Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Hoe zit het met de belasting in Spanje en België?


 
VraagIk ben een alleenstaand Belg van 79 jaar. Ik heb een dochter. Ik wil een huis (villa, waarde € 220.000,-) kopen in de buurt van Alicante, om zelf en mijn dochter met haar gezin te gebruiken, en ook te verhuren (dus deels als belegging). Het moet later voor mijn dochter zijn. Mijn vraag is: hoe zit het met de belastingen in Spanje en België, en hoe en waar maak ik het testament, en hoeveel zou zij moeten betalen aan erfenisrechten hier, en/of in Spanje.
 

Antwoord

Alvorens tot aankoop over te gaan is het altijd interessant om even stil te staan bij de wijze waarop u het Spaanse onroerend goed zal aankopen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden voorhanden die uw kind(eren) op termijn toch een belangrijke besparing in successiebelasting kunnen opleveren.Zo kan u bij de aankoop van vastgoed vruchtgebruik en blote eigendom splitsen.Bij een zogenoemde ‘gesplitste aankoop’ kopen de ouders alleen het vruchtgebruik van het vastgoed en de kinderen de blote eigendom. Dat betekent dat u, de vader, het huis zal kunnen bewonen of verhuren. Na uw later overlijden dooft het vruchtgebruik uit en wordt uw dochter automatisch volle eigenaar. Daardoor komt het huis niet in uw nalatenschap terecht en moet er geen erfbelasting op betaald worden.Want in uw concreet geval zal uw dochter waarschijnlijk wel degelijk erfbelasting in Spanje moeten betalen. Hoeveel belastingen uw dochter zal betalen is afhankelijk van meerdere factoren.Bij het overlijden van de vruchtgebruiker zal dan enkel nog een soort overdrachtsbelasting moeten worden betaald.De vraag die we vaak krijgen is of, zodra men een huis in Spanje koopt, men dan ook meteen een Spaans testament moet maken. Dit is in ieder geval niet verplicht! Laat dat duidelijk zijn. Als u een goed opgesteld Belgisch testament heeft, is er weinig of geen reden om een bijkomend testament in Spanje op te stellen.Als huiseigenaar in Spanje en nog officieel verblijvend in België, een niet- resident in Spanje zodat we dat noemen, moet u naast de aangifte van uw buitenlands goed in uw
 
Belgische aangifte ook in Spanje een aantal fiscale verplichtingen voldoen.• Zo is er de gemeentelijke grondbelasting (IBI – Impuestossobre Bienes Inmuebles).Dit is ongetwijfeld de meest bekende. Het gaat om de gemeentelijke onroerend goed belasting die gebaseerd is op de kadastrale waarde van uw eigendom (“valorcatastral”).• Niet alleen de gemeente waar uw woning zich bevindt, maar ook de Spaanse staat wil een graantje meepikken. Deze nationale onroerend goed belasting (Impuesto sobre la renta de no residentes) is veel minder bekend en niet weinig buitenlanders vergeten ze dan ook te betalen. U krijgt hiervan immers geen aanslagbiljet en kan de belasting ook niet laten domiciliëren. U bent verplicht zelf de berekening te maken, de aangifte op te maken en in te dienen, en de betaling te doen in uw bank. U kan dit allemaal zelf doen of het uiteraard overlaten aan een gestoría.
 
De belastbare grondslag is verschillend naargelang u al dan niet gaat verhuren.• Daarnaast is er in bepaalde gevallen ook nog een patrimoniumbelasting van toepassing, dit indien uw Spaanse bezittingen een bepaalde vrijstelling gaan overschrijden.Er komt met andere woorden heel wat kijken bij de aankoop van een Spaanse woning.
 

Ed Richelle - Servitur sl

Edif. Servitur - El Planet 7Ctra: Finestrat (CV-758) Benidorm.Tel: 96 585 08 91 www.servitur.esIndien u, Belgische of Nederlandse lezer, een vraag over erfrecht of testament heeft:email:?erfrechtdeweek@gmail.com
 

Easy come easy go


 
Hoeveel beroemde sportmensen zijn er wel niet, die vermogens verdienden, steenrijk werden en toch berooid eindigden.
 
Het is bekend dat topsporters al hun tijd en energie aan hun sport moeten besteden. Dat maakt dat er weinig tijd is voor andere zaken, zoals studie. Daar komt dan nog bij dat, zeker tegenwoordig, ze al op heel jonge leeftijd miljoenen verdienen. En wie het breed heeft, laat het breed hangen.
 
Pietje de schildersleerling van negentien kan zich misschien een tweedehands brommertje permitteren. Maar Willem, ook negentien, heeft net een miljoenencontract afgesloten bij een Engelse club. Met de inkt nog nat op het contract heeft Willem zijn eerste Ferrari besteld.
 
Nu we Ferrari genoemd hebben, gaat Frederick u een tekenende anekdote vertellen, die een schoonvader van een bekende Nederlandse voetballer hem vertelde.
 
Leo sloot op zijn 22ste een mooi contract af met een Italiaanse topclub. Bij Leo kwam dus geld als water binnen. Dus Leo kocht een Ferrari. Een gele. Schoonpapa maakte daar een omerking over. Hoe kun je nou een gele Ferrari kopen. Een Ferrari is rood. Punt uit. Mag u raden, geachte lezer, wat er enige weken later bij Leo voor de deur stond.
 
Met Leo is het allemaal goed gekomen. Maar er zijn zat voorbeelden van een droevig en berooid einde.
 
Christian Vieri, een geweldige aanvaller, die heeft gespeeld bij Inter en Atletico Madrid heeft al zijn geld er doorgejaagd. Aan vrouwen, aan poker en aan mislukt ondernemerschap.
 
Ivan Zamorano, de Chileens aanvaller van Real Madrid heeft op zijn 52ste ernstige economische probelmen vanwege foute investeringen.
 
Maar ook Leo Messi en Sergio Ramos, die er 3 miljoen bij inschoot na het faillissement van Lehman Brothers, hebben geld verloren aan verkeerde investeringen. Evenals Barça’s ex middenvelder Xavi Hernandez wn Madrids Raul Gonzalez, die het schip ingingen met onroerend goed miskleunen.
 
Het Amerikaanse sportblad Sports Illustrated schat dat 80% van de sportsterren geruïneerd eindigen.
 
Probleem voor velen van hen is dat met het geld ook de profiteurs komen. Prachtige zakelijke voorstellen worden gedaan. Gecompliceerde onroerend goedtransacties, vermogens besparende fiscale constructies.En een twintiger, zonder opleiding moet daarover gaan oordelen?Niet dus, dus verschijnen de adviseurs. Dure adviseurs. Maar niet altijd goede of zelfs maar betrouwbare adviseurs.
 
En dan zijn er de gold diggers. Mooie meiden met prachtige met silicone en botox opgepimpte lichamen. Zo gauw mogelijk trouwen. Vindt de club ook fijn, want dan zijn de mannen rustiger. En dan gaat het mis en eist Truusje na een jaar huwelijk de helft van de verdiende miljoenen op. Echtscheiding kostte Michael Jordan 168 miljoen, Tiger Woods mocht afscheid nemen van 110 miljoen om te kunnen scheiden van zijn ex.
 
En zo is er nog een hele lange lijst met voorbeelden van easy come, easy go.Frederick Fluweel