Il Divo naar Benidorm en Valencia


BENIDORM – Liefhebbers van het bekende internationale kwartet Il Divo, dat al meer dan vijftien jaar aan de weg timmert met klassieke versies van bekende popsongs, kunnen aanstaande zomer een concert van dit viertal bijwonen in Benidorm en Valencia.Il Divo, bestaande uit de Amerikaan David Miller, de Zwitser Urs Bühler, de Spanjaard CarlosMarín en de Fransman Sébastien Izambard, treedt op 4 juli op in het voetbalstadion Guillermo Amor in Benidorm en op 5 juli in de Plaza de Toros van Valencia. De kaartverkoop start op 12 februari. Meer informatie en reserveringen via de website www.ildivobenidormvalencia.com.

Fietsfeest in Rojales


ROJALES – Net als voorgaande jaren wordt op 23 februari in Rojales de ‘Fiesta de la Bicicleta’ gehouden, een fietstocht in carnavalsstemming.Het vertrek van de tocht is om 10.30 uur bij het park Malecón del Soto. Na afloop zijn er prijzen voor degene met het meest originele kostuum, de mooist versierde fiets en de meest originele fiets. Maar ook als u gewoon lekker in uw normale kleding wilt meefietsen, bent u welkom. Geïnteresseerden kunnen zich tot 21 februari inschrijven bij het toeristisch informatiekantoor. Ophalen van de rugnummers kan op 23 februari vanaf 09.00 uur.

Geen tram in Marina Alta tot eind volgend jaar


MARINA ALTA – De tram tussen Calp en Denia gaat pas in de tweede helft van 2021 weer rijden. Dat verklaarde de Valenciaans deelminister voor Openbare Werken afgelopen week. Zoals bij de meeste van onze lezers bekend is dit traject van de smalspoortrein/tram sinds juli 2016 buiten gebruik. De passagiers worden vanaf Calp met bussen vervoerd omdat het hele traject vernieuwd en gemoderniseerd wordt. Dat is een enorme klus, vooral omdat diverse spoorbruggen moeten worden vervangen of gerestaureerd. Een aantal bruggen is inmiddels vervangen maar één van de grootste, de Puente del Quisi, blijkt na restauratie toch niet sterk genoeg om de nieuwe, zwaardere treinstellen te dragen en er moet dus een nieuw viaduct worden geconstrueerd. Ook de rails tussen Gata en Denia moeten nog worden vervangen. De resterende werkzaamheden kosten naar schatting 14 miljoen euro en zullen nog anderhalf jaar duren.

Flexibel vervoer in Spaanse steden neemt explosief toe


MADRID – Steeds meer Spanjaarden ruilen hun eigen auto in voor andere wijzen van vervoer. Dit flexibele vervoer is afgestemd op de behoefte van het moment.Mensen delen auto’s, huren deze incidenteel, verplaatsen zich op elektrische steps of pakken de fiets. Duizenden mensen maken dagelijks gebruik van flexibel vervoer in grote steden als Barcelona en Madrid. Onder de aanbieders van dit type vervoer is door de groeiende vraag grote concurrentie ontstaan. De markt heeft zich noodgedwongen moeten herstructureren en legt zich nu nog meer toe op de groeiende behoeften naar flexibel vervoer van gebruikers. Wel is het aantal aanbieders van flexibel vervoer gereduceerd. De overgebleven bedrijven in de markt zien zich nu voor de uitdaging geplaatst om samen aan de groeiende vraag te blij­ven voldoen. Naast het aantal gebruikers neemt namelijk ook de frequentie van het gebruik flink toe. Uit een onderzoek uitgevoerd door KPMG blijkt dat de groei de komende tien jaar nog zal doorzetten en dat steeds meer mensen daarom afstand doen van hun auto. In totaal staan bijna een miljoen gebruikers gere­gistreerd bij bedrijven die auto’s per minuut verhuren; voor het huren van een ander voertuig met elektrische motor zijn dat er zelfs nog veel meer.

Nederlands succes in Volta de la Comunitat Valenciana


ALICANTE – De Volta de la Comunitat Valenciana begon afgelopen week niet zo goed voor de Nederlandse wielerfan. Een dag voor de start in Castellón ging Tom Dumoulin naar huis omdat hij ziek was. Maar het team Jumbo-Visma had nog een ander ijzer in het vuur.Sprinter Dylan Groenewegen won de eerste etappe in Villareal door zijn landgenoot Fabio Jakobsen enkele millimeters voor te blijven. De tweede etappe, met een steile aankomst in Cullera, leverde winst op voor de jonge Sloveen Pogacar. Het peloton verhuisde op vrijdag naar de provincie Alicante. Onder veel belangstelling werd gestart in Orihuela en op de streep in Torrevieja stond nog meer publiek. Opnieuw was het Groenewegen die de sprint won van Jakobsen. Het verschil tussen de twee Nederlanders was met het blote oog nauwelijks te zien. Zaterdag vond de start in Calp plaats. Het zetten van de handtekeningen werd bekeken door veel Belgen en Nederlanders die vooral Van Avermaet, Gilbert, Poels en Groenewegen toejuichten. Het Spaanse applaus was zoals gewoonlijk vooral voor Valverde. Na het beklimmen van onder meer de Coll de Rates, de Puerto de Confrides en de Puerto de Tudons, reden de renners in Altea de steile, pas geasfalteerde weg naar de Sierra de Bernia op. Een prachtig gevecht volgde, waarbij Van Avermaet zich pas laat gewonnen gaf en Poels uit alle macht probeerde Pogacar bij te benen. Maar de 21-jarige Sloveen bleek de sterkste van allemaal. De wielerronde werd op zondag afgesloten met een korte rit van Paterna naar Valencia. In de straten van Valencia kwam het opnieuw tot een sprint. Deze keer won Jakobsen nipt van Groenewegen, zodat het aantal Nederlandse etappewinsten op drie kwam. Groenewegen mocht echter met de oranje trui van de winnaar van het puntenklassement naar huis. Pogacar won het algemeen klassement. Dylan Teuns was op de vijfde plaats de beste Belg en Wout Poels op de zesde plaats de beste Nederlander.

Chinese ondernemingen lijden verlies door angst om coronavirus


ALICANTE – Ook in de provincie Alicante is de laatste weken een ware paranoia uitgebroken onder de bevolking wat betreft de angst voor het coronavirus.Hoewel alle mogelijke veiligheidsmaatregelen zijn genomen en al het transport van mensen en goederen vanuit China naar Europa goed wordt gecontroleerd, is de angst op besmetting groot en dat uit zich in onredelijk gedrag. Zo melden de eigenaars van Chinese winkels in de provincie Alicante dat hun omzet in de laatste weken met dertig procent is gedaald. Mensen zijn bang om de winkels in te gaan, uit angst voor besmetting. Nog erger gedupeerd zijn de eigenaars van Chinese restaurants. Daar blijft het publiek weg en ook worden er nauwelijks bestelling gedaan voor afhaalgerechten. De omzet zou met tachtig procent zijn gedaald. Het ergste vinden de Chinezen het echter dat ze ook op straat worden ontweken en zelfs beledigd. In de provincie Alicante wonen 10.000 geregistreerde Chinezen en waar­schijnlijk nog zo’n 4.000 ongeregistreerde. Velen van hen wonen al jaren in Spanje of zijn zelfs in Spanje geboren. Zij hebben dus net zo weinig kans op besmetting met het coronavirus als de rest van de bevolking.

1 - 2 - 3 - 4 - 5