Hans Tielkemeijer - Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer BV
Telefoon +31 102 040 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

Meer info: www.tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geld als water


 
De beurs lijkt momenteel op een vijver, de koersen op badeendjes. Elke keer als er een steen in de vijver wordt gegooid zie je de badeendjes heftig dobberen, maar na korte tijd zijn de golven verdwenen en is het weer rustig op de plas. Dat is ook meetbaar: de volatiliteitsindex, die de beweeglijkheid van de markt weergeeft, staat op een historisch laag niveau. Deze peilstok houdt het droog.
 
Er is geld als water. Het beleid van de Centrale Banken zorgt voor veel liquiditeiten. Er staat in Nederland meer dan 330 miljard aan spaargeld te verpieteren. Beursgenoteerde bedrijven hebben genoeg financiŽle slagkracht om te groeien of over te nemen en grote investeerders zoals pensioenfondsen en private equitybedrijven zijn op zoek naar rendement. Ook zij hebben te maken met lage rente, dus zijn ze voortdurend op jacht naar koopjes op de beurs. Er is echter maar weinig in de aanbieding.Koers/winst verhoudingen zijn historisch gezien hoog. In het verleden was dit vaak een voorbode van een marktcorrectie, maar toen waren de overige marktomstandigheden anders. Bij een marktrente van bijna nul procent en een overvloed aan geld is het maar de vraag of de huidige omstandigheden gevaarlijk zijn voor beleggers. Waar moet je naar toe met je geld?
 
Niet naar obligaties. Wie nu nog obligaties koopt ontvangt nauwelijks rente, in sommige gevallen zelfs negatief, en loopt het risico op een stevig koersverlies als de marktrente toch weer gaat oplopen. Dit verklaart de mooie resultaten op defensieve portefeuilles in de afgelopen jaren. De kapitaalmarktrente is in die periode fors gedaald waardoor de koersen van obligaties stevig zijn opgelopen. Deze situatie is voor de komende jaren niet te verwachten. Wie nu nog een defensief belegt, met veel obligaties daarin, loopt misschien meer risico dan dat hij beseft. Check dit bij een beleggingsspecialist!Terug naar de badeendjes. Zolang er liquiditeiten zijn zullen ze wel blijven drijven. Toch kan het altijd nog gaan stormen in de vijver, de metafoor gaat tenslotte over beleggen. Als je daarvan wakker ligt heb je een te groot deel van je vermogen belegt. Dan kan je beter overgaan op een andere diersoort; schaapjes op het droge. Verkoop een gedeelte van je beleggingsportefeuille en stel dat veilig, ook al krijg je maar weinig rente over de opbrengst, en zorg dat de rest van je beleggingen goed is verdeeld. Voorkom dat je geldpeil teveel zakt als het tij keert.
 
Hans TielkemeijerDirecteur Darion Wealth Management