Ruta del Tardeo in Alicante en Elche


ALICANTE/ELCHE – Alicante en Elche zijn steden die op twintig minuten af­stand van elkaar liggen maar die maar zelden ergens in samenwerken.Deze keer is dat echter wel het geval, in de Ruta del Tardeo, die van 5 mei tot 4 juni wordt gehouden. In de stad Alicante, net als in de stad Valencia, wordt deze route al een paar jaar georganiseerd. Maar deze keer voegt de stad Elche zich er schoorvoetend bij. In totaal doen 35 bars en restaurants uit Alicante en vijf bars en restaurants uit Elche mee aan het evenement. Zoals waarschijnlijk bekend is ‘tardeo’ een recente rage in veel grotere steden. Het is een samenvoeging van ‘tarde’ en ‘tapeo’ en het houdt in dat men in de vroege namiddag afspreekt voor borrels en hapjes en van de ene gelegenheid naar de andere gaat om diverse hapjes en drankjes te nuttigen. Gedurende de ruta del tardeo kost een tapa met een biertje, frisdrank of wijntje 2,50 euro en een borrel 5 euro. Meer informatie over de deelnemende zaken vindt u op www.rutadeltardeoalicante.es. De ‘Ruta de Tardeo’ van Valencia duurt tot 29 mei en daar vindt u de details op www.rutadeltardeovalencia.es.

Vijftig jaar vliegveld Alicante


ALICANTE/ELCHE – De luchthaven van Alicante-Elche vierde afgelopen week zijn vijftigste verjaardag.Dat deed men door stil te staan bij het feit dat op 4 mei 1967 het eerste commerciële vliegtuig aankwam op deze luchthaven, die nu de op vier na grootste van Spanje is. Dat eerste vliegtuig kwam uit Madrid en was van de luchtvaartmaatschappij Aviaco. Tot dat moment werd de luchthaven van Alicante alleen gebruikt voor militaire doeleinden maar vanaf 4 mei 1967 werd de luchthaven in hoog tempo een motor van het groeiende toerisme aan de Costa Blanca. In dat eerste jaar vertrokken of landden ruim tachtigduizend passagiers op het vliegveld. Vijftig jaar later is de verwachting dat dit jaar voor het eerst de grens van dertien miljoen passagiers overschreden zal worden. Er landen of vertrekken in twee dagen tijd meer vluch­ten dan gedurende dat eerste jaar. In 1972 werd de eerste passagiersterminal in gebruik genomen en in 2011 de grote nieuwe terminal.

Feria de Sevillanas naar oktober verplaatst


TORREVIEJA – De populaire Andalusische feesten die normaal altijd begin mei in Torrevieja worden gehouden, worden dit jaar verplaatst naar oktober.Dat maakte de gemeente Torrevieja afgelopen week bekend. De gemeente kreeg de organisatie niet rond en heeft het evenement daardoor naar de herfst verschoven. 9 tot 15 oktober staat nu als datum op de activiteitenagenda.

Extra controle op zwartwerkers bij nísperosoogst


MARINA BAIXA – De nísperosoogst is in volle gang in Callosa d’En Sarriá en de omliggende gemeenten.Deze oogst, die ongeveer een maand duurt, levert gedurende een week of vier werk op voor vele honderden tijdelijke werkers en in de hele regio is momenteel dan ook een enorme bedrijvigheid te merken. Maar waar de akkerbouwers en grotere ondernemers in voorgaande jaren nog wel eens het risico namen tijdelijk mensen in dienst te nemen die ze zwart betaalden, is dat nu een onverstandige zet. Het Ministerie van Werkgelegenheid heeft extra inspecteurs ingezet om te patrouilleren over de nísperosplantages en te controleren of de werknemers wel over een contract beschikken en of voor hen wel de juiste bedragen aan de Seguridad Social worden afgedragen. In de afgelopen week werden de inspecteurs op diverse grote plantages gesignaleerd en ook deze en de komende week gaan ze door met hun controles.

Bevolkingsaantallen Benidorm en Calp enorm gedaald


BENIDORM – Bij het bekendmaken, twee weken geleden, van de nieuwe officiële cijfers van de bevolkingsregisters, kregen diverse gemeenten in de provincie Alicante een onaangename verrassing.Als gevolg van het opschonen van het bevolkingsregister en het vertrek van veel buitenlandse residenten zagen sommige gemeenten hun bevolkingsaantal wel heel drastisch teruglopen. En dat betekent dat deze gemeenten in de toekomst recht hebben op minder geld uit Madrid en minder voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, politie, infrastruc­tuur en ga zo maar door. De gemeente Benidorm bijvoorbeeld zag met lede ogen dat de officiële bevolking in vier jaar tijd met meer dan tien procent afnam, van bijna 74.000 inwoners op 1 januari 2013 tot 66.642 vier jaar later. Het officiële bevol­kingsaantal is niet meer zo laag geweest sinds het jaar 2004. En dat terwijl deze stad voorzieningen moet hebben voor vele honderdduizenden mensen, want dat zijn de aantallen die gemiddeld in de stad verblijven. De oppositiepartijen in Benidorm bekriti­seren het beleid van de gemeentelijke regering in dit opzicht. Ze maken aanhangig dat Benidorm al twintig jaar geen serieuze campagne heeft gevoerd om mensen te overtuigen van het belang en de voordelen zich in te schrijven in het bevolkingsre­gister. Toch is maar de vraag of dat zoveel zou hebben geholpen want de gemeente Calp heeft wel van deze campagnes gevoerd en daar is de terugloop van de bevolking nog veel groter. Waar Calp in 2010 29.909 inwoners had, was dat vorig jaar nog maar 19.591, een terugloop van ongeveer een derde. En in het afgelopen jaar liep de bevolking nog verder terug, met 1949 inwoners. Die terugloop is in zijn geheel toe te schrijven aan de buitenlandse residenten, die zich massaal uitschreven. De gemeente Calp krijgt nu veel minder geld van de staat, over de afgelopen drie jaar al 2,7 miljoen euro minder en als het zo doorgaat de komende tien jaar veertien miljoen minder. En dus is de gemeente opnieuw begonnen met een campagne om de buitenlander over te halen zich in te schrijven. Op grote billboards in diverse talen wordt de inwoner van Calp die niet in het bevol­kingsregister staat ingeschreven gewezen op een ‘alarmerende situatie’.

Schilderen en fotograferen


in mooie tuinenEL CAMPELLO – Op 18 en 19 mei aanstaande zijn de tuinen van de Villa Marco in El Campello van 10.00 tot 14.00 uur opengesteld voor een artistiek evenement dat georganiseerd wordt door de Asociación de Artistas Plásticos de El Campello. De tuinen dienen als inspiratiebron voor wie wil komen schilderen en/of fotograferen. Men moet zich in dat geval vooraf wel opgeven via cfrances_seva@hotmail.com maar als u alleen wilt kijken en van de mooie tuinen wilt genieten, kan dat ook zonder reservering.

1 - 2 - 3 - 4 - 5