Camperparking in juni open


ALICANTE - Tijdens de afgelopen paasdagen brachten grote hoeveelheden toeristen een bezoek aan de Costa Blanca.Een deel van hen kwam in hun camper en op veel plaatsen langs de kust, op rustige stranden waar niet veel gecontroleerd wordt, konden dan ook tientallen geparkeerde campers worden waargenomen. Zo ook in de gemeente Alicante waar de campers vooral langs de stranden aan de zuidkant van de stad gaan staan, zoals Urbanova en Aguamarga, ook al mogen ze daar volgens de wet 's nachts niet blijven. De stad Alicante is bezig een groot terrein aan de Avenida Costa Blanca in de Playa de San Juan in te richten als legaal camperparkeerterrein maar dat is nog niet helemaal rond en de verwachting is dat dat terrein, waar de campers maximaal 48 uur kunnen blijven, in juni zal opengaan. 'Voor het hoogseizoen', aldus de verantwoor­delijke wethouder, die niet stil heeft ge­staan bij het feit dat het camperhoogseizoen van oktober tot mei loopt en de camperbezitters nu nog steeds massaal op plekken staan waar ze officieel niet mogen overnachten.

Alcoy in teken van grootste feesten


ALCOY – De plaats Alcoy staat de komende dagen in het teken van de belangrijkste feesten van het jaar: de feesten van Moren en christenen.Waar heel veel plaatsen en dorpen aan de Costa Blanca de strijd tussen de Moren en de christenen herdenken, zijn de feesten van Alcoy de oudste en de grootste: de optocht op 22 april duurt vrij­wel de hele dag (zie voor de tijden onze ‘Kalender’). Dit jaar worden extra veel bezoekers verwacht omdat 22 april op een zaterdag valt. Tijdens de feesten van Alcoy wordt een strijd herdacht uit 1276, toen de inwoners van Alcoy zich verzetten tegen de troepen van de Moorse leider Al-Azraq. De overlevering vertelt dat patroonheilige Sant Jordi (Sint Joris) boven het kasteel verscheen en hielp bij het behalen van de overwinning. De feesten worden op 24 april dan ook altijd afgesloten met het naspelen van deze verschijning van Sant Jordi.

Oudste inwoner van Europa is Spaanse


SPANJE – Na het overlijden, afgelopen weekend, van de Italiaanse Emma Morano, die tot dan toe de oudste persoon ter wereld was, is er een nieuwe oudste inwoner van Europa.Dat is de 115-jarige Spaanse Ana Vela, die op 29 oktober 1901 in Córdoba ter wereld kwam maar nu al tientallen jaren in Barcelona woont. Ana is sinds zaterdag de op drie na oudste persoon ter wereld, na een Jamaicaanse vrouw en twee Japanse vrouwen. Ana Vela is bovendien sinds afgelopen zomer de oudste persoon die er ooit in Spanje leefde. De vrouw zit sinds enkele jaren in een rolstoel en haar gezondheid is fragiel. Nadat ze tot ongeveer tien jaar geleden aan alle activiteiten van het verzorgingstehuis waarin ze woont, kon meedoen, is het nu zelfs voor haar 89-jarige dochter en 65-jarige kleinzoon, die haar regelmatig bezoeken, niet gemakkelijk meer met Ana te communiceren. In Spanje leven momenteel ongeveer vijftienduizend mensen die meer dan honderd jaar oud zijn. Dit aantal heeft zich in de afgelopen vijftien jaar verdubbeld. Spanje is volgens gegevens van het OECD onder de Spaanse zon! na Japan het land met de hoogste le­vensverwachting in de hele wereld: gemiddeld 83,2 jaar. Ter vergelijking: toen Ana Vela geboren werd, was die le­vensverwachting in Spanje 35,7 jaar.

