Wilt u reageren, stuur dan even een email naar info@deweek.net

F(ranzig)


 
Hoe vaak hebben we het al niet gezien. De weinig, of helemaal niet, consequente politicus. Kortgeleden had Frederick het over Pablo Iglesias en zijn lief. Beide links van links. Maar wel villa van bijna 7 ton.
 
Kortgeleden was Frederick persoonlijk slachtoffer van een van dit soort figuren. Ooit benoemde Nederland ene Frans Timmermans tot minister. En wat flikte Frans? Die schafte alle consulaten af. Probeert een socialist een keer iets economisch te doen, neemt hij alle ex-pats te grazen. Die extra kosten maken Frans niet uit. Die is, zoals dat bij zoveel salonsocialisten gaat, “gepromoveerd” naar Brussel. Daar mag hij nu meehelpen met geld over de balk smijten à raison van een salaris van 18.000 euro. Per maand!
 
Frederick trof het droeve lot dat hij zijn paspoort moest verlengen. Dankzij Frans kan dat niet meer dichtbij in La Nucia. Nee, daarvoor mag men nu naar Madrid, naar de ambassade. Voor een procedure die hooguit een kwartier duurt, ben je nu een hele dag in de weer.
 
Eerst met de auto naar Benidorm. Vandaar met de bus naar het treinstation in Alicante. Retourticket à 12 euro. Dan met de trein naar Madrid. Retourticket 111 euro. Natuurlijk ligt de ambassade zeker een kwartier rijden van het Station Atocha, waar je aankomt in Madrid. Taxi heen in de ochtendspits. Mocht Frederick 25 euro afrekenen.
 
Dan paspoort aanvragen en betalen. Verlenging kost 130 euro. Als u het paspoort zelf ophaalt, anders betaalt u bovendien de verzendkosten per DHL. Maar We spreken 28 mei. Frederick had een vliegreis geboekt voor de 22ste juni. Men kon niet garanderen dat Frederick dan zijn nieuwe paspoort had, want de termijn die daarvoor staat is ongeveer 4 weken. Een liassez passé wordt ook niet afgegeven, in deze situatie, aldus de ambassade. Bleef over de versnelde procedure. Als u 50 euro meer betaalt, heeft u het paspoort in vier dagen thuis.
 
Dan moet je weer naar huis. Taxi ging iets sneller; 15 euro. De volgende kostenpost was Fredericks eigen schuld. Via internet had hij een dagretour Alicante – Madrid gekocht. Toen hij in wilde stappen meldde de juffrouw, die de tickets controleerde, dat Fredericks ticket niet geldig was, want die stond wel voor de 28ste, maar niet mei, maar juni! Die grap kostte Frederick 70 euro extra.
 
Aangekomen in het station van Alicante, kon niemand Frederick vertellen waar de bus naar Benidorm stopte. Uiteindelijk heeft Frederick een chauffeur van de busmaatschappij gevraagd. Die keek naar Fredericks ticket en zei, die is niet geldig, dat is de ticket voor de heenweg. Je moet er ook een hebben voor de terugweg. Maar die had Frederick ’s ochtends niet ontvangen uit de automaat.
 
Enige oplossing: naar het busstation. Dat ligt ongeveer twee kilometer van het treinstation. En de bus ging over 20 minuten. Dus weer taxi. Dat viel mee: 5 euro.Nu Frederick toch even tijd had toch maar eens nagevraagd over de retourticket. Een bijzonder vriendelijke dame zocht het in no time uit en gaf Frederick het geld voor de inmiddels gekochte tweede retourticket netjes terug.Hoe het ook zij Frederick is een hele dag en zo’n 400 euro kwijt dankzij Frans’ onzalig plan om consulaten op te heffen.
 
Bedankt Frans. Dit soort kosten zal jouw een worst zijn met 18.000 in de maand. Maar voor pensionados tikt dit toch fors aan. En wat te denken van ouders van kinderen van verschillende leeftijden, van wie dus het paspoort op verschillende data verloopt.Toch behoorlijk F(ranzig).
 
Frederick Fluweel