Calp introduceert nieuw parkeersysteem


CALP – De gemeente Calp en het bedrijf dat het betaald parkeren in deze gemeente regelt, Pavapark, introduceerden afgelopen week een nieuw systeem dat het eenvoudiger moet maken voor bezoekers en bewoners om een vrije ‘blauwe’ parkeerplaats te vinden.In een eerste fase van het project zijn 34 parkeerplaatsen in de Calle Alemania voorzien van sensors. Aan het begin van deze straat staat sinds vorige week een informatiebord waarop te zien is hoeveel parkeerplaatsen er vrij zijn. Het systeem zorgt ervoor dat automobilisten niet nodeloos deze straat in hoeven te rijden als er toch geen plaats is. Als het systeem goed werkt, wordt het misschien uitgebreid naar andere straten. Eerder introduceerde Calp al de applicatie Moviltik die het mogelijk maakt van een af­stand, met de mobiele telefoon, de voertuigen in de blauwe parkeerzone te betalen.

Camperparking eindelijk open


ALICANTE – De camperparking aan de Playa de San Juan wordt donderdag 2 november dan eindelijk officieel geopend.Hoewel de werkzaamheden aan deze parking al in het voorjaar werden afgerond en de opening door burgemeester Echavarri zelf werd aangekondigd voor juni, bleef het parkeerterrein de hele zomer dicht. Dat zou te maken hebben gehad met problemen met de firma die het onderhoud en de exploitatie van de parking op zich zou nemen. Maar nu lijken die problemen voorbij te zijn en dus kunnen campers vanaf donderdag terecht op het 5.300m2 grote terrein aan de Avenida Costa Blanca. Er is ruimte voor veertig campers, die gebruik kunnen maken van elektriciteitsvoorziening, toiletten en schaduwplekken. Tot op heden kampeerden de campers in de gemeente Alicante overal waar ze een mooi plekje langs de kust vonden, vooral langs het strand van Agua Amarga ten zuiden van de stad en langs de Playa de San Juan. Volgens de gemeenteverordening is het echter verboden ook te overnach­ten op deze plekken en daarom werd een officiële overnach­tingsplek voor campers gecreëerd.

Bouw nieuwe wolkenkrabber van start


BENIDORM – In Benidorm staat de bouw aan de allernieuwste wolkenkrabber, een project dat Delfín Tower heet, op het punt van beginnen.De gemeente maakte bekend dat de bouwvergunning binnen enkele weken verstrekt wordt en dan kan de eerste steen gelegd worden. Het gebouw moet verrijzen in het meest zuidelijke deel van het Ponientestrand, het gedeelte dat La Cala wordt genoemd. Omdat het al enige tijd geleden is dat begonnen werd aan een nieuw flatgebouw aan de kust van Benidorm, is er voor dit nieuwe project veel belangstelling. De projectontwikkelaar stond afgelopen week op een onroerend goedbeurs in Madrid en kreeg zeshonderd informatieverzoeken over de appartementen in de Delfín Tower. Het gebouw krijgt 23 verdiepingen en valt vooral op door de vorm, die aan een zeil van een boot doet denken. Het is de bedoeling dat de Delfín Tower één van de eerste appartementengebouwen wordt met een milieucertificaat van de Green Building Council.

Steeds meer crematies en minder begrafenissen


ALICANTE – Tot voor kort werden in Spanje vrijwel alle mensen die overleden, begraven. Crematie was veel minder gebruikelijk maar dat is in de provincie Alicante in hoog tempo aan het veranderen.Zozeer dat het aantal crematoria in de provincie eigenlijk zou moeten worden uitgebreid. Er is overigens een groot verschil tussen de dorpen in het binnenland waar nog grotendeels gekozen wordt voor de traditionele begrafenis, en de kust. Bovendien geldt vrijwel overal, hoe groter de stad, hoe hoger het percentage crematies. In de provincie Alicante loopt het uiteen van circa 20 procent crematies in dorpen in het binnenland tot 60 procent in steden aan de kust. Het gemiddelde percentage ligt momenteel op 42, waar het in 2013 nog op 36 procent lag. Experts schatten in dat het gemiddeld percentage crematies in 2025 gestegen zal zijn tot 60 en dus moet er nodig meer capaciteit komen. Op dit moment zijn er acht crematoria in de provincie Alicante, maar het crematorium van San Juan is al sinds 2015 gesloten wegens een juridisch conflict. Dat betekent dat de stad Alicante en de omliggende gemeenten het momenteel met één crematorium moeten doen.

Werkeloosheid bereikt laagste niveau in negen jaar


ALICANTE – De werkeloosheid in de provincie Alicante bereikte aan het einde van het derde trimester een percen­tage dat in negen jaar niet is gemeten.In Alicante werden op 30 september 146.800 werkelozen geteld, een percentage van 16,22 procent. Het cijfer lag met 20.700 personen lager dan aan het einde van het tweede trimester. Deze daling werd natuurlijk veroorzaakt door veel banen in de dienstensector maar ook door opvallend veel nieuwe banen in de bouw. Sinds het derde trimester van 2008, aan het begin van de economische crisis, is het werkloosheidspercentage niet zo laag geweest. Ter illustratie: in 2008 lag het percentage op 15,9 maar daarna begon het hard op te lopen tot een maximum van 29,5 procent in 2013. In de afgelopen jaren daalde het weer langzaam. Het streven is om terug te keren in de buurt van cijfers die vóór de economische crisis werden gehaald – in 2006 was het werkeloosheidspercentage 8,5 procent. Een bemoedigend punt van de nu bekend gemaakte cijfers is dat het werkeloosheidspercentage in Alicante ook voor het eerst in jaren onder het landelijk percentage duikt. Dat lag eind september op 16,38 procent. Het gemiddelde percentage in de Comunidad Valenciana is 17,5.

Werkzaamheden afwatering Cala de Finestrat begonnen


FINESTRAT – In de Cala de Finestrat is deze week begonnen met de werkzaamheden die ertoe moeten leiden dat bij een volgende heftige regenbui het naar beneden stromende regenwater in goede banen wordt geleid.Dit water komt met hoge snelheid door de Barranco de La Cala en het feit dat de gemeente er in de vorige eeuw toe besloot deze natuurlijke afwatering te asfalteren, deed de zaak geen goed want de snelheid van het water werd er nog hoger door. Zoals diverse keren in deze krant te lezen viel, werd het geasfalteerde terrein decennialang gebruikt voor de weekmarkt, maar tijdens een plotselinge regenbui in 2011 werden marktstallen en vele bezoekers door het water meegesleept en een Brits echtpaar kwam daarbij om het leven. De verantwoordelijke politici werden onlangs schuldig bevonden voor hun onverantwoordelijk gedrag en beboet maar nu gaan dan eindelijk de werkzaamheden van start die het water moeten afremmen en indammen. Er wordt begonnen aan een traject tussen de Avenida Marina Baixa en de Avenida Finestrat en er wordt een bedrag van 193.000 euro voor uitgetrokken.

1 - 2 - 3 - 4 - 5