnepaneleninstallaties bijkwamen. Dat is meer dan het dubbele dan het jaar ervoor. Bovendien zet de stijging nog steeds door: in het eerste kwartaal van 2022 lag het aantal nieuwe installaties ronde de tweeduizend en in het laatste kwartaal op ruim 4800. De voorzitter van de Asociación Valenciana de Energías Renovables (Valenciaanse stichting voor schone energie) merkt op dat het niet meer alleen te maken heeft met hoge tarieven en mogelijke geldbesparing. Hij ziet steeds vaker dat mensen bewuster zijn dat dit de energie voor de toekomst is en dat bijvoorbeeld een dak van een bedrijf een prima oppervlakte is om te worden gebruikt voor zonnepanelen. Voor 2023 wordt dan ook opnieuw een stijging van het aantal installaties verwacht. In totaal waren er aan het einde van 2022 20.262 zonnepaneleninstallaties in de provincie Alicante, waarvan ruim 18.000 bij particulieren. Daarbij valt op dat de stad Alicante weliswaar in de hele Comunidad Valenciana de gemeente is met de meeste installaties – 1445 – maar dat dit aantal zeer laag is als men het verhoudt tegen de 951 installaties van het veel kleinere Xábia. In totaal kunnen alle geregistreerde installaties samen 175 megawatt produceren. Daarmee zouden 110.000 huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien.
 

Grotere plaatsen provincie Alicante nog niet klaar voor beperkingen vervuilende auto’s

ALICANTE – Zoals waarschijnlijk bekend zijn de plaatsen in Spanje met meer dan 50.000 inwoners sinds 1 januari 2023 in principe verplicht beperkende maatregelen te nemen wat betreft de toegang van auto’s tot het centrum.Autobezitters zijn verplicht een milieusticker op hun voorruit te plakken en auto’s die niet zo’n sticker hebben of die omdat ze te oud of te vervuilend zijn geen sticker krijgen, mogen bepaalde delen van de stad niet in. Deze regels gelden al een tijdje in Madrid en ook Barcelona en Sevilla hebben het verkeer beperkingen opgelegd. Maar in de provincie Alicante is nog geen enkele stad klaar met het invoeren van de regels. De gemeenteraad van Alicante bijvoorbeeld komt voorlopig niet tot een overeenkomst over de zones van de stad die gecontroleerd zouden moeten worden. En ook in Elche, Torrevieja, Orihuela, Benidorm, Alcoy, San Vicente en Elda – alle gemeenten in Alicante met meer dan 50.000 inwoners – bestudeert men de invoering nog. Landelijk gezien blijkt hetzelfde te gebeuren met de meeste steden: bijna een maand na het begin van het jaar hebben slechts 20 van de 149 Spaanse steden waar men verplicht is maatregelen te nemen, dat ook gedaan.
 

Bazaar 24 februari in Het Anker

BENIDORM - De bazaar in kerkgebouw het Anker in Benidorm vindt plaats op vrijdag 24 februari (en niet op 23 februari zoals abusievelijk eerder is gepubliceerd).Er is nog volop gelegenheid om bruikbare spullen in te leveren. Wat we kunnen gebruiken zijn schoenen, kleding, tassen, sieraden, boeken, snuisterijen, glaswerk, serviesgoed en kleine huishoudelijke apparaten. Neem contact op Annemieke van Wijnen, tel. 0031618115051 of mail naar annemiekevanwijnen@hotmail.com
 

Motorrijder verongelukt

MARINA ALTA – Op de CV-700 tussen Pego en El Verger, kwam afgelopen donderdag een 41-jarige motorrijder om het leven bij een verkeersongeluk. De toedracht van het ongeluk is niet bekend gemaakt maar toen de hulpdiensten ter plaatse aankwamen, was de man al overleden.
 

