Eén op de vijf zelfstandigen is buitenlander


ALICANTE – Veel buitenlanders komen naar de provincie Alicante om van hun pensioen te genieten in een aangenaam klimaat. Maar er zijn ook steeds meer jonge mensen die vanuit het buitenland naar Alicante komen en die aan het werk gaan.Meestal gaan ze in dienst als werknemer maar er zijn er ook opvallend veel die zelf een onderneming starten en zich als ‘autónomo’ (zelfstandige) inschrijven bij belastingdienst en Seguridad Social. Volgens recente gegevens is het zelfs zo dat er in de provincie Alicante 30.354 zelfstandigen zijn met een andere nationaliteit dan de Spaanse, dat is 21,6 procent van het totaal aantal autónomos in de provincie. Een opvallend hoog aantal als men bedenkt dat 20,3 procent van de bevolking van de provincie Alicante een andere dan de Spaanse nationaliteit heeft. In de afgelopen vijf jaar is het aantal buitenlandse autónomos met 8.378 toegenomen: een stijging van 37,8 procent. Veel van hen openen winkels; er zijn straten in de stad Alicante waar bijna alle winkels gerund worden door buitenlandse mensen, zoals Chinezen, Russen, Zuid-Amerikanen en Indiërs. Het zijn vaak winkels voor levensmiddelen, huishoudelijke artikelen, kapperszaken etc. Europese zelfstandigen beginnen vaker een makelaardij, een horecagelegenheid of een onderneming die iets met het toerisme of de bouw te maken heeft. In elk geval vormen de buitenlandse inwoners van de Alicante een aanzienlijk deel van de economische motor van de provincie.

In Alicante is het al kerst


ALICANTE – In de stad Alicante werd afgelopen vrijdag de kerstverlichting ontstoken.Het officiële moment vond plaats op de recentelijk tot voetgangersgebied omgetoverde Avenida de la Constitución, waar dit jaar voor het eerst de achttien meter hoge verlichte boom staat, die andere jaren op de Explanada of de Plaza del Ayuntamiento te vinden was. Hoewel het nog lang geen kerst is, wil de gemeente gebruik maken van het feit dat het al vroeg donker is en mensen in de week van Black Friday naar de stad gaan om te winkelen. De verlichting maakt dat extra aantrekkelijk. In totaal is er kerstverlichting in 114 straten. Behalve de gebruikelijke verlichte motieven die boven de straten hangen, zij er ook verlichte ballen, pakjes, poorten en bomen. Een nieuwe versiering is een grote verlichte beer op de Plaza de la Montañeta. De verschillende kerststallen laten nog even op zich wachten, al is al wel bekend gemaakt dat het 18 meter hoge kersttafereel dat de laatste jaren op de Explanada stond, dit jaar weer terugkeert naar de Plaza del Ayuntamiento. Dit vanwege werkzaamheden op de Explanada.

Bende die inbrak in woningen opgerold


ALICANTE – De Guardia Civil en de Nationale politie verrichtten afgelopen week in de gemeenten Alicante en El Campello in totaal zeven arrestaties in een grootscheepse politieactie.De arrestanten worden ervan verdacht deel uit te maken van een bende die in meer dan honderd woningen inbrak. Bij één van de inbraken werd geweld gebruikt. De inbraken vonden plaats in woningen in diverse plaatsen in de provincies Alicante, Valencia, Murcia en Albacete. De bende bestond uit zes mannen en een vrouw uit Moldavië en Roemenië die zich vooral richtte op dure horloges en andere waardevolle kleine voorwerpen. Er werd vooraf grondig onderzoek verricht en er werden vooral woningen uitgezocht die enigszins afgelegen lagen zodat ze ongezien weg konden komen. De gestolen waar werd vervoerd naar Moldavië. De politie nam bij de inval in twee woningen tientallen horloges, gouden sieraden, mobiele telefoons, bankpasjes en ruim vierduizend euro aan contant geld in beslag. Zes van de zeven arrestanten zijn na een eerste verhoor naar de gevangenis gestuurd.

