Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Zomer


 
Het is weer zomer. Er komen weer horden toeristen naar de Costa Blanca. En onze Alicantijnse vrienden maken zich weer op om ze op “gepaste” wijze te ontvangen.
 
Vrijwel iedere zomer is er een watertekort. Benidorm heeft daar al maatregelen voor bedacht. Bij watertekort sluit men baan 7 en 8 van alle zwembaden.
 
Omdat er opeens veel mensen zijn moeten er ook opeens veel meer obers zijn. En die zijn er niet. Dus worden er niet-obers aangesteld als ober. Door gebrek aan ervaring en motivatie doen die hun werk met het enthousiasme van een eunoch op een orgie.
 
Eerder meldde Frederick al dat het Alteaanse gemeentebestuur besloot de horeca-ondernemers de helft van hun terrassen af te nemen en doodleuk het precariorecht te verdrievoudigen. Dat doet Frederick denken aan een wijze opmerking, die hij eens las.God moet veel van domme mensen houden, nu hij er zoveel gemaakt heeft.
 
Benidorm heeft ’s zomers (deels, anders heeft Frederick straks half Nederland op zijn nek) dus deels, de typische feestneuzengilde op bezoek. Het patat-strand-en-disco volk. Zeg maar de beni’s. Wat die in hun dronkenschap en andere -schappen uithalen kun je soms tot in de Nederlandse pers lezen.In dit verband het verzoek van een landgenoot als u in Spanje bent. Zeg alstublieft dat u uit Zweden komt, dan hoeven wij ons in Nederland niet te schamen.
 
Als hier iets fout gaat, gaat men over op plan B. Het is belangrijk om een plan B te hebben. Zeker, wanneer er meestal geen plan A is.
 
Dan is er natuurlijk nog het nationaal toerisme. Ongeveer een miljoen tot op het merg gestreste Madrilenen willen allemaal als eerste aan de Costa Blanca zijn. Met de auto, afgeladen, met krijsende jongen en omaatje daar tussenin gepakt. Dat geeft de nodige ongelukken, want het gaat niet goed als je op een niet bestaande weghelft rijdt.
 
Ook de prinsemarij maakt zich op om de veelal gehaaste toeristen te ontvangen. Zoals gewoonlijk zijn de toeristen die hier aankomen heel enthousiast. Die hebben namelijk gloeiende haast om op hun gekozen bestemming aan te komen. En daar staan de verkeersdienders handenwringend klaar om u bekeuringen te geven. Voor de meest maffe zaken bent u de pisang. Dat mam niet topless in de auto mag zitten, daar kan Frederick zich wel iets bij voorstellen. Zeker als ze vooraan heeft gestaan bij het uitdelen van borsten levert dat een verkeersgevaarlijke situatie op. Maar waarom pap niet in zijn blote borst mag rijden ontgaat Frederick ten enen male. En waarom je niet met blote voeten mag rijden begrijpt Frederick evenmin.
 
Drinken en eten onder het rijden door de chauffeur kan u op € 100 komen te staan. En wat als mam hem met een rietje laat drinken uit het blikje dat zij vasthoudt? Of hem voert? Handen en ellebogen binnenboord houden, indien niet kunt u gedag zeggen tegen € 80.Hola zomer!Frederick Fluweel
 

Cynisme


 
Een cynicus is van de van Dale “iemand die niet gelooft in het goede van de mens”. Wat Frederick meer aanspreekt is de volgende beschrijving: Cynisme is een houding die ongeloof toont in de waarden of goede bedoelingen van de mensen.
 
Er zijn naar Fredericks mening drie gradaties in iets op de korrel nemen. De zwakste is ironie, dan volgt sarcasme, dat al een stuk bijtender is en het hardst is cynisme.Ooit las Frederick dat niemand cynisch geboren wordt, maar cynisch gemaakt wordt. Een beetje in de trant van ervaring is de optelsom van teleurstellingen.
 
Frederick zal eerlijk toegeven dat hij wel iets heeft met cynisme.
 
Hieronder wat voorbeelden, waarvan sommige wat heftiger zijn dan andere.Van H.L. Mencken komt: een cynicus is een man, die als hij bloemen ruikt, kijkt waar de kist staat.
 
Wees niet bang om iets nieuws te proberen. Onthoud dat een amateur de Ark bouwde en beroeps de Titanic.
 
Wat vindt u van: Godzijdank ben ik atheïst.
 
Liefde en huwelijk is een eindeloze bron voor cynisme.Liefde: een obsessief misverstand dat genezen wordt door te trouwen. De beste huwelijken zijn gebaseerd op leugens.Er zijn twee uitstekende theorieën over hoe te discussiëren met echtgenotes. Geen van beide werkt.Een huwelijk is de triomf van hoop over intellect.
 
Politiek is ook zo’n bodemloze inspiratieput voor cynisme. Eigenlijk is politiek één grote diepcynische vertoning.Deze vindt Frederick dan ook heel passend: Spanje heeft de beste politici, die voor geld te koop zijn.
 
Cynisme kan ook ontaarden in luguber. Wat vindt u van de handelwijze van de NKVD, de vroegere KGB. In 1947 werd in de Sovjet-Unie de doodstraf afgeschaft. Maar die werd drie jaar later weer teruggedraaid en ging men weer over op het oude systeem om bij de terechtstelling van landverraders, deserteurs en zware criminelen de familie de rekening van de kogel te sturen.
 
Tot slot misschien wel het meest cynische gedicht ooit, geschreven door Philip Larkin. Frederick hoopt dat u Engels kan lezen, want hij is columnist, geen vertaler.
 
They fuck you up, your mum and dad.They may not mean to, but they do.They fill you with the faults they hadAnd add some extra, just for you.
 
But they were fucked up in their turnBy fools in old-style hats and coats,Who half the time were soppy-sternAnd half at one another’s throats.
 
Man hands on misery to man.It deepens like a coastal shelf.Get out as early as you can,And don’t have any kids yourself.
 
Frederick Fluweel