Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Catazuela


 
In menig opzicht lijkt Cataluña op Venezuela.Maduro, de president van Venezuela, is een half opgeleide dictator. De man doet uitspraken, die zo ridicuul zijn, dat je ze, als er ervoor ging zitten, ze niet zou kunnen bedenken.Quim Torra, de hoofdman van Cataluña, is een wel goed opgeleide president. Maar de man is helemaal de weg kwijt geraakt. Want dat kun je toch wel zeggen als een jurist en journalist de Spanjaarden beschrijft als “beesten, onbeschoft, vunzig en krankzinnig”. Het mannetje is een pure xenofoob. Vandaar ook dat men hem in de pers catanazi noemt.
 
De tweede overeenkomst is hoe beide grote krijgers hun land naar de bliksem helpen. Venezuela is in principe een rijk land door de enorme olievoorraden. Maar Maduro’s “beleid” heeft ervoor gezorgd dat inmiddels een paar miljoen Venezolanen het land ontvlucht zijn, want er heerst pure armoede en honger.
 
Grote krijger Torra, de marionet van de capo di capi van de onafhankelijkheidsclub, Puigdemont, is het gelukt om duizenden bedrijven uit Cataluña te verjagen. Het aantal gevallen van surseance van betaling in Cataluña is tot nu toe in 2018 met 25% toegenomen. Een kwart van alle aanvragen tot surseance van betaling in Spanje betreft Cataluña.Het aantal faillissementen is vijf keer zoveel als in Madrid. Met name het bedrijfsleven en de horeca in Cataluña is getroffen, mede als gevolg van de daling van het toerisme, één van de belangrijkste bronnen van inkomsten.
 
Het enkele feit dat Venezuela en Cataluña geleid worden door bijna clowneske figuren illustreert hoe slecht het er gaat.
 
Torra is president door een politiek monsterverbond, waarvan ook het radicale CUP deel uitmaakt. Het CUP heeft een jeugdafdeling, Arran en die hebben weer opgericht Comités de Defensa de la República (CDR). Dat zijn actiegroepen naar Cubaans voorbeeld, in de praktijk relschoppers met bedekt gezicht.
 
Vorig jaar op 1 oktober werd er “referendum” gehouden over de onafhankelijkheid. Dat moest natuurlijk dit jaar gevierd worden. Tekenend voor de figuur Torra was het om de CDR groepen aan te zetten tot “druk uitoefenen”.Dat ontaardde dus in gevechten met de politie doen het tuig het Parlement wilde bezetten.Toen waren de drie partijen, die onafhankelijkheid nastreven het nog eens. Maar de eerste barsten verschijnen al in de coalitie. Niet in de laatste plaats door ondoordachte uitspraken van Torra.Torra wil een referendum en dat weigert premier Pedro Sanchez. Dus dreigde Torra of binnen een maand een referendum of er komen landelijke verkiezingen.Die zullen ongetwijfeld leiden tot Sanchez’ val, nu het met een minderheidskabinet regeert, bovendien gebaseerd op steun van Torra en de twee andere pro-afscheidingspartijen. Door de zwakte van het kabinet hebben de separatisten nog enige macht. Als er verkiezingen zouden komen verdwijnt die.Dus Torra’s dreigement werkt tegen zijn belangen. Dat zegt genoeg over de man en leidde tot zware kritiek van zijn coalitiegenoten.Het blijkt dat het consequente separatisten zijn. Het lijkt erop dat ze zich ook van elkaar gaan afscheiden.
 
Het droevige van dit hele gebeuren – de separatisten noemen het “el proces” – is dat het heel lang zal duren voordat Cataluña van dit gezichtsverlies en de enorme economische schade zal zijn hersteld.Als men bedenkt dat de 80 jaar geleden geëindigde burgeroorlog nog steeds om de haverklap discussiepunt is, kunt u zich voorstellen hoe lang het duurt voordat de voor en tegenstanders van onafhankelijkheid weer op een redelijke manier kunnen samenleven.
 
Frederick Fluweel
 

Verkeersregels


 
Frederick veronderstelt dat niet iedereen regelmatig het Spaanse Reglamento General de Circulacion (het Verkeersreglement) leest. Maar dat zou u, geachte lezer, toch eens moeten doen. En let dan vooral op de artikelen 18 en 19. Want daar kunt u een paar verrassende verplichtingen en verboden aantreffen.
 
De wetgever heeft uitgebreid aandacht besteed aan schoeisel. Zo geldt dat u niet op slippers, met naaldhakken of met blote voeten mag. De eerste twee kan Frederick zich nog wel iets bij voorstellen. Maar het gevaar van blootsvoets rijden ontgaat hem. Hoe het ook zij; als u gegrepen wordt bedraagt de boete € 80.
 
Als de goedbedeelde buurvouw topless gaat rijden, moet Frederick toegeven dat hem dat danig af zal leiden van het overige verkeer. Daarentegen zal de buurman zonder shirt rijdend weinig aandacht trekken. Toch is beide verboden en kan een boete van maximaal € 80 opgelegd worden.
 
Even een slokje uit het blikje frisdrank of een broodje eten wordt gezien als een dusdanige afleiding van de bestuurder dat u afscheid mag nemen van € 200. Hoe het zit als u uit een lang rietje drinkt met braaf beide handen op het stuur is Frederick niet bekend. Evenmin als de bijrijder het broodje vasthoudt en de bestuurder, geconcentreerd op de weg, neemt een hapje. Dames, die zich onder het rijden opmaken, zijn ook € 200 kwijt. En daarnaast kunt u voor deze drie overtredingen ook nog rijbewijspunten kwijt raken.
 
Lekker warm weer. Raam open. Bijna een reflex om met je linkerarm op het portier te leggen. Fout. Wordt gezien als een niet adequate houding achter het stuur. Kost natuurlijk geld. € 80 om precies te zijn.
 
Op lange reizen moet je echt af en toe verzitten of zelfs even de voeten strekken op het dashboard. U bent daarvoor terecht € 100 kwijt. Als u in die houding een aanrijding krijgt en de airbag opent zich dan heeft u een gerede kans op ernstig rugletsel.
 
Als u als roker het in uw hoofd haalt om een peuk uit de auto te schieten komt u er naar de mening van Frederick heel genadig af met een boete van € 400.
 
Auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met een scala van elektronische apparatuur.Maar als u de GPS instelt onder het rijden of met een schuin oog naar een DVD speler kijkt loopt u het risico van een boete van maximaal € 200.
 
Spullen los op de hoedenplank of elders achterin de auto is levensgevaarlijk. Wie niet op zijn gezindheid wil letten moet maar voelen. € 100.
 
Hetzelfde geldt voor huisdieren los in de auto. Of er moet een zogenaamd hondenrek geplaatst zijn, of een bench of het dier moet met zijn riem in de sluiting van de veiligheidsgordel vastzitten. Zo niet, dan kan dat tot € 300 kosten.
 
U ziet de buurvrouw lopen en claxonneert even om haar te groeten. De boete daarvoor bedraagt € 80 omdat u zonder verkeersnoodzaak claxonneert. Hetzelfde geldt voor knipperen met de lichten of de alarmverlichting aanzetten zonder reden.
 
Het bijzondere van een aantal van deze regels is dat nota bene DGT, de Spaanse Rijksdienst voor het Wegverkeer, een aantal als belachelijk bestempeld heeft.
 
Zo zijn er nog een aantal redenen waarvoor men u een boete kan geven. Maar die zijn redelijk algemeen bekend, hoeven hier dus geen vermelding.
 
Frederick Fluweel