Diefstallen vliegveld fors gedaald


ALICANTE – In en om de terminal van het vliegveld van Alicante patrouilleren sinds een aantal maanden agenten van een speciale politie-eenheid, de zogenaamde eenheid ter preventie en reactie van de nationale politie.Er zijn altijd minimaal vier agenten van deze eenheid in en om het vliegveld aanwezig en het is de bedoeling dat dat helpt in de strijd­ tegen het terrorisme en ook dat de reiziger zich veiliger voelt. Of dat laatste lukt, is nog niet onderzocht maar de politie maakte afgelopen week bekend dat sinds de aanwezigheid van de eenheid het aantal berovingen van toeristen met 21 procent is gedaald.

Begin van sporthotel gelegd


LA NUCÍA – La Nucía timmert aan de weg als gemeente waarin sportieve evenementen georganiseerd worden en waar sporters een fantastische accommodatie tot hun beschikking hebben. Voor verblijfsaccommodatie moeten deze sporters echter meestal naar nabije gemeenten, want een hotel is in la Nucía niet te vinden, alleen appartementen. Daar brengt de gemeente echter binnenkort verandering in. Afgelopen dinsdag werd de eerste steen gelegd van wat het eerste sporthotel ofwel ‘Hotel-Residencia para Deportistas’ moet worden. Dit gebouw verrijst naast de sportvelden en vormt zo een ideaal onderkomen voor sporters die voor een toernooi of trainingskamp naar La Nucía komen. Er liggen in La Nucía bovendien vergevorderde plannen voor nog twee hotels. De drie hotels samen zouden de sportieve bezoekers 600 hotelbedden bieden. De gemeente is erg enthousiast over de ontwikkeling die 400 arbeidsplaatsen zou genereren en bovendien meer economisch voordeel van de sportfaciliteiten zou opleveren.

Onderscheiding voor moscatelbedrijfje uit Teulada


TEULADA – Een bedrijfje uit Teulada, dat de zoete wijn ‘M de Alejandría’ fabriceert, kreeg onlangs een onderscheiding tijdens de twee editie van de landelijke wedstrijd ‘Desafío Mujer Rural’, die georganiseerd wordt door het Spaanse Vrouweninstituut. De wedstrijd is in het leven geroepen door commerciële initiatieven van vrouwen op het platteland te stimuleren en te belonen. Cristina Rodríguez uit Teulada was één van de honderd deelnemers en haar creatie, de moscatelsoort ‘M de Alejandría’, werd uitgekozen als één van de vijf finalisten. Rodríguez begon haar pro­ject vier jaar geleden, toen de wijnstokken werden geplant. In de afgelopen jaren slaagde ze erin een bedrijfje op te zetten dat de wijnstokken verzorgt, de druiven oogst, de wijn bottelt en onder de aandacht brengt. De eerste flessen ‘M de Alejandría’ zullen binnenkort in de verkoop gaan.

Rechtszaak tegen burgemeester Alicante begint eind april


ALICANTE – De rechtszaak tegen de burgemeester van Alicante, Gabriel Echavarri, en twee van zijn raadsmannen begint over anderhalve maand. Dat werd begin deze week bekend gemaakt.Echavarri en zijn raadsmannen worden opgeroepen wegens onregelmatigheden bij het afsluiten van contracten. Echavarri zit nog steeds op de burgemeestersstoel; hij weigerde tot op heden plaats te maken omdat hij zijn schuld ontkent. De regionale afdeling van zijn partij, de socialistische PSPV, heeft hem echter opgedragen om voor de rechtszaak begint op te stappen. Wethouder Eva Montesinos werd afgelopen maandag gekozen als vervangster voor Echavarri. De oppositie in Alicante vraagt Echavarri al weken om op te stappen. Zij vinden dat het Alicante een slechte naam geeft als de burgemeester verwikkeld is in een rechtszaak en herinneren de PSPV eraan dat de voormalige PP-burgemeester Sonia Castedo ook moest opstappen omdat er een rechtszaak tegen haar liep.In het provinciaal parlement zit men ondertussen met hetzelfde probleem. Er loopt een gerechtelijk onderzoek tegen de voormalige burgemeester van Santa Pola, Miguel Zaragoza van de PP, en deze heeft nog steeds zitting in het provinciaal parlement. De ‘Diputación’ stemt ermee in dat hij opstapt, als ook Carlos Hidalgo – de voor machtsmisbruik veroordeelde burgemeester van San Fulgencio, zie elders in deze krant – dat doet en men zelf een vervanger aan kan wijzen.

Grote opkomst bij manifestaties internationale vrouwendag


ALICANTE – Op 8 maart jongstleden was het Internationale Vrouwendag, een datum die door vrouwen over de hele wereld maar vooral in Spanje werd aangegrepen om gelijke rechten te eisen voor de vrouw.In de morgen was opgeroepen tot een staking, die niet al te veel bijval vond, maar het tegengestelde gebeurde bij de manifestatie die voor ’s avonds op de planning stond en waarvoor in het hele land een hoge opkomst was. Ook in de provincie Alicante kwamen in de kleinere plaatsen honderden en in de steden duizenden vrouwen en enkele mannen samen voor een manifestatie zoals die de laatste jaren niet vaak voorgekomen was. In Alicante telde de organisatie 40.000 deelnemers, die een paars gekleurde mensenzee vormden die door de belangrijkste straten van het centrum gingen. Er waren deelnemers van alle politieke partijen, die duidelijk willen maken dat vrouwen het recht hebben op hetzelfde salaris en dezelfde behandeling als de man. In Elche waren 15.000 vrouwen op de been, in Alcoy 6.000, in Elda 2.000 en in Orihuela 1500.

Enorme hoeveelheid sigaretten in beslag genomen


ALICANTE – De Guardia Civil nam afgelopen week op het vliegveld van Alicante-Elche de grootste hoeveelheid sigaretten in beslag die één persoon ooit het land in probeerde te smokkelen via dit vliegveld.Een 27-jarige Oekraïense man die via een vlucht uit Warschau in Alicante aankwam, had 2.350 pakjes sigaretten in zijn koffers verstopt. De agenten hadden een tip gekregen dat er in het vliegtuig uit Polen een man zou zitten met smokkelwaar in zijn bagage maar de identiteit van de smokkelaar was niet bekend. Daarom werd de bagage van alle passagiers van de betref­fende vlucht bij aankomst gecontroleerd en de blik viel al snel op een jonge man met twee enorme koffers. Na de vondst van de sigaretten werd de man gearresteerd.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6