Klooster na vier eeuwen dicht


BENISSA – Afgelopen week kwam het bericht dat het Franciscaner klooster van Benissa in augustus definitief de deuren zal sluiten.Het klooster werd in 1613 geopend en was dus meer dan vier eeuwen een toevluchtsoord voor de Franciscaner orde in de provincie Alicante. Er zijn echter steeds minder monniken die kiezen voor het kloosterleven en in de laatste jaren overleden diverse van de bewoners van het klooster. Op dit moment zijn er nog vier bewoners over, waarvan drie de leeftijd van zeventig al gepasseerd zijn. Het is niet mogelijk om het oude gebouw open te houden voor deze vier monniken. In de provincie Alicante zijn nog twee andere Franciscaner kloosters: in Pego en Cocentaina. Deze blijven voorlopig wel open.

Lieveheersbeestjes om luizen aan te pakken


ALICANTE – In de stad Alicante wordt momenteel een proef gedaan met honderdduizenden lieveheersbeestjes. Deze kleine insecten worden ingezet om de luizen aan te pakken die voor veel overlast zorgen in de straten van de stad.Want in de afgelopen decennia zijn in de straten van vooral de nieuwere delen van Alicante tropische bomen zoals de Jacaranda geplant. Deze bomen gedijen goed in het zachte klimaat van Alicante maar ze zijn ook heel vatbaar voor luizen. Deze luizen scheiden een plakkerige stof af die tot veel overlast en klachten leidt. Het gevolg is namelijk dat afvallende bloemen een plakkerige brij vormen op trottoirs, op gemeentemeubilair en op auto’s. De jaracaranda’s vervangen door minder luisgevoelige bomen is volgens de gemeente geen oplossing omdat de bomen te diep geworteld en te groot zijn en dat een zeer kostbare actie zou worden. Daarom zet men de lieveheersbeestjes aan het werk en de eerste resultaten van de test zijn bemoedigend. Het is de bedoeling dat er volgend jaar nog meer van deze insecten worden ingezet die op een biologische manier de luizen bestrijden.

Bezoek Nederlandse ambassadeur aan La Nucía en nieuws van de consul


LA NUCÍA – De Nederlandse ambassadeur in Spanje, Matthijs van Bonzel, was afgelopen week in La Nucía in het kader van het bezoek van het ‘mobiele consulaat van de Nederlandse ambassade’ aan deze plaats.Gedurende drie dagen konden 150 Nederlanders terecht bij deze mobiele unit van de ambassade in La Nucía voor het verlengen van hun paspoort en de afwikkeling van andere zaken. Behalve de ambassadeur waren ook de consul van Alicante, Albacete en Murcia, de heer Eric Durieux en de consul van Valencia en Castellón Eric Nolte aanwezig in La Nucía, evenals burgemeester Bernabé Cano en wethouder van buitenlandse residenten Bart Gommans. De Nederlandse ambassade koos La Nucía net als vorig jaar voor de mobiele ambassade omdat deze gemeente ‘in constante communicatie en samenwerking met de Consul en de ambassade staat en veel doet voor de Nederlanders in La Nucía’. De gemeente stelde het voormalig Consulaatgebouw in de urbanisatie Caravana ter beschikking voor de mobiele ambassade. Het is de bedoeling dat ook de volgende jaren de mobiele ambassade enkele dagen naar La Nucía komt, mis­schien wel meerdere malen per jaar.Het goede nieuws is dat binnenkort de Consul in La Nucia wekelijks weer zijn deuren zal openen in het voormalig Consulaat-gebouw. Niet voor de aanvraag van uw paspoort maar voor o.a. bemiddeling bij het aanvragen van een ID-kaart, ondertekenen van bewijzen van leven van pensioenfondsen, commerciële ondersteuning en bemiddeling en afgifte van nooddocumenten. Tijden van dit wekelijks "spreekuur" op het Consulaat worden binnenkort bekend gemaakt. Let wel op: een afspraak maken per e-mail is gewenst. Dit kan via:? nlgovlanuciaconsul@telefonica.net of telefonisch op 606 783 551.Eind oktober zal het mobiele consulaat in Barcelona aanwezig zijn en begin november in Málaga. Ongeveer een maand voordat het Consulair team arriveert volgt een nieuwe aankondiging op de website van de ambassade, waarin de definitieve datum van het bezoek wordt bekendgemaakt. Het in­dienen van een paspoortaanvraag in de regio is in beginsel bedoeld voor Nederlanders die gedurende een lange periode niet in staat zijn naar Madrid te reizen en dit kunnen aantonen door middel van een medische verklaring. Personen die niet in deze categorie vallen kunnen eveneens een gemotiveerd verzoek indienen. De Ambassade bepaalt op basis van de capaciteit hoeveel personen uit deze tweede categorie in aanmerking zullen worden gebracht, en maakt - indien noodzakelijk - een selectie.De ambassadeur bevestigde tijdens zijn bezoek dat hij ook op 13 oktober aanstaande naar La Nucía zal komen als daar het nieuwe Nederlandse handelscentrum zal worden geopend. Dit centrum is momenteel in aanbouw.

