Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Zomer


 
Het is weer zomer. Er komen weer horden toeristen naar de Costa Blanca. En onze Alicantijnse vrienden maken zich weer op om ze op “gepaste” wijze te ontvangen.
 
Vrijwel iedere zomer is er een watertekort. Benidorm heeft daar al maatregelen voor bedacht. Bij watertekort sluit men baan 7 en 8 van alle zwembaden.
 
Omdat er opeens veel mensen zijn moeten er ook opeens veel meer obers zijn. En die zijn er niet. Dus worden er niet-obers aangesteld als ober. Door gebrek aan ervaring en motivatie doen die hun werk met het enthousiasme van een eunoch op een orgie.
 
Eerder meldde Frederick al dat het Alteaanse gemeentebestuur besloot de horeca-ondernemers de helft van hun terrassen af te nemen en doodleuk het precariorecht te verdrievoudigen. Dat doet Frederick denken aan een wijze opmerking, die hij eens las.God moet veel van domme mensen houden, nu hij er zoveel gemaakt heeft.
 
Benidorm heeft ’s zomers (deels, anders heeft Frederick straks half Nederland op zijn nek) dus deels, de typische feestneuzengilde op bezoek. Het patat-strand-en-disco volk. Zeg maar de beni’s. Wat die in hun dronkenschap en andere -schappen uithalen kun je soms tot in de Nederlandse pers lezen.In dit verband het verzoek van een landgenoot als u in Spanje bent. Zeg alstublieft dat u uit Zweden komt, dan hoeven wij ons in Nederland niet te schamen.
 
Als hier iets fout gaat, gaat men over op plan B. Het is belangrijk om een plan B te hebben. Zeker, wanneer er meestal geen plan A is.
 
Dan is er natuurlijk nog het nationaal toerisme. Ongeveer een miljoen tot op het merg gestreste Madrilenen willen allemaal als eerste aan de Costa Blanca zijn. Met de auto, afgeladen, met krijsende jongen en omaatje daar tussenin gepakt. Dat geeft de nodige ongelukken, want het gaat niet goed als je op een niet bestaande weghelft rijdt.
 
Ook de prinsemarij maakt zich op om de veelal gehaaste toeristen te ontvangen. Zoals gewoonlijk zijn de toeristen die hier aankomen heel enthousiast. Die hebben namelijk gloeiende haast om op hun gekozen bestemming aan te komen. En daar staan de verkeersdienders handenwringend klaar om u bekeuringen te geven. Voor de meest maffe zaken bent u de pisang. Dat mam niet topless in de auto mag zitten, daar kan Frederick zich wel iets bij voorstellen. Zeker als ze vooraan heeft gestaan bij het uitdelen van borsten levert dat een verkeersgevaarlijke situatie op. Maar waarom pap niet in zijn blote borst mag rijden ontgaat Frederick ten enen male. En waarom je niet met blote voeten mag rijden begrijpt Frederick evenmin.
 
Drinken en eten onder het rijden door de chauffeur kan u op € 100 komen te staan. En wat als mam hem met een rietje laat drinken uit het blikje dat zij vasthoudt? Of hem voert? Handen en ellebogen binnenboord houden, indien niet kunt u gedag zeggen tegen € 80.Hola zomer!Frederick Fluweel
 

Chiringuito finito?


 
Enige tijd geleden werd Frederick gewezen op een tekst op facebook over het wegblijven van de chiringuitos in Altea.
 
Hierin stonden een paar misvattingen, die Frederick graag even recht wil zetten.
 
Het recht om een chiringuito te exploiteren wordt door de gemeente bij opbod verleend. De periode waarvoor dit recht geldt is vier jaar.
 
Er zijn twee echte chiringuitos in Altea. Beide staan aan zee aan de noordkant van Altea. Eén op het strand achter de Villa Gadea, de andere achter het klooster.
 
Het strandtentje vlakbij de jachthaven van Altea is officieel geen chiringuito, maar een kiosko. Het verschil is dat een kiosko geen bereide maaltijden aanbiedt.
 
Iedereen denkt dat het exploitatierecht alleen voor het seizoen geldt. Dat is onjuist. De exploitant mag desgewenst de chiringuito het hele jaar open houden. Maar daaraan zijn voorwaarden verbonden wat betreft openingstijden. Omdat die, in combinatie met het laagseizoen commercieel niet interessant zijn, kiest men ervoor alleen in het hoogseizoen open te zijn. Overigens zijn ook daaraan voorwaarden met betrekking tot openingstijden verbonden.
 
Frederick zal er hier niet verder op ingaan, maar de eisen en voorwaarden, die de gemeente stelt aan de chiringuitos en hun exploitanten, beslaat een half boekwerk.
 
Het is dus niet zo dat de gemeente de prijs voor het recht om te exploiteren vaststelt. De potentiële exploitanten stellen die, met hun bod, vast.
 
Dat er zo laat nog steeds geen chiringuitos opgebouwd zijn is inderdaad de schuld van de gemeente. Deze heeft namelijk veel te laat de “veiling” uitgeschreven.
 
De auteur van de tekst meldt dat het gemeentebestuur van Altea geleid wordt door de PP, die als links bestempeld wordt. Om misverstanden te voorkomen;
 
In Altea regeert een coalitie van socialisten (PSOE), nationalisten (Compromis) en radicalen (Podemos). De liberale PP is de oppositiepartij.
 
Naar Frederick vernam van welingelichte bronnen, zouden de biedingen op 28 mei jl. plaats hebben moeten vinden. Ten tijde dat deze column gepubliceerd wordt, staan hopelijk alle drie tentjes er weer. Want in Altea, en uiteraard ook andere kustdorpjes, horen de chiringuitos bij de charme van de Costa.
 
Frederick Fluweel