Verdachten moord Ponsoda vrijgesproken


ALICANTE – In de afgelopen paar weken vond voor de provinciale rechtbank in Alicante de rechtszaak plaats tegen de zeven mannen die ervan verdacht werden een rol te hebben gespeeld in de moord op Alejandro Ponsoda, de voormalig burgemeester van Polop de la Marina.Ponsoda werd in oktober 2007 voor zijn huis in Xirles doodgeschoten. Na het horen van tientallen getuigen, waaronder de zogenaamde beschermde kroongetuige die had verklaard dat hij de verdachten in een nachtclub op de rand van Benidorm en Finestrat had gezien terwijl ze de moord beraamden, had de negenkoppige jury het niet eenvoudig. Maar uiteindelijk besloten vijf van de negen juryleden dat er niet genoeg bewijs was om de zeven verdachten schuldig te verklaren en die beslissing werd overgenomen door de rechter. Ze achtten de kroongetuige niet betrouwbaar. De twee dochters van Ponsoda bleven verslagen achter: zij weten dertien jaar na data nog al­tijd niet wie hun vader heeft vermoord.

Grote Bazaar bij kerkelijk centrum het Anker in Benidorm


BENIDORM - Deze jaarlijkse Bazaar zal voor de 25ste keer georganiseerd worden in en om het kerkelijk centrum Het Anker Rincon de Loix, naast het groene BP-benzinestation, Avenida Doctor Severo Ochoa 10 in Benidorm op vrijdag 21 fe­bruari a.s. Om 10.00 uur gaan de deuren open (tot 14.00 uur).Deze bazaar wordt gehouden ter onder­steuning van liefdadige en sociale hulp in Spanje, Nederland en daarbuiten, maar ook voor speciale projecten in de eigen kerkelijke gemeente. Zo ging er vorig jaar een bedrag van 10.000 € naar de volgende doelen: Voedselbank in La Nucia, Renovatie Sanitair Doble Amor in Benidorm, Red de Ouderen in Moldavië, een tehuis voor verla­ten kinderen in Oeganda en nog 6 andere Goede Doelen. Van de resterende gelden werden kramen aangeschaft en de opslag­ruimte vergroot. We hebben een Waterlooplein met allerhande zeer bruikbare zaken, Nederlandse boeken voor een prikkie, mooie, soms nauwelijks gedragen kleding in alle maten, handwerkmateriaal, en tenslotte een grote loterij met prachtige prijzen. Kom gezellig even langs. Om 14.00 uur start te trekking van de loterij. Meer info: tel: 602 453 173.

‘Professionele idioot’ gaat door met beklimmen van gebouwen


BENIDORM – Afgelopen week kon u in deze krant lezen over een jonge Britse man die achtervolgd werd door de politie nadat hij zonder touwen of andere veiligheidsmaatregelen langs de gevel van een hoog gebouw omhoogklom.De man deed dit om selfies en filmpjes te plaatsen op zijn Instagrampagina, waar hij onder de naam #thelittlenuisance veel volgers heeft. De Brit, die zichzelf ‘professionele idioot’ noemt, werd gearresteerd en later vrijgelaten maar dat bleek hem niet te hebben ontmoedigd. Al snel liet hij opnieuw van zich spreken. Hij uploadde video’s waarin hij langs de gevel van een hotel aan de Calle Emilio Ortuño klom en enkele dagen later langs de gevel van een gebouw in La Cala. Afgelopen donderdag volgde een video en foto’s waarin de Brit zich bevindt in het bovenste gedeelte van het fameuze gebouw InTempo, het hoogste van Benidorm. Op 192 meter hoogte en zonder touwen of andere beveiliging toonde de ‘littlenuisance’ dat hij geen last heeft van hoogtevrees. De politie probeerde de account van de Brit te blokkeren maar dat lukte slechts tijdelijk.