Vier branden binnen 24 uur in streek Marina Alta


MARINA ALTA – De Marina Alta werd vorige week dinsdag opgeschrikt door het uitbreken van vier natuurbranden binnen 24 uur. De serie begon met een brand in de Sierra de Segaria, in de gemeente Ràfol d’Almúnia.Door de hoge temperaturen en het feit dat de begroeiing erg droog is doordat er al weken geen neerslag van betekenis is gevallen, grepen de vlammen snel om zich heen en moest een aantal huizen in de gemeente Benimeli worden ontruimd. De vlammen konden ’s ochtends vroeg worden gecontroleerd, nadat 40 hectare natuur in de as was gelegd. De brandweer vermoed dat de brand is aangestoken want elf dagen eerder was er ook al brand op precies dezelfde plek. Woensdagochtend brak ook brand uit in een palmenbosje in de urbanisatie La Solana in Alcalalí. De rookwolk was van heinde en verre te zien maar de vlammen konden snel worden gecontroleerd door de brandweer. Maar de brandweer moest alweer naar de volgende brand, tussen Teulada en Benitachell. Ook hier moesten mensen tijdelijk hun huis verlaten toen de vlammen hun woningen in de urbanisatie Castellons Vida naderden maar de brandweer kon voorkomen dat de gebouwen schade opliepen en bluste de vlammen binnen enkele uren. De vierde en laatste brand vond woensdag plaats in de gemeente in Gata de Gorgos. In dit geval waren het rietplanten die vlam hadden gevat en de vlammen verspreidden zich over diverse akkers. Ook deze brand kon na korte tijd worden geblust. De autoriteiten drukken de bevolking en de bezoekers op het hart dat met de hoge temperaturen van de afgelopen weken en het uitblijven van neerslag het risico op brand net zo hoog is als in de zomer en dat voorzichtigheid dus geboden is.

Enorm zonnepanelenpark wordt gehalveerd


L’ALICANTÍ – Het landelijk Ministerie van Ecologische Transitie heeft een project aangepast voor de installatie van een enorme hoeveelheid zonnepanelen op terreinen in de gemeenten Alicante, El Campello, Busot en Mutxamel.De firma Global Solar Energy Veintiséis SL was van plan de panelen op een oppervlakte van 152 hectare te bouwen maar het Ministerie schrapte 84 hectare, zodat ‘slechts’ 68 hectare overbleef. Volgens het Ministerie is er op de terreinen die van het project zijn geschrapt een te groot erosiegevaar. Dat geldt vooral voor hellingen. De promotor moet zijn project aanpassen en het dan opnieuw publiek tentoonstellen, om te kijken of er nog bezwaren zijn. Hoewel de geplande panelen alleen op de grond van de gemeenten Alicante, Busot en El Campello komt, heeft ook Mutxamel met het project te maken want er zou een nieuwe, kleine elektriciteitscentrale in Bonalba moeten komen en de hoogspanningskabels tussen de zonnepanelen en de centrale lopen over het grondgebied van Mutxamel.

Rommelmarkt in Kerstsfeer bij NVVC


CALP - Om in de Kerstsfeer te komen, organiseert de Nederlandse-Vlaamse Vereniging in Calpe een gezellige rommelmarkt. Kom zondag 3 december a.s. tussen 10:00 en 15:00 uur naar ons fantastisch clubgebouw (Carrer de Tramuntana 4, Calpe) om lekker te scharrelen tussen mooie en ongetwijfeld bijzondere spullen. U kunt daarmee kinderen uit Calpe, een mooie Driekoningen-feest bezorgen! De opbrengst van de NVVC gaat immers naar de speelgoed-inzamelactie voor kinderen in Calpe, waarvan de families het financieel moeilijk hebben. Wij dragen hiermee bij aan de speelgoed inzamelactie van ‘Calpe leeft’ in samenwerking met ‘Caritas Calpe’. Wij zouden het heel fijn vinden als u met ons dat goede doel zou willen steunen! U bent zeer welkom bij ons op zondag 3 december waar u ook kunt genieten van glühwein, kerstbrood en heerlijke goulashsoep!