Meer meeuwen dan mensen


BENIDORM – Uit een recent onderzoek is gebleken dat er in Benidorm meer meeuwen wonen dan mensen.De gemeente liet weten dat volgens een recente telling ongeveer 120.000 meeuwen Benidorm als hun woonplaats hebben gekozen, terwijl het bevol­kingsregister nauwelijks tot zeventigduizend mensen komt. Toch lijkt de gemeente de populatie van de meeuwen nu onder controle te hebben. Waar er een half jaar geleden dagelijks diverse klach­ten binnenkwamen over de overlast die de meeuwen veroorzaken, is dat nu verminderd tot een enkele klacht per week. Dat komt volgens de gemeente door het beleid dat men sinds een half jaar voert en dat inhoudt dat nesten op publieke gebouwen worden verwijderd, het doorprikken van eieren in het voorjaar en vooral het verjagen van meeuwen met geluid- en lichtsignalen zodat ze terug gaan naar zee en hun nesten niet in de stad maken. De gemeente heeft toestemming voor deze maatregelen van het Valenciaans departement van Milieu en verwacht wordt dat de populatie niet verder zal groeien maar eerder zal afnemen.

Werkonderbrekingen in TRAM en smalspoortrein


ALICANTE – Door acties die georganiseerd zijn door de vakbonden vinden er op 14 en 16 november werkonderbrekingen plaats bij de TRAM en smalspoortrein in de provincie Alicante.Op beide dagen rijden er tussen 13.30 en 15.30 uur geen of minder trams en treinen. Raadpleeg, als u op deze dagen van plan bent met de TRAM (lijnen 1,2, 3 en 4) of smalspoortrein (lijn 9) op pad te gaan, de website www.tramalicante.es voor actuele informatie op de dag zelf.

9e Vlaamse Dag op zaterdag 18 november


CALPE – Op zaterdag 18 november a.s. vindt in hotel AR Diamante Beach de 9e Vlaamse Dag plaats, een initiatief van Vlamingen in de Wereld – Costa Blanca. De Vlaamse Dag is een handelsbeurs met in een aparte zaal tal van interessante seminaries. Gratis toegang!De 9e Vlaamse Dag wordt om 10 uur officieel geopend door dhr. Marc Calcoen, Ambassadeur van België in Spanje en dhr. César Sánchez, Burgemeester van Calpe. Onder de 40 standhouders zijn er een 12-tal nieuwe te vinden met een ruim assortiment aan goederen en diensten. Heel belangrijk is dat er in een aparte zaal de hele dag door seminaries gegeven worden over de meest actuele en interessante thema’s. Ook dit jaar is de taverne volledig in Vlaamse handen met La Parada, La Tartana, Gins online en Smos Calpe. De Vlaamse Dag wordt traditioneel afgesloten met een spetterend optreden van Charles en Danny. Alle bezoekers kunnen bovendien ook deelnemen aan de gratis tombola met mooie prijzen. De toegang voor de beurs en de seminaries is volledig gratis. Surf voor meer informatie en voor het volledig programma naar de website www.vlaamsedag.com.

Stierengevechten gaan voorlopig door in Alicante


ALICANTE – De gemeente Alicante heeft van de politieke crisis (zie elders in deze krant) die daar op dit moment heerst, geprofiteerd door het contract van de Plaza de Toros in een spoedbijeenkomst met twee jaar te verlengen. De twee partijen met wie de PSOE sinds 2015 een coalitie vorm­de in Alicante, waren tegen de verlenging van het contract. Zij vonden dat de Plaza de Toros een ander contract moest krij­gen met gebruik van het gebouw voor culturele activiteiten en niet meer voor stierengevechten. Het feit dat de partij Compromis vorige week besloot uit de coalitie te stappen werd door de PSOE aangegrepen om een meerderheidsbesluit te nemen en het contract te verlengen, ondanks het protest van diverse dierenbeschermingsorganisaties. In september was de zaak besproken in de gemeenteraad en toen waren Compromis en Guanyar, de coalitiegenoten van de PSOE, de enige partijen die tegen de stierengevechten waren. Alle oppositiepartijen stemden voor de verlenging van het contract.

Brand op Morro de Toix


CALP – Afgelopen maandag woedde er gedurende enige tijd een brand op de Morro de Toix, het gebergte tussen Altea en Calp. De brand is waarschijnlijk ontstaan bij een chalet in de urbanisatie Maryvilla op de noordelijke helling van deze berg. De harde wind dreigde de vlammen in eerste instantie in de richting van de chalets te voeren maar gelukkig voor brandweer en bewoners draaide de windrichting en de vlammen verspreidden zich bergopwaarts. De brandweer had drie uur nodig om de vlammen te doven en kon niet voorkomen dat 8000m2 natuur in de as werd gelegd. Dat was echter niets vergeleken bij de grote brand die vier jaar geleden op deze berg woedde en waarbij 44 hectare verbrandde.

Winkelcentrum Calp opgeknapt


CALP – Het winkelcentrum Plaza Central aan de Avenida de la Diputación in Calp beleefde afgelopen week een feestelijke ‘heropening’. Het winkelcentrum is weliswaar nooit helemaal gesloten geweest maar het kreeg wel een nieuwe impuls door de ope­ning van zeven nieuwe winkels, het installeren van roltrappen en het herinrichten van sommige delen van het gebouw. Van 8 tot 11 november waren er activiteiten om de klanten kennis te laten maken met de nieuwe winkels en het vernieuwde centrum. De gemeente Calp is blij met de opknapbeurt die het winkelcentrum heeft ondergaan want de nieuwe zaken leveren 32 nieuwe arbeidsplaatsen op. Er zijn bovendien zaken bij waarvan verwacht wordt dat ze veel publiek gaan trekken, zoals de be­kende modezaak Mango. De andere nieuwe zaken zijn Selected Homme, Vives shoes, Boboli, Only, Paco Perfumerías en Frama’z.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7