Restaurant op eilandje Benidorm moet worden gesloopt


BENIDORM – De landelijke overheidsinstantie Costas heeft de gemeente Benidorm opdracht gegeven het restaurant dat op het eilandje voor de kust van Benidorm ligt, binnen drie maanden te slopen. Volgens een in 2005 aangenomen wet behoren de eerste tientallen meters land vanaf elke kust en dus ook het eiland van Benidorm tot publiek domein en is het niet toegestaan op deze oppervlakte te bouwen. Het restaurant op het eiland bestaat al zestig jaar. Het wordt geëxploiteerd door hetzelfde bedrijf dat de boottochten naar het eiland verzorgt. De gemeente heeft hier nooit bezwaar tegen gemaakt maar besloot onlangs de licentie voor het restaurant niet te vernieuwen. Bovendien kreeg de exploitant een boete van 25.000 euro voor het illegaal storten van afval in zee. De uitspraak van het landelijk orgaan Costas komt bovenop die recente problemen. Het eiland van Benidorm hoort tot het natuurpark Sierra Helada en de staat wil dat het eiland in zijn natuurlijke staat wordt teruggebracht. Costas is van plan de sloophamer neer te laten komen op meer gebouwen die al tientallen jaren langs de kust staan, bijvoorbeeld de strandtent El Tintorero in Torrevieja (zie elders in de krant).

Promotie vanuit caravan


SANTA POLA – Santa Pola is de eerste gemeente in de Comunidad Valenciana die een caravan gaat gebruiken als mobiel promotiemateriaal.Deze caravan zal in eerste instantie worden neergezet in Gran Alacant om op die plek toeristische informatie te verstrekken maar hij zal ook worden verplaatst naar elk bijzonder evenement dat er in Santa Pola wordt georganiseerd en waarbij het handig is dat er lokale toeristische informatie wordt gegeven. De gemeente presenteerde onlangs op de beurs FITUR in Madrid ook een aantal kaarten in 3D en een video dat met 360º-beelden de schoonheid van Santa Pola laat zien.

Vernieuwd camerasysteem in La Nucía


LA NUCÍA – De gemeente La Nucía investeert deze maand 1,8 miljoen euro in de vernieuwing van het camerasysteem dat de wegen van deze gemeente controleert.De 67 camera’s die in 2007 geplaatst werden, zijn verwijderd en vervangen door nieuwe exemplaren en bovendien is er een groot aantal bijgekomen. In totaal zal La Nucía aan het einde van deze maand 220 camera’s hebben, waardoor de hele gemeente door de politie in de gaten kan worden gehouden. De agenten krijgen een korte opleiding om met het nieuwe, geheel gedigitaliseerde, systeem te kunnen werken. De camera’s staan onder meer bij de ingangen van het dorp en de ingangen van urbanisaties, en ook op alle rotondes. Dieven, verkeersovertreders en andere mensen die gezocht worden, kunnen op die manier via het kentekennummer van hun voertuig worden opgespoord.

Spaanse film over Britten in Benidorm in de maak


BENIDORM – De bekende Spaanse filmregisseuse Isabel Coixet maakte onlangs bekend dat ze een film gaat maken die in Benidorm speelt. De film gaat ‘Snow in Benidorm’ heten en wordt geproduceerd door El Deseo, het filmbedrijf van Pedro Almodóvar. Coixet liet in een interview weten dat ze de atmosfeer wil onderzoeken die de Britten scheppen als ze hun eigen manier van leven meenemen naar Benidorm en daar verder leven alsof ze nog in Engeland zijn, gescheiden van de Spaanse toeristen en de inwoners. Het is de bedoeling dat de opnames eind 2019 beginnen.

Calp gaat routes aanpassen voor mountainbikes


CALP – De gemeente Calp is van plan op korte termijn haar netwerk van wandelroutes aan te gaan passen voor mountainbikes. Het is één van de projecten die wordt uitgevoerd om het sportief toerisme te stimuleren en om het toerisme in de stad minder seizoensgebonden te maken.De gemeente Calp telt negen gemarkeerde wandelroutes, die in het jaar 2009 (opnieuw) werden voorzien van bordjes en markeringen. Acht van deze negen routes worden nu zodanig aangepast dat ze ook voor mountainbikes geschikt zijn: het zijn onder meer routes naar de Sierra de Oltà, naar het het Parque de la Cometa, naar La Rosina en naar el Castellet del Mascarat. Van alle routes wordt nagegaan of er trajecten zijn die gevaarlijk zouden kunnen zijn voor mountainbikers. Deze worden verstevigd. Ook wordt vege­tatie die over de paden groeit, weggehaald en worden de stenen muurtjes langs de paden die afgebrokkeld zijn, gerepareerd. De gemeente heeft een potje van 33.906 euro voor dit project.

Tiki Beach sluit deuren


BENIDORM – De bekende bar Tiki Beach, aan het Levante-strand van Benidorm, is niet meer. Afgelopen zondag was de laatste dag dat de vooral Britse gasten, die deze bar bezoch­ten, op het terras van de zon konden genieten.Maandag waren terras en gevel bedekt met doeken en werd er binnen gesloopt. De sluiting is het gevolg van een aanklacht van de bewonersvereniging van het gebouw waarin de bar zich be­vindt. De bewoners klaagden al sinds 2015 over de luide muziek en het gedrag van de gasten van de bar. De rechter gaf de bewo­ners in 2016 gelijk, maar de eigenaars gingen in beroep. Ook op een hoger niveau werden de omwonenden in het gelijk gesteld en toen er geen beroep meer mogelijk was, moesten de eigenaars van de bar zich eind 2018 bij de gerechtelijke uitspraak neerleggen. Ze moeten de bar en het terras nu in de oorspronkelijke staat terugbrengen, hetgeen betekent dat ze het overdekte terras moeten afbreken.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6