Meer water beschikbaar voor stroomgebied Segura


VEGA BAJA – Omdat er de afgelopen maand in het noorden en westen van Spanje aanzienlijk meer neerslag gevallen is dan in het oosten en zuiden, zijn de waterreserves in het stroomgebied van de rivier van de Taag toegenomen.Dat is goed nieuws voor het zuiden van de provincie Alicante en voor Murcia want volgens de huidige wetgeving kan er meer water worden overgeheveld van de Taag naar de Segura als er meer dan 700 hm3 verzameld is in de stuwmeren van de Taag. Op 1 februari was dat inderdaad het geval en dus wordt er in de loop van deze maand en ook in de maanden maart en april 27 hm3 per maand overgeheveld naar het stroomgebied van de Segura. Dat betekent dat de akkerbouwers in de Vega Baja en het noorden van Murcia zich iets minder zorgen hoeven te maken. Door het uitblijven van regen in het oosten van Spanje is er te weinig water om regelmatig te irrigeren en de akkerbouwers zijn dus afhankelijk van de periodieke wateroverhevelingen en van de waterontziltingsinstallaties. Maar het water uit deze laatste bron is erg duur. De provincies Alicante en Murcia zijn overigens lang niet de enige die te maken hebben met droogte. In Catalonië en delen van Andalusië is het droogteprobleem zo groot dat er restricties zijn ingevoerd op het gebruik van water door huishoudens en dat er ’s nachts geen water uit de kraan komt.

Man gearresteerd na dood van huisgenoot


Torrevieja – De Guardia Civil van Torrevieja arresteerde afgelopen weekend in Torrevieja een 47-jarige man, die ervan wordt verdacht zijn 54-jarige huisgenoot met geweld om het leven te hebben gebracht. Het was de man die nu gearresteerd is die de politie belde.Hij zei dat hij bij thuiskomst in de Calle La Loma zijn huisgenoot dood had gevonden. Maar de agenten constateerden al snel dat het slachtoffer een hoofdwond had en dat er veel bloed in de woning was. Omwonenden wisten te vertellen dat ze een luide discussie hadden gehoord. Op grond van die eerste bevindingen beschouwt de politie de huisgenoot van het slachtoffer als de vermoedelijke dader, mede omdat deze al eens vaker in contact was geweest met de politie vanwege huiselijk geweld.

Sterfgeval overschaduwt wielerronde


MARINA ALTA - De koninginnen-etappe van de Volta a la Comunitat Valenciana werd afgelopen zaterdag overschaduwd door het overlijden van een 57-jarige amateurwielrenner.De man was net als honderden anderen met de fiets naar Vall d’Ebo gekomen om daar de finish van de etappe te bekijken. Maar de laatste steile beklimming werd hem te veel en bij de finish kreeg hij een hartstilstand. De hulpdiensten kregen rond drie uur ’s middags een melding dat er boven op de berg een bewusteloze persoon was en een helikopter was snel ter plaatse om te helpen bij reanimatiepogingen. Deze hadden echter geen succes en de man overleed. Ondertussen waren de wielrenners op weg naar deze zelfde plek maar de organisatie besloot de etappe iets in te korten en de finishlijn te verplaatsen. De Amerikaan McNulty van UAE won de bergrit. De huldiging werd afgelast.

Marc Gasol stopt ermee


SPANJE – De Spaanse basketballer Marc Gasol maakte afgelopen week bekend dat hij definitief stopt. De 39-jarige Gasol speelde al sinds de zomer niet wegens blessures en hoewel hij aanbiedingen had uit zowel de Verenigde Staten als Spanje, besloot hij dat het na twintig seizoenen topbasketbal genoeg is geweest en dat zijn lichaam niet meer op het niveau kan functioneren dat zijn hoofd zou willen.Marc Gasol is één van de succesvolste basketballers uit de Spaanse geschiedenis. De 2.11 meter lange center speelde eerst bij Barcelona voor hij in 2007 de overstap maakte naar de NBA. Hij zou er dertien jaar blijven en vooral bij de Memphis Grizzlies veel succes boeken. Driemaal werd hij gekozen voor het All Star team, en in 2013 werd hij gekozen tot beste verdediger van de hele NBA. In 2019 werd hij met de Toronto Raptors kampioen van de NBA. De jongere broer van de nog bekendere Pau Gasol speelde vijftien jaar in de Spaanse selectie, een team waarmee hij tweemaal wereldkampioen en tweemaal Europees kampioen werd en bovendien in 2008 en 2012 de zilveren medaille op de Olympische Spelen behaalde. In 2021 keerde Marc Gasol terug naar Spanje, waar hij nog twee seizoenen bij Bàsquet Girona speelde, de club waarvan hij ook president is. Die functie zal hij blijven vervullen.

Lammergieren in Castellón


COMUNIDAD VALENCIANA – In het beschermde natuurpark La Tinença de Benifassa, aan de noordgrens van de provincie Castellón, zijn onlangs twee exemplaren van de lammergier (Gypaetus barbatus) gesignaleerd.Al enkele jaren worden elke zomer twee of drie jongvolwassen exemplaren van deze met uitsterven bedreigde diersoort in dit natuurpark uitgezet maar tot op heden vertrokken de dieren daarna naar andere streken. Het feit dat er nu twee mannetjes zijn die zijn teruggekeerd, betekent volgens de biologen van het herintroductieplan dat ze het natuurgebied in Castellón als hun ‘thuis’ beschouwen en dat ze op zoek zijn naar een vrouwtje om te paren en te nestelen. Als dat zou lukken, zou het de eerste keer in meer dan honderd jaar zijn dat lammergieren in de deelstaat Valencia nestelen. De lammergier was halverwege de vorige eeuw bijna uitgestorven. In de laatste veertig jaar zijn er echter in diverse Europese landen herintroductie-projecten gestart die langzaam maar zeker tot een groei van het aantal in vrijheid levende exemplaren heeft geleid. In Spanje komen de lammergieren voornamelijk voor in de Pyreneeën.

Grote marihuanaplantage ontmanteld in Algorfa


ALICANTE – De nationale politie van Elche slaagde er vorige week in een grote marihuanaplantage te ontmantelen. In een bedrijfsruimte in de gemeente Algorfa werden zesduizend planten in beslag genomen en er werden zes arrestaties verricht.Verder onderzoek leidde naar een tweede bedrijfsruimte in Crevillente, waar allerlei materiaal in beslag werd genomen die daar was neergezet om een tweede plantage te beginnen. De bende werd geleid door twee mannen met de Chinese nationaliteit.In Benissa ontmantelde de Guardia Civil een marihuanaplantage met 768 planten. Deze bevond zich in een bungalow en twee Britse mannen werden gearresteerd. Zoals zo vaak kwam de politie de plantage op het spoor door problemen met de elektriciteit.