Restricties verlengd tot 1 maart


COMUNIDAD VALENCIANA – De president van de Valenciaanse autonome regering, Ximo Puig, maakte afgelopen donderdag bekend dat alle restricties die op dat moment in de deelstaat Valencia van kracht waren en die in principe tot 15 februari zouden geleden, zijn verlengd tot 1 maart.Dat betekent dat de horeca twee weken langer dicht blijft, de niet-essentiële winkels om 18.00 uur hun deuren moeten sluiten, men thuis geen bezoek mag ontvangen en in de buitenlucht slechts met één persoon van buiten uw huishouden mag afspreken. Voor de steden met meer dan 50.000 inwoners blijft de omtrekafsluiting van vrijdag 15.00 tot maandag 06.00 uur gelden en voor iedereen die geen urgente reden heeft om zich op straat te bevinden een avondklok van 22.00 tot 06.00 uur. Iedereen die zich in een openbare ruimte bevindt of buiten, moet een mondkapje dragen, zelfs bij het sporten als dat binnen de bebouwde kom gebeurt. Hoewel het besmettingscijfer in de afgelopen twee weken een forse daling heeft ingezet, is de Comunidad Valenciana sinds het ingaan van het nieuwe jaar één van de deelstaten met de hoogste sterftecijfers. Puig vindt het dan ook te vroeg om de maatregelen te versoepelen. De horeca gaat deze week wel om de tafel zitten met een afvaardiging van de Valenciaanse regering om te kijken hoe het openen van bars en restaurants op korte termijn op een verantwoorde manier kan gebeuren.


Boomplantactie op rivieroever RojalesROJALES – In de gemeente Rojales wordt gewerkt aan een ambitieus milieuproject. In samenwerking met de Asociación de Naturalistas del Sureste (ANSE) is men begonnen aan werkzaamheden die de biodiversiteit van de oevers van de rivier de Segura moet vergroten.Het project bestaat uit de creatie van een soort oeverbos dat als onderkomen moet gaan dienen voor diverse vogelsoorten en andere dieren. Het gebied waarop de aanplant plaatsvindt, ligt direct aan de rivier, aan de oostkant van het centrum. Er is al begonnen met de aanplant van wat in totaal tweehonderd bomen moeten worden. Het gaat om olmen, populieren, wilgen en esdoorns. Volgens ANSE was het zogenaamde ‘oeverbos’ in het verleden een onderdeel van het landschap op diverse plaatsen in de Vega Baja. Vandaag de dag is er echter vrijwel nergens meer een bos van loofbomen te vinden in het zuiden van de provincie Alicante. Met het nieuwe project moet het oeverbos in ere hersteld worden. De aangeplante bomen zullen de eerste twee jaar water krijgen via een druppelsysteem, daarna moeten de boomwortels zelf bij het nabije water kunnen komen.

Stemmen voor songfestivalliedje


SPANJE – Vorig jaar had in Rotterdam het Eurovisiesongfestival moeten plaatsvinden. Dat ging niet door wegens de coronapandemie en dus is de Nederlandse havenstad dit jaar opnieuw aan de beurt.De organisatie heeft al laten weten dat het festival dit jaar wel zal doorgaan, namelijk van 18 tot 22 mei. Hoe dat precies wordt ingevuld, is nog onduidelijk maar wat wel bekend is dat dezelfde artiesten, die vorig jaar zouden meedoen, in 2021 voor het voetlicht mogen verschijnen, zij het met een ander liedje. Voor Spanje was in 2020 zanger Blas Cantó aangewezen. Afgelopen week maakte de Spaanse publieke omroep RTVE twee liedjes openbaar die kandidaat zijn om door Blas Cantó vertolkt te worden. Het publiek mag op deze liedjes stemmen en de uitslag wordt meegenomen in de uiteindelijke beslissing, die wordt genomen tijdens een live-show waarvan de datum nog niet bekend is gemaakt. De liedjes zijn de ballad ‘Voy a quedarme’ en het up-temponummer ‘Memoria’. Als u wilt stemmen kan dat via de website www.rtve.es (sectie ‘Eurovison’) of de app van RTVE. Vijf dagen na het lanceren van de twee liedjes gaat de ballad qua views in YouTube ver aan de leiding.

