Benidorm investeert in waterzuiveringsinstallatie


BENIDORM – De president van de Valenciaanse autonome regering, Carlos Mazón, maakte afgelopen week bekend dat de Valenciaanse overheid in de komende vier jaar in totaal 14,5 miljoen zal besteden aan het vernieuwen van het waterzuiveringssysteem in Benidorm.Niet eerder werd zo’n groot bedrag gereserveerd voor het zuiveren en hergebruiken van rioolwater. Volgens Mazón is het waterzuiveringssysteem in Benidorm verouderd en slecht functionerend. Door in de komende vier jaar de elektriciteit van de pompstations te vervangen, de pomp in het Parque de Elche te repareren en het hele proces van filteren en zuiveren van het water te moderniseren, hoopt de Valenciaanse overheid dat veel meer afvalwater kan worden hergebruikt en dat bijvoorbeeld voor irrigatie minder gebruik hoeft te worden gemaakt van ontzilt water. Het ontzilten van water is een duur proces dat in tijden van droogte wordt aangewend. Volgens Mazón wordt in de deelstaat Valencia 40 procent van het afvalwater gezuiverd en hergebruikt en staat de deelstaat daarmee aan kop in heel Spanje. De werkzaamheden in Benidorm zijn al begonnen en hebben ook al het eerste conflict opgeleverd. Volgens de milieugroep Xoriguer loopt het afvalwater dat vrijkomt bij de werkzaamheden aan de pompstations de zee in, vlakbij het natuurgebied Sierra Helada. De burgemeester van Benidorm erkende dat maar hij verklaarde meteen dat dat iets eenmaligs was en dat nadien de waterkwaliteit van de zee is getest en dat die prima is.

Bevolking provincie Alicante groeit het hardst


ALICANTE – Alicante is van alle 50 provincies in Spanje de provincie die in 2023 het inwonersaantal het meest zag stijgen. En ook de Comunidad Valenciana is de deelstaat met de grootste bevolkingstoename.Dat blijkt uit cijfers die het Nationaal Statistisch Instituut afgelopen week bekend maakte. Het aantal inwoners van heel Spanje onderging in 2023 een toename van ongeveer 1 procent. Maar in de Comunidad Valenciana lag de toename op 1,9 procent, bijna het dubbele. Van de 100.283 nieuwe inwoners van de deelstaat Valencia wonen er 38.000 in de provincie Alicante. Deze opmerkelijke stijging is voor het overgrote deel toe te schrijven aan buitenlanders die naar Spanje immigreren. Acht van de tien nieuwe inwoners hebben een andere dan de Spaanse nationaliteit.

Expositie Dalí begint maand later


VALENCIA – De spectaculaire multimediatentoonstelling ‘Dalí Cibernètic’, waarover we vorige week melding maakten in deze krant, begint uiteindelijk pas op 26 maart en niet eind februari.Het Centro de arte Bombas Gens heeft meer tijd nodig dan eerst werd ingeschat om de expositie op te zetten. Het gaat om een expositie waarin honderden werken van Dalí worden geprojecteerd. De tentoonstelling was eerder in Barcelona en een aantal grote Europese steden te zien. Overigens is op dit moment en nog tot 5 mei in het Museo de Bellas Artes in de Calle Gravina van Alicante een tentoonstelling met relatief onbekende werken van Dalí te zien onder de titel ‘Dalí-Metamorfosis’.

Rondleidingen in Guardamar


GUARDAMAR DEL SEGURA – In Guardamar del Segura worden momenteel elke vrijdag en zaterdag om 11.00 uur rondleidingen georganiseerd langs en belangrijke historische plekken.De serie rondleidingen heet ‘Memoria de arena’ (zandherinnering) en ze leidt van het kasteel naar de duinen, waar de archeologische opgravingen Fonteta en Rabita worden bezocht. De rondleidingen van vrijdag zijn in het Engels en die van zaterdag in het Spaans. De kosten bedragen 5 euro pp en de rondleidingen duren ongeveer twee uur. Reserveren kan via www.agendaguardamar.com en in de Casa de Cultura (ma-vr).

Zonnig weer trekt veel toeristen


COSTA BLANCA – Het overwegend mooie weer waar de Costa Blanca de hele winter al mee te maken heeft, trekt extra veel toeristen. Dat blijkt uit cijfers die het hotelpatronaat Hosbec afgelopen maandag bekend maakte.Uit die cijfers kan worden geconcludeerd dat de hotels in de kustplaatsen van de provincie Alicante in de eerste helft van februari gemiddeld voor 75 procent gevuld waren. Dat is bijna 8 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar en ook 8 procent meer dan het gemiddelde over de maand januari. De toeristen kwamen voor het grootste deel uit het buitenland en ze kwamen, behalve op de zon, af op evenementen als carnaval en Valentijnsdag. In Benidorm zorgde ook de finale van het Benidorm Fest voor extra overnachtingen en plaatsen als Calp en L’Alfàs del Pi profiteerden ook van het feit dat professionele wielerteams er overnachtten. De plaats die de beste percentages kon overleggen van de hele Costa Blanca, was Calp, met ruim 85 procent.

Vrouwen worden steeds later moeder


ALICANTE – Vrouwen in de provincie Alicante worden steeds later moeder. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Statistisch Instituut (INE) dat gebaseerd is op cijfers uit 2022 en waarvan de conclusies afgelopen maandag bekend werden gemaakt.De gemiddelde leeftijd waarop de vrouwen in Alicante in 2022 voor de eerste keer zwanger werden, was 31 jaar en anderhalve maand. Het INE bekijkt dit cijfer al sinds 1975 elk jaar en kan daaruit concluderen dat vrouwen steeds langer wachten voordat ze overgaan tot gezinsuitbreiding. In 1975 lag de gemiddelde leeftijd op bijna 25 jaar, en in 1992 op 27 jaar en 3 maanden. De economische crisis rond 2008 stagneerde de ontwikkeling enigszins – het gemiddelde lag toen rond de 28 jaar – maar in de laatste tien jaar gaat het weer verder omhoog. Het cijfer in Alicante ligt echter lager dan het Spaans gemiddelde, dat op 31 jaar en bijna zeven maanden ligt. Het Baskische Vizcaya is de provincie waar het cijfer het hoogst is: 32 jaar en 8 maanden. Almeria is de enige provincie waar het gemiddelde onder de 30 jaar blijft: 29 jaar en bijna 9 maanden. De redenen voor het steeds later moeder worden, zijn duidelijk. Veel vrouwen willen eerste studeren en werken en het is nog steeds lastig om moederschap en een baan op niveau te combineren. Ook maakt de medische vooruitgang het mogelijk om op latere leeftijd kinderen te krijgen. Maar artsen en vroedvrouwen waarschuwen dat de ontwikkeling niet te ver moet doorgaan.