Drie dodelijke slachtoffers bij ongeluk op AP-7


MARINA ALTA– In de nacht van zaterdag op zondag kwamen er bij een ernstig ongeluk op de AP-7 tussen Calp en Benissa drie mensen om het leven. Nog eens vijf anderen raakten gewond. De problemen begonnen toen het vrijdagavond laat begon te regenen, met hier en daar wat natte sneeuw en hagel. Het wegdek was daardoor glad en een auto raakte van de weg. Een andere auto kon deze auto maar net ontwijken maar de chauffeur besloot te stoppen om te zien of hij de inzittende van de eerste auto, die in de berm hing, kon helpen. Toen de chauffeur uit de eerste auto en de twee mannen uit de tweede auto langs de kant van de weg stonden, verloor de chauffeur van een derde auto ook de macht over het stuur en hij overreed de drie mannen en kwam in botsing met de geparkeerd staande auto. Even later reden daar nog twee auto’s bovenop. De twee mannen uit de tweede auto kwamen om het leven, evenals de bestuurder van de derde auto. De man uit de eerste auto raakte zwaar gewond, evenals de inzittenden van de vierde en vijfde auto. De dodelijke slachtoffers waren 31, 34 en 47 jaar. De vijf gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in San Juan, la Vila Joiosa en Denia. Op zaterdagochtend viel er nog een dodelijk verkeersslachtoffer op de wegen van de provincie Alicante. Dit keer betrof het een motorrijder, die de controle over zijn voertuig verloor in een bocht op de CV-800, in de buurt van Jijona.

Vrouw ‘verliest’ driejarig zoontje en pikt hem pas 14 uur later op


TORREVIEJA – In de gemeente Torrevieja is een onderzoek begonnen naar de gang van zaken rondom het verlies van een driejarige peuter door een Engelse vrouw.De vrouw liep woensdagavond met haar zoontje over de boulevard toen ze het kind door onbekende redenen uit het oog verloor. Een werknemer van een fast foodzaak aan de Paseo Juan Aparicio belde even later de politie. Hij zag van een afstandje een klein kind in pyjama en op sokken in zijn eentje over de boulevard lopen. De politie pikte het kind op maar dat had niets bij zich waaruit zijn identiteit kon worden afgeleid hoewel hij een paar woordjes brabbelde waaruit de agenten opmaakten dat het om een Engels kind ging. Er was echter geen melding geweest van een vermist kind en de agenten brachten het jongetje naar het ziekenhuis, voor een gezondheidscheck. De werknemer van de fast foodzaak zag een uur later dat een vrouw zoekend rondliep. Zij vertelde de man dat ze haar zoontje kwijt was en hij raadde haar aan naar de politie te gaan, omdat die het kind had meegenomen. De vrouw belde echter pas de volgende ochtend om 08.30 uur naar de politie en deze liet weten dat ze meteen naar het kantoor moest komen. Het duurde nog twee uur voordat de vrouw ook werkelijk haar zoon kwam oppikken en dat gegeven was voldoende voor de politie om een onderzoek in gang te zetten naar de achtergrond van de vrouw en mogelijke kinderverwaarlo­zing. De sociale dienst is ook ingeschakeld. Het gaat om in 34-jarige Britse vrouw die al enige tijd in Torrevieja woont. Ze ver­klaarde haar merkwaardige gedrag zelf met de mededeling dat ‘ze wist dat haar zoon bij de politie in goede handen was’.

Lady Gaga kiest voor Alicantijnse mode-ontwerper


ALICANTE – De excentrieke Amerikaanse popster Lady Gaga is gecharmeerd van de ontwerpen van een jonge ontwerper uit Alicante. Dominnico, artiestennaam van ontwerper Domingo Rodrigúez, werd in mei 2017 voor het eerst gecontacteerd door een styliste van Lady Gaga.Ze meldde dat ze geïnteresseerd waren in het werk van Dominnico en vroegen of hij een paar ontwerpen op kon sturen. Uiteindelijk leid­de dat tot niets. Maar toen Dominnico in de zomer zijn nieuwste collectie in Alicante presenteerde, besloot hij afbeeldingen van zijn ontwerpen naar Lady Gaga te sturen. Toen de Amerikaanse artieste later dat jaar voor een concert in Barcelona was, liet Dominnico zeven van zijn ontwerpen in haar hotel achter en groot was zijn genoegen toen bleek dat Lady Gaga er twee had uitgekozen om te dragen. Ze publiceerde foto’s op haar Facebook- en Twitterpagina’s waarop ze gehuld ging in de creaties van de Alicantijn en dat was voor de jonge ontwerper natuurlijk heel goede publiciteit. Hij gaat pas twee jaar mee in de Spaanse modewereld en heeft nog niet lang geleden een studio in Barcelona geopend. Domingo was extra tevreden omdat Lady Gaga alle zeven ontwerpen die hij achterliet mee heeft genomen naar de Verenigde Staten omdat ze haar zo goed bevielen. De ontwerper onderscheidt zich van veel anderen omdat hij enigszins excentrieke kleding maakt van natuurlijke materialen.

