Costa Blanca op Fitur


[cover.pgSPANJE – Van 17 tot 21 januari vindt in Madrid de jaarlijkse toeristische beurs Fitur plaats Deze beurs is voor de Costa Blanca één van de belangrijkste van het jaar, want een groot deel van de binnenlandse toeristen komt uit de hoofdstad.In de jaren van de toeristische ‘boom’ gingen bijna alle kustplaatsen met een eigen stand naar de Fitur maar die tijden zijn voorbij. Nu heeft de Comunidad Valenciana er een grote stand en de Costa Blanca ook. Maar alleen de steden Benidorm en Alicante hebben nog een eigen stand, de andere plaatsen gaan onder de vleugel van de Costa Blanca, hoewel ze wel alle eigen folders verspreiden. Benidorm heeft, om de eigen stand op te luisteren, een enorme foto van zeven bij negentien meter laten maken van de skyline van de stad. Daarmee wordt ongetwijfeld de aandacht getrokken van de potentiële toerist.

Calle Gerona in gebruik genomen als voetgangersgebied


BENIDORM – In Benidorm werd afgelopen week de Calle Gerona in gebruik genomen als voetgangers­gebied.Deze drukke en populaire straat voegt zich daarmee in de rij van een aantal andere stra­ten in het centrum van Benidorm, die het laatste jaar zijn omgevormd tot straten waaruit het verkeer zo veel mogelijk geweerd wordt. De straat heeft geen stoepranden en geen noemenswaardige niveauverschillen meer, zodat ze ook voor rolstoelen en rollators goed begaanbaar is. Ook de stra­ten in de nabije omgeving Tomas Ortuño en Doctor Pérez Lorca worden deze winter omgevormd tot voetgangersgebied.

Replica van oud galjoen te bezichtigen


ALICANTE – In de haven van Alicante is van 17 tot 28 januari het ‘Galjoen Andalucía’ te bezichtigen.Het 55 meter lange schip is een replica van de schepen die gedurende de eeuwen na de ontdekking van Amerika de oversteek maakten van Europa naar Amerika om handel te drijven. Het schip dient als museum over de Spaanse scheepvaart en het bracht een groot deel van 2017 door in diverse Amerikaanse havens, zoals New York, Boston en Philadelphia. Het schip werd overgevaren en het kan dus In de komende week in Alicante bezocht worden. Het ligt in het Volvo-deel van de haven en is van 10.00 tot 19.00 uur toegankelijk. De entree bedraagt 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen.

Visarend keert mogelijk terug naar Alicante


MARINA ALTA – Afgelopen maandag werd in Denia een studie gepresenteerd waaruit moet blijken dat de Marina Alta – het noordelijkste deel van de provincie Alicante – en la Safor – het zuidelijkste deel van de provincie Valencia – heel geschikte gebieden zijn voor de herintroductie van de visarend.Deze roofvogelsoort werd in 1981 voor het laatst gesignaleerd in de provincie Alicante en ze stierf een jaar later uit in heel Spanje. In de Andalusische provincies Cádiz en Huelva werd de soort in 2003 opnieuw uitgezet en dat project was een succes. Volgens onderzoekers van het Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) kan de Marina Alta een toekomstige sleutelpositie innemen als het om het verder verspreiden van de visarend op het Spaanse vasteland gaat. Het is de bedoeling dat de aankomende zomer vier kuikens van de visarend worden uitgezet in de Marjal van Pego-Oliva en op de Cabo de San Antonio. In de vijf jaren erna worden elk jaar twintig kuikens uitgezet in het gebied. Visarenden hebben de gewoonte om terug te keren om te nestelen naar het gebied waar ze opgroeien dus de wetenschappers hopen dat de uitgezette kuikens zich uiteindelijk gaan vestigen in de Marina Alta. Het project wordt gesteund door de gemeenten Denia, Jávea, Pego en Oliva.

Motor- en scooterrijders kunnen vanaf nu in blauwe zone Alicante parkeren


ALICANTE – De gemeente Alicante heeft de gemeenteverordening waar het parkeren in de blauwe en oranje zone be­treft, aangepast.Vanaf deze week kunnen ook motoren en scooters in deze betaalzones parkeren, waar hen dat tot op heden niet was toegestaan. Ze moeten daarvoor wel dezelfde tarieven betalen als de auto’s. Omdat het voor een motor of scooter niet mogelijk is om een ­tic­ket van de betaalautomaat achter de voorruit te leggen, zijn de betaalautomaten aangepast. De bestuurders van een gemotoriseerde tweewieler kunnen hun kenteken intypen en staan daarmee geregistreerd. Ook kunnen ze betalen via de parkeerapp waar de gemeente Alicante gebruik van maakt.

Vliegveld Alicante bereidt zich voor op Brexit


ALICANTE – Het feit dat Groot-Brittannië binnenkort de Europese Unie verlaat, heeft op allerlei vlakken gevolgen voor de Costa Blanca.De Britten maken een enorm deel uit van de buitenlanders die de provincie Alicante bezoeken en ze vormen bijvoorbeeld 42 procent van de 13,7 miljoen reizigers die in 2017 het vliegveld van Alicante-Elche aandeden. Als deze reizigers zich bij het ingaan van Brexit bij elke reis buiten de Europese Unie begeven, heeft dat gevolgen voor het veiligheidssysteem op het vliegveld. Er wordt dus momenteel gewerkt aan een uitbreiding van het gedeelte waar de reizigers en hun handbagage worden gecheckt met een groter deel voor reizigers die zich buiten de EU begeven. Er wordt circa 1,1 miljoen euro geïnvesteerd in deze uitbreiding, die in juni klaar moet zijn.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6