Anders winkelen: de Ruta Outlet van Elche

Elche staat bekend om haar rijke ge­schiedenis en om de grote hoeveelheid palmbomen. Maar Elche is ook bekend vanwege de schoenenindustrie. In Elche worden 42 procent van alle Spaanse schoenen geproduceerd en diverse bekende schoenenmerken hebben in het uitgestrekte industriegebied ten oosten van de stad hun fabriek. In dat ‘Parque Empresarial’ is ook de zogenaamde Ruta Outlet gesitueerd, een route langs de fabriekswinkels waar de schoenen- en modeliefhebber mooie koopjes op de kop kan tikken.
 
De Ruta Outlet van Elche heeft een eigen website, een eigen Facebookpagina en een eigen Instagram-account. Wie die pagina’s volgt, wordt met enige regelmaat bestookt met aanbiedingen van bekende schoenenmerken als Pikolinos, Panama Jack, Kelme en Mustang. Het zijn overigens niet alleen schoenenfabrieken die op het industrieterrein van Elche gevestigd zijn. Ook het in Elche ontstane zonnebrillenmerk Haw­kers is aangesloten bij de outletroute, evenals de textielgigant Inditex.Op de website www.rutaoutlet.es vindt u een kaart met alle aangesloten outletwinkels erop aangegeven. Die kaart is ook als PDF te downloaden, zodat u hem mee kunt meenemen en de winkels uit kunt kiezen die u het meest interesseren.Eenmaal aangekomen in het Parque Empresarial - zie praktische informatie voor de route, u kunt ook ‘Ruta Outlet Elche’ ingeven op uw GPS - kiest u de winkels die u het meest interesseren en u stippelt een route langs die winkels uit. Op de website staan ook de openingstijden van alle winkels. Het industriegebied is behoorlijk groot dus het is handig in de buurt te parkeren van de winkels die u het meeste interesseren. Er zijn vier grote parkeerterreinen op het in­dustriepark.De nummering op de PDF is een beetje onlogisch dus het volgen van die nummering is niet handig. Handiger is te parkeren aan de zuidkant van de Avenida Severo Ochoa, de brede straat waaraan de mees­te winkels liggen en waarover het bovendien nog aardig wandelen is omdat het brede middenstuk aangeplant is. Aan dit begin ligt aan de linkerkant de winkel van Pikolinos en aan de rechterkant die van Panama Jack. Pikolinos is een vrij duur merk van comfortabele en stijlvolle dames- en herenschoenen dat in de meeste betere schoenenzaken van Spanje wordt verkocht. De firma heeft in Denia, Benidorm en Alicante ook eigen winkels maar de schoenen met het teken van de opvliegende gans hebben vaak ook een eigen plekje in andere winkels. In de Outletwinkel is een grote keus aan modellen van vorige seizoenen die met korting worden verkocht. Omdat de schoenen van Pikolinos tijdloos zijn, verschillen de modellen van vorig jaar nauwelijks van die van dit jaar en dan is een korting mooi meegenomen.Panama Jack staat bekend vanwege de stoere (vaak) halfhoge schoenen voor man en vrouw die al jaren in vrijwel ongewijzigde vorm worden gefabriceerd. De firma heeft maar een paar eigen winkels, in de provincie Alicante is dat alleen de Outlet Store op het industriepark van Elche. Maar in de betere schoenenzaak zijn vaak wel enkele exemplaren van Panama Jack schoenen te vinden. Zoveel keuze als in de winkel in Elche heeft men echter nergens en dat, gecombineerd met de kortingen op de prijzen van meestal boven de honderd euro, maakt het interessant om naar Elche af te reizen.
 
