Rondleidingen langs creaties Bofill


CALP – Vorige week hadden we het op deze pagina’s over de nieuwe videoclip van de populaire zangeres Aitana, die is opgenomen in het gebouw ‘La Muralla Roja’ in Calp.La Muralla Roja is de bekendste maar niet de enige creatie die de bekende architect Ricardo Bofill in Calp deed verrijzen. Om mensen de gelegenheid te geven deze gebouwen – die privébezit zijn en doorgaans afgesloten voor indiscrete blikken - nader te bekijken en er meer over te weten te komen, organiseert de gemeente Calp rondleidingen. Deze vinden plaats op 18 en 25 juli en op 8, 15, 22 en 29 augustus, om 19.30 uur. Ze zijn in het Spaans. Opgeven kan via turismo@ajcalp.es of 96 583 69 20. Overigens zijn er in de zomer elke woensdagavond rondleidingen door het oude centrum. Sommige daarvan zijn in het Engels of Frans. Voor meer informatie en reserveringen kunt u terecht bij het toeristisch informatiekantoor.

Kasteel Santa Pola wordt hersteld


SANTA POLA – De gemeente Santa Pola keurde afgelopen week een voorstel goed om circa 286.000 euro te besteden aan het ‘herstel’ van het kasteel van Santa Pola.Het doel van de werkzaamheden is het verwijderen van een aantal elementen die er in de 20e eeuw aan toe zijn gevoegd en die oorspronkelijk geen deel uitmaakten van het bijzondere gebouw dat in het centrum van de plaats staat. Ook zullen met name het dak en de kantelen in oude staat worden hersteld. Het was in eerste instantie de bedoeling om al eerder te beginnen met deze klus maar de filmopnamen van ‘El cautivo’, die onlangs in Alicante, Santa Pola en op andere locaties in de provincie Alicante plaatsvonden, hebben het proces vertraagd.

Opnieuw manifestatie tegen massatoerisme


ALICANTE – In de stad Alicante gingen afgelopen zaterdag ongeveer zevenhonderd mensen de straat op om de protesteren tegen het massatoerisme in Alicante. De manifestatie was georganiseerd door het platform ‘Alicante, ¿donde vas?’, dat zich verzet tegen de ontwikkeling van het massatoerisme in de stad.De manifestatie begon bij de Plaza de Toros, ging door het centrum en eindigde op de trappen van het casino, waar een manifest werd voorgelezen. De manifestanten zijn het er niet mee eens dat het massatoerisme in de stad ervoor gezorgd heeft dat het voor inwoners niet of nauwelijks nog mogelijk is om een woning te huren of te kopen in de stad. Ook vinden ze dat diverse wijken onbewoonbaar zijn geworden door het lawaai en de overlast. De inwoners die geen hoge huren kunnen betalen, moeten verhuizen naar buitenwijken of zelfs naar buiten Alicante en het gevolg is dat de kleine buurtwinkels in het centrum hun deuren moeten sluiten. Vrijwel elk appartement dat vrijkomt, wordt bestemd voor de toeristische verhuur. De manifestanten vinden dat ze recht hebben op een fatsoenlijke en betaalbare woning en dat er meer moet worden gedaan om de inwoners van de stad te beschermen. Want van het massatoerisme worden sommige mensen rijk maar heel veel anderen ondervinden er de nadelen van.

Komende drie maanden wateroverhevelingen van Taag naar Segura


VEGA BAJA – Goed nieuws voor de akkerbouwers in het zuiden van de provincie Alicante en in de provincie Murcia.Het landelijk Ministerie van Ecologische Transitie heeft toestemming gegeven voor drie maandelijkse wateroverhevelingen van het stroomgebied van de Taag naar dat van de Segura. Omdat er in het binnenland van Spanje de laatste maanden redelijk veel neerslag is gevallen, gaat het goed met de waterreserves van de Taag en daarom is er genoeg om in juli, augustus en september 27 hm3 via het kanaal Taag-Segura naar de stuwmeren van de Segura te transporteren. Van deze 81 hm3 wordt meer dan helft voor de irrigatie van akkers en boomgaarden gebruikt maar ook een aanzienlijk deel voor menselijk gebruik.

Bouw urbanisatie stopgezet


FORMENTERA DEL SEGURA – De gemeente Formentera del Segura ziet zich gedwongen de bouw van een urbanisatie te stoppen omdat de projectontwikkelaar slechts 47 procent van de grond waarop de huizen zouden moeten verrijzen in bezit heeft.Volgens de in de deelstaat Valencia geldende wet moet de projectontwikkelaar bij de start meer dan 60 procent van de grond bezitten. Het gaat om een project dat al teruggaat tot 2014, toen de eerste plannen werden gepresenteerd. Op een oppervlakte van 120.000 m2 zou een nieuwe woonwijk moeten gaan verrijzen, iets waar door milieubeschermers al vanaf het begin tegen werd geprotesteerd. Bij de publieke tentoonstelling van de plannen bleek onlangs dat een paar grondeigenaars de projectontwikkelaar in de steek hadden gelaten of dat er alleen mondelinge afspraken waren gemaakt die niet konden worden nagekomen. Het resultaat was dat de projectontwikkelaar niet over de geëiste hoeveelheid grond kon beschikken en dat het project ‘nietig’ is verklaard. Als er nog plannen zijn voor de bouw in dit gebied, moet de projectontwikkelaar helemaal opnieuw beginnen.

Finestrat heeft nieuw hotel


FINESTRAT – De gemeente Finestrat heeft er sinds enkele weken een nieuw hotel bij.De Franse firma B&B opende in juni een tweesterrenhotel met 90 kamers in een nieuw gebouw dat aan de doorgaande N-332 ligt, ter hoogte van La Cala en het winkelcentrum. Het hotel is vooral bedoeld voor mensen die op doorreis zijn maar kan ook prima gebruikt worden door mensen die wat langer in de regio verblijven. Met dit nieuwe hotel is het aantal hotelbedden in de gemeente Finestrat met ruim een derde gegroeid.