Steeds meer bezoekers in El Hondo


ELCHE – Het natuurpark El Hondo tussen Elche en Catral ontvangt steeds meer bezoekers.Waar het aantal mensen dat zich bij het bezoekerscentrum bij San Felipe Neri meldt in 2003 nog op 6.320 per jaar lag, was dat in 2014 opgelopen tot 10.485 per jaar. Daarna werd een nieuw beleid opgesteld, met meer informatiedagen, activiteiten en publiciteit. Het gevolg was dat in 2019 28.000 mensen het park bezochten. Veel van deze bezoekers zijn vogelliefhebbers. El Hondo staat bekend om het aantal bijzondere vogels dat er voorkomt en dat gemakkelijk te waarnemen valt vanuit de observatiehutten en de loopplanken. Toch liep het aantal nestelende vogels in Hondo in de laatste jaren terug en de ecologen trokken aan de bel. Door onder meer de overvloedige neerslag was 2019 echter weer een goed jaar voor de gevederde bewoners van El Hondo. Het aantal nestelende paartjes van de zeer zeldzame marmereend, dat in 2018 op slechts zes lag, was in 2019 vijftien. In de hele Comunidad Valenciana werden slechts zeventien paartjes geteld. Ook telt El Hondo de enige drie paartjes knobbelmeerkoeten van de Comunidad Valenciana en 38 van de 58 paartjes witkopeenden van de Comunidad. In beide gevallen gaat het om zeldzame vogels waarvan het aantal in 2018 lager lag. Ook andere vogelsoorten lieten in 2019 een herstel zien, waaruit blijkt dat El Hondo een goed moment doormaakt.

Fataal verkeersongeluk


ELCHE – Op de snelweg A-70 in de gemeente Elche kwam afgelopen week een 30-jarige vrouw om het leven bij een verkeersongeluk.Het ongeluk gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag ter hoogte van kilometer 23. De personenauto die door de vrouw bestuurd werd, raakte door onbekende redenen van de weg. Toen de hulpdiensten ter plaatse aankwamen, was de enige inzittende al overleden.

Geen personeel te vinden voor deze banen


MADRID – Er zijn in Spanje ondanks de hoge werkloosheid van 13 procent tal van beroepen waarvoor nauwelijks ge­kwalificeerd personeel te vinden is. Maar liefst 41 procent van de 1.000 ondervraagde Spaanse bedrijven heeft te maken met vacatures die niet ingevuld kunnen worden. Dat is het hoogste percentage in de afgelopen tien jaar. De gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek van de uitzend­organisatie ManpowerGroup. Deze ontwikkeling doet zich overigens niet alleen in Spanje voor. Door de steeds verdergaande ontwikkelingen binnen de IT wordt de vraag naar specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie, app-ontwikkeling en klantrelatiebeheer steeds groter. Maar ook professionals op andere gebieden dan de IT ontbreken zodat er niet of nauwelijks aan de groeiende vraag naar arbeidskrachten voldaan kan worden. Zo zijn vacatures als als magazijnbediende, vorkheftruckchauffeur, metselaar, staalbewerker, soldeerder, frezer, hijskraanbestuur­der, (elektro)mecanicien, ontbener van Spaanse hammen, slachthuismedewerker en andere functies in de voedselverwerking erg moeilijk te vervullen. Het aantal vacatures in deze beroepen is groter dan het aantal geschikte sollicitanten. Dat zorgt er wel voor dat mensen die voor deze beroepen kiezen relatief goed betaald krijgen. Soms lopen salarissen op tot 40.000 euro per jaar. In 2019 gebeurde het voor het eerst dat de vraag naar werknemers met een afgeronde beroepsopleiding groter was dan de vraag naar afgestudeerde academici. Het salaris van mensen met een afgeronde beroepsop­leiding is regelmatig hoger dan dat van academici. De informatici die van de universiteiten komen zijn daar een uitzondering op, maar ondanks dat de vraag naar deze mensen groeiende is, betreft nog maar 1% van alle arbeidscontracten die in 2019 werden ondertekend een IT- of programmeerfunctie. De grootste toename in het aantal ondertekende arbeidscontracten was te zien bij de functie van acteur (28%), preventiemedewerker voor arbeids­risico’s (27%), afvalsorteerder (23%), journalist (19,6%), hijskraanchauffeur (19,4%), medewerker Eerste Hulp(18,9%), mede­werker in slachthuis of vleesindustrie (18,5%) en postbode (15,9%). De vraag naar informatici steeg vorig jaar 6% ten opzichte van 2018. In de toekomst zal het aantal banen zonder werkloosheid verder toenemen. Dat komt ook omdat voor veel van deze banen nog geen opleidingen bestaan. Denk bijvoorbeeld aan cyberveiligheid, webbeheer, big data, blockchain, 5G, digitale marketing en sociale media. De gemiddelde salarissen in deze sector zijn doorgaans hoog, zo’n 50 tot 60 duizend euro per jaar.

1 - 2 - 3 - 4 - 5