IJzige kou

ALICANTE – Het was lang te warm voor de tijd van het jaar deze winter maar nu zitten we midden in een periode van ijzige kou.Diverse plaatsen in het binnenland kregen zondagochtend al te maken met de eerste nachtvorst van het jaar en die tendens zette zich de dagen erna voort. Zelfs aan de kust zakken de minimumtemperaturen onder de 5 graden en overdag komt het kwik niet of nauwelijks boven de 10 graden uit. De laagste temperatuur die tot nu toe werd gemeten was -7 in Villena, zowel in de nacht van zaterdag op zondag als die van maandag op dinsdag. Hondón de los Frailes en Alcoy kwamen tot -6. Neerslag was er tot redactiesluiting nauwelijks gevallen, alleen een beetje op natte sneeuw lijkende motregen in Benitachell en Benidorm. Mocht er meer neerslag vallen de komende dagen dan kan dat tot sneeuw leiden, want de sneeuwgrens is gedaald tot 500 meter. Verwacht wordt dat de koude periode tot begin volgende week aanhoudt.
 

Tapasroute ter gelegenheid van Benidorm Fest

BENIDORM – Benidorm maakt zich al weken op voor de tweede editie van het Benidorm Fest, het liedjesfestival waar de volgende inzending voor het Eurovisie Songfestival zal worden gekozen.Er zijn drie gala’s: twee halve finales en een finale, en er zijn nog aantal kleinere concerten. Maar ook voor mensen die niet zoveel hebben met de muziek van tegenwoordig valt er wat te genieten in Benidorm de komende week. Van 27 januari tot 5 februari is er namelijk ook het Tapas Fest. De achttien deelnemende bars en restaurants presenteren alle hun meest smakelijke tapa, die de bezoeker voor 2,50 kan uitproberen. Via een QR-code die met de telefoon gescand kan worden, kan de bezoeker vervolgens zijn stem uitbrengen (één tot vijf sterren) en zo zal niet alleen één van de horecagelegenheden een prijs van beste tapa krijgen, maar zullen ook onder de stemmers prijzen worden uitgereikt. De deelnemende bars en restaurants zijn: Angelillo, L’Abadía, El Mesón, Esturión, Brasería Aurrerá, La Cava Aragonesa, La Marina, Tabernita del Sur, La Tapería, Los Peces, Malaspina, Manila, Mía Social Club, Pinocchio Playa, Pintxo Aurrera, Taberna Andaluza, Wine on en Zarzosa.
 

De roze lagune van Torrevieja in de metro van Madrid

TORREVIEJA – De gemeente Torrevieja grep de week van de toeristische beurs FITUR aan om nog eens extra promotie te maken in de Spaanse hoofdstad. En dat gebeurde op een opvallende manier.Sinds 18 januari en nog tot 18 februari zijn de wanden van één van de drukste metrostations van Madrid, aan de Gran Vía, bedekt met schitterende afbeeldingen van Torrevieja en de tekst: ‘+ cerca de lo que imaginas’ (dichterbij dan je denkt). Vooral een spectaculaire foto van de roze lagune van de zoutmeren trekt daarbij de aandacht. De gemeente Torrevieja heeft aardig in de buidel getast voor deze campagne maar de toeristen uit Madrid zijn heel belangrijk voor Torrevieja en dus is voor deze manier van adverteren gekozen.
 

Horlogefirma profiteert van onmin tussen Shakira en Piqué

SPANJE – Het zal vrijwel niemand zijn ontgaan dat de Colombiaanse zangeres Shakira en de Catalaanse voetballer Gerard Piqué uit elkaar zijn.Het bedrog van de voetballer en de reactie van de zangeres werden breeduit in de pers vermeld. Vervolgens zong Shakira in haar eerstvolgende single over Piqué en aan het begin van het jaar kwam een nieuwe single uit, ‘Music Sessions #53’ geheten. Het filmpje ervan op YouTube werd in een week al 150 miljoen maal bekeken. Ook dit lied gaat over de verbroken relatie, met een flinke sneer naar de nieuwe vriendin van Piqué en de voormalige schoonmoeder. In de tekst komen zinnen voor ‘Je verruilde een Ferrari voor een Twingo’ en ‘je wisselde een Rolex in voor een Casio’. De voetballer speelde vervolgens handig in op alle aandacht door in een Twingo aan te komen bij een nieuw, door hem georganiseerd sporttoernooi en meldde dat de horlogefirma Casio met hem in zee wil voor sponsoring. Dat laatste is door Casio niet bevestigd maar wel merkt de firma dat de Casio’s de laatste week aardig in trek zijn bij de jongere Spaanse bevolking. Ook horlogewinkels in Alicante merken de groeiende aandacht voor het ‘degelijke merk’ Casio en melden dat jeugd voor de etalage blijft staan om naar ‘het horloge van Piqué’ te wijzen. Zo slaan beide kemphanen een financieel slaatje uit hun verbroken relatie.
 

