Nieuwe Toerisme Wet bevat boetes tot 600.000 euro voor zwaarste overtredingen


VALENCIA - De regioregering van Valencia heeft een nieuwe wet goedgekeurd om het toerisme in goede banen te leiden. In de wet is aandacht voor concepten zoals ethiek binnen het toerisme, gastvrijheid en er is een hoofdstuk gewijd aan de werknemers in de toeristische sector die 2,5 uur per week minder zullen werken tussen juni en september.Met de nieuwe wet beoogt de regering de regio te voorzien van een innovatieve wet die de standpunten van de Mondiale Ethische Code voor het Toerisme in acht neemt. Er is veel aandacht voor het ontwikkelen van een toerisme dat duurzamer is met een betere integratie van toeristen en de inwoners op populaire bestemmingen. Ook is er oog voor het lokale milieu en de toepassing van nieuwe technologieën, sociale media en behoud van het landschap langs de kust en het stimuleren van toerisme in het binnenland. De huidige wet is uit 1998 en werd 17 jaar goedgekeurd. Daarom zag de regering de noodzaak tot wijziging en het aanpassen aan de huidige omstandigheden op het gebied van bevolking, economie, technologie en sociaal-culturele zaken. Een belangrijke wijziging is dat als men zware delicten pleegt op het gebied van deze wet de boetes nu kunnen oplopen tot 600.000 euro.

Ferrari viert zeventigste verjaardag in Valencia


VALENCIA - Met een optocht van snelle racewagens van het tot de verbeelding sprekende automerk Ferrari vierde het bedrijf zijn zeventigste verjaardag in Valencia op 19 mei jongstleden.De viering viel samen met de dag dat Ferrari een akkoord sloot met het Formule 1 circuit van Valencia om tot 2021 de Ferrari Challenge daar te houden én het weekend waarin de Ferrari Challenge werd gehouden op het circuit Tormo de Cheste. Aan de optocht die vertrok vanaf het circuit dat op zo'n twintig kilometer buiten de stad ligt, namen tachtig auto's van het merk deel. Einddoel was de Stad der Kunsten en Wetenschappen in Valencia. De emblematische wagens werden bestuurd door hun eigenaren en konden langs de route worden bewonderd door belangstellenden die ook met de chauffeurs konden praten. De commercieel directeur van Ferrari Zuid-Europa, Federico Pastorello zei tegen persbureau EFE dat Valencia de eerste stad is waar het bedrijf de zeventigste verjaardag zo uitgebreid met een optocht viert.

