Manuele therapie


 
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewe­gingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
 
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen.
 
In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.
 
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met u zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden.Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken' genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
 
Wanneer naar een manueeltherapeutAls je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
 
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:• hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;• nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;• lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;• hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;• duizeligheid bij het bewegen van de nek;• kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.• Bij Medifit werken 10 fysiotherapeuten waarvan er 4 een opleiding Manuele therapie hebben gedaan.
 
Wilt u een onderzoek of behandeling bel naar Medifit voor een afspraak.Tel: 96 649 54 48
 

Een studie toont aan dat met behulp van een PET-scan met glucose een prognose kan worden gemaakt van het gedrag van een tumor


 
De resultaten van de PET-scan kunnen de behandelingsaanpak verbeteren en de genezingskansen vergroten
 
Torrevieja/Murcia - De PET-scan is een zeer betrouwbare beeldvormingstechniek die vaak wordt toegepast om de uitbreiding van kanker te bestuderen. Met behulp van een scan kan een tumor in zijn beginfase worden gedetecteerd en kan zeer precies worden onderzocht welke organen aangetast zijn. De scan moet worden uitgevoerd voor de chirurgische verwijdering van de tumor. De resultaten van de PET-scan kunnen de behandelingsaanpak verbeteren en de genezingskansen vergroten.Dokter Aurora Crespo, verantwoordelijke van de afdeling Nucleaire geneeskunde van het platform Oncologie van Hospital Quironsalud Torrevieja en medewerker van de faculteit Multidisciplinaire oncologie van de UCAM, heeft een proefschrift verdedigd waarin ze de genen bestudeert die de meeste FDG opnemen wanneer patiënten met uitgezaaide tumoren een PET-scan met glucose ondergaan. Haar studie toont aan dat met behulp van de PET-techniek met glucose een prognose kan worden gemaakt van de reactie van een tumor op chemotherapie. Hiervoor werden microarrays voor genexpressie en PET-beeldvorming gecombineerd.
 
Dit proefschrift is gebaseerd op de theorieën dat kankercellen meer glucose opnemen en dat een radiofarmaceuticum op basis van glucose zich in de kwaadaardige tumoren opstapelt. “Wanneer een kanker groeit kunnen er secundaire gezwellen ontstaan. Dit fenomeen noemen we uitzaaiing”, aldus dokter Aurora Crespo. Voor dit proces heeft de tumorcel meer energie nodig dan een gewone cel. Die energie wordt voornamelijk uit de glucosestofwisseling gehaald (glycolyse). Over het algemeen verbruikt een tumorcel meer glucose dan een normale cel omdat ze meer energie nodig heeft om haar rol te vervullen. Het meest vernieuwende aspect van het werk betreft het ontwerp van een genoomformule die de genen opspoort die verantwoordelijk zijn voor de verhoogde glucose-opname bij uitzaaiing. Het werk staat ons toe om dieper in te gaan op de studie en het begrip van de belangrijkste metabole routes voor de opname van glucose.Met behulp van deze metabolische techniek kan de meest geschikte behandeling worden gekozen, kan het aantal agressieve, diagnostische procedures worden verminderd en kunnen nutteloze, chirurgische ingrepen worden vermeden.
 
Hospital Quironsalud Torrevieja