Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Overpeinzingen


 
Frederick is gek op spreekwoorden, gezegden, uitdrukkingen en aforismen. Sommige zijn op zich leuk, andere zijn voor meerdere uitleg vatbaar en andere hoef je maar een beetje te wijzigen en er ontstaat een heel andere betekenis. De aanhouder wint, zo luidt het gezegde.Henkie moet en zal Truus veroveren. Hij geeft niet op en wint Truus haar hart. Totdat de liefde over is en alimentatie aan de orde komt. Dan weet de aanhouder wat de winst gekost heeft.
 
Gaat heen en vermenigvuldigt u, zo staat het in de Bijbel (Genesis 1: 28 en 9: 1). Hierover zou toch geen misverstand kunnen bestaan. Maar Frederick zou niet graag de kost geven aan de vele mannen, die deze spreuk iets anders uitleggen, namelijk als “vermenigvuldigt u en gaat heen.”
 
Je kunt met het verkeerde been uit bed stappen. Maar als je met je been uit het verkeerde bed stapt ….. En wat als je maar één been hebt? Zet je in ieder geval altijd je beste beentje voor.
 
Hendrika zag er geen been in en hield dus het been stijf. En zo kreeg Berend geen been aan de grond.
 
Je moet geen “hei” roepen voordat je de beer over de brug geschoten hebt.
 
Berouw komt na de zonde. Maar dat maakt de zonde niet minder lekker!
 
Wie met de dochter trouwen wil moet met de moeder vrijen.Hier klopt dus helemaal niks van. Als de moeder de moeite waard van het vrijen was, zou de dochter veel te jong zijn om te trouwen. Zou de dochter een huwbare leeftijd hebben, dan zou dat betekenen dat de vrijer gerontofiel is. Maar misschien kun je het ook anders zien.Immers: op een ouwe fiets moet je het leren.
 
Op rozen zitten betekent dat je het gemaakt hebt.Of dat ook echt zo is met je kont in de doornen?
 
Wie het eerst komt eerst maalt. En wie het laatst komt ’t eerst baalt.
 
De mens wikt. En God lacht zich een kriek.
 
Liefde is blind. Maar het huwelijk geeft je in no time je gezichtsvermogen weer terug.
 
Als de telefoon gaat: En je hebt wel een potlood, heb je geen papier.Heb wel papier, heb je geen potlood.En als je beide hebt: gaat de telefoon niet.
 
Een spreuk waar Frederick altijd aan moet denken als hij op de Spaanse televisie naar praatprogramma’s kijkt, waar de deelnemers met trommelvliesontmaagdende kreten hun commentaar leveren, is een Chinees spreekwoord :Men hoeft de stem niet te verheffen als men gelijk heeft.
 
Je kunt niet je hele leven jong blijven. Niks aan te doen.Maar je kunt wel levenslang onvolwassen blijven. Lekker toch?In een vorig leven heeft Frederick ooit een blauwe maandag op de padvinderij gezeten. Maar niet lang, want hij realiseerde zich dat een scout een kind is dat als een idioot gekleed gaat en geleid wordt door een idioot, die als kind gekleed gaat.
 
Je leert een vrouw goed kennen als je met haar samenwoont. En je leert haar pas echt kennen als je van haar gaat scheiden.
 
Frederick Fluweel
 

De Pijler


 
Frederick leest veel en graag. Bij voorkeur thrillers met een verrassende dan wel geniale plot. De beste plot ooit, na toch enige duizenden boeken te hebben gelezen is voor Frederick “The Day of the Jackal” van Frederick Forsyte. En toch heeft Frederick mogen constateren dat de werkelijkheid altijd de fantasie overtreft. In dit geval hoe een klein foutje enorme gevolgen kan hebben.
 
In Rosa’s Cafe, gezellig borrelen, waar je heerlijk kunt eten en met de lekkerste boterkoek van het heelal en omstreken, tekende Frederick, vanzelfsprekend uit anonieme bron, het volgende verhaal op.
 
Bert heeft een middelgrote drukkerij in een behoorlijk christelijke provinciestad. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen, die alle drie naar de lokale school met de Bijbel gaan. Ook sociaal doet Bert het goed. Hij is lid van de vrijwillige brandweer, lid van het kerkelijk bestuur, secretaris van de golfclub en bestuurslid van de ondernemersvereniging. Kortom Bert is een pijler van de gemeenschap.
 
Cor is een aardige, vriendelijke jongen van net in de twintig, geen studiebol en behept met de nodige gezondheidsproblemen. Cor is werknemer in Berts drukkerij.
 
Het Covidvirus heeft natuurlijk ook zijn uitwerking gehad op Berts bedrijf. Geen feesten, partijen, congressen, concerten, trouwerijen etc. Dus weinig drukwerk. Bert zag zich dus genoodzaakt om mensen te ontslaan, waaronder Cor. Cor was daar niet blij mee, maar verwachtte toch tenminste een goede afvloeiingsregeling.
 
Dat werd dus een teleurstelling. Bert riep Cor bij zich en legde uit dat het moeilijke tijden waren, waarin we allemaal in moeten leveren. Enfin, de gewoonlijke gemeenplaatsen en eufemismen. Bert had ongeveer berekend wat Cor zou moeten krijgen, maar achtte het redelijk dat ook hij iets inleverde. Bert stelde voor om de dagen die Cor wegens ziekte afwezig was geweest en de tijd dat het bedrijf stil lag door het virus afgetrokken zou worden van het Cor toekomende bedrag.Cor schrok daarvan en vroeg enige dagen om hierover na te denken.
 
Terwijl Cor zijn privé spullen aan het inpakken is komt Bert hem zijn mobieltje teruggeven. Er was namelijk een regeling dat alle werknemers een mobieltje van de zaak kregen, maar dan hun privé mobieltje in moesten leveren. Men vond dat vreemd, maar het argument van gratis bellen gaf de doorslag.
 
Cor gaat naar huis en thuis gekomen zet hij het mobieltje aan. En schrikt zich rot. Foto’s en video van een meneer, driftig aan de seksuele slag met zeker vijftien verschillende vrouwen. En hoewel die meneer opereerde onder de namen Björn en Renato, was er geen misverstand mogelijk. Onze pijler van de gemeenschap. In dit geval echter van de seksuele gemeenschap. Bert de Bosneuker.
 
Dan komt de dag van het vervolggesprek. Bert raakt geïrriteerd door Cors gedrag en begint te dreigen met “maatregelen” als Cor niet accepteert. Frederick heeft al eerder geconstateerd, dat bij christelijke bedrijfsleiders het “practice what you preach” weleens in het geding komt als het niet strookt met hun eigen belangen.
 
Op enig moment onderbreekt Cor Bert en vraagt hem:“wanneer krijg ik mijn telefoon terug?”Bert kijkt verbaasd en zegt “die heb ik je toch al teruggeven”.“Nee” zegt Bert, “die was niet van mij.”“Oh nee, van wie was hij dan?”“Van ene Renato”Stilte. Oorverdovende stilte.Wordt vervolgd. Vermoedt Frederick.
 
Frederick Fluweel