Tramhalte bij busstation


BENIDORM – Goed nieuws voor mensen die in Benidorm wonen en/of verblijven en veel gebruik maken van het openbaar vervoer.De firma die de smalspoortrein in de provincie Alicante exploiteert, FGV, maakte afgelopen week bekend dat er binnen een jaar een nieuwe halte van de ‘trenet’ zal bijkomen in Benidorm. Deze halte komt vlakbij het busstation van Benidorm en maakte het zo mogelijk voor de reiziger om over te stappen van bus op trein en omgekeerd. Het spoortraject van het huidige hoofdstation van de trenet in Benidorm en de nieuwe halte zal ook worden gemoderniseerd. De gemeente Benidorm liet weten blij te zijn met het bericht. Benidorm voelt zich op het gebied van openbaar vervoer en vooral treinverkeer al heel lang achtergesteld door nationale en regionale overheid en de connectie tussen bus en trein was een verzoek dat al lange tijd op tafel lag.

Benidorm in kerstsfeer


BENIDORM – Hoewel de strakblauwe hemel en de aanblik van palmbomen en zee niet helpen om in kerststemming te komen, doet de gemeente Benidorm er toch van alles aan om de stad in een decembersfeer te krijgen.Het plein voor het stadhuis, die elf maanden per jaar de Plaza SSMM Reyes de España heet, is afgelopen weekend en tot 7 januari omgedoopt in Plaza de Navidad. Er staat een grote kerstboom, er is een ijsbaan en er zijn kinderattracties. In het weekend zijn er optredens. Andere punten waar de kerstsfeer heerst zijn de kerstmarkt in het Parque de Elche en het ‘Poblado Navideño’ in de Calle Gambo. Tot 22 december zijn de attracties en markten alleen van vrijdag tot zondag geopend, daarna dagelijks.

Compromis over openstelling winkelcentra


ALICANTE – Het officiële observatieorgaan van de winkelsector in de Comunidad Valenciana is tot een akkoord gekomen met de Valenciaanse deelregering om winkelcentra en winkelstraten die veel toeristen trekken vanaf 2018 toestemming te geven om op 38 zon- en feestdagen per jaar open te gaan. Deze periode van zondagsopenstelling loopt van half juni tot de eerste week van januari en omvat ook de Paasweek. De nieuwe regel, een compromis tussen beide partijen waarover eindeloos is gediscussieerd, geldt voor delen van de stad Valencia, voor de stad Alicante en voor de grote winkelcentra in Finestrat, Torrevieja, L’Alfás del Pi, Benissa, Orihuela en Pilar de la Horadada. De rest van de winkels mag tien zondagen open zijn, te weten 7 januari, 18 maart, 1 april, 1 juli, 25 november en alle zondagen in december.

Werkeloosheid in Alicante gestegen


ALICANTE – De werkeloosheid in de provincie Alicante steeg in de maand november met 2.492 personen. Alicante is daarmee één van de vier Spaanse provincies waarin de werkeloosheid het meeste groeide.Het verlies aan banen kwam geheel voor rekening van de dienstensector, waar 3.364 arbeidsplaatsen verloren gingen. In de industrie en de bouw kwamen er echter weer nieuwe banen beschikbaar. Opvallend bij de werkeloosheidscijfers is dat het juist de provincies die draaien op zon- en zeetoerisme zijn die in november de werkeloosheidscijfers sterk zagen stijgen. Op de Balearen gingen zelfs 12.586 banen verloren en in Málaga 4.566. In heel Spanje steeg de werkeloosheid maar met 7.255, hetgeen betekent dat er ook veel provincies waren waar het aantal werkzoekenden daalde. De provincie Valencia deed het bijvoorbeeld heel goed, met een werkeloosheidsdaling van 4.285. In de provincie Alicante stonden er op 1 december 160.394 mensen ingeschreven als werkzoekend. Verwacht wordt dat dat aantal in december weer daalt omdat dan in de dienstensector veel personeel gecontracteerd wordt voor de Kerstperiode, die in de winkelsector zelfs tot en met de uitverkoop in januari duurt.

Naar de sneeuw


ALICANTE – Hoewel het de hele afgelopen week bar koud was, togen op vrijdag en zaterdag tientallen families opgewekt naar de hellingen van de Sierra de Aitana, waar op woensdag de eerste sneeuw van het jaar was gevallen.Rondom de hooggelegen Font de l’Arbre, die te bereiken is vanaf de Puerto de Tudons in de gemeente Confrides, was het landschap bedekt met een paar centimeters sneeuw en dat leidde vooral bij kinderen tot open monden en vreugde. De minimumtemperaturen kwamen de afgelopen week in het binnenland van de provincie Alicante diverse keren flink onder nul terecht. In Villena – traditioneel één van de koudste plaatsen - werd -6 en -5ºC gemeten, en in veel andere plaatsen -2 en -3ºC. Hoewel de temperaturen aan het begin van deze week heel iets stegen, blijft het de hele week koud maar wel zonnig.

Elf nieuwe dorpen op lijst mooiste dorpen van Spanje


SPANJE – Met ingang van elf januari voegen zich elf nieuwe dorpen bij de lijst van ‘mooiste dorpen van Spanje’ die nu 57 dorpen telt.De Asociación de los Pueblos Mas Bonitos de España werd enkele jaren opgericht om meer aandacht te schenken aan kleine plaatsen die zich inzetten om het geheel van een oud centrum te bewaren, de bezienswaardigheden te onderhouden en tradities in ere te houden. De associatie maakte een website aan, liet een boek uitgeven en maakte foldermateriaal om toeristen te trekken. Per 1 januari komen er dus elf dorpen uit elf verschillende provincies bij die deel gaan uitmaken van het netwerk. Dat zijn Segura de la Sierra in Jaén, Mondoñedo in Lugo, Ledesma in Salamanca, Briones in La Rioja, Lerma in Burgos, Zahara de la Sierra in Cádiz, Bubión in Granada, Almonaster La Real in Huelva, Mirambel in Teruel, Guadalupe in Cáceres en Castro Caldelas in Ourense. In de Comunidad Valenciana zijn er vier dorpen opgenomen op de lijst van mooiste dorpen: Moralla, Peñíscola en Vilafamés in de provincie Castellón en Guadalest in de provincie Alicante. Zie voor informatie www.lospueblosmasbonitosdeespana.org.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7