Creatie uit San Vicente valt op tijdens openingsceremonie WK


SAN VICENTE DEL RASPEIG – Een bedrijf uit de provincie Alicante speelde een kleine, maar opvallende rol tijdens de openingsceremonie van het WK, afgelopen zondagmiddag in Qatar.Zoals elk groot toernooi heeft ook dit WK een mascotte, een figuurtje dat op alle publiciteit te zien is. In dit geval is de mascotte La’eeb, een gesluierd wit figuur dat wel iets wegheeft van ‘’Caspar the friendly goast’. Tijdens de openingsceremonie zweefde een reusachtige versie van La’eeb door het stadion, terwijl niet te zien was hoe dat bewerkstelligd was. Het bleek een creatie van de firma Carros de Foc uit San Vicente del Raspeig. Carros de Foc wordt ook in de provincie Alicante vaak ingehuurd bij feesten als er bijzondere creaties moeten worden aangeleverd maar in de laatste jaren is de faam van de firma ook over de grenzen gegaan en ze worden steeds vaker voor internationale projecten gevraagd. Mede daarom ontving dit bedrijf vorige maand nog de zogenaamde Premio Alfil, een provinciale onderscheiding voor zich ontwikkelende bedrijven.

El Campello organiseert toeristisch congres


EL CAMPELLO – De gemeente El Campello organiseert op 2 december as de vierde editie van het Congreso Nacional de Seguridad y Turismo, ofwel het nationaal congres over Veiligheid en Toerisme.In de Casa de Cultura komen de landelijke experts op het gebied van veiligheid en vooral internetveiligheid bijeen die met name toeristische gemeenten kunnen bijstaan als het gaat om cyberaanvallen. Sinds de pandemie is de samenleving en zeker ook de toeristische sector veel ‘digitaler’ geworden maar daarom ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Daarom werd in 2020 dit met regelmaat terugkerende congres in het leven geroepen.

Latin Grammy Awards voor zangeres Rosalía


SPANJE – De populaire Spaanse zangeres Rosalía blijft ook internationaal erkenning krijgen. Bij de uitreiking van de Latin Grammys, afgelopen donderdagavond in Las Vegas, kreeg de 30-jarige zangeres drie prijzen: de prijs voor het beste alternatieve album, de prijs voor het beste verpakkingsontwerp en de prijs voor het beste album van het jaar.Die laatste onderscheiding was natuurlijk de belangrijkste en het was Rosalía’s derde album ‘Motomami’ dat deze belangrijke prijs in de wacht sleepte. Met haar vorige album, ‘El mal querer’, won Rosalía in 2019 ook al een Grammy. De Catalaanse zangeres trad live op tijdens de uitreiking in Las Vegas waarbij een aantal van haar seksueel getinte teksten werd gecensureerd door de Amerikaanse televisie. De Latin Grammy’s van 2022 hadden behalve Rosalía ook een belangrijke winnaar in de van oorsprong Uruguyaanse maar al lange tijd in Spanje wonende zanger en liedjesschrijver Jorge Drexler. Drexler sleepte zeven onderscheidingen in de wacht, waaronder die van beste liedje, beste popliedje en beste album van een singer-songwriter.

Meer investeringen in Alicante op Spaanse begroting


ALICANTE – Onlangs kon u op deze pagina’s lezen dat er in de straten van Alicante geprotesteerd werd tegen de begrotingsplannen van de Spaanse regering voor 2023.Uit die ontwerpbegroting bleek namelijk dat de investeringen die de regering van plan was te doen in de provincie Alicante, de laagste waren van heel Spanje. Na een maand van discussiëren in het parlement en de nodige protestbijeenkomsten is de situatie inmiddels veranderd: er kwam eerst al 78 miljoen bovenop de aangekondigde 160 miljoen omdat men vergeten was diverse projecten voor waterwegen en spoorwegen op te nemen op de begroting. Afgelopen week werd bekend dat er nog 51 miljoen euro bijkomt. De 51 miljoen zouden worden uitgegeven aan verbeteringen op het hogesnelheidsspoor in en nabij het station van Alicante, 20 miljoen voor het spoor van middellange afstandstreinen in de provincie en een miljoen voor diverse wegwerkzaamheden, zoals verbeteringen aan de snelweg A-31 en aan de rondweg om Alicante.

Nederlandse drugshandelaar gearresteerd


BENIDORM – De Guardia Civil arresteerde onlangs in Benidorm een 44-jarige Nederlander, die ervan wordt verdacht een belangrijke rol te spelen in één van de grootste drugsbendes van Europa.In Nederland werd rond hetzelfde tijdstip de leider van de bende gearresteerd. De man die in Benidorm werd aangehouden, verbleef al enige tijd aan de Costa Blanca en leefde onopvallend met zijn gezin in een huurwoning. Hij wordt er echter van verdacht onder meer 840 kilo hasj Nederland in te hebben gesmokkeld, 106 kilo cocaïne van Nederland naar Groot-Brittannië te hebben gebracht en minstens zes miljoen euro te hebben witgewassen. De Guardia Civil werd door de Nederlandse autoriteiten ingelicht over het feit dat de rechterhand van een bekende Nederlandse drugshandelaar waarschijnlijk in Spanje verbleef. Onderzoek leidde naar Benidorm. De man zal worden uitgeleverd aan Nederland.

Uitbreiding ambulanceservice in Calp en Orihuela Costa


ALICANTE – Zes gemeenten in de provincie Alicante hebben sinds kort een betere ambulanceservice. Het Valenciaanse departement van Gezondheid heeft extra ambulances beschikbaar gesteld of de uren waarop deze ambulances rondrijden uitgebreid.Dat betekent doorgaans dat een ambulance sneller ter plaatse kan zijn als er iets gebeurt, omdat ze van minder ver hoeft te komen. De gemeenten waarom het gaat zijn Calp, Pinoso, Alicante-stad, Orihuela Costa, Crevillente en Almoradí. De stad Alicante heeft er een ambulance bij gekregen die 24 uur per dag dienst zal doen. Calp en Pinoso krijgen er allebei een ambulance bij die 12 uur per etmaal dienst doet. In Orihuela Costa, Crevillente en Almoradí wordt de dienstverlening van de reeds dienst doende ambulances uitgebreid van 12 naar 24 uur. Het gaat in alle gevallen om SVB-ambulances, waarbij SVB staat voor Soporte Vital Básico: ze kunnen dus de meest noodzakelijke medische hulp ter plekke toedienen bij noodgevallen.