Bouw gezondheidscentrum Rincón de Loix lijkt te gaan beginnen

BENIDORM – In de wijk Rincón de Loix in Benidorm lijkt het erop dat er binnenkort eindelijk zal worden begonnen aan de bouw van het nieuwe gezondheidscentrum.De afgelopen week werd het perceel waar het centrum moet komen dat vlakbij het oude centrum ligt, omheind met gaas en er werd een bouwkeet en materiaal neergezet. De bouw van een nieuw en groter gezondheidscentrum in Rincón de Loix staat al minstens een decennium op de rol en het perceel werd al in 2018 vrijgemaakt. Tot op heden werd er echter geen steen op de andere geplaatst. In oktober van het afgelopen jaar kondigde het Valenciaans departement van Gezondheid aan dat de bouwklus was aanbesteed en dat de werkzaamheden in november zouden beginnen. Dat bleek echter opnieuw niet het geval. Maar nu is er een groot bord neergezet met de aankondiging van de bouw en de omwonenden kijken met enige hoop naar het gaas en het materiaal. De bouw zou, volgens het informatiebord, 23 maanden gaan duren.
 

Buitenlanders kopen vooral huizen in Torrevieja en Orihuela

ALICANTE – Van alle huizen die er in de eerste negen maanden van 2022 door buitenlanders werden gekocht in de provincie Alicante, lag een aanzienlijk deel in de gemeenten Torrevieja en Orihuela.Van de maar liefst 23.920 woningen die buitenlanders gedurende de drie eerste trimesters van 2022 kochten, lagen er 4.854 in de gemeente Torrevieja. Dit cijfer ligt 96 procent hoger dan vorig jaar maar ook 57 procent hoger dan in 2019. Opvallend is dat het de Zweden zijn die de meeste huizen kochten in Torrevieja, gevolgd door de Duitsers. Orihuela komt zoals gezegd op de tweede plaats, met 3.396 aangekochte woningen door buitenlanders. Dit is 85 procent meer dan vorig jaar en 45 procent meer dan in 2019. Hier zijn het de Britten en de Belgen die de meeste huizen kochten. De stad Alicante komt op de derde plaats met 2.231 aangekochte woningen door buitenlanders. Hier zijn het de Algerijnen en de Russen die de meeste woningen kochten. Calp staat op de vierde plaats met 804 woningen, gevolgd door Santa Pola, Xàbia, Denia en Benidorm. In alle gevallen lagen de cijfers fors hoger dan vorig jaar. Hoewel niet in zulke grote aantallen als hierboven vermeld, zaten ook de Nederlandse huizenkopers niet stil. Zij vormen de grootste groep kopers in de gemeenten El Campello, La Vila Joiosa, L’Alfàs del Pi, Altea, Benissa, Teulada en Xàbia. De Belgen kochten vooral in Calp.
 

Steeds meer vogels nestelen in El Hondo

ELCHE – Het beschermde natuurpark El Hondo, gelegen tussen Elche en Catral, verkeert de laatste jaren in een zodanig goede staat dat steeds meer vogels dit gebied uitkiezen om te nestelen.Tijdens een congres dat afgelopen week werd gehouden in Elche en dat over de bescherming van waterrijke gebieden ging, werd bekend gemaakt dat gedurende 2022 maar liefst 6.749 paartjes vogels van 33 verschillende soorten El Hondo uitkozen om te nestelen. Dat is het hoogste cijfer sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw. Op het congres werd vooral gewezen op de bemoedigende cijfers van de marmereend. Van deze met uitsterven bedreigde diersoort werden in El Hondo 35 paartjes geteld in 2022 en dat is aanmekerlijk meer dan in voorgaande jaren. De marmereenden die in El Hondo en het nabije park El Clot de Galvany – ook in de gemeente Elche – nestelen vormen vijftig procent van alle marmereenden in Spanje. Maar ook andere soorten, zoals de eveneens zeldzame witkopeend en talloze andere watervogels, steltvogels en roofvogels, kiezen steeds vaker El Hondo uit voor het leggen van hun eieren en het opvoeden van hun kroost.
 

