Veel belangstelling voor exploiteren kiosk op Plaza Portal de Elche


ALICANTE – Eén van de meest sfeervolle plekjes om iets te drinken in de stad Alicante, is onder de enorme ficusbomen op de Plaza Portal de Elche.Midden op dit plein staat een ronde kiosk in art-nouveaustijl, van waaruit drankjes worden geserveerd. De kiosk is eigendom van de gemeente en elke tien jaar wordt dan ook een prijsvraag uitgeschreven voor de exploitatie van het gewilde plekje. De laatste tien jaar heette de kiosk Soho en ze werd geëxploiteerd door de firma Herga Hostelería. Dit is ook nu één van de maar liefst zes firma’s die hebben ingeschreven op een nieuwe termijn van tien jaar. De gemeente gaat de zes projecten nu uitgebreid bestuderen en kan ervan op aan dat ze meer geld zal ontvangen dan ze de afgelopen jaren deed. Bij andere gemeentelijke kiosken die op populaire plaatsen staan, zoals aan het strand van Postiguet en op de Plaza Calvo Sotelo, werd het bedrag dat aan de gemeente wordt betaald uiteindelijk een veelvoud van het aanvankelijk gevraagde bedrag.

Boek over legendarische Limón Express


CALP – Op 15 maart aanstaande wordt in de Casa de Cultura van Calp de presentatie gehouden van het boek ‘El Limón Exprés. Historia del Primer Tren Turístico Español’, geschreven door José Covelo.Zoals de titel al zegt, gaat dit boek over de allereerste toeristentrein van Spanje, de Límon Expres. Deze ouderwetse boemeltrein reed van Benidorm naar Gata de Gorgos, een prachtige excursie die jaarlijks vele duizenden toeristen plezier bezorgde. De Limón Expres reed tussen 1971 en 2005. In het boek wordt niet alleen de route beschreven, met de oude spoorbruggen en tunnels die de reiziger tegenkwam, maar ook de plaatsen die aangedaan werden en de mislukte pogingen om de trein aan het begin van deze eeuw te redden. De presentatie begint om 20 uur en is gratis toegankelijk.

Culinair evenement in La Vila Joiosa


LA VILA JOIOSA – Van 10 tot 19 maart wordt in la Vila Joiosa de jaarlijkse ‘Mostra de Cuina Marinera’ gehouden, waarin een tiental restaurants speciale menu’s aanbiedt, waarin vis en schaaldieren de hoofdrol spelen. De deelnemende restaurants zijn Ca Marta, El Pòsit, Club Náutico, Pinet, El Nautic, Hogar del Pescador, Zerca, Resto Renne, DRoca en El Trébol en de menu’s kosten tussen de 30 en 40 euro per persoon. Behalve de vis en schaaldieren in de voor- en hoofdgerechten, zijn ook de toetjes een vermelding waard want die hebben chocola en turrón uit de vijf lokale chocoladefabrieken als ingrediënt.

Stakingen in de gezondheidszorg


COMUNIDAD VALENCIANA – Voor de eerste keer in twintig jaar vonden er deze week stakingen plaats in de publieke gezondheidszorg in de Comunidad Valenciana.De stakingen vonden zowel plaats in gezondheidscentra als ziekenhuizen en zowel bij huisartsen, verpleging als specialistische zorg. Onderhandelingen tussen de vakbonden en de Valenciaanse overheid werden door de vakbonden verbroken omdat niet tot een akkoord kon worden gekomen. Behalve afgelopen maandag zijn er ook stakingen op 3 april en 8 mei, als tenminste op die data nog altijd niet tot een akkoord is gekomen. Het Valenciaans departement van Gezondheid hoopt dat men nog in de loop van deze week tot een akkoord komt. Het geschil gaat vooral over de werktijden en werkomstandigheden van de werknemers in de gezondheidszorg. De gezondheidszorg in de deelstaat Valencia maakt niet zijn beste periode door. Dat was al zo, maar de pandemie heeft de situatie nog ernstig verslechterd. Veel personeel hield het in die periode voor gezien en de artsen en het verpleegkundig personeel dat bleef, ziet zich dagelijks geconfronteerd met een grote werkdruk, lange wachtlijsten voor de patiënten en een zorg die niet zo goed als men zou willen.

Betaalautomaten krijgen nog twee weken respijt


BENIDORM – Enkele weken geleden kon in deze krant lezen over de bijna tweehonderd ‘illegale’ betaalautomaten, waarvan de uitbaters beboet zouden worden en die opgelegd kregen om de automaten te ontmantelen.Naar nu blijkt moet de gemeente echter een stapje terug doen, Naar twee van de drie firma’s werd volgens de wet niet voldoende gecommuniceerd dat de automaten in overtreding zijn en deze firma’s moeten daarom nog twee weken langer de tijd krijgen om de juiste documentatie te overleggen. Gebeurt dat niet, dan moeten ze alsnog de automaten weghalen en de boete van tweeduizend euro per automaat betalen. Het gaat om zogenaamde ‘ATM’-betaalautomaten die niet zijn aangesloten bij een bank, al zijn ze vaak aangesloten op het net Euro 6000. Mensen met een bankpas met dat logo erop kunnen dan ook redelijk voordelig geld ‘tappen’, anderen betalen al snel een paar euro’s. Maar de firma’s Euronet 360 Ltd, Cardtronics SL en Euro Automatic Cash verdienen vooral geld aan Britten en andere toeristen van buiten de eurozone want als die geld opnemen betalen ze ook 4,5 procent voor het omzetten van bijvoorbeeld pond in euro. Het is daarom dat vooral in de Rincón de Loix en de straten van de ‘Engelse buurt’ in Benidorm tientallen van deze geldautomaten staan. Ze huren een plekje bij een winkel of hotel en verdienen veel geld aan de toeristen. Maar een geldige vergunning hebben veel van deze apparaten dus niet.

Wijzigingen


in aantallen wethoudersALICANTE – In een aantal kleine en middelgrote plaatsen in de provincie Alicante wijzigt het aantal wethouders dat gekozen wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van mei.Deze wijzigingen zijn omdat de plaats meer inwoners heeft gekregen of juist inwoners heeft verloren. De grootste plaats die er wethouders bij krijgt, is Castalla, dat van 13 naar 17 wethouders gaat omdat de plaats voor het eerst meer dan tienduizend inwoners heeft. Los Montesinos in de Vega Baja gaat van 11 naar 13 wethouders omdat de grens van vijfduizend inwoners is overschreden. Ook in de Vega Baja gaan zowel San Isidro als Jacarilla van 9 naar 11. Aiguës in de streek L’Alicantí, gaat ook van 9 naar 11. Beniarbeig in de Marina Alta gaat van 7 naar 9, Polop in de Marina Baixa gaat van 11 naar 13 omdat de vijfduizend inwoners zijn overschreden en Guadalest heeft voor het eerst zeven wethouders omdat de gemeente meer dan 250 inwoners heeft en hetzelfde gebeurt in Confrides. De enige plaats die het aantal wethouders ziet dalen is LLíber in de Marina Alta: daar is de officieel in het bevolkingsregister ingeschreven bevolking onder de duizend gezakt en dus gaat het aantal wethouders van 11 naar 9.