Iets noordelijker aan dezelfde kan van de Avenida Severo Ochoa zitten Yokono en Nordikas. Yokono heeft op dit moment vooral aanbiedingen in mooie sandalen in allerlei kleuren en van heel soepel leer. In het winterseizoen maakt de firma ook veel laarzen en gehakte schoenen. De schoenen van Yokono zijn ook te vinden in bijvoorbeeld el Corte Inglés.Nordikas maakt vooral schoeisel voor binnenshuis, ofwel pantoffels en slippers. Maar dan wel een hele comfortabele. De Outletwinkel van Nordikas is gevestigd op de hoek van de Calle Charles Darwin. Als u die oversteekt, komt u bij een winkelcentrum waarin meerdere Outletwinkels gevestigd zijn, waaronder ‘Tempe’, een outletwinkel van de group Inditex - eigenaar van Zara, Bershka, Stradivarius en Pull & Bear.Een stuk noordelijker langs de Avenida Severo Ochoa komen we uit bij de winkel van Mustang, een wat minder duur werk van sportief schoeisel maar ook accessoires, laarzen en hippe schoenen. Mustang heeft wel een paar eigen winkels in de provincie en veel andere schoenenwinkels hebben wel wat Mustangschoenen in de collectie. In de winkel in Elche is de keuze groot en zijn de kortingen aanzienlijk. Er vlak naast zit de kledingwinkel Cool y Trendy, die grote kortingen aanbiedt op textiel, en erachter in de volgende straat Pepe Jeans, een bekend Europees jeansmerk aan dat gezeteld is in Spanje.Aan het einde van de Avenida Severo Ochoa vinden we nog de Outlet­winkel van sportmerk Kelme. Kelme was enkele tientallen jaren geleden bekender dan nu, toen onder meer de voetballers van Real Madrid gehuld gingen in de sportkleding uit Elche. Maar er worden nog altijd betaalbare sportschoenen en sportkleding gemaakt en in deze winkel vindt u aantrekkelijke kortingen. De ingang van deze winkel is aan de Calle Miguel Servet en die straat gaat u verder in om bij nog een groepje winkels te komen. Ongeveer 300 meter verder vindt u de zonnebrillenwinkel van Hawkers, een outletwinkel met meerdere leuke textielmerken, de winkel van het hippe en niet zo dure schoenenmerk Gios Eppo en de jeansfirma Don Vaquero. Van alle zaken is het eigen websiteadres met meer informatie over de collectie te vinden op www.rutaoutlet.es zodat u goed voorbereid op weg kunt naar Elche. Natuurlijk zijn er in het industriepark ook mogelijkheden om iets te eten of te drinken. Ik wens u veel winkelplezier.
 
Praktische informatieHet Parque Empresarial is gemakkelijk te vinden. Uit het noorden komend, neemt u op de A-7 de afslag naar het vliegveld (22) en vervolgens de eerste weg rechts. Op de rotonde neemt u hetzij de tweede, hetzij de derde afslag. In het laatste geval wordt u door Torrellano geleid maar steeds rechtdoor rijdend, komt u op het Industrieterrein uit. Uit het zuiden komend, neemt u hetzij de N-332 langs de kust en dan de afslag van het vliegveld of de snelweg A-7 en dan de tweede afslag Elche (30). Via de EL-20 gaat het richting de stad maar al snel neemt u de CV-850 richting?Via Parque/ Torrellano.Het Parque Empresarial is ook goed per bus te bereiken: met lijn 1 A vanuit Elche of vanaf het vliegveld, lijn 18 vanuit Elche of vanuit Arenales del Sol, en lijn 90 vanuit Elche of Alicante.De winkels en hun openingstijden vindt u op www.rutaoutlet.es
 
Bea Lutje Schipholt
 

Fietsen met ‘de week’: de kust van Santa Pola

Door het prachtige weer van de afgelopen weken, heeft de Costa haar zomerkleed aan getrokken. Het is dan ook een genot om op pad te gaan en de talrijke mooie plekjes die de provincie Alicante heeft, te ontdekken. Een fijne en ontspannen tocht is die onderlangs de kaap van Santa Pola, met voortdurend uitzicht over zee en met bermen die vol met kruiden en bloemen staan.
 
Praktische informatieLengte: 32 km, (16 km heen en 16 km terug)Hoogteverschil: ca 75 m.Beginpunt: Het beginpunt van de route is in Arenales del Sol, langs de kust tussen Ali­cante en Santa Pola. Als u uit Alicante of noordelijker komt rijdt u over de A-70 alsof u naar het vliegveld gaat en neemt ook de afslag van het vliegveld en Santa Pola. U passeert het vliegveld, gaat met een bocht nara rechts richting Santa Pola en neemt op de N-332 de afslag ‘Elche/CV-849’. Blijf rechtdoor rijden tot een rotonde en ga daar linksaf. Midden in El Altet, op de oude N-332, gaat u rechtsaf tot u even later linksfa de indicatie ‘Arenales del Sol’ ziet. Hier gaat u links tot een nieuwe rotonde, waar u rechtdoor rijdt. Dit is de Avenida Menorca. Rijdt deze tot het einde uit en parkeer vlak voor het strand. Als u uit het zuiden komt, rijdt u over de N-332 tot voorbij Santa Pola. Bij Gran Alacant slaat u rechtsaf en u volgt de doorgaande Avenida del Mediterraneo die richting kust slingert. tot u uitkomt bij de Playa Carabassi ten zuiden van Arenales del Sol. U slaat linksaf en rijdt langs de kust tot het noordelijkste puntje van Arenales del Sol. Als u op Google Maps of uw GPS ‘Avenida Menorca, Arenales del Sol’ intypt, komt u ook bij het beoogde beginpunt.Tip: Als u de tijd aan zichzelf heeft, is het aan te raden deze route op een doordeweekse dag te doen. In het weekend trekken de baaitjes onder de kaap van Santa Pola meer publiek en het is dan drukker met auto’s op de smalle asfaltweg.
 