Tophandbal aan de Costa Blanca


ALICANTE – Liefhebbers van handbal komen deze dagen aan hun trekken in de provincie Alicante.De nationale vrouwenselectie van Spanje (zesde op de laatste Olympische Spelen) speelt op 16 juni om 18.30 uur in het Palacio de Deportes van Torrevieja een vriendschappelijke wedstrijd tegen een sterrenteam (entree 5 euro). Een dag later speelt de nationale mannenselectie (finalist op het EK van 2016) een kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2018 tegen Finland. Die wedstrijd is om 18.00 uur in het sportpaviljoen Pitio Rochtel in Alicante. Op 18 juni tenslotte speelt een sterrenteam een vriendschappelijk wedstrijd in Almoradí.

Peuter overleden na val in zwembad


EL CAMPELLO – In het ziekenhuis van Alicante overleed afgelopn donderdag een tweejarige peuter die enkele uren eerder in een zwembad was gevallen in El Campello.Het ongeval gebeurde in de tuin van een chalet in Cala Baeza, aan de noordkant van El Campello. Het kindje, dat de Argentijnse nationaliteit had, was er in een onbewaakt ogenblik in geslaagd door het hek van de tuin van de buren te glippen en daar in het zwembad gevallen. De bewoner van het bewuste chalet vond het kind buiten bewustzijn en waarschuwde de ouders en de hulpdiensten. Hulpverleners slaagden erin het kind te reanimeren maar hoewel het werd overgebracht naar de pediatrische afdeling van het ziekenhuis van Alicante, overleed het enige tijd later.

Veel aanvragen voor nieuwe terrassen in Santa Pola


SANTA POLA – Het feit dat de Avenida González Vicén in Santa Pola definitief is veranderd in voetgangersgebied heeft ervoor gezorgd dat horecazaken die aan deze populaire straat zitten massaal bij de gemeente een vergunningen hebben aangevraagd voor (grotere) terrassen.Ze willen het nu bredere trottoir volop benutten voor stoeltjes en tafeltjes en zo in de zomer meer inkomsten binnenhalen. Volgens een bron in de gemeente hebben de horeca-gelegenheden dit voorjaar twee keer zo veel aanvragen ingediend voor terrassen als vorig jaar en dat zou in hoge mate te maken hebben met de veranderde verkeerssituatie aan de kuststrook. Hoewel veel horecaondernemers enthousiast zijn over het autovrij maken van grote delen van het centrum van Santa Pola en het feit dat er meer ruimte is voor terrassen, houden ze ook een slag om de arm. Ze zeggen hun twijfels te hebben over waar, als het hoogseizoen begint, al die toeristen moeten parkeren en of ze dan mis­schien niet een ander deel van Santa Pola zullen uitzoeken voor hun consumpties dat ze dichter kunnen benaderen met de auto.