Hans Tielkemeijer - Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer BV
Telefoon +31 102 040 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

Meer info: www.tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Whisky, bitcoins of kunst. Is dat dan wat?


 
Wie wat extra rendement wil maken op zijn geld heeft het momenteel niet gemakkelijk. Sparen is niet interessant, vanwege de lage rente. Een alternatief is beleggen in aandelen, maar daaraan zitten voor- en nadelen vast. Historisch gezien zijn veel aandelen momenteel niet goedkoop, alhoewel de meningen daarover zijn verdeeld.
 
Beleggers gaan dus op zoek naar alternatieven, zoals vakantiehuizen, cryptocurrencies, bijvoorbeeld de bitcoin, en beleggen in goud. Ook meer exotische beleggingen doen het goed; whisky, designertassen, klassieke auto’s en kunst kunnen aansprekende rendementen opleveren.Voor alle vormen van beleggen gaat de ‘Greater Fool’-theorie op. Wat je ook hebt gekocht, je zal vervolgens op zoek moeten gaan naar een ‘nog grotere gek’, die bereid is om meer te betalen voor jouw aandelen, vakantiehuis, bitcoins, enzovoort dan dat jij hebt betaald. Dat geldt voor alle soorten van handel, dus zo bijzonder is dat niet, zolang je je hiervan maar bewust bent.Wat je ook doet, het moet passen binnen jouw financiële huishouding. Je zal niet de eerste zijn die zich vergaloppeert in een aantrekkelijk beleggingsverhaal. Wees dus voorzichtig met de ronkende verhalen over cryptocurrencies, whisky en designertassen. Als je echter een liefhebber bent van klassieke auto’s of je vindt je ideale vakantiehuis, dan kan je aan deze belegging extra plezier hebben. Dat maakt wel verschil!
 
Veel van dit soort bijzondere beleggingen vallen niet of onder beperkt toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Dat staat er meestal ook bij en dat is niet voor niets. Je zult je dus extra goed moeten verdiepen in de kansen en risico’s van je voorgenomen belegging, voordat je geld gaat overmaken. Een mooie brochure en het verhaal van een nette verkoper zijn daarvoor niet voldoende. Hier moet je serieus onderzoek doen, om zoveel mogelijk te voorkomen dat je wordt bedrogen. Bij enige twijfel over de aanbieding kun je er beter niet op ingaan, is mijn advies.Gespreid beleggen is een goed idee. Dat kan op de effectenbeurs, eventueel aangevuld met bovengenoemde alternatieven. Je kunt dit doen als speculant, lange termijn belegger of als hobbyist. Ieder heeft zijn eigen drijfveren om te gaan beleggen. Dat is prima, zolang ze maar bij jouw karakter en situatie passen. Helaas zie ik dat de lange termijn belegger zich soms gedraagt als een speculant, wat het rendement meestal niet ten goede komt. De hobbyist die verklaart dat de aankoop van zijn klassieke Porsche een doordachte belegging is heeft het misschien nog wel het beste bekeken. Geef die maar eens ongelijk…
 
Hans TielkemeijerDirecteur Darion Wealth ManagementTelefoon 0031 – 10 20 40 560, Jos Sieverding: 0034 606 350 035Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.comDe informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.