Fietsen met ‘de week’: de kust van Santa Pola

Door het prachtige weer van de afgelopen weken, heeft de Costa haar zomerkleed aan getrokken. Het is dan ook een genot om op pad te gaan en de talrijke mooie plekjes die de provincie Alicante heeft, te ontdekken. Een fijne en ontspannen tocht is die onderlangs de kaap van Santa Pola, met voortdurend uitzicht over zee en met bermen die vol met kruiden en bloemen staan.
 
Praktische informatieLengte: 32 km, (16 km heen en 16 km terug)Hoogteverschil: ca 75 m.Beginpunt: Het beginpunt van de route is in Arenales del Sol, langs de kust tussen Ali­cante en Santa Pola. Als u uit Alicante of noordelijker komt rijdt u over de A-70 alsof u naar het vliegveld gaat en neemt ook de afslag van het vliegveld en Santa Pola. U passeert het vliegveld, gaat met een bocht nara rechts richting Santa Pola en neemt op de N-332 de afslag ‘Elche/CV-849’. Blijf rechtdoor rijden tot een rotonde en ga daar linksaf. Midden in El Altet, op de oude N-332, gaat u rechtsaf tot u even later linksfa de indicatie ‘Arenales del Sol’ ziet. Hier gaat u links tot een nieuwe rotonde, waar u rechtdoor rijdt. Dit is de Avenida Menorca. Rijdt deze tot het einde uit en parkeer vlak voor het strand. Als u uit het zuiden komt, rijdt u over de N-332 tot voorbij Santa Pola. Bij Gran Alacant slaat u rechtsaf en u volgt de doorgaande Avenida del Mediterraneo die richting kust slingert. tot u uitkomt bij de Playa Carabassi ten zuiden van Arenales del Sol. U slaat linksaf en rijdt langs de kust tot het noordelijkste puntje van Arenales del Sol. Als u op Google Maps of uw GPS ‘Avenida Menorca, Arenales del Sol’ intypt, komt u ook bij het beoogde beginpunt.Tip: Als u de tijd aan zichzelf heeft, is het aan te raden deze route op een doordeweekse dag te doen. In het weekend trekken de baaitjes onder de kaap van Santa Pola meer publiek en het is dan drukker met auto’s op de smalle asfaltweg.
 
RouteOnze tocht begint op de hoek van de Avenida de Menorca en de Avenida San Bartolomé de Trajana (de doorgaande weg die evenwijdig loopt aan de zee). U heeft hier meteen al een schitterend uitzicht over de duinen en de zee en als u zin heeft om te wandelen - misschien aan het einde van de fietstocht - is het leuk een eind het plankier op te lopen dat hier noordwaarts door de duinen loopt. Met de fiets mag men die niet betreden.Met de fiets steekt u de Avenida San Bartolomé de Trajana over en rijdt deze linksaf op via het fietspad dat hier langs de weg loopt. Arenales del Sol is in deze tijd van het jaar vrij rustig, behalve met Pasen en in weekends als het zonnig weer is. Maar u moet toch goed uitkijken als u straten oversteekt. Na ongeveer een kilometer laat u de bewouwing langzaam maar zeker achter u en u ziet aan uw linkerhand een prachtig duingebied. Ook hier lopen er weer plankieren naar het mooie zandstrand dus u zou de fiets even kunnen parkeren om een kijkje te nemen.
 
Nog een halve kilometer later stopt het fietspad en moet u even de straat oversteken om aan de rechterkant van de doorgaande straat te komen en de route rechtdoor te vervolgen. De weg gaat nu een stukje naar beneden en op de kruising waar u rechtsaf naar het natuurpark Clot de Galvany kunt, slaat u daar tegenover linksaf de Camino de Carabassi op. Dit is een smalle asfaltweg zonder fietspad maar in deze tijd van het jaar is er niet veel verkeer.Vanaf nu wordt de route steeds mooier. Aan de rechterkant rijst de kaap van Santa Pola op met in het begin de villa’s van Gran Alacant. En aan de linkerkant zijn kleine baai­tjes. De weg kronkelt zich onderlangs de kaap en heeft weinig hoogteverschil, zodat het heel ontspannen fietsen is. Na een poosje buigt het pad naar linksaf en passeert de kleine kapel van Nuestra Señora del Rosario, die vlak aan het strand ligt.
 