De 9e editie van de culinaire Fira Calp met kwaliteitstapas


CALPE - Van 8 tot 11 juni aanstaande wordt de jaarlijkse gastronomische feria van Calpe gevierd. Het is alweer de negende editie. Ditmaal wordt de nadruk gelegd op kwaliteitstapas.De organisatie van dit culinaire evenement is in handen van de horecavereniging Sabor a Calpe die samenwerkt met de afdelingen Commercie en Toerisme van de gemeente. Achttien restaurants, bars en cocktailbars doen mee met hun beste specialiteiten. Dit jaar wordt bovendien een poging gedaan om tapas te presenteren met een specifiekere en arbeidsintensievere bereidingswijze. De nadruk op de bereidingswijze is nieuw, zo bleek uit de persconferentie die vorige week werd gehouden door de wethouder Commercie en Toerisme, Ana Sala. Zij werd vergezeld door de wethouder Toerisme, Jan van Parijs en de voorzitter van de horecavereniging Sabor a Calpe, Iván Such en de vice-voorzitter José Baydal. De tapas worden ook dit jaar aangeboden voor 2, 3 en 4 euro. Drankjes en ijsjes kosten slechts één euro. Anders ten opzichte van eerdere edities is dat je dit jaar direct met geld kunt betalen in plaats van dat je eerst bonnetjes moet kopen van 1 euro per stuk die vervolgens als betaalmiddel dienen. Ook nieuw is dat er culinaire presentaties zijn met veganistisch karakter onder leiding van voedingscoach en –deskundige Sofía de Juan Sánchez op zaterdag 10 juni om 17:30 uur. Op zondag is er een voedingsdemonstratie eveneens om 17:30 uur en gepresenteerd door de chef van restaurant Puerto Blanco, Patrick Manguete. Zondag van 11 tot 18 uur is er een presentatie om belangstellenden te leren hoe ze een cocktail kunnen maken bij een van de beste specialisten op dit vakgebied van Europa: Pablo Melian. Naast bovengenoemde activiteiten zijn er nog allerlei andere leuke dingen te doen, waarbij ook aan kinderen is gedacht. Donderdag 8 juni treedt de lokale band 'The Ace Band' op. Vrijdag vertonen de leerlingen van de dansschool 'Salsa en Calpe hun kunsten, alsook de MacLucas Band. Zaterdag vindt de wedstrijd voor de beste tapa 'Sabor a Calpe 2017' plaats. Hierbij treedt de groep Calpe Salsea op. Zondag zal tijdens de wedstrijd voor de beste cocktail de folkloristische muziekgroep La Colla de Xirimeters el Carellot de Calp optreden.Ana Sala sprak tijdens de persconferentie haar waardering uit voor de inspanningen van de horecavereniging Sabor a Calpe om dit evenement te organiseren, dat ze typeerde als de 'showcase van de beste lokale gastronomie'. Iván Such wees er op zijn beurt op dat het doel van de Fira Calp het verhogen en benadrukken is van de culinaire specialiteiten in Calpe en deze tot voorbeeld te maken. Wethouder Jan van Parijs motiveerde de horecaondernemers ook buiten het hoogseizoen gastronomische evenementen te organiseren.

Minder leerlingen per klas in dertig gemeenten


VALENCIA – De publieke scholen in de autonome regio Valencia vallen onder de regionale overheid.De Afdeling onderwijs, onderzoek, cultuur en sport heeft een nieuw maximum bepaald voor het aantal leerlingen per klas in het eerste jaar van de kleuterschool, waar de leerlingen aan beginnen als ze drie jaar oud zijn. In ruim dertig gemeenten is het maximum aantal leerlingen vastgelegd op 23 per klas. Dit was 25. Tien van die ruim dertig gemeenten liggen in Alicante (Alcoy, Cocentaina, Elda, Pinoso, Alfàs del Pi, Monóvar, Novelda, Petrer, Villena en Jávea); vier in Castellón (Burriana, Castellón de la Plana, Nules en Vila-real); en 16 in Valencia (Alaquàs, Albaida, Albal, Algemesí, Alzira, Canals, Carcaixent, l'Alcúdia, Mislata, Oliva, Ontinyent, Quart de Poblet, Tavernes de la Valldigna, Villanueva de Castellón, Xàtiva en Xirivella). Het nieuwe maximum aantal geldt voor de komende negen cursusjaren volgend op het van kracht gaan van de nieuwe regel. In diverse gemeentes daalt het geboortecijfer en de Conselleria profiteert hiervan om het aantal leerlingen per klas te verminderen.

