Opgelet voor processierups


ALICANTE – Door de warme winter gaat de processierups eerder dan gemiddeld op pad. In de afgelopen weken werden dan ook al diverse ‘processies’ van rupsen op de grond aangetroffen. Dat betekent dat waakzaamheid geboden is, vooral voor mensen met kleine kinderen en huisdieren. De processierups brengt de winter door in harige bollen die het dier zelf maakt in dennenbomen. Als de kou voorbij is, daalt de rups in processie af naar de grond en gaat op zoek naar een plek om te verpoppen. Het is op dat moment dat ze gevaarlijk is. Als de volgroeide rups lastig gevallen wordt, schiet ze namelijk brandharen af en die leiden tot jeuk en pijn. Maar bij vooral honden kunnen de gevolgen erger zijn. Deze likken vaak aan de jeukende plek en daardoor kan hun tong opzwellen en kunnen ze binnen korte tijd stikken. Als u denkt dat uw hond of kind in contact is gekomen met de brandharen van een processierups, ga dan altijd naar dieren­arts of dokter. Ziet u nesten met rupsen op de openbare weg, waarschuw dan de gemeente. Laat de nesten in uw eigen tuin weghalen door een ervaren tuinman.

Goedkoop reizen op Valentijnsdag


SPANJE – De Spaanse spoorwegen organiseren een actie met goedkope kaar­tjes voor hogesnelheidstreinen en lange­afstandstreinen in verband met Valentijnsdag. De kaartjes zijn tussen 11 en 17 februari te koop en de reis moet tussen 13 en 17 februari plaatsvinden. Kaartjes zijn te koop via www.renfe.com.

Britten hebben tot eind december voor omzetten rijbewijs


ALICANTE – De vele Britten die in Spanje resideren, hebben nog tot 31 december om zonder problemen hun Britse rijbewijs om te zetten in een Spaans rijbewijs.Als gevolg van de Brexit veranderen daarna de regels en Britten die na 31 december hun rijbewijs willen veranderen, zullen naar een rijschool moeten om lessen te volgen en examens af te leggen. Omdat veel Britten deze dagen ietwat nerveus zijn over de veranderingen die de Brexit met zich meebrengt, werden in de afgelopen maanden op diverse plaatsen in de provincie voorlichtingslezingen gegeven over de gevolgen. Eén van de belangrijkste veranderingen is die van het rijbewijs. Dit kan bij de Dirección General de Tráfico (DGT) veranderd worden, als men kan aantonen dat men in Spanje in het bevolkingsregister staat ingeschreven, een NIE heeft en de bijbehorende me­dische test goed doorloopt. DGT en medici die de test voor rijbewijzen afleggen in de provincie Alicante verwachten veel extra werk omdat er duizenden Britten zijn die hun rijbewijs nog moeten omzetten.

Snelwegtraject tussen San Vicente en El Campello tijdelijk gratis


ALICANTE – Door het vervallen van de tol op de snelweg A-7 is er een curieuze situatie ontstaan op de tolsnelweg die van El Campello rondom Alicante naar Monforte del Cid voert.Voor het gebruik van deze ‘tweede rondweg van Alicante’ moet in theorie nog steeds betaald worden maar dat is momenteel niet op alle trajecten het geval, omdat bij sommige afritten slagbomen en betaalhokjes zijn verdwenen. Sinds 1 januari is het daardoor mogelijk om bij San Vicente de tolweg op te rijden en naar El Campello of zelfs naar Benidorm of nog verder te rijden, zonder dat men een slagboom tegenkomt en zonder dat men dus hoeft te betalen. Rijdt men de rondweg bij Monforte op, dan is dat niet zo, want daar heeft men al bedacht dat de gebruiker aan het begin kan betalen. Komt de weggebruiker uit het noorden en wil hij naar San Vicente via de rondweg dan betaalt hij wel het gewone tarief, want bij die afrit zijn wel slagbomen en betaalhokjes. De autoriteiten zijn van plan op korte termijn een slagboom in El Campello te plaatsen om deze situatie op te lossen, zodat het traject van El Campello naar San Vicente weer 1,85 kost. Het traject van de afrit Mutxamel/Busot tot San Vicente vv. blijft overigens wel gratis, zoals het altijd geweest is.

Illegale verkoop van dieren via internet groeit


ALICANTE – De Guardia Civil maakte afgelopen week bekend dat de illegale verkoop van dieren via internet in de provincie Alicante een aanzienlijke groei doormaakt.Men hoeft op Google maar het woord ‘cachorro’ in te voeren en men krijgt een lange lijst van mogelijkheden waar men voor honderden euro’s pups van populaire rassen als Labradors, American Staffords en Yorkshire terriers kunt kopen. Ook raskatten kunnen gemakkelijk via internet gekocht worden, evenals reptielen, Vietnamese biggetjes en zelfs verboden uitheemse diersoorten. Omdat op internetpagina’s als ‘Mil Anuncios’ vaak alleen maar een telefoonnummer staat, zijn de verkopers door de autoritei­ten moeilijk op te sporen. Alles gebeurt zwart, het geld wordt contant betaald en de papieren van het dier zijn niet zelden vervalst. Veel van de ‘ras’-puppies komen uit Oost-Europa en er is geen enkele controle op hun gezondheid. Ook werden er in het afgelopen jaar diverse malen illegale fokkerijen opgerold in de provincie, waar de dieren in zeer slechte omstandigheden leefden of zelfs nooit waren buiten geweest. En terwijl de asielen vol zitten met afgedankte honden en poezen, blijven mensen veel geld betalen voor puppy’s en kittens van bijzondere rassen, terwijl ze vaak geen enkele garantie hebben over hun herkomst of gezondheid. De Guardia Civil benadrukt dat de verkoop van dieren door parti­culieren verboden is, evenals het fokken van dieren zonder licentie. Ze waarschuwt de mensen dan ook geen dieren via internet te kopen.

Veel diefstal op markt Teulada


TEULADA – De mensen die een stal hebben op de markt van Teulada beklagen zich erover dat daar de laatste tijd erg veel diefstallen plaatsvinden.Vooral oudere mensen zouden het slachtoffer zijn van zakkenrollers, die steeds brutaler worden. De marktkooplui melden dat er tot oktober van het afgelopen jaar veiligheidspersoneel op de markt rondliep, om diefstallen te voorkomen. Het contract met de veiligheids­firma liep echter af en de gemeente verlengde het niet en nam sindsdien ook geen andere maatregelen. Volgens de marktkooplui vinden er sinds­dien op elke marktdag tussen de 15 en 25 diefstallen plaats en ze verzoeken de gemeente dan ook om maatregelen te nemen om de veiligheid van zowel klanten als verkopers te kunnen garanderen.

1 - 2 - 3 - 4 - 5