Kersenbloesem mooier dan ooit


MARINA ALTA - Het is deze weken de moeite waard een excursie te maken naar dalen in het binnenland van de provincie Alicante, zoals de Vall de Laguart, de Vall d'Alcala, de Vall de Ebo, de Vall de Gallinera en de streek El Comtat.De terrassen met kersenbomen raken daar in bloei en door de overvloedige regen van deze winter is de bloesem uitbundiger dan de laatste jaren het geval is geweest. Het is nog maar een jaar geleden dat de akkerbouwers die kersen verbouwden klaagden dat hun bomen door de aanhoudende droogte aan het afsterven waren. De bomen die het wel overleefden, kregen deze winter voldoende water om weer een poos mee toe te kunnen en boven­dien had de neerslag tot gevolg dat zich veel bloemen vormden. De akkerbouwers hopen dus op een goed kersenjaar terwijl de toerist deze weken kan genieten van akkers vol beeldschone witte bloemen

Grote boete voor verhuurwebsites


COMUNIDAD VALENCIANA - De Valenciaanse overheid gaat grote boetes uitdelen aan zeven internetplatforms die appartementen verhuren zonder dat deze geregistreerd zijn.Het Agencia Valenciana de Turismo wil 120.000 euro ontvangen van de verhuursites omdat deze zich niet houden aan de geldende regels en dus oneerlijke concurrentie in de hand werken. De sites die de hoogste boete, van elk dertigduizend euro, moeten betalen, zijn AirBnB, HomeAway en Rentalia. Vier andere sites betalen een lager bedrag. Het voorbeeld van de Valenciaanse overheid wordt mogelijk gevolgd door andere Spaanse regio's.

CV-70 weer opengesteld voor verkeer


MARINA BAIXA- De CV-70 tussen La Nucía en Benimantell is sinds afgelopen zaterdag weer opengesteld voor verkeer.Deze weg, voor de inwoners van dorpen als Guadalest, Benifato, Beniarda en Confrides normaal gesproken de snelste manier om naar de kust te komen, had tijdens het noodweer van januari ernstige schade opgelopen zodat ze twee maanden gestremd was. De regionale overheid moest twee miljoen euro uittrekken om de noodzakelijke reparaties te verrichten. De CV-755, tussen Callosa d'En Sarria en Guadalest is nog wel steeds gestremd en dat zal ook nog wel even zo blijven. De schade aan deze weg is over een afstand van vier kilometer zo groot, dat de reparatie gecompliceerd en kostbaar is. Op sommige stukken is een groot deel van het wegdek verdwenen of tweeën gesplitst door een brede scheur. Omwonenden, die soms wel een omweg van vijf kilometer moeten maken om hun huis te bereiken, klagen over het feit dat er nog niets aan reparaties gedaan is en ze maken de autoriteiten er ook alert op dat de situatie gevaarlijk is, omdat bijvoorbeeld wielrenners zich vaak niets aantrekken van wegversperringen en de verzakte stukken weg erg gevaarlijk kunnen zijn.

Verbeteringen aan wandelpad vuurtoren


L’ALFÁS DEL PI – De directie van het natuurpark Sierra Helada en de gemeente L’Alfás del Pi hebben samen een aantal verbeteringen aangebracht aan de populaire wandelroute naar de vuurtoren van Albir.De picknickplaats aan het begin van de route werd als eerste opgeknapt. Er werden meer tafeltjes en bankjes geplaatst en kapot meubilair werd verwijderd. Er werd nieuw grind gestort en er werden vuilniscontainers geplaatst waarin het glas en plastic apart verzameld kan worden en er werd een druppel­irrigatiesysteem aangelegd voor de plantenperken. Vervolgens werd het tweede uitzichtpunt langs de route veranderd. De houten bankjes, die in slechte staat verkeerden, werden vervangen door stenen banken. Een derde activiteit was het weghalen van hoog opgegroeid onkruid langs het wandelpad om brandgevaar tegen te gaan. Het is de bedoeling dat de directie van het natuurpark vaker samen gaat werken met niet alleen de gemeente L’Alfás del Pi maar ook met die van Benidorm en Altea, om samen zorg te dragen voor dit natuurgebied dat dagelijks honderden bezoekers trekt.

El Campello wil zeereservaat creëren


EL CAMPELLO – De gemeente El Campello is van plan een zeereservaat van 2.300 hectare in haar kustgebied te creëren. Het gebied dat de gemeente voor dit doel op het oog heeft loopt van het schiereilandje els Banyets naar de gemeentegrens met Villajoyosa.De regionale regering heeft al positief op het voorstel gereageerd. Het doel van het verklaren van dit gebied tot zee-reservaat is de bescherming van planten- en diersoorten, het beperken van de visserij en het herstellen van de biodiversiteit. Het feit dat El Campello zich ontpopt als toeristische bestemming voor duik- en snorkelactiviteiten speelt ook mee. Het plan bevindt zich nog in een beginstadium.

Voetbalclub Hércules op rand van afgrond


ALICANTE – Sportief gezien gaat al jaren niet goed met voetbalclub Hércules uit Alicante.De club die in het vorige decennium nog in de hoogste klasse van het Spaanse profvoetbal uitkwam, speelt nu al een paar jaar in ‘Segunda B’, de derde klasse dus. Maar dat is niet het ergste. Financieel heeft de club het ook heel zwaar en daar kwam afgelopen week de waarschijnlijk definitieve doods­klap bij: de belastingdienst stuur­de de club vorige week een embargo van 2,3 miljoen euro omdat sinds september 2016 niet aan de betalingsverplichtingen is voldaan. Hércules heeft al jaren een miljoenenschuld bij de belas­tingdienst maar trof in 2013 een beta­lingsregeling om die beetje bij beetje af te kunnen betalen. In september stopte men echter met afbetalen en het Ministerie van Financiën is het nu zat. Men wil een bankgarantie van vier miljoen hebben. De club gaf al enige tijd aan dat het in de derde klasse vrij­wel onmogelijk is om genoeg geld te sparen om de schuld af te betalen en men hoopte dat eventueel aan het eind van het lopend seizoen promotie naar de tweede klasse zou kunnen worden afgedwongen en dat men dan weer wat ruimer in de financiën zou komen te zitten, aangezien de clubs in de tweede klasse geld voor televisierechten ontvangen. Met de huidige stand lijkt dat echter heel moeilijk te worden dus hoe Hércules aan de gevraagde vier miljoen euro moet komen, blijft een raadsel.

1 - 2 - 3 - 4 - 5