RouteOnze tocht begint op de hoek van de Avenida de Menorca en de Avenida San Bartolomé de Trajana (de doorgaande weg die evenwijdig loopt aan de zee). U heeft hier meteen al een schitterend uitzicht over de duinen en de zee en als u zin heeft om te wandelen - misschien aan het einde van de fietstocht - is het leuk een eind het plankier op te lopen dat hier noordwaarts door de duinen loopt. Met de fiets mag men die niet betreden.Met de fiets steekt u de Avenida San Bartolomé de Trajana over en rijdt deze linksaf op via het fietspad dat hier langs de weg loopt. Arenales del Sol is in deze tijd van het jaar vrij rustig, behalve met Pasen en in weekends als het zonnig weer is. Maar u moet toch goed uitkijken als u straten oversteekt. Na ongeveer een kilometer laat u de bewouwing langzaam maar zeker achter u en u ziet aan uw linkerhand een prachtig duingebied. Ook hier lopen er weer plankieren naar het mooie zandstrand dus u zou de fiets even kunnen parkeren om een kijkje te nemen.
 
Nog een halve kilometer later stopt het fietspad en moet u even de straat oversteken om aan de rechterkant van de doorgaande straat te komen en de route rechtdoor te vervolgen. De weg gaat nu een stukje naar beneden en op de kruising waar u rechtsaf naar het natuurpark Clot de Galvany kunt, slaat u daar tegenover linksaf de Camino de Carabassi op. Dit is een smalle asfaltweg zonder fietspad maar in deze tijd van het jaar is er niet veel verkeer.Vanaf nu wordt de route steeds mooier. Aan de rechterkant rijst de kaap van Santa Pola op met in het begin de villa’s van Gran Alacant. En aan de linkerkant zijn kleine baai­tjes. De weg kronkelt zich onderlangs de kaap en heeft weinig hoogteverschil, zodat het heel ontspannen fietsen is. Na een poosje buigt het pad naar linksaf en passeert de kleine kapel van Nuestra Señora del Rosario, die vlak aan het strand ligt.
 
De asfaltweg gaat verder zuidwaarts, langs onder meer het hondenstrand en een groepje gebouwen dat rond een voormalige kazerne van de Guardia Civil ligt. Als het helder is, heeft u al lang gezien dat het eiland Tabarca hier voor de kust ligt. Dit eiland was in voorgaande eeuwen een smokkelaarsnest en het is dus niet raar dat hier, hemelsbreed zo’n zeven kilometer van het eiland, een post van de Guardia Civil was om in de gaten te houden wie en wat er zoal aan land kwam.Hoog boven u ziet u de vuurtoren en de metalen stellage die op het uitzichtpunt van de kaap van Santa Pola is aangelegd. En nog een kilometer verder fietsend komt u uit bij de eerste huizen van Santa Pola del Este. U kunt hier de strandpromenade op­fietsen maar moet wel goed aan de rechterkant blijven en uitkijken voor voetgangers. Na ongeveer anderhalve kilometer komt u aan het einde van deze promenade en u rijdt over een stukje houten plankier naar de doorgaande weg, die aan de linkerkant een fietspad heeft. Dit fietspad begint u verder zuidwaarts te volgen. Het leidt u langs de Playa Varadero en over de Avenida San­tiago Bernabeu Santa Pola in.Als het fietsdpad ophoudt, rijdt u zoveel mogelijk rechtdoor en dan weer iets links om bij de haven uit te komen. U rijdt langs de haven en over het brede nieuwe stuk boulevard dat tegenover de haven is aangelegd tot u op de hoek bij de winkel Alehop uitkomt. Hier steekt u de straat over en u vindt het fietspad weer terug. U slaat rechtsaf en vervolgens links de hoek om helemaal langs de Gran Playa en de Playa Lisa te rijden tot u bij de ingang van het natuurpark Salinas de Santa Pola uitkomt. Hier kunt u nog een klein stukje over een onverhard pad verder rijden tot u bij de overblijfselen van een oude vissersboot en enkele bunkers uitkomt. Ook is er hier een groot plankier over de zee, met bankjes, een ideale plek om een poosje te gaan zitten uitrusten en van het fantastische uitzicht over de hele baai van Santa Pola te genieten.
 
Dit is ons keerpunt. U rijdt dezelfde weg terug en kunt bijvoorbeeld in dat hele nieuwe gedeelte langs de haven neerstrijken voor een maaltijd of een drankje. En vervolgens de calle Fernández Pérez Ojeda, en de Avenida González Vicen weer op te zoeken om terug te rijden langs de kust. Voorbij de Playa Varadero, aan het einde van het fietspad, slaat u rechtsaf het houten plankier op en komt weer uit op de Paseo Vicealmirante Blanco. En aan het einde daarvan komt u weer uit de Camino del Cabo, die later overgaat in de Camino del Carabassi. Aan het einde daarvan gaat het rechtsaf omhoog en over het fietspad van Arenales del Sol rijdt u weer naar de auto.
 
Door: Bea Lutje Schipholt