Torrevieja knapt baaien op


TORREVIEJA – De gemeente Torrevieja is begonnen het meubilair in diverse baaien te vernieuwen.Er zijn diverse baaien in Torrevieja waar er al minstens vijftien jaar niets is gedaan aan het opknappen van bankjes of ander meubilair. De gemeente wuifde klachten daarover vaak weg met het argument dat de kuststrook onder de verantwoordelijkheid van de landelijke instantie Costas valt. Maar daar lijkt men nu van terug te komen. In de Cala de la Zorra werd de afgelopen week de ‘área de descanso’ (uitrustzone) helemaal vernieuwd. Het hout werd geschuurd en geschilderd en de banken gerepareerd. Deze week is de cala de los Trabajos aan de beurt en zo wil de gemeente een hele serie baaien afwerken.

Voordelige bioscoopdagen


ALICANTE - Nu de zomer voorbij is en de avonden weer langer worden, krijgen veel mensen weer wat vaker zin om naar de bioscoop te gaan.Om dat te stimuleren, worden van 27 tot 30 september weer de regelmatig terugkerende voordeeldagen georganiseerd. Bij alle vestigingen van Yelmo (in de provincie Alicante is dat in winkelcentrum Puerta de Alicante in Alicante en in Petrer langs de snelweg) kan men op ie dagen voor3,50 € de nieuwste films zien. Kaarten zijn vanaf 26 september online te koop via www.yelmocines.es.

Musea gratis in Cartagena


CARTAGENA – In verband met de feesten van Carthagers en Romeinen in Cartagena – zie ook onze Kalender -, die dit jaar in beperkte vorm worden gevierd, heeft de gemeente Cartagena besloten dat op vrijdag 24 september de meeste musea in de stad gratis toegankelijk zijn.Cartagena heeft een rijke geschiedenis en ook veel musea, zodat de bezoeker gerust een hele dag zoet is als hij of zij diverse musea wil bezoeken. Zo is er het boeiende Romeinse theater met bijbehorend museum, het Augusteum met haar ondergrondse Romeinse vondsten, het Museo Foro Romano bij de heuvel Molinete, de resten van de Romeinse woning Casa de la Fortuna, het museum rondom een oud stuk Punische muur, de verdedigingstoren ‘Navidad’ in de haven, de middeleeuwse kasteelruïne Concepción midden in de stad en de schuilkelders uit de Spaanse burgeroorlog. Voor meer informatie over de verschillende musea: puertodeculturas.cartagena.es

Kokkin uit Elche wint internationale paellawedstrijd


ELCHE – Noelia Pascual, kokkin van restaurant Cachito in Elche, werd afgelopen maandag de winnares van de World Paella Day Cup, een internationaal evenement waar tien koks uit tien verschillende landen aan deelnamen. Het evenement werd georganiseerd in de haven van Valencia en de koks moesten verschillende soorten paella’s klaarmaken. Zo maakte Noelia in de halve finale een zogenaamde ‘arroz del pobre’ met rijst, aardappels, ui en kabeljauw en in de finale een paella met konijn en slak. Ook de negen andere koks bedachten originele versies op de aloude paella. The World Paella Day is een initiatief van de Valenciaanse overheid om meer internationale aandacht te genereren voor het Valenciaanse gerecht bij uitstek. Tot 26 september wordt ook de ‘international paella week’ georganiseerd, met speciale aanbiedingen in de aangesloten restaurants. Zie ook: worldpaelladay.org

Koningin Sofía helpt met schoonmaak stranden


ALICANTE – Koningin Sofía, de moeder van de huidige Spaanse koning Felipe VI, nam afgelopen zaterdag deel aan een strandschoonmaakactie op de Playa de Almadraba in de gemeente Alicante.De schoonmaakactie vond plaats in het kader van de ‘World Clean Up Day’ en maakte deel uit van de campagne ‘1m2 por las playas y los mares’ en werd al voor het vierde achtereenvolgende jaar georganiseerd door de stichtingen Proyecto LIBERA en SEO/BirdLife. De Stichting Reina Sofía, die voorgezeten wordt door Doña Sofía zelf, werkt al sinds 2018 samen met de campagne en dus koos de koningin zelf een strand uit om te helpen met schoonmaken. Gekleed in een sportieve lange broek en witte blouse ging de 82-jarige koninginmoeder samen met de andere vrijwilligers aan het werk om plastic, sigarettenpeuken op te rapen en in vuilniszakken te deponeren. Het project gaat nog door tot 28 september en in die periode van tien dagen worden op 300 plaatsen in Spanje schoonmaakacties georganiseerd.

Monument voor slachtoffers bomaanslag van ETA in 1991


MUTXAMEL – In Mutxamel werd afgelopen donderdag herdacht dat het die dag precies dertig jaar geleden was dat de terroristische organisatie ETA voor het eerst een aanslag met dodelijke slachtoffers pleegde in de provincie Alicante.Op de ochtend van 16 september 1991 ontplofte er midden in de plaats een autobom en dat kostte het leven aan drie mannen, terwijl dertig mensen gewond raakten. Twee van de dodelijke slachtoffers waren agenten van de lokale politie, de derde een bestuurder van de gemeentelijke takelwagen. Ongeveer tweehonderd mensen kwamen afgelopen donderdag om dit tragische incident te herdenken. Op een plek vlakbij de plek waar toen de bom afging, zijn in een plantsoen drie sierstenen gezet, als symbool voor de drie slachtoffers. Bij de herdenking waren behalve nabestaanden ook de provinciaal president Carlos Mazón en het lokale gemeentebestuur aanwezig.