Bijeenkomst over Nederlandse sociale zekerheid en zorgverzekering


LA?NUCIA - De Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland (VBNGB) ontvangt zeer geregeld vragen over allerlei zaken omtrent het Nederlandse Sociale zekerheid- en Belastingstelsel en de Zorgverzekering. Dit geldt zowel voor Nederlanders als niet-Nederlanders die nu in Spanje wonen maar in Nederland hebben gewoond of gewerkt.Vaak weet men niet wanneer en hoeveel AOW men zal ontvangen. De laatste jaren zijn er in Nederland veel veranderingen op dit gebied geweest, bijvoorbeeld de geleidelijke verhoging voor AOW uitkering van 65 naar 67 jaar. Ook is het zaak dat uw woon- en werktijdvakken in Nederland correct zijn geregistreerd om u bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd recht op het juiste AOW-pensioen te geven. Naast de AOW zijn er uiteraard nog meer gebieden die de aandacht verdienen. Hierbij valt te denken aan problemen op het gebied van de zorgverlening o.a. geplande pensioenlandzorg; rechten Wet Langdurige Zorg (WLZ) bij terugkeer naar Nederland; verkrijging Spaans pensioen indien men in Spanje gewerkt heeft etc.De bijeenkomst is zowel interessant voor oudere residenten die al lange tijd in Spanje wonen als voor nieuwe residenten om te weten welke documenten ze moeten hebben en welke actie ze moeten ondernemen om te ontvangen waar ze recht op hebben.Op donderdag 22 juni aanstaande om 19.30 uur organiseert de VBNBG samen met het Bureau voor Sociale Zaken van de Nederlandse Ambassade te Madrid (waarin de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank, Belastingdienst en de Zorgverzekeringsinstelling zijn vertegenwoordigd) een bijeenkomst in La Nucia. U wordt voorgelicht door de mevrouw Lisette van de Wouw en de heer Maarten van Zeben, beide van het Bureau voor Sociale Zaken van de Nederlandse ambassade en de heer John de Nijs van de afdeling buitenland van het Centraal Administratie Kantoor (CAK), de opvolger van de taken van het Zorginstituut Nederland.Om een indruk te krijgen hoeveel personen aanwezig zullen zijn op deze bijeenkomst verzoeken wij u zich zo spoedig mogelijk aan te melden via het mailadres hanshueber@vbngb.eu. Gaarne ook vermelden met hoeveel personen u denkt te komen.Om zo goed mogelijk uw vragen te kunnen beantwoorden, stellen wij het op prijs uw vraag of vragen ruim van te voren te ontvangen (via hetzelfde mailadres hanshueber@vbngb.eu) om deze voor U voor te bereiden en te behandelen gedurende de bijeenkomst. Wij zien uw vragen graag tegemoet vóór 5 juni 2017.De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 22 juni in La Nucia vanaf 19:30 uur.Wij zullen U zo spoedig mogelijk persoonlijk de exacte locatie, aanvangstijd en het programma sturen. De locatie hangt af van het aantal aanmeldingen.ledereen die (nog) geen specifieke vragen heeft, maar in het algemeen over deze regelingen geïnformeerd wil worden is uiteraard ook hartelijk welkom. Stuurt u wel bericht van uw komst! Wij hopen U op 22 juni te verwelkomen.

Real Madrid landskampioen La Liga 2016/2017


SPANJE – De Spaanse voetbalcompetitie La Liga 2016/2017 is voorbij met de laatste beslissende wedstrijd die dit weekend werd gespeeld. Uiteindelijk is Real Madrid de winnaar geworden en heeft de Koninklijke de 33e landstitel weten binnen te halen. Real Madrid wist de competitie te eindigen met 93 punten wat er 3 meer zijn dan de nummer twee FC Barcelona die dus met 90 punten eindigde.FC Barcelona had voor de wedstrijd tegen het Baskische Eibar nog de kans om als eerste te eindigen door bij een verlies van Real Madrid in Málaga op gelijke hoogte te komen op 90 punten. Het aantal doelpunten zou dan beslissend worden wat de titel aan de Catalanen zou geven met 115 goals voor Barcelona en 106 voor Madrid. Real Madrid wist met 0-2 van Málaga te winnen waarbij het eerste doelpunt gemaakt werd in de eerste minuten van de eerste helft en het tweede doelpunt door Benzema aan het begin van de tweede helft. FC Barcelona stond er aan het begin van de tweede helft nog slecht voor maar na een gemiste penalty door Messi werd Barcelona wakker en wisten ze in 7 minuten tijd 2 doelpunten te maken en plots met 3-2 voor te staan. mede door een twee penalty die dit keer wel door Messi in het doel werd geschoten. Uiteindelijk wist Barcelona met 4-2 te winnen maar dat was niet genoeg.