Vliegveld Alicante-Elche groeit langzamerhand uit zijn jasje


ALICANTE-ELCHE – Toen de huidige aankomst- en vertrekhal van het vliegveld van Alicante-Elche in 2011 in gebruik werd genomen, leek het gebouw veel te groot. De reiziger voelde zich vaak wat verloren in die eerste jaren, in die grote, halflege hallen.Maar het aantal reizigers dat de luchthaven van Alicante gebruikte, groeide snel en de laatste twee jaar is het overal druk: in de vertrekhal, in de restaurants, in de enorme parkeergarage etc. De Kamer van Koophandel van Alicante heeft dan ook berekend dat het vliegveld binnen twee jaar uit zijn jasje zal zijn gegroeid als de toename van het aantal reizigers doorgaat ieder jaar records te breken. De laatste paar jaar komen er elk jaar ongeveer 2 miljoen reizigers bij. Als die groei zich voortzet, komt het vliegveld in 2026 uit rond de twintig miljoen reizigers per jaar en dat zou het maximum zijn wat de huidige faciliteiten aankunnen. De Kamer van Koophandel presenteerde de uitkomst van haar studie vorige week aan de Valenciaanse president Carlos Mazón. Deze maakt zich al langer sterk voor een tweede landingsbaan, een project dat de vluchtencapaciteit van het vliegveld zou doen toenemen. De resultaten van de Kamer van Koophandel onderbouwen zijn ideeën. Het overheidsbedrijf dat de luchthavens exploiteert, AENA, schuift het aanleggen van een nieuwe landingsbaan echter vooruit en vindt dat het uitbreiden van de terminal urgenter is. Maar voor geen beide projecten worden data noch beschikbare bedragen genoemd en dus zal de uitvoering van een dergelijke uitbreiding nog wel enkele jaren op zich laten wachten. En Mazón is daar niet blij mee, hij vindt dat de groei van het toerisme groei van de economie betekent en dat als de aantallen niet verder kunnen groeien, dat dan de hele toeristische sector daardoor benadeeld wordt. Het gaat zich dus sterk maken voor het project van de tweede landingsbaan.

Mazón doet beloftes over betere tramverbinding


MARINA ALTA – De President van de Valenciaanse deelstaatregering, Carlos Mazón, bracht afgelopen week een bezoek aan de Calp om te kijken hoe het gaat met de werkzaamheden aan het spoor hoogte van de kloof van Mascarat.Reizigers die met de tram van Calp naar Altea – of andersom – willen reizen hebben sinds enkele weken te maken met een probleem: ze moeten dit traject met de brug afleggen. Er worden namelijk urgente maatregelen aan het viaduct in de kloof van Mascarat uitgevoerd en daarna zal hetzelfde gebeuren op de spoorbrug over de Algar. Het is de bedoeling dat de normale dienstregeling voor het einde van het jaar wordt hervat. Mazón beloofde tijdens zijn bezoek echter dat de verbinding Denia-Benidorm dan sneller en beter zal zijn en dat er niet meer overgestapt zal hoeven te worden. De tramlijn Denia-Benidorm werd enkele jaren geleden al gemoderniseerd en er werden nieuwe treinstellen ingezet. Daarbij werd er echter geen rekening meer gehouden dat de nieuwe treinstellen aanmerkelijk zwaarder waren dan de oude en dat leverde riskante situaties op bij de viaducten, die vervangen moeten worden. Het project wordt grotendeels gefinancierd door Europa.

Overdekt zwembad Calp weer open


CALP – Het overdekte zwembad van Calp is sinds vorige week weer voor publiek toegankelijk.De gemeente besloot het zwembad in december te sluiten omdat het bedrijf dat was ingehuurd voor de exploitatie en het onderhoud zich niet aan afspraken zou houden en er veel gebreken waren. Het contract werd ontbonden en men ging op zoek naar een nieuwe manier om het zwembad te beheren. Uiteindelijk besloot de gemeente dat ze dat beheer zelf voor haar rekening gaat nemen. Dat is nog niet helemaal rond maar vooruitlopend op de regelgeving heeft de gemeente besloten de bevolking in de gelegenheid te stellen dagelijks van 08.00 tot 14.00 uur te zwemmen. Er zijn nog geen klassen of activiteiten, tot alles rond is, is er alleen vrij zwemmen. De toegang is tot die tijd ook gratis.