Zuid-Afrikaanse variant van virus in Elche aangetroffen


ELCHE – De eerste drie gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in de Comunidad Valenciana werden afgelopen week aangetroffen in het ziekenhuis van Elche.Dit baart de gezondheidsautoriteiten zorgen want geen van de drie had een reis gemaakt naar Zuid-Afrika en dus is niet duidelijk hoe ze de nieuwe variant hebben kunnen oplopen. Er wordt op dit moment volop onderzoek gedaan in Spanje naar de Zuid-Afrikaanse variant, waarvan gezegd wordt dat ze besmettelijker is en beter bestand tegen het vaccin. De gezondheidsautoriteiten zoeken in de omgeving van de drie patiënten naar een spoor hoe de besmetting heeft kunnen plaatsvinden.

De ANWB wil graag uw aandacht vestigen op de volgende situatie:


SPANJE - Vanwege de pandemie hebben veel Nederlandse verzekeraars beperkingen opgelegd aan de dekking voor hulp in het buitenland, waaronder medische hulp.Er zijn bijvoorbeeld reisverzekeringen die vervallen als men afreist naar een Oranje/Rood gebied. Ook zijn er reisverzekeringen die hun dekking laten vervallen bij corona-gerelateerde situaties. Er zijn zelfs zorgverzekeringen die hun aanvullende dekking laten vervallen bij afreizen naar een Oranje/Rood gebied.Naar aanleiding van een aantal bij ons aangemelde opnames willen we graag aandringen op het voorafgaand laten bevestigen van de dekking van de ZORGVERZEKERING, voordat een patiënt naar een privékliniek wordt doorverwezen.Laat alstublieft de patiënt, familielid of een betrokkene eerst contact opnemen met de alarmcentrale van zijn/haar zorgverzekering.Met uitzondering van de regio Benidorm waar een aantal zorgverzekeringen speciale afspraken hebben met HCB Clínica Benidorm en IMED, zal een patiënt met een basiszorgverzekering naar een algemeen publiek ziekenhuis moeten worden doorverwezen.We kunnen op dit moment niet zomaar uitgaan van de dekking Medische Kosten van een reisverzekering voor opname in een privéziekenhuis/kliniek, vooral niet als de diagnose COVID-19 is of blijkt te zijn. Ook niet als de maximale reisduur van een reisverzekering is overschreden. Overplaatsing vanuit een privékliniek naar een publiek ziekenhuis is gezien de huidige omstandigheden bijna onmogelijk te realiseren en in sommige gevallen is een patiënt niet (meer) vervoerbaar.Dit kan grote financiële gevolgen hebben, daar de Nederlandse tarieven niet toereikend zijn voor de kosten van een Spaans privéziekenhuis. Spaanse privéziekenhuizen zijn in het algemeen niet bereid de Nederlandse tarieven te accepteren in zo´n situatie.

Horeca eist schadevergoeding


ALICANTE – Een afvaardiging van horecaondernemers uit de provincie Alicante toog afgelopen maandag naar Valencia om daar bij de autonome deelregering 500 schadeclaims neer te leggen.De claims zijn van horecazaken die door alle restricties die al bijna een jaar gelden door de coronacrisis, grote verliezen hebben geleden en in veel gevallen de handdoek in de ring hebben moeten gooien. De delegatie wijst naar een uitspraak van de rechter in Baskenland, waar de horeca het gelijk aan haar kant kreeg en toestemming kregen om te openen. Ook in de Comunidad Valenciana wil de horeca zo snel mogelijk openen maar dan wel op een manier dat het rendabel is, dus zonder al te veel beperkende maatregelen. De horeca is bereid de afstandsmaatregelen te garanderen en de avondklok te respecteren maar wil verder gewoon kunnen functioneren. Een afvaardiging van diverse overkoepelende organen uit de hotelsector en horeca gaat deze week om de tafel zitten met de Valenciaans president en de deelminister van Gezondheid om te kijken hoe de horeca zo snel mogelijk verantwoord weer open kan. Alle horecahouders kijken gespannen naar dat onderhoud.