Koningsdag 27 april in het park van Benijófar - Een puur Hollandse traditie


BENIJOFAR - Het prachtige park van Benijofar zal worden getransformeerd in een “Oranjepark”. Dé plek om Koningsdag door te brengen en gezamenlijk deze dag op grootse wijze te vieren! Vanaf 09.00 uur ’s ochtends openen de deuren van het park en bent u van harte welkom op de feestlocatie. Begin de dag met een heerlijke kop koffie op het “Koningsstrand” en ge-niet van de relaxte live muziek.Een grote diversiteit aan producten en diensten worden aangeboden op de zeer ruime markt rondom de vijver. Heerlijk slenteren rond de kraampjes met zowel nieuwe als tweedehands goederen. Aan de kinderen is uiteraard ook gedacht met een groot springkussen, een mechanische stier, gratis snoep en een schminkartiest! De kids zullen zich uitstekend vermaken!Moe van het shoppen kunt u neerstrijken op ons grote terras omringd door diverse kraampjes met hoogwaardig “Streetfood”. De gehele dag zal er voor live muziek worden gezorgd op het grote podium en treden er diverse Internationale artiesten op zoals het meest populaire Duo aan de Costa Blanca “Bella Luna”. Ook zal de bekende 5-mans formatie “Timeless” een spetterend optreden verzorgen. Speciaal voor deze dag zullen er 2 surprise-acts vanuit Nederland komen die er een écht Oranjefeestje van zullen maken!! Om 16.00 uur zal er een spectaculaire loterij plaatsvinden met schitterende prijzen beschikbaar gesteld door Costa Sat en IMED Hospital met als klap op de vuurpijl een fantastische hoofdprijs “een driedaagse vakantieverblijf inclusief vlucht naar Ibiza” voor twee personen!! Kortom….., een heerlijke traditionele Nederlandse dag voor het hele gezin in een prachtige Spaanse omgeving. Het beste van twee werelden vind je op 27 april in het park van Benijofar! De organisatie is in handen van Plaza/Supermercado Differente, Restaurante Finca la Vuelta en de Nederlandse Vereniging Torrevieja e.o. Wij verheugen ons erop u in grote getale te mogen verwelkomen en er met z’n allen een prachtige dag van te maken!

Steeds meer mensen met hoge bloeddruk


ALICANTE – Steeds meer mensen moeten in het ziekenhuis worden opgenomen door problemen die te maken hebben met een te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Statistisch Instituut (INE) die vorige week bekend werden gemaakt. In vier jaar tijd is het aantal ziekenhuisopnames in de provincie als gevolg van kwalen die voortkomen uit een hoge bloeddruk met veertig procent gestegen. In 2011 werden in de openbare ziekenhuizen van de provincie 4.868 mensen met een te hoge bloeddruk opgenomen, in 2015 was dat toegenomen tot 6.711. Volgens de ziekenhuizen is deze opmerkelijke stijging te wijten aan diverse factoren: het feit dat mensen ouder worden, dat ze te weinig bewegen, ongezond eten en te veel roken en drinken. Uit een onderzoek van het ziekenhuis van San Juan blijkt dat de helft van alle inwoners boven de 65 jaar een te hoge bloeddruk heeft. Maar hoewel er dus steeds meer mensen zijn met een hoge bloeddruk overlijden er minder mensen aan de gevolgen van die kwaal omdat de behandeling effectiever is. Na jaren van stijging van het aantal sterfgevallen ging het aantal slachtoffers in 2014 en 2015 omlaag.

Altea stelt plattelandswacht aan


ALTEA – De gemeente Altea roept de functie van ‘plattelandswacht’ in het leven om de natuur in de gemeente beter te kunnen beschermen.De gemeente vindt dat ze in het huidige model niet genoeg controle uit kan oefenen op de natuur, bijvoorbeeld op het ongeoorloofd verbranden van landbouwresten, op het illegaal storten van afval en puin in de natuur en van diefstal van landbouwwerktuigen. De nieuwe plattelandswacht zal in contact staan met de lokale politie en met regelmaat de verschillende landelijke gebieden in de gemeente Altea controleren. In het verleden telden veel dorpen een speciale plattelandswacht maar die functie is de laatste decennia op veel plaatsen verdwenen.

1 - 2 - 3 - 4 - 5