Spanje 22ste op Eurovisie Songfestival


SPANJE/ONDARA/BENIDORM – Op een Eurovisie Songfestival dat voor Nederland en België op een grote teleurstelling uitliep, behaalde Spanje de 22ste plaats.Hoewel Maria en Mark uit Ondara hun uiterste best deden en hun ‘Zorra’ door het publiek in Malmö luidkeels mee werd gezongen, had de jury er maar 19 punten voor over. De televote in de hele wereld gaf zelfs nog minder punten aan de Spaanse inzending zodat Nebulossa op 30 punten en een 22ste plaats (van de 25 deelnemers) bleef steken. Een vergelijkbaar resultaat als dat wat het laatste decennium zo vaak werd gehaald, met uitzondering van 2022 toen Chanel derde werd. Het Songfestival werd gewonnen door Zwitserland. Nemo trad met ‘The Code’ in de voetsporen van Celine Dion, die in 1988 voor het laatst voor Zwitserland gewonnen had.In de Plaza de Toros van Ondara werd het Eurovisie Songfestival door duizenden mensen bekeken. De gemeente Ondara had een groot feest georganiseerd en alle beschikbare kaarten voor de arena waren al dagen van tevoren uitverkocht. Ook in Benidorm waren veel mensen bijeengekomen om het festival op een groot scherm te aanschouwen in het Auditorio Julio Iglesias. De Spaanse stemmen werden ook uit Benidorm gegeven.

Rugbyteam La Vila Joiosa terug in hoogste klasse


LA VILA JOIOSA – Het rugbyteam van la Vila Joiosa slaagde er afgelopen weekend in te promoveren naar de hoogste klasse van het Spaanse rugby, de zogenaamde División de honor.De ‘Club de Rugby La Vila’ promoveerde voor het eerst in 2008 en leverde in 2011 een ongelooflijke prestatie door kampioen van Spanje te worden. Daarna ging het echter minder en in 2013 degradeerde men naar de tweede klasse. In 2017 promoveerden ‘Los Huesitos’, wat de bijnaam van het team is, weer naar de hoogste klasse maar na twee jaar was er opnieuw degradatie. In 2021 promoveerde de club opnieuw maar het jaar erop degradeerde ze alweer. Na één jaar in de tweede klasse keert La Vila echter na de zomer terug in de hoogste klasse. De wedstrijden worden gespeeld in het stadion vlakbij het stuwmeer Amadorio.

Eindelijk weer Spaanse winnaar in Giro-etappe


SPANJE – De Spaanse wielerfans hebben er vijf jaar op moeten wachten maar afgelopen donderdag was er in de Giro de Italia eindelijk weer reden om te juichen.De talentvolle 24-jarige wielrenner Pelayo Sánchez zat in de ontsnapping van de dag en hij was gewiekster en sterker dan zijn medevluchters. Zodoende kwam Sánchez net iets eerder over de streep dan Alaphilippe en Plapp en won zijn eerste etappe in een grote ronde. Sánchez is opgeleid door zijn bekende naamgenoot Samuel Sánchez, de Olympisch kampioen van 2008, en hij reed de afgelopen drie seizoenen bij de Spaanse ploeg Burgos-BH. Deze winter maakte hij de overstap naar Movistar en met de etappeoverwinning in de Giro bezorgde hij ook die ploeg het broodnodige succes. De laatste Spaanse etappeoverwinning in de Italiaanse ronde werd in 2019 behaald door Pello Bilbao.In de ronde van Baskenland voor vrouwen was er Nederlands succes. Net als in de Ronde van Spanje was Demi Vollering de beste. Nadat de eerste twee etappes gewonnen waren door ploeggenote Mischa Bredewold sloeg Vollering haar slag in de derde en laatste etappe. Ze kwam met genoeg voorsprong over de streep in San Sebastián om ook de eindoverwinning mee naar huis te nemen.