Topkoks in Denia


DENIA – In Denia wordt op 30 september en 1 oktober de eerste editie van het gastronomisch festival D*na gehouden.Dit evenement, dat georganiseerd wordt door de gemeente Denia en het Valenciaans toeristisch agentschap, kent met Quique Dacosta een gerenommeerd gastheer. Dacosta is eigenaar en kok van het enige driesterrenrestaurant van de provincie Alicante, het restaurant Quique Dacosta in Denia. Dacosta is erin geslaagd enkele tientallen koks die ook sterren uit de Michelingids hebben, samen te brengen. De bekendste daarvan is Joan Roca van de Celler de Can Roca, volgens de laatste lijsten het op twee na beste restaurant ter wereld. Er komen ook koks uit zeventien internationale steden die net als Denia zijn erkend als culinaire stad. De koks zullen plaats nemen op twee podia, die worden neergezet op de Paseo de la Marineta Cassiana en daar live koken. Het evenement wordt verder opgeluisterd met foodtrucks en er zijn degustaties en muzikale optredens.Stakingen TramALICANTE – De machinisten die op de verschillende Tram- en smalspoortreinlijnen in de provincie Alicante werken, staken deze week gedurende drie dagen.Behalve afgelopen maandag 18 en woensdag 20 september wordt nu ook vrijdag 22 september het werk gedeeltelijk neergelegd. Volgens Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) heeft dat effect op veertig tot vijftig procent van de trams en treinen, zowel op lijnen die alleen in Alicante en omstreken rijden als op de lijn naar Benidorm en Altea. Voor volgende week staat ook nog een stakingsdag gepland, al is nog niet bekend welke dag. Ook in oktober staan zeven stakingsdagen gepland en in november drie. FGV laat weten dat ze zich verontschuldigt voor de overlast en dat reizigers de meest actuele informatie kunnen vinden op 900 72 04 72 en www.tramalicante.es.

Voorzichtige eerste stap op weg naar treinverbinding vliegveld


ALICANTE – De Spaanse regering herneemt heel voorzichtig het project voor een treinverbinding tussen het vliegveld van Alicante-Elche en de stad Alicante.Dit project staat al vele jaren bovenaan de verlanglijst van de provincie maar het enige serieuze plan dat er ooit lag, werd in 2010 stopgezet wegens de economische crisis en nooit meer hervat. Het vliegveld van Alicante is het op vier na grootste van Spanje maar het enige van de grotere Spaanse vliegvelden waar het niet mogelijk is voor de reizigers om de trein te pakken. Afgelopen week liet de minister van Openbare Werken, Íńigo de la Serna, echter weten dat hij zijn staatssecretaris van Infrastructuur opdracht heeft gegeven een studie uit te voeren naar de haalbaarheid van het project. Dat is een eerste voorzichtige stap in de goede richting maar het lijkt niet waarschijnlijk dat de treinverbinding er snel komt.

Druiven van prima kwaliteit


ALICANTE – in de diverse wijngebieden in de provincie Alicante is de afgelopen weken begonnen met het oogsten van de druiven, een activiteit die in het Spaans ‘vendimia’ wordt genoemd en die aan de kust soms al in de laatste week van augustus plaatsvindt, terwijl in het binnenland september de maand is van de eerste binnengehaalde druiven.Door het warme voorjaar begon de druivenoogst in de provincie Alicante dit jaar vroeger dan andere jaren en er kunnen al eerste conclusies worden getrokken over de kwaliteit. De druiven zijn minder groot dan gemiddeld door de droge maanden mei, juni en juli maar ze zijn daardoor wel zoeter en er kan een uitstekende kwaliteit wijn van gemaakt worden. Ondanks het feit dat het aantal hectares waarop wijndruiven worden verbouwd in de provincie het afgelopen jaar weer verder is toegenomen zal de oogst ongeveer gelijk blijven aan de voorgaande jaren: de verwachting is dat er 150.000 hectoliter wijn wordt geproduceerd. Wijn uit Alicante vindt steeds meer afzetgebieden in het buitenland, de laatste jaren vooral ook in Azië.

Minder bosbranden


ALICANTE – Na de regenbuien van de afgelopen weken is het risico op bosbranden in de provincie Alicante iets afgenomen en kan voorzichtig de balans op worden gemaakt van de afgelopen zomer.En dan blijkt dat waar de vrees voor bosbranden voorafgaand aan deze warme en droge zomer erg groot was, er in werkelijkheid gelukkig veel minder terrein is verbrand dan in voorgaande jaren. Tot 1september braken er in 2017 55 bosbranden uit, twintig procent minder dan vorig jaar. Maar wat veel belangrijker is: bij die branden ging 34,57 hectare in rook op en dat is slechts een derde van het terrein dat vorig jaar verbrandde. Ook is de zomer van 2017 één van de beste van de afgelopen tien jaar als het gaat om het aantal verbrande hectares natuurgebied. De grootste brand van afgelopen zomer was die in het Guadalest-dal waarbij 22 hectare in de as werd gelegd, bijna twee derde van al het verbrande terrein in de provincie. Die brand valt echter in het niet bij grote branden van de afgelopen jaren, zoals die van Jávea en Benitachell in september 2016 (1400 hectare), Vall de Ebo in mei 2015 (1175 hectare) en Torremanzanas en augustus 2012 (600 hectare).

Zoutmeren zijn er niet om te baden


TORREVIEJA – Als het warm is, zoeken mensen de zee of dichtbij zijnde riviertjes en meertje om af te koelen. Maar niet elk water is bedoeld om te zwemmen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de zoutmeren van Torrevieja. De firma die het zout dat daar geproduceerd wordt, exploiteert, werd afgelopen week onaangenaam verrast toen men bezig was zout te oogsten. De machine die het zout wilde afgraven, moest uitwijken voor twee zwemmers die in het zoutmeer waren gaan baden, ondanks het feit dat het hier verboden is om te zwemmen. De firma heeft nu bij alle waterbassins nieuwe, grote verbodsborden laten plaatsen zodat deze gevaarlijke situatie zich niet kan herhalen.

Burlen van herten begonnen


JIJONA – Op diverse plaatsen in het diepe binnenland van de provincie Alicante en vooral in de Sierra de la Carrasqueta tussen Jijona en Alcoy is het deze dagen mogelijk het burlen van mannetjesedelherten te horen.Het edelhert is vandaag de dag een diersoort die steeds verder in aantal afneemt en die zelfs bedreigd wordt. De overheid heeft daarom extra maatregelen genomen om de herten te beschermen, zoals het ophangen van veiligheidscamera’s en controleren van georganiseerde excursies die mensen meenemen om het burlen te aanschouwen. De mannetjesherten burlen als ze in de paarperiode zijn. Ze maken een diep en ver reikend geluid om de vrouwtjes te imponeren maar de keerzijde is dat op dat moment ook jagers weten waar de dieren zich bevinden. Elk jaar worden in de herfst dan ook vele herten afgeschoten. De vereniging ter bescherming van plantenetende zoogdieren Adhif meldt dat de autoriteiten in het verleden veel te gemakkelijk jachtvergunningen hebben afgegeven en dat jagers dus ongeremd hun gang kunnen gaan. Voor jagers is het edelhert met zijn prachtige gewei een gewilde prooi terwijl dit dier volledige bescherming zou moeten hebben. De jagers zouden zich volgens Adhif meer moeten rich­ten op het afschieten van wilde zwijnen. Van die soort is het aantal de laatste jaren alleen maar gegroeid en de zwijnen richten veel schade aan in bossen en op akkers.

1 - 2 - 3 - 4 - 5