Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

Jansen


 
Het is toch frappant hoeveel halve zolen terecht komen in de politiek. Vrijwel zeker is dat omdat ze elders nooit aan de bak zouden komen.
 
Laten we even rondkijken in de wereld. In Amerika hebben ze tot president benoemd iemand, die door 27 verschillende psychiaters als een gevaar voor de Amerikaanse gemeenschap wordt beschouwd. Na het lezen van het boek “Fire & Fury: Inside the Trump White House” van journalist/columnist Michael Wolff, kreeg Frederick het echt benauwd. Het is echt griezelig dat zo’n ongeleid projectiel aan het hoofd van het machtigste land ter wereld staat.
 
Maar wat te zeggen van kameraad Putin. Die is veel slimmer dan Trump, dus nog veel gevaarlijker. Dan staat er aan het hoofd van Venezuela, een van de potentieel rijkste landen van Zuid Amerika, iemand met zowel het verstand (alhoewel) van een 12 jarige met bijpassende retoriek. In Syrië is het opperhoofd iemand die ongeveer de helft van zijn eigen bevolking heeft afgeslacht. In Noord Korea staat de absolute wereldkampioen narcist aan het hoofd van een straatarme, maar wel van nucleaire wapens voorziene staat. En dan zullen we het maar niet hebben over die zwakzinnige separatisten in Cataluña.
 
Maar ook in eigen land, Nederland, lopen bestuurders rond, waarvan Frederick zich in gemoede afvraagt hoe die gekomen zijn, waar ze gekomen zijn. Eigenlijk een retorische vraag. Want net als de meeste politici gewoon omhoog gevallen door gebrek aan gewicht.
 
Frederick volgt niet echt het Nederlandse nieuws, alleen af en toe de Telegraaf doorbladeren. Zo is het hem bekend dat het een soort volkssport in Nederland is geworden om hulpverleners en politie­agenten, bij het verrichten van hun taak, hulp verlenen, in elkaar te slaan. Dat gebeurt bij voorkeur bij de “viering” van oudjaar. Dat heeft het voordeel dat je daarbij de hulpverleners ook nog eens met, bij voorkeur illegaal, vuurwerk kunt bestoken. Als er geen hulpverleners zijn, om je agressie op te botvieren, kun je je vermaken met het slopen van alles onder handbereik. Want, zo geldt voor dat low life, het nieuwe jaar moet goed beginnen met zoveel mogelijk rottigheid.
 
Zo ook in Wijk bij Duurstede. Vandalen richtten daar ook weer een hoop schade aan. Maar, aldus een wethouder, was de schade dit jaar 10.000 euro minder dan vorig jaar. Daar was hij zo tevreden over dat hij het rel schoppende tuig beloonde met een gift van 8.440 euro dat ze kunnen besteden aan leuke dingen in het dorp. Dan staan twee van die clowns, wethouder en burgemeester, ook nog breed lachend met de cheque in de hand in allerlei kranten.
 
Het is toch werkelijk grotesk dat vandalen een premie krijgen. Maar het bedrag is ook absurd, want het is bijna het verschil van 10.000 euro, waarvoor de premie geldt.
 
En dit soort figuren loopt los rond en kan beschikken over het belastinggeld van de bevolking.
 
Betrek dit eens op de gewone wereld met verstandige mensen.Verzekeraar geeft doodrijder premie als kop boven een artikel, waarin Jansen geprezen wordt. Jansen heeft dit jaar maar twee mensen doodgereden en slechts drie invalide. Dat waren één dode en één invalide minder dan vorig jaar. Jansen krijgt 500 euro voor zijn anticiperende rijgedrag.
 
Frederick Fluweel