Geen toestemming voor zonnepanelen in Sierra Escalona

VEGA BAJA – De Valenciaanse autoriteiten hebben twee licentie-aanvragen voor de aanleg van zonnepaneleninstallaties in het zuiden van de provincie Alicante afgewezen.Het gaat om de projecten Pilar II en Pilar IV, tussen San Miguel de Salinas en Pilar de la Horadada, beide met een oppervlakte van ongeveer tien hectare. Meer dan de helft van die oppervlakte bevindt zich in het natuurgebied Sierra Escalona en er was dan ook veel protest tegen de plannen van natuurbeschermers. De Valenciaanse autoriteiten hebben op dit moment vijf van de twaalf projecten die er gepresenteerd zijn voor zonnepanelen op grote schaal afgewezen. Over enkele ander is nog geen beslissing genomen.
 

Van der Poel wint in spectaculaire veldrijdwedstrijd

BENIDORM – Voor het eerst in twaalf jaar werd er afgelopen zondag een wedstrijd in de wereldbeker cyclocross (veldrijden) verreden op Spaanse bodem. En voor de allereerste keer werd dat gedaan in Benidorm.Dit opmerkelijke feit zorgde voor zoveel belangstelling dat de kaartjes al dagen van te voren waren uitverkocht en dat Benidorm zich vulde met veldrijders, hun begeleidingsteams en familie en een grote schare fans. Vooral de hotels en restaurants waren blij met dit nieuwe evenement, dat zorgde voor inkomsten in een periode die normaal heel rustig is. De restaurants meldden dat er opvallend veel Belgen en Nederlanders kwamen eten, de twee landen waarin veldrijden het populairst is. En dat deze gasten aanmerkelijk meer uitgaven dan wat men in de winter gewend is. Want gepensioneerde overwinteraars en Imserso-reizigers (Spaanse gesubsidieerde reizen voor gepensioneerden) besteden over het algemeen niet veel. De wedstrijd op een speciaal voor de gelegenheid uitgezet circuit in en bij de parken Foietes en Moralet, trok op zondag 15.000 toeschouwers. Zij zagen een snelle en spectaculaire wedstrijd met natuurlijk geen modder en regen maar wel mul zand, scherpe bochten en hoogteverschil. Na een spannende strijd kwam Adri van der Poel als eerste over de finishlijn, op de voet gevolgd door zijn aartsrivaal Wout van Aert. Eli Yserbyt werd derde. Beste Spanjaard was op de negende plaats de nationaal kampioen Felipe Orts uit La Vila Joiosa. Bij de vrouwen was er een volledig Nederlands podium, met winnares Fem van Empel en de geklopten Puck Pieterse en Shirin van Anrooy. Het evenement was zo’n succes dat de gemeente Benidorm gaat proberen ook de komende jaren een wedstrijd in de cyclocross wereldbeker naar Benidorm te halen.
 

Arnaud de Lie wint in La Nucía

LA NUCÍA – Afgelopen zondag werd de 39e editie van de Clásica Comunitat Valenciana verreden, een wielerwedstrijd waaraan doorgaans niet de toprenners meedoen maar waar wel profploegen van een tweede plan aan de start verschijnen.De start was in Valencia en de finishlijn was 190 km later in La Nucía getrokken. Het publiek aan de finish zag dat de Belg Arnaud de Lie van de ploeg Lotto Dstny na een massasprint als eerste over de finish kwam. Aanstaande woensdag, 1 februari, gaat in Orihuela, de vijfdaagse Ronde van Valencia van start. Daarbij komt wel een groot aantal topploegen aan de start. De eerste etappe loopt naar Altea, terwijl de tweede, op donderdag, van Novelda naar de hellingen van de Bernia in de gemeente Benissa gaat.
 

