Wegwerkzaamheden Alicante op landelijke begroting


ALICANTE – Hoewel de landelijke begroting voor 2024 nog moet worden goedgekeurd, liet het Spaans Ministerie van Transport al vast weten dat er op die begroting enkele projecten in de provincie Alicante voorkomen.Het project dat het hoogst op de lijst staat, betreft de N-332 in de gemeente Benissa. Daar zouden diverse werkzaamheden moeten plaatsvinden, zoals een extra rijstrook in het stuk tussen Benissa en Teulada en verbetering van de afritten naar industriegebied La Pedrera. Een tweede project is de derde rijstrook op de AP-7 tussen Crevillente en Orihuela, één van de drukste trajecten van de provincie. Het landelijk Ministerie is al bezig met de aanbesteding van dit project, dat begroot is op 105 miljoen euro en dat vijf jaar in beslag zou gaan nemen. Het derde project op de lijst is al aanbesteed: een afrit vanaf de N-332 naar het ziekenhuis van La Vila Joiosa. Voor 3 miljoen moet een directe verbinding tussen het vlak aan de N-332 gelegen ziekenhuis en dit ziekenhuis aangelegd worden, voor reizigers uit de richting Alicante. Andere projecten, die nog in een ontwerpfase zijn, zijn het verbreden van de N-332 ter hoogte van Torrevieja, een rondweg rond Altea en het verbreden van de rondweg om Alicante.

Fort op helling Sierra de Bernia wordt gerestaureerd


MARINA BAIXA – De gemeente Callosa d’En Sarrià is van plan op korte termijn het Fort de Bernia, de zestiende eeuwse ruïnes van verdedigingswerken die hoog op de hellingen van de Sierra de Bernia liggen, op te gaan knappen.De gemeente kreeg een subsidie van de provinciale overheid voor dit soort projecten en besloot het aan te wenden voor de in slechte staat verkerende resten. Het Fort de Bernia met zijn kenmerkende bogen is bekend bij iedereen die wel eens de rondwandeling op de Sierra de Bernia heeft gemaakt. Het ligt op grote hoogte, op een plek waar men een fantastisch uitzicht over de omgeving heeft. Maar hoewel het sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw beschermd is als zogenaamd BIC, lokaal erfgoed, ligt het er totaal verwaarloosd bij. In hoeverre een investering van 176.429 euro daar verandering in kan brengen, is de vraag.

Playa del Bol krijgt 40.000 ton kiezelstenen


ALTEA – In Altea wordt nog steeds gewerkt aan de verfraaiing van de kustlijn en het aanleggen en verbeteren van stranden die er eerst niet of nauwelijks waren. In het kustproject, dat zeven jaar geleden begon, werd al een nieuw strand gecreëerd langs het noordelijke deel van de boulevard. In een tweede fase verdween het parkeerterrein aan het water en kwam er een nieuw en breed stuk boulevard bij.Bovendien werd een tweede strand gecreëerd en (deels) verbeterd. Dat strand was er echter nog niet klaar maar in de komende weken wordt begonnen met het opbrengen van in totaal 40.000 ton kiezelstenen. Gedurende drie maanden wordt elke dag 400 ton aangevoerd, die over het strand zal worden verspreid. De Playa del Bol werd in december vorig jaar al ingewijd maar er waren toen niet genoeg kiezels voorhanden in de bedding van de rivier de Algar om het af te maken. De hoeveelheid die nu wordt aangevoerd, komt uit een steengroeve in Turis (Valencia).

Plannen voor nieuw toeristen-kantoor Calp krijgen vorm


CALP – In Calp werd onlangs de openbare aanbesteding uitgeschreven voor het nieuwe toeristeninformatiekantoor, dat zal verrijzen aan de rand van het oude centrum, op de hoek van de calles Libertad en Purísima.Bedrijven die menen dat ze het project kunnen bouwen voor het begrote bedrag van 475.995 euro, kunnen hun offerte bij de gemeente presenteren. Voor het nieuwe toeristeninformatiekantoor wordt gebruik gemaakt van een negentiende-eeuws pand, waarvan alleen de fraaie gevel blijft staan. Binnen wordt alles gesloopt en het is de bedoeling dat er een binnenplaats komt en een modern gebouw met twee verdiepingen en een dakterras dat allerlei moderne mogelijkheden biedt. Zo zal het toeristisch informatiekantoor voorzien worden van de modernste digitale mogelijkheden en kan de toerist bijvoorbeeld een virtueel bezoek brengen aan het Calp van de Middeleeuwen. Op de bovenste verdieping komt een kantoor dat de handel via internet stimuleert. Wanneer het project is aanbesteed, krijgt de bouwer maximaal zes maanden de tijd om het project af te ronden, zodat het nieuwe kantoor in de loop van 2024 open zou moeten gaan.

Ontvoering en marteling in Alicante leidt tot dood 18-jarige man


ALICANTE – De nationale politie arresteerde onlangs in Alicante een 81-jarige Algerijnse vrouw en haar 40-jarige zoon als vermoedelijke daders in een ontvoerings- en martelingszaak, die leidde tot de dood van een 18-jarige, eveneens Algerijnse, man.Het was de vrouw die een ambulance belde en tegen de hulpverleners zei dat ze de man gewond hadden aangetroffen toen ze in hun woning kwamen. De jonge man werd allerijl naar het ziekenhuis gebracht maar overleed 24 uur later aan zijn verwondingen. Ondertussen begon de politie met het onderzoek en toen bleek al snel dat de vrouw en haar zoon verantwoordelijk waren voor de mishandeling die tot de dood van het slachtoffer leidde. Naar het nu schijnt, had het slachtoffer een schuld bij de vrouw. Dat leidde tot een hoog oplopende discussie waarbij de eerste klappen vielen. Samen met haar zoon bracht ze het slachtoffer nog meer klappen toe en ze stuurden filmpjes van de mishandeling naar de familie van de jonge man en eisten een losgeld van 30.000 euro. Deze situatie ging vijftien uur door, tot de jonge man het bewustzijn al lang had verloren en de vrouw zelf de hulpdiensten belde. De politie had toen ook al bericht van het Algerijnse consulaat dat er sprake zou zijn van een ontvoering in Alicante. Beide zaken sloten op elkaar aan en moeder een zoon zijn inmiddels gearresteerd en voorgeleid.

Prijs butaangas omlaag


SPANJE – De Spaanse regering voerde deze week een flinke prijsdaling van het butaangas in. In het officieel staatsbulletin van dinsdag 19 december stond de nieuwe prijs voor een fles butaangas gepubliceerd: 14,43 euro. Dat is 75 cent minder dan de officiële prijs die tot dinsdag gold, een prijsdaling van bijna vijf procent. Goed nieuws voor mensen die op gas koken of alvast flessen in willen slaan om tijdens de koudere maanden hun huis te verwarmen. Het is overigens waarschijnlijk dat u meer betaalt dan de officiële prijs omdat tankstations en winkels een bedrag bovenop de minimumprijs leggen.