Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Zondepanelen


 
Trouwe lezers van deze column weten dat de politici op de Balearen niet alleen illegale maar ook gewone rare bokkensprongen maken. Illegaal, vanwege het weigeren om in het openbaar onderwijs in het wettelijk verplichte Spaans te geven, op puur ideologische gronden.
 
Op Ibzia is de politieke macht in handen van een coalitie van socialisten van de PSOE en de radicalen van Guanyam. In hun dadendrang plaatsten ze een soort futuristische boom van zonnepanelen op de Vara del Rey boulevard in het centrum van de stad. Deze hele constructie kostte ruim 15.000 euro.
 
Het gaat om een constructie van gegalvaniseerd staal en metalen buizen met een hoogte van negen meter, die de takken van een boom moeten voorstellen. Aan de uiteinden van die buizen zijn zonnepanelen bevestigd.
 
Het hele spul werd er al in mei 2017 neergezet, maar functioneerde pas in juli. Een storing zorgde ervoor dat de hele maand november de “boom” weer buiten werking was.
 
Het functioneren ging dus al niet van een leien dakje. Maar waar het helemaal mis ging is met de locatie van deze zonnepanelenboom.De boulevard waar deze nepboom staat is opgeleukt met ….. bomen. Echte bomen. Met takken. Takken, die groeien. Aan takken van echte bomen zitten bladeren. En bladeren maken schaduw. U voelt het al. De nepboom staat naast een grote echte boom. Staat in de schaduw van de grote echte boom. De zonnepanelen krijgen dus geen of nauwelijks zon. Werkt dus voor geen meter. De enige oplossing om de nepperd te laten functioneren is de echte boom hardhandig te snoeien of zelfs te kappen. En dan te bedenken dat onze linkse vrienden de nepboom geplaatst hebben uit milieuoverwegingen.Dat soort logica is uitsluitend voorbehouden aan politici.
 
Een groot deel van de omwonenden was helemaal niet blij met de “boom” om esthetische redenen. Niet zo raar als je je voorstelt zo’n metalen constructie, naast een echte boom. De bewonersvereniging kwalificeerde de boom dan ook als een gedrocht.
 
Het spreekt vanzelf dat ook de oppositie, in dit geval de liberale Partido Popular (PP) zich ermee bemoeide. Die, los van ook hun esthetische bedenkingen, wezen erop dat de benodigde vergunningen ontbreken voor deze installatie.Het gaat hier, oh logica, oh politiek, om door de gemeenteraad zelf voorgeschreven vergunningen voor de plaatsing van zonnepanelen, die een impact kunnen hebben op historisch artistiek erfgoed.En waar staat deze boom, denkt u. Heel goed. Midden in het stadscentrum vlakbij de stadsmuren.
 
Zonde van het geld, zonde van het milieu. Kortom zondepanelen.
 
Frederick Fluweel