Maximumsnelheid van secundaire wegen teruggebracht


ALICANTE – In heel Spanje wordt op alle secundaire wegen waar men tot nu toe honderd kilometer per uur mocht rijden, deze maximumsnelheid verlaagd naar negentig.In de provincie Alicante heeft de maatregel effect op tweeduizend kilometer weg. Volgens de Dirección General de Tráfico zijn het vooral de secundaire wegen waarop honderd km/uur wordt gereden, waar de meeste ongelukken gebeuren. Het is zelfs zo dat driekwart van de dodelijke ongevallen op secundaire wegen plaatsvinden. Er waren al wegen waar de snelheidslimiet 90 was maar op wegen met ruime marges aan de zijkant en veel overzicht was de limiet 100. Door dit terug te brengen naar 90 gaat Spanje mee in de regels van de meeste omliggende landen.

Minister wil tol rondweg Alicante verlagen


ALICANTE – De Spaanse Minister van Openbare Werken, José Luis Ábalos, maakte begin deze week bekend dat hij plannen heeft om de tol van de rondweg om Alicante te verlagen.Deze weg, die van El Campello naar Montforte del Cid leidt en al sinds de openstelling verlieslijdend is, kost een personenauto op dit moment drie euro voor een enkele reis, terwijl een bus of vrachtwagen zes euro moet betalen. De betreffende tolsnelweg is er eentje van in totaal negen die tijdens de vorige regeerperiode failliet is gegaan en door de overheid gered moest worden. Sindsdien wordt ze geëxploiteerd door de staat. Volgens de Minister voorziet de rondweg om Alicante wel degelijk in een behoefte maar moet de prijs naar beneden om meer gebruikers te trekken. Ook denkt hij aan voordelen voor omwonenden.

Alicante introduceert nieuw busabonnement


ALICANTE – De gemeente Alicante introduceert een nieuw abonnement voor het openbaar vervoer.De inwoners kunnen, als ze een bedrag van veertig euro per maand betalen, onbeperkt met het openbaar vervoer reizen in de gemeenten Alicante, San Vicente, San Juan en El Campello. Volgens de verantwoordelijke wethouder verlaagt dit de drempel voor veel mensen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het nieuwe abonnement moet in december ingaan.

EU wil meer amandelbomen vernietigen


ALICANTE – De Europese Unie wil dat de Generalidad Valenciana meer doet aan de bestrijding van de Xylella-bacterie. De EU heeft de Valenciaanse overheid op de vingers getikt omdat deze te veel tijd neemt bij het omhakken van bomen als een nieuw besmettingsgeval is ontdekt.Volgens een recent rapport van de EU bestaat er grote angst dat de bacterie zich uitbreidt naar de olijfbomen, de wijnranken en zelfs naar de andere vruchtenbomen in Spanje. De Xylella-bacterie dook in 2016 voor het eerst op de Balearen. Vorig jaar volg­den enkele locaties op het vasteland van Spanje: de Comunidad Valenciana, Madrid en Andalusië. In de provincie Alicante heeft de bacterie volgens de laatste berichten al meer dan honderdduizend hectare aangetast. Door de weerstand van de eigenaars en juridische problemen kan de Valenciaanse overheid vaak de door de EU opgelegde maatregelen niet nemen. Volgens die regels zouden er inmiddels meer dan vijftigduizend amandelbomen omgehakt moeten zijn maar in werkelijk zijn er ongeveer vijfduizend bomen omgehakt. Volgens de EU moet de Valenciaanse regering meer doen om de gezonde bomen rondom de zieke bomen om te hakken om besmetting en verspreiding te voorkomen. De eigenaars, die grote twijfels hebben over de effectiviteit van deze methode, verzetten zich tegen het omhakken van de gezonde bomen.

Paleis te koop


ORIHUELA – Wie door het oude centrum van Orihuela loopt, ziet talrijke herenhuizen en zelfs paleizen die betere tijden hebben meegemaakt.Het is duidelijk dat het geld ontbreekt om deze panden te onderhouden zoals wenselijk zou zijn en dat geldt zowel voor panden die gemeentebezit zijn als voor panden die in privéhanden zijn. Eén van de mooiere paleizen is het achttiende-eeuwse Palacio del Marqués de Rafal aan het gelijknamige plein. De prachtige pand, dat aan het begin van de twintigste eeuw helemaal werd gerestaureerd, staat al enige tijd leeg en de nazaten van de vroegere markies willen het niet hebben en ook niet opknappen. Daarom staat het sinds kort te koop. Het paleis, met fraaie ornamenten op de gevel en binnenin een bibliotheek en een grote schilderijencollectie moet vier miljoen euro kosten.

Wachtlijsten door gebrek aan verpleegkundigen


ALICANTE – De vakbond van de verpleegkundigen in de provincie Alicante, Satse, heeft aan de bel getrokken over het structurele gebrek aan verpleegkundigen waarmee de provincie te kampen heeft.Volgens gegevens van Satse zijn er in Alicante 4,08 verpleegkundigen werkzaam op elke duizend inwoners. Het landelijk gemiddelde is 5,3. Satse heeft berekend dat de overheid tweeduizend verpleegkundigen meer aan zou moeten nemen om de ziekenhuizen en gezondheids­centra goed te laten functioneren. Nu hebben de verpleegkundigen gemiddeld veel te veel patiënten onder hun hoede, vooral tijdens nachtdiensten en in de zomer, als er ook nog personeel op vakantie is. In die periode zouden er soms zelfs geen operaties kunnen plaatsvinden vanwege het gebrek aan verpleegkundigen en de wachtlijsten stijgen vanwege hetzelfde probleem. De Valenciaanse deelregering zou wegens geldgebrek niet meer personeel kunnen aanstellen en vult geen posities op die door pensionering of ziekte wegvallen.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6