Veel bouwactiviteit in Benidorm


BENIDORM – Benidorm was in het jaar 2019 populairder dan ooit als vakantie- en overwinterbestemming en daarom blijft het een stad waar het aantal hotels en vakantiewoningen zich nog altijd uitbreidt.Ook nu, in de relatief rustige wintermaanden die vooruitlopen op een nieuw hoogseizoen, is er zowel in het centrum als in de buitenwijken duidelijk sprake van drukke bouwactiviteit. De werkzaamheden aan de torenhoge flat Intempo, die jaren stillagen, zijn afgelopen jaar hervat. Bovendien wordt verder gewerkt aan twee torenflats in de wijk Poniente en aan de Delfin Tower in La Cala. Maar het is vooral opvallend dat de gemeente gedurende het jaar 2019 bouwvergunningen uitgaf voor elf grote projecten in het centrum van Benidorm. In deze gevallen gaat het om grondstukken waar een oud gebouw is gesloopt en waar nieuwe gebouwen verrijzen. Bijvoorbeeld in de Calle Mayor, waar een gebouw verrijst dat 27 toeristische appartementen moet huisvesten. In de calle Condestable Zaragoza wordt een splinternieuw driesterrenhotel gebouwd op de plek waar een oud pand werd gesloopt. Ook in de calle Tomás Ortuño wordt een nieuw hotel gebouwd en in deze zelfde straat verrijzen ook twee appartementengebouwen. Tot slot verrijst er ook een nieuw hotel op de hoek van het Parque de Elche.

Huizenprijzen stagneren


ALICANTE – De gemiddelde prijzen van woningen in de provincie Alicante zijn in de loop van 2019 zo goed als gestagneerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Sociedad de Tasación.Waar de prijzen in de eerste zes maanden van 2019 nog met 2,3 procent omhoog gingen, ging de gemiddelde huizenprijs in de tweede helft van 2019 slechts met 0,1 procent omhoog. Daarmee komt de stijging over heel 2019 op 2,2 procent uit maar met de kanttekening dat de prijzen dus momenteel nauwelijks stijgen. De Sociedad de Tasación attendeert er daarbij wel op dat er in de provincie Alicante sprake is van vele ‘micromarkten’: zones waar de prijzen met 10 procent stijgen en andere waar ze juist dalen. Dat heeft vooral te maken met het koopgedrag van de buitenlanders: in zones waar deze veel belangstelling voor hebben, blijven de prijzen omhooggaan. Per gemeente gezien was Benidorm in 2019 de plaats waar de prijzen het meeste stegen: met 3 procent. Een bebouwde vierkante meter kost daar momenteel gemiddeld 1923 euro terwijl dat over de hele provincie genomen 1305 euro is. In plaatsen als Alcoy en Elda kost een bebouwde vierkante meter minder dan duizend euro.

Inwonersaantal provincie blijft stijgen dankzij immigratie


ALICANTE – Enkele weken geleden kon u in deze krant lezen over het geboortecijfer, dat in de provincie Alicante in 2019 het laagste uit de geschiedenis was. Er overleden zelfs meer mensen dan er geboren werden en was dus sprake van een terugloop van de autochtone bevolking.Voor buitenlanders blijft de provincie Alicante echter een aantrekkelijke regio om zich te vestigen en daarom stegen gedurende 2019 de bevolkingsaantallen alsnog. Het Nationaal Statistisch Instituut (INE) maakte afgelopen week de gegevens over het eerste half jaar van 2019 bekend en daaruit bleek dat er op 1 juli 2019 10.515 meer mensen in de bevolkingsregisters in de provincie stonden ingeschreven dan op 1 januari van datzelfde jaar. De ingeschreven bevolking van de provincie komt daarmee uit op 1.873.295 mensen, het hoogste cijfer sinds het INE in 1971 begon met het bijhouden van deze cijfers. In de jaren 2015 en 2016 gingen juist veel immigranten terug naar hun land van herkomst maar die tendens is voorbij. Opvallend daarbij is dat zich ook weer veel Britten in de provincie vestigen, 3900 in zes maanden tijd. Dat is het hoogste cijfer in elf jaar tijd. Veel immigranten kwamen uit Colombia, Marokko, Algerije en Venezuela. Daarna volgen België met 596 nieuwe inwoners en Nederland met 525.

Oorlog aan de cactus


ALICANTE – Diverse gemeenten in de provincie Alicante zijn het nieuwe jaar begonnen met een campagne waarin de strijd wordt aangegaan met de cactussoort Cylindropuntia sp.Deze cactus is een oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika afkomstige exoot die in het binnenland van de provincie enorm woekert. Ze verspreidt zich snel en is door haar scherpe stekels moeilijk te bedwingen. De gemeente Jijona bijvoorbeeld trok zesduizend euro uit en nam een gespecialiseerde firma in de hand om de cactussen binnen de bebouwde kom te verwijderen. De gemeente Relleu, in het binnenland van de Marina Baixa, gaat nog verder. Daar worden alle inwoners die exemplaren van deze cactus op hun terrein of in hun tuin hebben staan, opgeroepen contact op te nemen met de gemeente zodat deze de cactussen kan komen verwijderen.

December was vochtig en warm


ALICANTE – De laatste maand van 2019 zal bij de meteorologische dienst de geschiedenis in gaan als vochtig en warm.De gemiddelde temperatuur lag met 10,8 ºC maar liefst 2,1 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. December 2019 was de op één na warmste decembermaand sinds 1950. Alleen december 2015 was iets warmer. De gemiddelde neerslag lag met 91,9 mm 84 procent ook veel hoger dan normaal.

Eerste sneeuwvlokken van 2020 gevallen


ALICANTE – Afgelopen vrijdagnamiddag vielen in de provincie Alicante de eerste sneeuwvlokken van het jaar.Een bui, die ook aan de kust vrijdagmiddag voor plotseling dalende temperaturen en enige neerslag zorgde, uitte zich op de hoogste hellingen van de Sierra de Aitana in sneeuwvlokken. Omdat in de loop van de avond de temperaturen weer stegen, ging de neerslag later over in regen en bleef er niet veel van de sneeuw liggen. Zaterdag gingen diverse mensen dan ook tevergeefs op zoek naar sneeuwpret op de Sierra de Aitana. In de nachten van zaterdag op zondag en zondag op maandag kwam het kwik op veel plaatsen in het binnenland van de provincie tot onder het vriespunt uit. In Villena werd de laagste temperatuur gemeten: -4ºC.