Fotowedstrijd rondom beelden Hung-Yi


BENIDORM – Op diverse locaties in het centrum van Benidorm zijn sinds kort de kleurrijke beelden van de Taiwanese artiest Hung-Yi te zien.Onder de titel ‘Galaxia Hung’ zijn veertien beelden neergezet op onder meer de Plaza de la Hispanidad, het stadhuisplein, de Calle Gambo en de Avenida del Mediterráneo. De gemeente heeft een fotowedstrijd rondom deze tentoonstelling georganiseerd. Tot 2 mei kan elke deelnemer maximaal drie foto’s insturen naar patrimonihistoric@benidorm.org. Op de foto moet minstens één van de beelden staan en Benidorm moet duidelijk te herkennen zijn op de foto. De ingestuurde foto’s moeten een resolutie hebben van minimaal 3.500 x 5.000 omdat de mooiste foto’s zullen worden tentoongesteld. Er zijn prijzen te winnen van 400, 300, 200 en 100 euro in producten die met fotografie te maken hebben. De gemeente roept inwoners en bezoekers ook op hun foto’s met de beelden van Hung te delen op de sociale media met de hashtag #GalaxiaHung. De expositie Galaxia Hung was eerder in Valencia maar ook in verschillende Amerikaanse steden, Tokio en Shanghai te zien.

Optimisme hotelsector groeit iets


COSTA BLANCA – De hotelsector aan de Costa Blanca begint een heel klein beetje licht aan de lange tunnel te zien.Nu het einde van de alarmstaat op 9 mei aanstaande is, komen er weer reserveringen binnen van Spaanse toeristen die verwachten dat de verschillende deelstaten op die datum hun grenzen zullen openen. In de laatste twee weken steeg het aantal hotelreserveringen met 14 procent ten opzichte van eind maart. Waar het hotelpatronaat enkele weken geleden nog vreesde dat zelfs in de zomermaanden maar zestig procent van de hotels open zou gaan, heeft men dat percentage nu opgeschroefd naar zeventig. Het patronaat meen echter zeker te weten dat het toerisme niet echt op gang zal komen voor de tweede helft van het jaar, ofwel juli. Het toeristisch orgaan Exceltur wil een verzoek indienen of personeel in de toeristische sector eerder gevaccineerd kan worden zodat de toerist ‘veiliger’ op vakantie kan en de sector zich sneller kan herstellen. Het is echter niets dat erop wijst dat dat verzoek ingewilligd wordt.

Horeca en winkels mogen later sluiten


COMUNIDAD VALENCIANA – Afgelopen maandag werden de geldende restricties in de Comunidad Valenciana iets versoepeld.De belangrijkste wijziging is dat bars en restaurants tot 22.00 uur open mogen blijven, waar dat de laatste paar maanden 18.00 uur was. Ook winkels mogen later sluiten, om 22.00 uur in plaats van 20.00 uur. De avondklok blijft voorlopig wel gelden dus mensen zullen zich moeten haasten om op tijd thuis te komen, als ze tot laat in bar restaurant of winkel zijn geweest. Het maximumaantal mensen per tafel in een bar of restaurant blijft zes en het maximumaantal mensen binnen, blijft dertig procent van de capaciteit. Het terras mag wel volledig gevuld worden. Ceremonieën en vieringen mogen nu met vijftig procent van de normale capaciteit gevierd worden en musea, bioscopen en theaters gaan van 50 naar 75 procent van de maximumcapaciteit. De omtrekafsluiting van de Comunidad Valenciana blijft van kracht, evenals de mondkapjesregels, het maximaal met mensen van één ander huishouden thuis afspreken en het buiten samenkomen met maximaal zes mensen. Al deze regels gelden tot 9 mei. Op die datum eindigt de alarmstaat in heel Spanje en de verwachting bestaat dat dan ook regionaal meer regels versoepeld worden.

Meerderheid auto’s rijdt te hard in Benidorm


BENIDORM – Een studie in opdracht van de gemeente Benidorm heeft uitgewezen dat zes op de tien weggebruikers harder rijdt dan in de stad is toegestaan.De gemeente installeerde onlangs snelheidsradars op negen van de bredere straten in de stad. Dat initiatief stuitte op de nodige weerstand maar het leidde er ook wel toe dat veel automobilisten het gaspedaal wat minder ver intrappen. Voor het neerzetten van de radars reed 79 procent van de weggebruikers harder dan de maximumsnelheid, die in veel straten in de stad recentelijk werd verlaagd. Uit de gegevens van het onderzoek blijkt dat dat cijfer is teruggelopen naar 57 procent. Het betekent echter wel dat nog altijd meer dan de helft van de weggebruikers harder rijdt dan zou moeten. Het punt waar de meeste snelheidsovertredingen worden gesignaleerd, is de Avenida de la Armada Española, de weg die langs het Ponientestrand leidt. Deze weg is tegenwoordig gedeeltelijk voetgangersgebied en de snelheidslimiet is teruggeschroefd naar 20 km/u om de voetgangers niet in gevaar te brengen. Volgens de radar rijdt 83 procent van de weggebruikers echter harder. Voor het instellen van de radars was dat echter 97,3 procent. Beter gaat het aan de Avenida de Alfonso Puchades waar tegenwoordig ‘slechts’ 30,4 procent van de weggebruikers harder rijdt dan is toegestaan. Voor het neerzetten van de radars was dat 45,4 procent. Het plaatsen van de radars heeft dus wel geholpen maar is niet afdoende, blijkt uit het onderzoek, dat ook toonde dat de grootste snelheid die er tijdens het onderzoek in de bebouwde kom van Benidorm werd gemeten 133 km/u was. De gemeente deelde tot nu toe geen boetes uit maar gaat dat in de toekomst wel doen als de overtredingen fors zijn.

Aangestoken brand vlakbij winkelcentrum


EL CAMPELLO – De brandweer moest vorige week uitrukken omdat er brand uitbrak op een verlaten stuk terrein vlak naast het winkelcentrum Villa Marco in de gemeente El Campello.De vlammen verspreidden zich snel op het met onkruid begroeide terrein en kwamen dicht bij de winkels. Door snel handelen van de brandweer kon echter voorkomen worden dat de gebouwen schade opliepen. De brandweer vond op het terrein een doosje met lucifers, hetgeen doet vermoeden dat de brand was aangestoken. Beelden van de beveiligingscamera’s van het winkelcentrum zullen worden bestudeerd om te kijken of de dader achterhaald kan worden. Ook wordt de eigenaar van het terrein naast het winkelcentrum opgedragen dit terrein te ontdoen van onkruid.

In België gezochte man gearresteerd


L’ALFÁS DEL PI – Agenten van de Spaanse nationale politie arresteerden afgelopen week in L’Alfás del Pi een 64-jarige Belgische man die door de autoriteiten van zijn geboorteland werd gezocht.Tegen de man was in mei van het vorig jaar een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd, omdat hij zich tussen 2008 en 2012 schuldig zou hebben gemaakt aan oplichting op grote schaal. Door mensen te laten gokken op de uitslagen van sportwedstrijden die in werkelijk nooit plaatsvonden, lichtte de man duizenden mensen op voor een totaalbedrag van 18 miljoen euro. De man verdween voor hij kon worden berecht. De politie had al enige tijd een vermoeden dat hij zich aan de Costa Blanca bevond maar omdat hij zichzelf een andere identiteit had aangemeten, was het niet eenvoudig hem te vinden. Hij bleek in L’Alfás del Pi te wonen. De man is naar Madrid overgebracht en al worden uitgeleverd aan België.