De asfaltweg gaat verder zuidwaarts, langs onder meer het hondenstrand en een groepje gebouwen dat rond een voormalige kazerne van de Guardia Civil ligt. Als het helder is, heeft u al lang gezien dat het eiland Tabarca hier voor de kust ligt. Dit eiland was in voorgaande eeuwen een smokkelaarsnest en het is dus niet raar dat hier, hemelsbreed zo’n zeven kilometer van het eiland, een post van de Guardia Civil was om in de gaten te houden wie en wat er zoal aan land kwam.Hoog boven u ziet u de vuurtoren en de metalen stellage die op het uitzichtpunt van de kaap van Santa Pola is aangelegd. En nog een kilometer verder fietsend komt u uit bij de eerste huizen van Santa Pola del Este. U kunt hier de strandpromenade op­fietsen maar moet wel goed aan de rechterkant blijven en uitkijken voor voetgangers. Na ongeveer anderhalve kilometer komt u aan het einde van deze promenade en u rijdt over een stukje houten plankier naar de doorgaande weg, die aan de linkerkant een fietspad heeft. Dit fietspad begint u verder zuidwaarts te volgen. Het leidt u langs de Playa Varadero en over de Avenida San­tiago Bernabeu Santa Pola in.Als het fietsdpad ophoudt, rijdt u zoveel mogelijk rechtdoor en dan weer iets links om bij de haven uit te komen. U rijdt langs de haven en over het brede nieuwe stuk boulevard dat tegenover de haven is aangelegd tot u op de hoek bij de winkel Alehop uitkomt. Hier steekt u de straat over en u vindt het fietspad weer terug. U slaat rechtsaf en vervolgens links de hoek om helemaal langs de Gran Playa en de Playa Lisa te rijden tot u bij de ingang van het natuurpark Salinas de Santa Pola uitkomt. Hier kunt u nog een klein stukje over een onverhard pad verder rijden tot u bij de overblijfselen van een oude vissersboot en enkele bunkers uitkomt. Ook is er hier een groot plankier over de zee, met bankjes, een ideale plek om een poosje te gaan zitten uitrusten en van het fantastische uitzicht over de hele baai van Santa Pola te genieten.
 
Dit is ons keerpunt. U rijdt dezelfde weg terug en kunt bijvoorbeeld in dat hele nieuwe gedeelte langs de haven neerstrijken voor een maaltijd of een drankje. En vervolgens de calle Fernández Pérez Ojeda, en de Avenida González Vicen weer op te zoeken om terug te rijden langs de kust. Voorbij de Playa Varadero, aan het einde van het fietspad, slaat u rechtsaf het houten plankier op en komt weer uit op de Paseo Vicealmirante Blanco. En aan het einde daarvan komt u weer uit de Camino del Cabo, die later overgaat in de Camino del Carabassi. Aan het einde daarvan gaat het rechtsaf omhoog en over het fietspad van Arenales del Sol rijdt u weer naar de auto.
 
Door: Bea Lutje Schipholt
 

De Hospital Clinica Benidorm urologische check-up helpt bij het vroegtijdig voorkomen en behandelen van ziekten die verband houden met de gezondheid van mannen


 
De urologische dienst van Hospital Clínica Benidorm volgt de lijn "HCB Preventie" en lanceert de hele zomer een preventieve controle voor mannen. De volledige urologische controle is bedoeld om de gezondheidstoestand van de man te helpen beoordelen; gemaakt door de specialist in Urologie heeft een vaste prijs en kan in één ochtend worden uitgevoerd.
 
De controle bestaat uit de volgende tests, allemaal uitgevoerd en beoordeeld door de specialist in Urologie:1. UROLOGISCHE ECHOGRAFIE. Dit is een radiologische test die op grote schaal door de uroloog wordt gebruikt om de diagnose te benaderen bij patiënten met mogelijke urologische aandoeningen, waarvan vele indolent. Met deze tool worden het mannelijke voortplantings- en urinewegsysteem (nieren, bovenste urinewegen, blaas, prostaat en testikels) morfologisch geëvalu­eerd.2. PSA of prostaatantigeen. Het is een eiwit dat uitsluitend door de prostaat wordt geproduceerd en dat kan worden opgewekt bij veel ziekten in de prostaatklier of in die situaties waarin het van buitenaf wordt aangetast. Uw hoogte moet worden beoordeeld door een specialist in urologie.3. STROOMMETRIE. Het is een functionele test die bestaat uit het meten van de kracht van de urinestroom. Afhankelijk van het resultaat leidt het een situatie van mogelijke obstructieve problemen in de lagere urinewegen.4. Evaluatie van de specialist op dezelfde dag.
 
Deze tests zijn de instrumenten waarmee de specialist de algemene gezondheidstoestand van de patiënt kan beoordelen en zich kan verdiepen in mogelijke ziekten die verband houden met mannen, die na een dergelijke beoordeling vroegtijdig kunnen worden voorkomen of aangepakt.De urologische controle heeft een kostprijs van € 200,- en om deze uit te voeren is het noodzakelijk om een afspraak te maken en uw naam te vermelden: “Mannelijke Preventieve Controle”.
 
Urologie bij HCB
 
De urologische dienst van Hospital Clínica Benidorm zorgt voor de gezondheid van mannen en verzorgt de volgende gebieden van de medische specialiteit:• Studie en behandeling van prostaatpathologieën. (Goedaardige prostaathyperplasie met groene laser).• Laparoscopische oncologische chirurgie en open chirurgie.• Consult gespecialiseerd in erectiestoornissen en seksuele gezondheid van mannen.• Aandacht voor de patiënt met nefritische koliek. Behandeling van urinestenen (Holmium Laser).• Uro-gynaecologie in samenwerking met de HCB Urinary Incontinence Unit.• Second opinion. Onze specialisten in Urologie zullen uw me­dische rapporten en tests in detail analyseren, proberen uw twijfels op te lossen en u te adviseren met de meest effectieve en gepersonaliseerde oplossing.