Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Piepen


 
Uitgevers, muziekproducenten, filmmakers en makers van videospelletjes klagen al jaren over het enorme verlies dat ze lijden door piraterij. Er wordt met honderden miljoenen gesmeten in hun aanhoudende klaagzang. Een bekende fanatieke club is Brein. Brein staat voor Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland, Brein houdt zich bezig met het pogen te voorkomen van inbreuk op intellectuele eigendomsrechten, terwijl ze voorts driftig op jacht is naar websites, P2p sites en nieuwsgroepen die de gelegenheid bieden om in strijd met auteursrecht illegaal te downloaden. Extra fanatiek is Brein in haar strijd tegen mensen die gratis muziek downloaden aanbieden. Wonderlijk genoeg worden zij, die de muziek daadwerkelijk downloaden, en zich dus schuldig maken aan illegaal handelen, met rust gelaten.Brein is namelijk van mening door de aanbieders aan te pakken het aanbod af zal nemen.
 
Frederick weet weinig van Brein. Weet ook niet of ze echt succes hebben. Wel dat ze erg fanatiek zijn. Maar dat hoeft niet altijd een pluspunt te zijn. Wat Frederick wel weet is dat net zo snel als enige organisatie er in slaagt om zo’n webpagina er weer meerdere verschijnen.
 
Eén van de allerbekendste van deze websites is The Pirate Bay. Wordt met veel bombarie gemeld dat hij weer van internet werd gehaald, maar in een kwestie van dagen is hij terug via een land waar men zich niet zo bezig houdt met auteursrecht of intellectuele eigendom.
 
Maar, even terug naar het financiële geweeklaag. Door dat soort klachten steeds maar te herhalen en er gigantische bedragen aan geleden schade bij te melden, is er bij het grote publiek toch het idee ontstaan dat de uitgevers en muziekboys etc. zwaar de dupe zijn van het illegaal downloaden.
 
Waarschijnlijk op aandrang van gelijkgestemden met Brein gaf de EU, via de Europese Commissie, opdracht een onderzoek in te stellen. De dames en heren politici wreven zich al in de handen, nu ze waarschijnlijk wetenschappelijk en statistisch de kwaadaardigheid van het illegaal downloaden cijfermatig konden gaan aantonen.
 
En die Europese potverteerders zijn net als Heer Bommel; geld speelt geen rol.Het Nederlandse bedrijf Ecory kreeg de opdracht om uit te zoeken welke impact het illegaal downloaden heeft op de verkoop van boeken, muziek, videospelletjes en films waar copyright op rust. En die jongens leverden geen half werk. Een maanden durende minutieuze studie leverde een rapport op van 300 bladzijden. En een nota van 360.000 euro. En stilte.
 
Stilte, want de conclusie zinde de Commissie helemaal niet. Het bleek namelijk dat de piraterij de legale verkoop nauwelijks schade toebrengt. Ja, men concludeerde zelfs dat illegaal downloaden een positieve invloed op de verkoop kan hebben. De enige sector die lichte schade ondervindt is de wereld van de bioscoopfilms.
 
Dit laatste punt werd uit het rapport gelicht en gemeld in een publicatie van twee leden van de Europese Commissie. Wat hen niet paste werd glashard verzwegen.Deze hele zaak zou waarschijnlijk nooit echt aan het licht gekomen zijn als niet een Duits lid van de Europese Parlement het aankaartte en de volledige tekst van het rapport op haar webpagina publiceerde.
 
Als Frederick muziek van internet downloadt berokkent hij geen schade, zo blijkt dus. Het argument dat hij er niet voor betaalt, dus illegaal handelt gaat niet op. Immers als hij het niet gratis kan downloaden wil helemaal niet zeggen dat hij het dan zou kopen. Integendeel zelfs. Hij zou niet kopen. Hij is dus geen potentiële koper, zodat de aanbieder niks verliest. Het wordt dus tijd dat Brein etc. ophoudt met piepen.
 
Frederick Fluweel
 

Hakjes


 
Veel zinnigs komt er niet van politici. Maar heel af en toe verbazen ze Frederick met een zowaar verstandig idee.
 
Zo las Frederick dat Monsieur Macron, de president van Frankrijk, de dienstplicht weer wilde invoeren. Op zich een uitstekende gedachte, ware het niet dat Macron dat wil beperken tot één maand. Kortom een goed idee, maar een foute uitvoering.
 
Macron wil gastjes vanaf 16 jaar een maand van de straat halen. Dat werkt natuurlijk niet. Als je straattuig enige vorm van discipline en gezag bij wilt brengen, is daar toch minimaal 6 maanden voor nodig.
 
Frederick ziet het helemaal voor zich. Die, wat ze in Spanje nini’s noemen van de straat. Om zes uur op appel. Te laat op appel omdat meneer niet zijn nest uit wilde komen. Kast niet model ingeruimd. Schoenen niet spic & span gepoetst. Heel simpel, geen weekendverlof.Grote bek. Weekend achter de wacht. Weer grote bek of bevel weigeren. In de bak, of zoals dat vroeger heette Nieuwersluis, want daar was de militaire gevangenis gevestigd. En, ook heel effectief, de tijd in de bak moet nagediend worden.
 
Een heel passende oefening zou ook zijn het groeten. Verplicht groeten van officieren. Niet groeten, licht arrest. Weigeren te groeten, de bak.Wat ook uitstekend werkt is het groeten van “oudgedienden” of zoals dat vroeger ging dat de ouwe stomp de nieuwe, de bol, opdroeg te salueren met een “hakjes bol!”.
 
Dat dit idee helemaal zo gek nog niet is moge blijken uit het feit dat ook in Duitsland de partij van kanselier Merkel herinvoering van de dienstplicht overweegt. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken deed hetzelfde voorstel met als argumentatie de jeugd eraan te herinneren dat ze naast rechten ook verplichtingen hebben. Zweden ging zelfs een stap verder en voerde vorig jaar de dienstplicht weer in. Marokko voerde niet alleen dienstplicht in voor mannen, maar ook voor vrouwen. In Griekenland is de dienstplicht zelfs nooit afgeschaft.En helemaal het haasje ben je in Eritrea. Daar is niet bepaald hoe lang de dienstplicht duurt. Als je geen geld hebt om officieren om te kopen dien je eindeloos.
 
In Turkije kon je de dienstplicht afkopen. Dus de gewone jongen was de pisang en de rijken kochten zich vrij. Dat is ook over. Sinds kort moet iedere Turk tenminste 21 dagen dienen. Net als Frankrijk, veel te kort, maar de filosofie klopt.
 
Deze maatregelen hebben natuurlijk geen enkele militaire betekenis. Bijna het tegendeel, als je bedenkt wat het leger van een ongeregeld zootje kan verwachten. Economisch zet het zeker ook geen zoden aan de dijk, want dienstplicht gaat veel kosten en levert niks op.Daarnaast zijn er optimisten die denken dat je, vooral als het om de marginale groeperingen in een land gaat, je deze door de dienstplicht meer in het land en haar cultuur integreert.
 
Het is duidelijk dat het hier om een sociale controle c.q. heropvoeding gaat.En er zijn hele groeperingen die de nodige tucht kunnen gebruiken.
 
Frederick Fluweel