Recordjaar voor campings


ALICANTE – Dat 2016 een uitzonderlijk goed jaar was voor het toerisme aan de Costa Blanca is geen nieuws meer. Het vliegveld brak alle passagiersrecords en de hotels in Benidorm en andere kustplaatsen konden regelmatig een bordje met ‘lleno’ op hun deur hangen.Maar ook de campings deelden mee in het succes. Naar blijkt uit gegevens van de Asociación de Campings de Alicante telden de bij deze vereniging aangesloten campings gedurende het jaar 2016 in totaal 4,5 miljoen overnachtingen. Dat is elf procent meer dan in het voorgaande jaar. De cam­pingsector in de provincie Alicante is de laatste jaren enorm gegroeid wat wel blijkt uit de volgende vergelijking: in 2005 telde de provincie 2,7 overnachtingen en nu dus 4,5 miljoen. Een opvallende ontwikkeling is bovendien dat de campings het hele jaar door gasten trekken en ook steeds vaker Spanjaarden. Waar de campings vroeger in de winter het domein waren van de buitenlandse overwinteraar zijn er nu ook vaker Spaanse gezinnen te vinden. Dat zou te maken hebben met het feit dat campings tegenwoordig meer faciliteiten en luxe bieden en je dus net zo goed naar een camping kunt gaan als naar een huisje. Voor cam­ping ‘resorts’, zoals La Marjal zijn populair maar ook de campings van Benidorm. Met de jaarwisseling zaten ze vrijwel allemaal vol.

Oudejaarsdruiven komen uit Alicante


ALICANTE – Misschien heeft u net als de Spanjaarden bij de jaarwisseling tijdens de twaalf slagen van de klok twaalf druiven gegeten? In Spanje werden tijdens de laatste seconden van het jaar drie miljoen kilo drui­ven gegeten en twee derde daarvan werd in de provincie Alicante geproduceerd. De streek Medio Vinalopó staat bekend vanwege haar tafeldruiven, die de hele herfst in zakjes aan de druivenranken hangen om maar zo lang mogelijk goed te blijven en zo zoet mogelijk te worden. In deze streek worden in de laatste paar maanden van het jaar 13.000 mensen aangesteld om alle druiven te oogsten, te sorteren, te verpakken en te distribueren. Want de druiven uit Alicante gaan niet alleen naar alle hoeken van Spanje, ze gaan ook naar Noord-Afrika, Canada en de Arabische Emiraten. Ze zorgen voor een tijdelijke impuls van de economie in deze streek, die op 1 januari weer ten einde is.

Geld voor opknappen Casa Orduña


GUADALEST - De gemeente Guadalest gaat gedurende 2017 90.000 euro investeren in de restauratie van het museum Casa Orduña, het herenhuis dat behalve museum ook toegang is tot het kasteel van Guadalest.Het zeventiende-eeuwse gebouw heeft last van de tand des tijds, er zijn vochtproblemen en de riolering en afwatering moet nodig vernieuwd. Het grootse deel van het bedrag wordt betaald door de provinciale overheid, de rest door de gemeente. De gemeente zal proberen om het gebouw tijdens de restauratie zo min en zo kort mogelijk te sluiten voor het publiek.

Autoruiten krabben in binnenland


ALICANTE – Sinds afgelopen weekend de temperaturen behoorlijk naar beneden zijn gegaan, moeten de automobilisten in het binnenland van de provincie Alicante ’s ochtends hun autoruiten ijsvrij maken. Dat was diverse ochtenden het geval in bijvoorbeeld Villena, waar een minumumtemperatuur van -3ºC werd gemeten. Ook in l’Alqueria d'Asnar en Muro de Alcoy daalde het kwik tot onder het nulpunt.

Valenciaanse overheid wil AirBnB beboeten


COMUNIDAD VALENCIANA – De Valenciaane overheid is van plan het internetplatform AirBnB te beboeten met een bedrag dat tussen de dertig- en honderdduizend euro kan uitkomen.De Generalidad Valenciana begon een jaar geleden met een campagne om de illegale verhuur van appartementen tegen te gaan en trok ook bij AirBnB aan de bel. De meeste andere websites die appartementen in de verhuur aanbieden, kozen eieren voor hun geld en bieden tegenwoordig alleen nog appartementen aan die officieel geregistreerd staan. AirBnB deed dat niet en dat leidt er volgens de Valenciaanse overheid toe dat er veel zwart geld omgaat bij de verhuur van deze appartementen en dat er onvoldoende kwaliteitscontrole is. De ‘oorlog’ die er ontstaan is tussen Valencia en AirBnB is niet nieuw: de Catalaanse overheid kwam al in 2014 in het geweer tegen de multinational en de stad Barcelona was tot op heden de enige stad ter wereld die AirBnB een boete had gepresenteerd.

Vaderschapsverlof verlengd


COMUNIDAD VALENCIANA – Sinds 1 januari kunnen vaders die net een kindje hebben gekregen aanspraak maken op een veel langer vaderschapsverlof.Ze hebben volgens de nieuwe wet recht op 28 dagen verlof om de zorg van de baby op zich te nemen. Tot 2007 kreeg een man in Spanje slechts twee dagen verlof als er een baby geboren werd. In 2007 werd dat veranderd tot vijftien dagen verlof en nu is het dus 28 dagen geworden. Uit die verandering blijkt dat ook in de Spaanse cultuur de rol van de vader bij het verzorgen van het kind is veranderd. Verwacht wordt dat gedurende het jaar 2017 ongeveer 7.500 kersverse vaders een verzoek zullen indienen voor het verlof.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6