Pijn in lies


 
Een veel voorkomende klacht die vaak wordt gezien in de praktijk is een pijn die in de liesregio zit. Deze pijn straalt dan vaak uit in de bil, heup en via de voorkant van het bovenbeen naar de knie. Daarbij is dan ook vaak het opstaan vanuit een stoel lastig en pijnlijk en de trap omhoog lopen geeft een beklemmend gevoel in de lies.
 
Veelvuldig wordt (terecht) gedacht dat er sprake is van slijtage van de heup of artritis. Echter ligt daar met deze combinatie van symptomen bijna nooit de oorzaak van deze klachten. Na grondig onderzoek blijkt meer dan vaak dat er sprake is van een bekkenverwringing. Omdat de heup zijn gewricht maakt met een bekkenhelft, komt het heupgewricht in een verdraaide toestand te staan. Hierdoor komt er een pees, de psoas-pees, in de lies onder een ligament beklemd te zitten en raakt geÔrriteerd. Hierdoor kan ook instabiliteit ontstaan en zakken mensen met deze klacht vaak door hun been. De pijn aan de bil wordt veroorzaakt door een constante irritatie van het bekkengewricht, het sacro-illiacaalgewricht met de hierbij behorende spierspasmes in de bilpartij. Door de standsverandering is de afstand tussen bekken en knie vergroot en trekt deze spier aan het gewrichtskapsel en geeft nog meer druk op de slijmbeurs in de heup waardoor liggen op die zijde vaak onmogelijk is en draaien in bed ook weer pijnlijk is in de lies. Daarbij kan er ook sprake zijn van irritatie van de ischiaszenuw die een tinteling of diepe pijn geeft in het gehele been.Deze klacht is dus een complexe aandoening met vele biomechanische verbindingen die elkaar beÔnvloeden en een uitgebreid klachtenbeeld veroorzaken. U begrijpt dat een nauwkeurige diagnose essentieel is om deze klacht goed te kunnen behandelen. In onze praktijk zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van deze klacht. Uw chiropractor Jason Gast gebruikt chiropractie, maar ook technieken uit de sportfysiotherapie, revalidatie en om deze klachten te verhelpen. Hierdoor krijgt u een unieke behandelingscombinatie die eigenlijk alleen in onze kliniek wordt toegepast.
 
Helaas is chiropractie in Spanje een niet-beschermd beroep en mag iedereen zich chiropractor noemen. Veelvuldig zeggen patiŽnten dat ze al bij een chiropractor zijn geweest, waarna blijkt dat dit een therapeut is die zichzelf uitgeeft als chiropractor.
 
Check dus altijd of een chiropractor aangesloten is bij de Spaanse chiropractie-associatie op www.quiropractica-aeq.com. Ook als u al bij een geregistreerde chiropractor bent geweest is het waard onze kliniek eens te bezoeken. Zoals eerder gezegd is onze aanpak van behandelen uniek en zeer succesvol. Wij hebben ons inmiddels gespecialiseerd in het behandelen van bovenstaande klacht en helpen elke dag veel mensen van deze klacht af.
 
Bel voor meer informatie of een afspraak:
 
Quiropractica Calpe / AlteaTel.:?96 587 59 17www.quiropracticacalpe.es
 

Revalidatie bij MS (deel 2)


 
Ondanks het feit dat er steeds meer be≠wijzen zijn dat revalidatie en lichaamsbeweging doeltreffend zijn voor mensen met MS, worden deze middelen nog steeds niet volledig benut voor het beheersen van met name MS-vermoeidheid.
 
Hier volgt deel 2
 
BehandelaarsTijdens de revalidatieperiode kunt u te maken krijgen met verschillende behandelaars. Die werken onder leiding van de revalidatiearts samen in het revalidatieteam. De behandelaars behandelen u vanuit verschillende invalshoeken, vullen elkaar aan en versterken elkaar.
 
Bij het revalidatieproces kunnen verschillende disciplines betrokken zijn, zoals een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog, podoloog, orthopedist en vele anderen. Revalidatie-professionals werken in een team en zij overleggen met andere specialisten, zoals de neuroloog en de huisarts, om zo de continuÔteit van de zorg te waarborgen.
 
Wat kan revalidatie betekenen bij vermoeidheid?Mensen met MS leren omgaan met vermoeidheid betekent het geven van leefstijladvies en niet-farmacologische interventies, dikwijls in de vorm van revalidatie door een fysiotherapeut of een ergotherapeut.
 
Zij kunnen bijvoorbeeld:Een oefenprogramma ontwerpen, gebaseerd op de mogelijkheden en wensen van de persoon.
 
Na de oefensessies kan de persoon thuis verder oefenen of zelfstandig in een oefenruimte. Periodiek wordt bekeken of de aanbevelingen nog kloppen en of de oefeningen nog passen.Leren energie te besparen. Aangezien mensen met MS vaak beperkte energie hebben, is het doel zo optimaal mogelijk gebruik te maken van die energie gedurende de dag. Het doel is de activiteiten die het belangrijkst en het meest veeleisend, gereed zijn voordat de energie op is. Sommige van deze maatregelen kunnen ook de totaal beschikbare hoeveelheid energie vergroten. Bepalen welke hulpmiddelen nodig zijn om de energie die de dagelijkse activiteiten vereisen te verminderen. Bijvoorbeeld een spalk, een wandelstok, of een rollator die ervoor kunnen zorgen dat de energie die nodig is om te lopen vermindert. Ook kunnen hulpmiddelen helpen om het verlies aan handkracht of beweeglijkheid te compenseren.
 
Veranderingen aanbevelen.Dit kunnen veranderingen zijn in huis, aan de auto of op de werkplek. Ze hebben tot doel het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.
 
Het revalidatieproces
 
ConclusieVermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen van MS en kan invaliderend werken. Hoewel de oorzaak van MS nog niet volledig be≠kend is, is er bewijs dat oefening en verandering van levenshouding voordeel opleveren. Revalidatie kan hierbij helpen en ervoor zorgen dat mensen met MS een betere invulling van hun dagelijks leven krijgen
 
RevalidatiemogelijkhedenIn revalidatiecentrum Medifit hebben wij jarenlange ervaring met het revalideren van MS-patiŽnten, zowel klinisch als poliklinisch. Ons revalidatieprogramma is een maat gesneden multidisciplinair programma met aandacht voor de individuele situatie van iedere MS-patiŽnt. De kosten voor revalidatie bij MS worden volledig vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars waar wij mee samenwerken.
 
Ctra. Moraira - Benitachell 22, 0374 Moraira. 96 649 54 48www.mediftreha.nl