Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Wereldbaan


 
Er zijn van die films die zogenaamd gebaseerd zijn op heuse feiten. Als je dan de moeite neemt om dat te checken, blijkt dat een paar bijzaken echt gebeurd zijn en de rest eromheen gefantaseerd is.
 
Je kunt het ook anders zien. Iedereen droomt wel eens van iets onhaalbaars. Wat je allemaal wel niet gaat doen als je de loterij wint. Even lekker dagdromen. Maar, zoals Frederick al zo vaak heeft gezegd, de realiteit is altijd verrassender dan de fantasie.Frederick meldt geregeld bizarre feiten en gebeurtenissen in de Spaanse politiek. Ter illustratie dat hij dat niet bedenkt, maar dat zulke dingen werkelijk bestaan het volgende verhaal. Het is niet alleen gebaseerd op echte feiten, het zijn echte feiten.
 
In maart 2006 wordt Jaime (de man wordt met zijn echte naam genoemd in de Spaanse pers) aangesteld als chef van een kleine gemeentelijke bibliotheek in Valencia. Voor deze benoeming hoefde hij niet te solliciteren, laat staan enig examen of test af te leggen. Een benoeming “a dedo” heet dat in het Spaans. Dedo is vinger, dan begrijpt u hoe dat gaat.
 
Niet alleen krijgt Jaime een heuse arbeidsovereenkomst. Hij krijgt ook zelfs een uitgebreide schriftelijke taakomschrijving. Daarnaast wordt zelfs melding gemaakt van de ongeschreven verplichtingen om al die taken te verrichten, die horen bij de functie van afdelingschef.
 
Dat klinkt allemaal fraai en officieel. Maar er zit een addertje onder het gras. De bibliotheek heeft nauwelijks boeken. Die bevinden zich namelijk allemaal in de provinciale bibliotheek. En het is deze bibliotheek die de taken als omschreven in Jaime’s arbeidsovereenkomst uitvoert. Jaime heeft dus wel een taakomschrijving en een titel, maar geen taak. Geen werk.
 
Het gevolg is dan ook dat Jaime geen kamer, geen bureau, zelfs geen computer heeft. Op de webpagina van dit bibliotheekje wordt bij de functies hij als chef genoemd.Op dezelfde pagina worden alle werknemers en hun taken vermeld. Maar Jaime niet. Logisch, want hij heeft een niet bestaande taak.
 
Geen werk betekent echter niet geen salaris. Als opperhoofd krijgt Jaime een jaarsalaris van bijna 45.000 euro. Daar komt nog een toeslag van bijna 4.000 euro per jaar bij voor …. dienstjaren.Wat doet hij dan? vraagt u, geachte lezer, zich af.
 
Het antwoord is even kort als eenvoudig: niets!Braaf komt Jaime iedere morgen om half acht naar de prikklok om zich in te klokken. En vertrekt weer. Tussen half vier en vier uur ’s middags komt hij weer even langs om zich uit te klokken. En vertrekt weer.Hij is alleen één keer per jaar iets langer aanwezig... als er overlegd moet worden over de vakantie.
 
Deze situatie bestaat al tien jaar en bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag.Wat een wereldbaan!
 
Maar we zijn er nog niet. Laat u volgende week verrassen met het ongelofelijk vervolg op dit verhaal.
 
Frederick Fluweel
 

Even voorstellen: De Donald


 
Stelt u zich eens voor dat aan het hoofd van een regering een stikverwend, stronteigenwijs ventje van 12 jaar komt te staan. Moeilijk? Helemaal niet.Kijk maar naar Amerika. Daar heerst Donald Trump. De man die zich graag “De Donald” genoemd. En die door zijn gedrag en manier van spreken veel lijkt op zijn bekende naamgenoot met de achternaam Duck.
 
In menig opzicht doet Frederick twaalfjarigen tekort door hen te vergelijken met De Donald. Veel kinderen van die leeftijd hebben een betere geografische kennis dan de man die verantwoordelijk is voor de buitenlandpolitiek van het machtigste land ter wereld.
 
De buitenlandpolitiek van De Donald levert de ene blunder na de andere flater op.
 
Een paar voorbeelden. Kortgeleden meldde Donald bij aankomst in Israel vanuit Saoedi-Arabië, dat hij net uit het Midden Oosten kwam.In een recente verklaring van het Witte Huis werd Xi Jinping de “president van de Republiek China” genoemd. Het is De Donald kennelijk ontgaan dat met de Republiek China gedoeld wordt op Taiwan en dat Xi Jinping de leider van de Volksrepubliek China is en dat beide landen al ruim een halve eeuw politieke rivalen van de eerste orde zijn. Voorts werd Shinzo Abe de president van Japan genoemd. De man is de premier.
 
In een interview met de Wall Street Journal meldde De Donald dat Korea vroeger deel uitmaakte van China. In een ander interview met Fox News wist De Donald dat Noord Korea al ruim twee decennia dezelfde leider had, steeds sprekend over “the gentleman”.In 1994 overleed de toenmalige leider Kim Il-Sung en werd opgevolgd door zijn zoon Kim Jong-il, die in 2011 overleed en opgevolgd werd door zijn zoon en huidige leider Kim Jung-un. Was De Donald even ontgaan.
 
De Donald krijgt van Israel uiterst geheime informatie over de IS terroristen, met de uitdrukkelijke conditie dat die niet zonder Israëlische toestemming met anderen gedeeld mag worden. De Donald lapt dat aan zijn laars en deelt de info tot in detail met het Kremlin. Bij zijn bezoek aan Israel stelde een journalist hem vragen over deze kwestie. In plaats van zich stil te houden ontkent hij als volgt:“dat je het weet. Ik heb in dat gesprek Israel nooit genoemd. Nooit”.De Donald besefte niet dat hij met “in dat gesprek” zich ernstig versprak en zich internationaal voor joker zette.
 
Een ander voorbeeld van hoe De Donald de echte diplomaten de nekharen doet rijzen was tijdens zijn bezoek aan Libanon. In een toespraak in het bijzijn van premier Saad Hariri meldde De Donald “dat Libanon in de voorste geleden strijdt tegen IS, Al Qaeda en Hezbollah. De Donald had weer eens zijn huiswerk niet gemaakt, want Hezbollah maakt al 25 jaar deel uit van de Libanese regering.
 
In maart van het vorig jaar beschuldigde hij Duitsland ervan Amerika een vermogen schuldig te zijn voor de NATO. Onzin. Niemand heeft ooit Amerika betaald of moeten betalen voor de NATO.
 
Ludiek is dat het Witte Huis bij haar bezoek drie keer de naam van de Britse premier Theresa May verkeerd spelde. Door de H weg te laten heette ze Teresa May. En dat is een bekende pornoactrice in Engeland.
 
Met wat voor ongeleid projectiel de wereld te maken heeft moge blijken uit het volgende voorval.Bill O’Reilly is een bekende presentator bij Fox News. Bill ging fors buiten zijn boekje met ongewenste intimiteiten. Hij en Fox hebben 13 miljoen dollar aan schadevergoedingen moeten betalen.Reageert De Donald: hij was ernstig teleurgesteld in zijn vriend Bill om die leugenachtige gold-diggers zelfs maar een cent te betalen.
 
Meest recentelijk haalde hij de wereldpers met het een aantal landen kwalificeren als “shit hole countries”.
 
Voor u: De Donald
 
Frederick Fluweel