La Nucía presenteert plannen voor golfslagbad voor surfers

LA NUCÍA – Ook de gemeente La Nucía benutte de aanwezigheid op de toeristische beurs FITUR voor het aankondigen van nieuws en zo in beeld te komen bij mogelijke nieuwe bezoekers.Al enige jaren profileert de gemeente als sportieve bestemming bij uitstek en het plaatselijke sportcomplex groeit en groeit. Twee nieuwe onderdelen werden op de toeristische beurs in Madrid gepresenteerd: in eerste instantie het nieuwe ‘Soccer Center’, dat eerder deze maand in gebruik werd genomen. Het gaat om vier voetbalvelden, twee voor gewoon voetbal en twee kleinere voor voetbal met acht spelers. Het is de bedoeling dat Noord-Europese clubs hier in de winter komen trainen. Maar nog spectaculairder was het tweede onderdeel: een nog te bouwen golfslagbad voor surfers. De firma Wavegarden heeft La Nucía uitgekozen voor het eerste bad van deze aard in Spanje en de bouw gaat nog dit jaar beginnen. Het bad wordt aangelegd op een oppervlakte van 70.000 m2 naast het huidige sportcomplex. De planning is dat er in de zomer van 2024 gesurft kan worden. La Nucía hoopt alleen naar dit surfzwembad al 200.000 bezoekers uit binnen- en buitenland te gaan trekken.
 

Chinese terracota-strijders van Xi’An komen dan toch

ALICANTE – Net als veel andere gemeenten gebruikte ook de gemeente Alicante de toeristische beurs FITUR in Madrid om met belangrijk nieuws te komen. In dit geval was het nieuwtje dat een expositie die al jaren aangekondigd wordt, dan nu eindelijk vorm gaat krijgen.Het gaat om een tentoonstelling van negen van de strijders én een paard uit het beroemde terracottaleger van X’ian, en verder 150 andere voorwerpen die verband houden met het leger en met de dynastie van de eerste Chinese keizers. Deze tentoonstelling in het archeologisch museum MARQ werd al in 2019 aangekondigd maar de coronapandemie gooide roet in het eten. De contacten met China werden echter warm gehouden en nu zal de tentoonstelling 'El legado de las dinastías Qin y Han, China' de eerste zijn waar China toestemming voor geeft nadat de strengste coronamaatregelen in dat land zijn afgeschaft. De tentoonstelling zal vanaf maart in het MARQ te zien zijn en tot januari 2024 voortduren.
 

Aantal gebouwen met zonnepanelen groeit explosief

ALICANTE – Sinds het vervallen van de zogenaamde ‘zonnebelasting’ is er in Spanje een grote vraag ontstaan naar zonnepanelen, zowel door particulieren als door bedrijven en bewonersverenigingen.Die vraag is nog eens extra gegroeid sinds vorig jaar de elektriciteitstarieven explosief begonnen te stijgen. Menigeen die een spaarpotje heeft beseft dat het met de huidige elektriciteitstarieven niet zo lang hoeft te duren totdat men de investering van de panelen terugverdiend heeft. Het gevolg is dat er gedurende het jaar 2022 in de provincie Alicante 13.577 nieuwe zonnepaneleninstallaties bijkwamen. Dat is meer dan het dubbele dan het jaar ervoor. Bovendien zet de stijging nog steeds door: in het eerste kwartaal van 2022 lag het aantal nieuwe installaties ronde de tweeduizend en in het laatste kwartaal op ruim 4800. De voorzitter van de Asociación Valenciana de Energías Renovables (Valenciaanse stichting voor schone energie) merkt op dat het niet meer alleen te maken heeft met hoge tarieven en mogelijke geldbesparing. Hij ziet steeds vaker dat mensen bewuster zijn dat dit de energie voor de toekomst is en dat bijvoorbeeld een dak van een bedrijf een prima oppervlakte is om te worden gebruikt voor zonnepanelen. Voor 2023 wordt dan ook opnieuw een stijging van het aantal installaties verwacht. In totaal waren er aan het einde van 2022 20.262 zonnepaneleninstallaties in de provincie Alicante, waarvan ruim 18.000 bij particulieren. Daarbij valt op dat de stad Alicante weliswaar in de hele Comunidad Valenciana de gemeente is met de meeste installaties – 1445 – maar dat dit aantal zeer laag is als men het verhoudt tegen de 951 installaties van het veel kleinere Xábia. In totaal kunnen alle geregistreerde installaties samen 175 megawatt produceren. Daarmee zouden 110.000 huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien.
 

