Benidorm scheldt horeca heffing voor terrassen kwijt


BENIDORM – De gemeente Benidorm maakte afgelopen week bekend dat de plaatselijke bars en restaurants tot in elk geval eind 2021 geen heffing hoeven te betalen voor de terrasstoelen en -tafeltjes die op de openbare weg staan. Het was al bekend dat de gemeente deze heffing tot 31 maart had opgeheven maar burgemeester Toni Pérez zei afgelopen week dat zijn regering begrijpt hoe moeilijk de horecagelegenheden het momenteel hebben en dat hij de heffing dus voor het hele jaar 2021 schrapt. Dat is in elk geval een kleine lastenverlichting voor de bars en restaurants. De gemeente ziet de inkomsten in 2021 met deze maatregel ongeveer een half miljoen euro teruglopen.

Cuevas del Rodeo worden beter toegankelijk


ROJALES – De gemeente Rojales is begonnen met een project om de Cuevas del Rodeo beter toegankelijk te maken en om de directe omgeving van deze bijzondere plek op te knappen.Het complex van grotwoningen waar regelmatig exposities en markten plaatsvinden en waar artiesten werkplaatsen hebben, zal, als de werkzaamheden klaar zijn, beter te bereiken zijn door mensen die slecht ter been zijn of een rolstoel nodig hebben. Bovendien worden de hellingen beplant met struiken en bomen en worden er nieuwe wandelpaden en uitzichtpunten aangelegd, waarbij gebruik wordt gemaakt van hout om de elementen zo veel mogelijk op te laten gaan in het landschap.

Mobiele douche voor daklozen


VEGA BAJA – In het zuiden van de provincie Alicante valt sinds enige tijd een mooi initiatief van het Rode Kruis waar te nemen.Het gaat om een caravan die de verschillende plaatsen in deze streek afgaat en daar daklozen voorziet van de mogelijkheid om zich te douchen, schone kleren aan te doen, mondkapjes te krijgen en wat te eten. De crisis heeft ervoor gezorgd dat er momenteel veel daklozen zijn. Dat waren tot voor kort vooral immigranten maar daar zijn in de afgelopen maanden ook steeds meer Spanjaarden bij gekomen. Mensen die hun baan en huis zijn kwijt geraakt en niets meer hebben. Volgens de werknemers van het Rode Kruis die in het zogeheten Centro de Día Móvil (Cedimo) werken, geeft een douche, scheerbeurt en schone kleding mensen iets van hun broodnodige waardigheid terug. De Cedimo-caravan stopt vooral in Callosa de Segura, Orihuela en Guardamar want daar zijn de meeste daklozen.

Alleen vasthouden mobieltje tijdens rijden strafbaar


MADRID - Vanaf 2021 gaat het Spaanse verkeersbureau DGT boetes opleggen aan bestuurders die een telefoon in hun handen hebben tijdens het rijden. Aanleiding hiervoor zijn discussies over het gebruik van de telefoon in het verkeer op basis van de huidige wetgeving.Simpelweg het vasthouden van een mobiel tijdens het rijden wordt vanaf volgend jaar strafbaar. Tenminste, als het aan de Spaanse verkeersautoriteit DGT ligt. Zaterdag schreven verschillende Spaanse media zoals El Español en Las Provincias over dat er wordt gewerkt aan een nieuwe wetgeving die grote gevolgen heeft voor telefoongebruik in het verkeer.Twee artikelen in de bestaande wet schrijven namelijk dat het gebruik van een mobiel tijdens het rijden niet is toegestaan. Deze zin leidt tot verschillende interpretaties, want wanneer gebruik je een mobiel? Ook als je handsfree een telefoongesprek voert? In principe wel maar in de praktijk leidt dit regelmatig tot lastige en vervelende discussies. Die hebben er nu toe geleidt dat men werkt aan een nieuwe formulering in de wet met betrekking tot het vasthouden van een mobiele telefoon in de hand tijdens het rijden. Ook al gebruikt de persoon in kwestie zijn of haar mobiel niet, het rijden in de auto met een mobiel in de hand levert een boete op en voor dit delict worden tussen 3 en 6 punten van het rijbewijs afgehaald. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd in het Spaanse parlement. Regeringsbronnen verwachten de nieuwe wetgeving begin 2021. Eerder dit jaar liet het DGT al de gevolgen zien van het gebruik van een mobieltje achter het stuur. Volgens de laatste cijfers van het DGT vallen er jaarlijks zo’n 400 doden in Spanje doordat de telefoon wordt gebruikt tijdens het rijden.

Hoge boetes bij aankomst zonder negatieve PCR-test


MADRID - De Spaanse regering zal hoge boetes geven aan reizigers die in Spanje aankomen en geen negatieve PCR-test kunnen overleggen.De maatregel is van toepassing op alle reizigers die Spanje via de lucht of over zee binnenkomen. Boetes kunnen oplopen tot 6.000 euro, zo heeft minister González Laya van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten. De maatregel treedt per 23 november in werking en is bedoeld voor reizigers die aankomen uit risicogebieden. Spanje keurde de maatregel goed nadat de Europese Commissie ermee instemde en ondanks het feit dat de meeste Europese landen al gelijksoortige maatregelen hebben ingesteld om hun grondgebied binnen te komen.

Nieuwe restricties: Elda en Petrer afgesloten


ALICANTE – De Valenciaanse overheid maakte afgelopen vrijdagochtend nieuwe restricties bekend, die in de nacht van 6 op 7 november zijn ingegaan en die zullen gelden tot 7 december.In de hele deelstaat Valencia gelden sinds zaterdag de restricties die een week eerder al voor steden als Elche, Orihuela en Elda waren vastgelegd: ze houden onder meer in dat bars en restaurants maar 33 procent van hun maximale aantal klanten binnen kunnen ontvangen en 50 procent op de terrassen. Dit alles om meer afstand te kunnen houden. Ook winkelcentra moeten het aantal klanten verlagen tot de helft van het toegestane maximum en bovendien de gezamenlijke ruimten en speelruimten voor kinderen sluiten. Het toegestane aantal markstallen wordt gehalveerd en het aantal mensen bij begrafenissen en vieringen beperkt. Bovendien is het de inwoners van de gemeenten Elda en Petrer, die aan elkaar grenzen, sinds zaterdag verboden zich zonder goede reden buiten deze gemeenten te begeven. Mensen mogen Elda en Petrer alleen in of uit als zij daar een dringende reden voor hebben (werk, studie, medische urgentie of het verzorgen van een hulpbehoevende). Het aantal besmettingsgevallen in Elda en Petrer is de laatste weken zodanig opgelopen dat in het ziekenhuis van Elda zes verdiepingen vol liggen met meer dan 150 coronapatiënten. Bovendien zit veel medisch personeel thuis met een besmetting en is de druk op het nog gezonde medische personeel enorm groot. De maatregel om Elda en Petrer af te sluiten is in elk geval tot 21 november geldig. De sluiting van de grenzen van de deelstaat Valencia voor al het niet-noodzakelijke verkeer is verlengd tot in ieder geval 13 november.