Gemeente Torrevieja keurt plannen voor wolkenkrabbers goed


TORREVIEJA – De projectontwikkelaar Baraka is één stap dichterbij het realiseren van een groot project: het bouwen van twee wolkenkrabbers van elk 82 meter hoog in de stad Torrevieja.De gemeenteraad van Torrevieja besloot afgelopen week dat Baraka het bouwproject kan presenteren en een bouwvergunning kan aanvragen, ondanks het feit dat de kustinstantie Costas een negatief advies had ingediend en er diverse politieke partijen tegen de bouw zijn. Het bouwen van deze twee torens zou het einde betekenen van de Jardín de Doña Sinforosa, een vlak aan de haven gelegen park dat veel door de bewoners en bezoekers wordt gebruikt. Volgens burgemeester Dolón is een voorwaarde voor de licentie echter dat de oudste bomen in het park bewaard blijven. Die zouden deel van de groenzones rondom het complex moeten gaan uitmaken. Ook wil hij bij de projectontwikkelaar bedingen dat dertig procent van de gebouwen worden gebruikt als hotel. In de gemeenteraad stemde alleen de PP voor de plannen maar die partij heeft op dit moment een meerderheid in Torrevieja en dus was hun stem voldoende.

Twee etappes van Ronde van Valencia in provincie Alicante


ALICANTE – Als de omstandigheden het toestaan wordt van 2 tot 6 februari aanstaande de 73e editie gehouden van de Volta a la Comunitat Valenciana, een professionele wielerwedstrijd waaraan doorgaans diverse World Tourploegen meedoen. De ronde begint op 2 februari in Les Alqueries in de provincie Castellón en eindigt vijf dagen later in de stad Valencia. Maar op 4 en 5 februari wordt er in de provincie Alicante gereden: op 4 februari rijdt men van de stad Alicante het bergachtige achterland in en finisht op de hellingen van de Maigmó in de gemeente Tibi. Op 5 februari is er een vlakkere rit die start in Orihuela, via onder meer Hondón de las Nieves loopt en eindigt in Torrevieja. Details over starttijden kunt u te zijner tijd vinden op de website vueltacv.com

Uitverkoop moet winter redden


ALICANTE – Hoewel de data tegenwoordig niet meer zo strikt worden aangehouden als vroeger, is het van oudsher toch de dag na Driekoningen dat de winteruitverkoop begint.De middenstand hoopt dit jaar nog meer dan anders dat die uitverkoop de verkopen zullen stimuleren want de winkels hebben een rampzalige decembermaand achter de rug. Het oprukken van het coronavirus zorgde ervoor dat veel mensen de drukke winkelstraten meden en de zomerse temperaturen nodigden bovendien niet uit om winterkleding aan te schaffen. Ook de feestelijke kleding voor Kerst en Oudjaar ging maar mondjesmaat over de toonbank dit jaar. Nu de temperaturen dalen en de kleding en het schoeisel voor lagere prijzen in de winkels wordt aangeboden, wordt menigeen misschien toch nog overgehaald een nieuwe outfit te kopen. Maar de winkeliers waarschuwen dat ze niet zulke hoge kortingen kunnen geven als gewoonlijk: ze moeten iets verdienen om het hoofd boven water te houden en dat gaat niet als de voorraad tegen kostprijs van de hand wordt gedaan. De winteruitverkoop loopt normaalgesproken van 7 januari tot 1 februari.

Nieuw jaar begint warm maar kou komt eraan 


ALICANTE – Zoals in grote delen van Europa begon het nieuwe jaar ook in Alicante warmer dan normaal. Sterker nog, het zuidoosten van Spanje was rond de jaarwisseling één van de warmste plekken van Europa. Aan de kust liep het kwik op zowel Oudejaarsdag als Nieuwjaarsdag op tot rond de twintig graden, terwijl het in het binnenland van de provincie zelfs een paar graden warmer was. Het was zo aangenaam dat honderden mensen op de eerste dag van het nieuwe jaar het strand opzochten en een Nieuwjaarsduik geen hachelijke opgave was. De temperatuur lag zes graden hoger dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Door de hoge temperatuur boven land ontstond vlak aan de kust veel mist, die in de laatste paar dagen van 2021 en de eerste twee van 2022 voor bijzondere plaatjes zorgde. Vooral in Benidorm, waar de hoogste gebouwen boven de mist uitstaken, werden opvallende foto’s gemaakt. Vanaf 3 januari begonnen de temperaturen te dalen en rond Driekoningen worden zelfs enkele koude dagen voorspeld. 

Aantal coronabesmettingen stijgt snel


ALICANTE – Het aantal coronabesmettingen in de provincie Alicante is in de afgelopen paar weken sterk gestegen. Op de laatste dag van 2021 werden in één dag 4222 nieuwe besmettingen geteld: het op één na hoogste cijfer van de hele pandemie.Alleen op 25 januari 2021 werden op één dag meer besmettingen geregistreerd. Een aanzienlijk deel van deze nieuwe besmettingen zou de omnicronvariant betreffen, die minder incubatietijd nodig heeft en besmettelijker is. De grote stijging van het aantal besmettingen zou volgens de gezondheidsautoriteiten dan ook het gevolg zijn van de etentjes in de dagen voor Kerst en op kerstavond. In vergelijking met januari 2021 liggen er nu minder mensen in het ziekenhuis en op de IC. Maar toch neemt ook daar de druk toe. In de laatste twee weken van het jaar 2021 steeg het aantal coronapatiënten op de IC’s van de ziekenhuizen in de provincie Alicante met 30 %. Op Oudejaarsdag lagen er zestig mensen op de IC in de tien openbare ziekenhuizen in de provincie. Volgens een woordvoerder van de Sociedad Valenciana de Medicina Intensiva is zeventig procent van hen niet ingeënt. Het aantal patiënten op de normale verpleegafdelingen steeg de laatste twee weken met 19 procent. De grote stijging van het aantal coronabesmettingen heeft ook tot gevolg dat de gezondheidscentra het erg druk hebben. Omdat veel gezondheidscentra telefonisch moeilijk te bereiken zijn, gaan mensen naar de centra toe met hun vragen en om afspraken te maken en er vormen zich lange rijen voor de deur. Afspraken voor niet-urgente zaken worden in veel gevallen twee of meer weken naar achteren geschoven en vaak wordt de patiënt afgescheept met een afspraak voor een consult per telefoon.

Altea krijgt informatieborden in braille


ALTEA – De gemeente Altea gaat op korte termijn op diverse locaties informatieborden plaatsen die teksten in braille en pictogrammen in reliëf krijgen.Altea is door de werkgroep van het Sistema Integral de Calidad Turística Española en Destinos (SICTED) uitgekozen om de informatieborden te plaatsen. De borden zijn ontwikkeld met behulp van de stichting ONCE voor mensen met een visuele beperking. Het zal gaan om zowel borden met toeristische informatie als praktische informatie over zaken en diensten. Ondernemingen die geïnteresseerd zijn in het hebben van een dergelijk bord, kunnen voor meer informatie en aanmelding een email sturen aan altea_gestion@gva.es.