Naam Villajoyosa verdwijnt


LA VILA JOIOSA – De gemeenteraad van La Vila Joiosa stemde afgelopen week over het voorstel om vanaf nu alleen nog de Valenciaanse versie van de plaatsnaam te gebruiken en de Castiliaanse versie, Villajoyosa, definitief van de wegwijzers, folders enz. af te halen.Hetzelfde voorstel werd ook in 2017 al eens gedaan maar het behaalde toen geen meerderheid. Nu gebeurde het wel, al was dat nipt, want Ciudadanos en PP stemden tegen. En vooral de laatste partij lijkt zich ook nog niet te willen neerleggen bij de nederlaag: de PP roept de bevolking die het niet met de naamswijziging eens is een bezwaar aan te tekenen. Ook de vereniging ‘Hablamos Español’ is het niet met de wijziging eens. Ze heeft voor 11 oktober aanstaande een manifestatie georganiseerd.In veel plaatsen in de provincie Alicante werd tijdens de decennia van de dictatuur en ook de eerste jaren erna alleen de Castiliaanse versie van de plaatsnaam gebruikt. Toen het spreken en schrijven van Valenciaans weer was toegestaan, begonnen veel gemeenten twee versies van de plaatsnaam naast elkaar te gebruiken, de Valenciaanse en de Castiliaanse. In een aantal plaatsen is dat nog steeds de gangbare methode. Alacant en Alicante zijn beiden goed, Elx en Elche ook. Maar Jalón is nu officieel Xalò, Alfaz del Pi is nu officieel L’Alfás del Pi, Calpe is Calp, Jávea is Xàbia en Villajoyosa is nu dus La Vila Joiosa.

Fietspad Benidorm krijgt onderscheiding


BENIDORM – Het netwerk van fietspaden dat de gemeente Benidorm in en buiten de stad aan het aanleggen is, ontmoet kritiek maar ook veel waardering.Zo werden de fietspaden vorige week door de Valenciaanse overheid onderscheiden in het kader van de Semana de la Movilidad (de week van de beweging). In de categorie van projecten in plaatsen met meer dan vijftigduizend inwoners kreeg Benidorm samen met Valencia de eerste prijs. In Valencia ging het om de Plaza del Ayuntamiento, die grotendeels omgevormd is tot voetgangersgebied. De jury benadrukte dat de gemeente Benidorm inmiddels 91 kilometer fietspad heeft en nog steeds doorgaat met het uitbreiden van het netwerk.

Proefproject met polsbandjes


COMUNIDAD VALENCIANA – De Valenciaanse overheid begint op korte termijn met een proefproject waarbij vijfhonderd leerlingen op Lagere en Middelbare scholen een polsbandje om krijgen. Dit zogenaamde thermische bandje zou het moeten aangeven als de drager of draagster koorts heeft. De bandjes zijn gemaakt van een speciaal soort textiel dat inmiddels door het Instituto Tecnológico del Textil in Alcoy gehomologeerd is. Als de lichaamstemperatuur van de persoon die het bandje draagt bovend de 37,5 graden uitkomt, verandert het bandje van kleur. De autoriteiten hopen met dergelijke en andere initiatieven sneller een geval van Covid of een andere besmettelijke ziekte uit de klas te kunnen pikken.

Zwembaan voor kust Alicante officieel in gebruik genomen


ALICANTE – Afgelopen zondag werd aan de Playa de la Albufereta, aan de noordkant van de stad Alicante, de zwembaan ‘Canal de Serra Grossa’ officieel in gebruik genomen met een zwemevenement zonder wedstrijdelement.De baan, die twee kilometer lang is en van La Albufereta naar de Club de Regatas Tiro Pichón-La Cantera loopt en met gele en witte boeien wordt gemarkeerd, werd al in het voorjaar voor zwemmers open gesteld en tijdens dit voorjaar en deze zomer – waarin vijftigmeterbaden vaak gesloten waren en zwemwedstrijden werden afgelast - maakten veel zwemmers er gebruik van. Maar zondag was het officiële startschot en daarvoor was onder meer de voormalig wereldkampioen lange-afstandzwemmen David Meca uitgenodigd. De circa zestig deelnemers genoten zichtbaar van het eerste evenement in maanden waarin ze vierduizend meter aflegden en dus terugkeerden in La Albufereta, en de inmiddels 46-jarige Meca, die als een van de eersten aankwam, zwom telkens terug de zee in om elke aankomende sporter op zijn laatste meters te begeleiden. Het Canal de Serra Grossa is de langste zwembaan in zee van Spanje en de gemeente hoopt dat de voorziening sporters naar Alicante zal trekken.

Net in Segura vangt vele kilo’s plastic op


ORIHUELA – Iets meer dan een maand geleden liet de Confederación Hidrográfica del Segura (CHS) een net met drijvende oranje bollen installeren op de plek waar de rivier de Segura het centrum van Orihuela binnenstroomt.Dit net moet voorkomen dat afval dat in de rivier terecht komt, verder stroomafwaarts drijft. Maar al na een maand is er zoveel afval verzameld door dit net, dat er achter de oranje bollen een beschamend schouwspel te zien is: ontelbare hoeveelheden plastic flessen en ander afval dobbert net voor de barrière die is opgeworpen. Dat betekent overigens wel dat dit net zin heeft: voor de gemeente is het nu gemakkelijker om het afval te verwijderen en het afval komt niet bij de sluis in het centrum van Orihuela terecht, waar het voor verstoppingen zou kunnen zorgen. De CHS heeft diverse van deze drijvende barrières geplaatst in het afgelopen jaar en hoewel het een grote verbetering is, blijft het wrang dat de gemeente bijna zeventienduizend euro per jaar moet uitgeven aan het schoonhouden van de rivier omdat de mensen afval blijven weggooien.

Tuinconcerten in coronastijl


XÀBIA – Hoewel het met alle veiligheids­restricties niet meevalt om culturele evenementen te organi­seren, blijft Peter Neeteson van Momentos de Música in Xàbia niet bij de pakken neerzitten.Hij heeft voor 10 en 11 oktober een serie nieuwe concerten georganiseerd, met minder toeschouwers per keer en alle benodigde maatregelen qua afstand en veiligheid. De concerten vinden in principe buiten plaats, alleen als het weer het niet toestaat, gaat men naar binnen. De optredende musici zijn marimbaspeler Andreu Soler en pianist Miguel Ángel Cuadrado uit Valencia, die beiden al eerder in de Villa del Nido te horen waren. De concerten zijn op 10 en 11 oktober. Op beide data is er een concert om 14.00 uur en een concert om 16.00 uur. Per concert worden 25 kaarten verkocht en de entree ad 24 € is, inclusief drankjes en een meet&greet met de musici. Opgeven kan via peter@momentosdemusica.es en 634 979 620. Mocht de situatie in de tussentijd veranderd zijn en vindt u het daarom toch niet verantwoord het concert bij te wonen, dan kunt u op de ochtend van het concert uw geld nog terugvragen.