Gratis met tram en metro op zondag


COMUNIDAD VALENCIANA – De Valenciaanse president Ximo Puig kwam afgelopen week met een heuglijk nieuwtje: de metro van Valencia en de tram van Alicante en Castellón zijn de komende drie maanden gratis op zondag.Deze maatregel is bedoeld om de bevolking een hart onder de riem te steken in deze tijden waarin door prijsstijging van brandstof, energie en levensmiddelen de kosten voor een gemiddeld huishouden enorm zijn gestegen. En ook om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. De maatregel gaat op 1 mei in en zal dus voor de maanden mei, juni en juli gelden. De Valenciaanse overheid heeft berekend dat gemiddeld ongeveer honderdduizend mensen op zondag gebruik maken van tram en metro en zij, en ook alle nieuwe gebruikers die de maatregel zal trekken, hebben dus een financiële meevaller. Eerder verlaagde de Valenciaanse overheid de tarieven van het lokaal en regionaal openbaar vervoer in en om Valencia al en werden veranderingen doorgevoerd in de zoneverdeling van de tram in de provincie Alicante, die in veel gevallen ook tot prijsverlaging leiden.

Relleu wil kasteelruïne restaureren


RELLEU – Het dorpje Relleu heeft de afgelopen paar maanden met eigen ogen gezien hoe één toeristische bezienswaardigheid een hoop kan veranderen.Sinds de wandeling over de plankieren bij het pantano de Relleu zijn geopend voor publiek (informatie en reserveringen via pasareladerelleu.es) wordt het dorp bezocht door een constante stroom bezoekers. Of er een direct verband bestaat met de plannen om nu ook de kasteelruïne, die al decennia staat te verkommeren op de berg achter het centrum, op te gaan knappen, kan niet worden bewezen want de plannen bestaan al jaren, maar dat er nu vaart achter wordt gezet is toch opvallend. Relleu heeft de afgelopen maanden meer dan ooit gemerkt dat het toerisme geld in het laadje van de plaatselijke middenstanders brengt. De ruïnes vormen de resten van wat in de dertiende eeuw een belangrijk verdedigingswerk was, gelegen op een strategisch punt tussen de ze een het binnenland. Het Castillo dels Alcalans is opgenomen in het register van Bienes de Interés Cultural (BIC, lokaal cultureel erfgoed), hetgeen in theorie bescherming zou moeten betekenen. Maar de ooit zo belangrijke gebouwen zijn nu niet meer dan wat afgebrokkelde muren en de eerste actie wordt dan ook te zorgen dat wat er nu nog staat niet verder instort en dan in een tienjarenplan het gedeeltelijk restaureren en er evenementen organiseren.

Aantal zelfstandigen met tien procent gestegen in vijf jaar


ALICANTE – Het aantal zelfstandige ondernemers – autónomos geheten in het Spaans – in de provincie Alicante stijgt al jaren gestaag. Volgens deze week bekendgemaakte gegevens van het Ministerie van Werkgelegenheid had de provincie Alicante aan het einde van het jaar 2021 81.565 zelfstandigen.Dat cijfer ligt 7.546 hoger dan op 31 december 2016, een stijging van 10,2 procent. Ook tijdens en na de pandemie is het aantal zelfstandigen blijven stijgen: het ligt nu 3,5 procent hoger dan twee jaar geleden. Alicante laat een grotere stijging zien dan de meeste andere provincies van Spanje: alleen Santa Cruz de Tenerife, Malaga en Las Palmas zagen een nog grotere stijging zien. Het lijkt geen toeval dat ook dat toeristische bestemmingen zijn want in Alicante komt een deel van de stijging voor rekening van buitenlanders. Het aantal buitenlandse residenten dat een eigen onderneming begint in de provincie Alicante is in vijf jaar tijd met 44 procent gestegen, van 12.614 naar 18.242. Hoewel de grootste groep autónomos mannen van tussen de 40 en 55 jaar zijn die al minstens vijf jaar zelfstandig zijn en geen personeel hebben, is het opvallend dat het aantal vrouwelijke ondernemers harder stijgt dan het aantal mannelijke, namelijk met 14,3 procent t.o.v. 8 procent. Ook opvallend is dat het aantal mensen van onder de veertig dat zelfstandig werkt, afneemt, terwijl het aantal 40-plussers en vooral het aantal 55-plussers toeneemt. Die laatste groep steeg zelfs met 28,4 procent.

Verlichte reclametoren Benidorm zo goed als klaar


BENIDORM – De gemeente Benidorm kondigde de komst van dit bouwwerk al lange tijd aan en ook in deze krant kon u er al over lezen: op de Plaza de la Hispanidad is een achttien meter hoge metalen ronden toren neergezet.Deze toren werd in de afgelopen weken bedekt met 264 televisieschermen van ieder 1 m2 en daarop zullen promotionele beelden van Benidorm en reclameboodschappen te zien zijn. De toren is nu zo goed als klaar en afgelopen donderdag werd de verlichting voor het eerst getest. De tests gaan nog even door en het is nog niet bekend gemaakt wanneer de toren werkelijk in gebruik zal worden genomen. Hoewel de mening van de bewoners en bezoekers over de zogenaamde ‘tecnohito’ verdeeld is, is het de bedoeling dat het bouwwerk de bekroning vormt van de hervorming van de Avenida del Mediterráneo, een jarenlange klus die 11,5 miljoen euro heeft gekost.

Toprugby in La Vila Joiosa


LA VILA JOIOSA – In het rugbystadion van La Vila Joiosa is op 30 april en 1 mei vrouwenrugby van hoog niveau te zien als daar de Copa de Reina Rugby Seven wordt afgewerkt. Er doen acht teams mee en deze spelen op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 en op zondag tussen 10.00 en 14.00 uur hun wedstrijden. Ook is er muziek, eten en drinken en een vrolijke, sportieve sfeer. De toegang is gratis en er zijn parkeerterreinen naast het stadion, dat aan de weg naar het stuwmeer Amadorio ligt, vlakbij afrit 66 van de snelweg A-7.

Gratis lokale bus
gaat € 1,35 kosten


TORREVIEJA – In de gemeente Torrevieja komt er binnenkort een einde aan 23 jaar gratis lokaal vervoer voor inwoners. De gemeente nam afgelopen week de beslissing om de prijs van een buskaartje vast te stellen op € 1,35.Volgens de gemeente is het lokale vervoer zoals het nu nog geregeld is, een te grote kostenpost voor de gemeentelijke kas. De residenten konden tot op heden voor zeven euro een buskaart aanschaffen en daarmee konden ze dan onbeperkt gratis gebruik maken van de lokale bussen. Daar werd zeer veel gebruik van gemaakt, meer dan de helft van de passagiers van de lokale bussen had zo’n kaart en betaalde dus niet. Omdat het contract met de busmaatschappij vernieuwd moet worden en er veel bussen moeten worden vervangen, heeft de gemeente besloten weer toegangsprijzen te gaan heffen, met de kanttekening dat de bus voor gepensioneerden gratis blijft en er ook andere kortingen in het leven zullen worden geroepen.