Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Wereldbaan


 
Er zijn van die films die zogenaamd gebaseerd zijn op heuse feiten. Als je dan de moeite neemt om dat te checken, blijkt dat een paar bijzaken echt gebeurd zijn en de rest eromheen gefantaseerd is.
 
Je kunt het ook anders zien. Iedereen droomt wel eens van iets onhaalbaars. Wat je allemaal wel niet gaat doen als je de loterij wint. Even lekker dagdromen. Maar, zoals Frederick al zo vaak heeft gezegd, de realiteit is altijd verrassender dan de fantasie.Frederick meldt geregeld bizarre feiten en gebeurtenissen in de Spaanse politiek. Ter illustratie dat hij dat niet bedenkt, maar dat zulke dingen werkelijk bestaan het volgende verhaal. Het is niet alleen gebaseerd op echte feiten, het zijn echte feiten.
 
In maart 2006 wordt Jaime (de man wordt met zijn echte naam genoemd in de Spaanse pers) aangesteld als chef van een kleine gemeentelijke bibliotheek in Valencia. Voor deze benoeming hoefde hij niet te solliciteren, laat staan enig examen of test af te leggen. Een benoeming “a dedo” heet dat in het Spaans. Dedo is vinger, dan begrijpt u hoe dat gaat.
 
Niet alleen krijgt Jaime een heuse arbeidsovereenkomst. Hij krijgt ook zelfs een uitgebreide schriftelijke taakomschrijving. Daarnaast wordt zelfs melding gemaakt van de ongeschreven verplichtingen om al die taken te verrichten, die horen bij de functie van afdelingschef.
 
Dat klinkt allemaal fraai en officieel. Maar er zit een addertje onder het gras. De bibliotheek heeft nauwelijks boeken. Die bevinden zich namelijk allemaal in de provinciale bibliotheek. En het is deze bibliotheek die de taken als omschreven in Jaime’s arbeidsovereenkomst uitvoert. Jaime heeft dus wel een taakomschrijving en een titel, maar geen taak. Geen werk.
 
Het gevolg is dan ook dat Jaime geen kamer, geen bureau, zelfs geen computer heeft. Op de webpagina van dit bibliotheekje wordt bij de functies hij als chef genoemd.Op dezelfde pagina worden alle werknemers en hun taken vermeld. Maar Jaime niet. Logisch, want hij heeft een niet bestaande taak.
 
Geen werk betekent echter niet geen salaris. Als opperhoofd krijgt Jaime een jaarsalaris van bijna 45.000 euro. Daar komt nog een toeslag van bijna 4.000 euro per jaar bij voor …. dienstjaren.Wat doet hij dan? vraagt u, geachte lezer, zich af.
 
Het antwoord is even kort als eenvoudig: niets!Braaf komt Jaime iedere morgen om half acht naar de prikklok om zich in te klokken. En vertrekt weer. Tussen half vier en vier uur ’s middags komt hij weer even langs om zich uit te klokken. En vertrekt weer.Hij is alleen één keer per jaar iets langer aanwezig... als er overlegd moet worden over de vakantie.
 
Deze situatie bestaat al tien jaar en bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag.Wat een wereldbaan!
 
Maar we zijn er nog niet. Laat u volgende week verrassen met het ongelofelijk vervolg op dit verhaal.
 
Frederick Fluweel