Grotere plaatsen provincie Alicante nog niet klaar voor beperkingen vervuilende auto’s

ALICANTE – Zoals waarschijnlijk bekend zijn de plaatsen in Spanje met meer dan 50.000 inwoners sinds 1 januari 2023 in principe verplicht beperkende maatregelen te nemen wat betreft de toegang van auto’s tot het centrum.Autobezitters zijn verplicht een milieusticker op hun voorruit te plakken en auto’s die niet zo’n sticker hebben of die omdat ze te oud of te vervuilend zijn geen sticker krijgen, mogen bepaalde delen van de stad niet in. Deze regels gelden al een tijdje in Madrid en ook Barcelona en Sevilla hebben het verkeer beperkingen opgelegd. Maar in de provincie Alicante is nog geen enkele stad klaar met het invoeren van de regels. De gemeenteraad van Alicante bijvoorbeeld komt voorlopig niet tot een overeenkomst over de zones van de stad die gecontroleerd zouden moeten worden. En ook in Elche, Torrevieja, Orihuela, Benidorm, Alcoy, San Vicente en Elda – alle gemeenten in Alicante met meer dan 50.000 inwoners – bestudeert men de invoering nog. Landelijk gezien blijkt hetzelfde te gebeuren met de meeste steden: bijna een maand na het begin van het jaar hebben slechts 20 van de 149 Spaanse steden waar men verplicht is maatregelen te nemen, dat ook gedaan.
 

Bazaar 24 februari in Het Anker

BENIDORM - De bazaar in kerkgebouw het Anker in Benidorm vindt plaats op vrijdag 24 februari (en niet op 23 februari zoals abusievelijk eerder is gepubliceerd).Er is nog volop gelegenheid om bruikbare spullen in te leveren. Wat we kunnen gebruiken zijn schoenen, kleding, tassen, sieraden, boeken, snuisterijen, glaswerk, serviesgoed en kleine huishoudelijke apparaten. Neem contact op Annemieke van Wijnen, tel. 0031618115051 of mail naar annemiekevanwijnen@hotmail.com
 

Motorrijder verongelukt

MARINA ALTA – Op de CV-700 tussen Pego en El Verger, kwam afgelopen donderdag een 41-jarige motorrijder om het leven bij een verkeersongeluk. De toedracht van het ongeluk is niet bekend gemaakt maar toen de hulpdiensten ter plaatse aankwamen, was de man al overleden.
 

IJzige kou

ALICANTE – Het was lang te warm voor de tijd van het jaar deze winter maar nu zitten we midden in een periode van ijzige kou.Diverse plaatsen in het binnenland kregen zondagochtend al te maken met de eerste nachtvorst van het jaar en die tendens zette zich de dagen erna voort. Zelfs aan de kust zakken de minimumtemperaturen onder de 5 graden en overdag komt het kwik niet of nauwelijks boven de 10 graden uit. De laagste temperatuur die tot nu toe werd gemeten was -7 in Villena, zowel in de nacht van zaterdag op zondag als die van maandag op dinsdag. Hondón de los Frailes en Alcoy kwamen tot -6. Neerslag was er tot redactiesluiting nauwelijks gevallen, alleen een beetje op natte sneeuw lijkende motregen in Benitachell en Benidorm. Mocht er meer neerslag vallen de komende dagen dan kan dat tot sneeuw leiden, want de sneeuwgrens is gedaald tot 500 meter. Verwacht wordt dat de koude periode tot begin volgende week aanhoudt.