Spaans Constitutioneel Hof blokkeert eedaflegging op afstand van Puigdemont


MADRID - Het Constitutioneel Hof in Madrid blokkeerde afgelopen zaterdag de eedaflegging van Carles Puigdemont als minister-president van Catalonië op afstand. Volgens het Hof is de eedaflegging uitsluitend conform de grondwet wanneer Puigdemont fysiek in Spanje aanwezig is.Puigdemont is al sinds eind oktober in België. Zodra hij een voet op Spaanse bodem zet, zal hij worden gearresteerd wegens de delicten opruiing, rebellie en misbruik van publiek geld. Het Constitutioneel Hof was unaniem in de beslissing om de benoeming van Carles Puigdemont op te schorten. Hij kan enkel benoemd worden wanneer hij zich persoonlijk bij het parlement meldt met een voorafgaande gerechtelijke toelating. Die zou hij moeten ontvangen van de rechter die hem vervolgt. Dit was te lezen in de mededeling die de twaalf rechters na urenlang debat publiceerden. Er is dus geen sprake van een investituursdebat via een tv-verbinding of via een tussenpersoon. Het Hof boog zich over de kwestie naar aanleiding van de vraag van de Spaanse regering om de kandidatuur van Puigdemont te blokkeren. Dinsdag zou het Catalaanse parlement moeten stemmen over een nieuwe premier van Catalonië. Naast dit oordeel heeft het Hof de Catalaanse parlementsleden nog gewaarschuwd. Gerechtelijke stappen tegen hen dreigen wanneer ze de beslissing van het Hof naast zich neerleggen. Puigdemont heeft gereageerd op het oordeel van de magistraten met de opmerking dat 'Spanje blijft proberen de verkiezingsuitslag te negeren'. Dat zei hij op een nieuwjaarsreceptie van de partij N-VA in het Belgische Lennis, waar hij gastspreker was. De Catalaan riep daar opnieuw de Spaanse staat op om het hem en de Catalaanse parlementsleden niet onmogelijk te maken om hem als premier te benoemen. Hij is de enige kandidaat om zichzelf als minister-president van de noordoost-Spaanse regio op te volgen. De uitspraak van het Hof is volgens Puigdemont de zoveelste poging om de verkiezingsuitslag in Catalonië waarbij de separatistische partijen de meerderheid behaalden te negeren. Hij noemde het 'een grote democratische abnormaliteit' dat er 'opnieuw een obstakel werd opgeworpen om te verhinderen dat het Catalaanse parlement een kandidaat voor het minister-presidentschap kan kiezen'. Spanje zou zo blijven aansturen op nieuwe verkiezingen totdat er een kandidaat wordt verkozen die hen wel bevalt. Of Puigdemont zal terug keren naar België was tot maandag nog onduidelijk. Wel gaf hij diverse malen aan dat hij het enkel zal doen met harde garanties van Spanje dat hij niet wordt opgepakt.

Belangrijke mijlpaal voor Spaanse kroonprinses Leonor


MADRID – Deze week krijgt kroonprinses Leonor van Spanje van haar vader, koning Felipe, de Orde van het Gulden Vlies uitgereikt tijdens een officiële ceremonie in het Koninklijk Paleis in Madrid.Felipe wordt op 30 januari 50 jaar en hij wil deze mijlpaal vieren door onder andere zijn oudste dochter Leonor de Orde daad­werkelijk te overhandigen. Die was haar in 2015 op de dag voor haar tiende verjaardag al toegewezen. Het zal de eerste keer zijn dat Leonor officieel optreedt als troonopvolger en aanstaande koningin van Spanje. Volgens de Spaanse krant El País geeft de koning de orde 'om redenen van traditie, continuïteit en het verlangen om de persoon van de prinses van Asturias als erfgenaam van De Kroon vast te leggen. Leonor zal na ontvangst van de Orde de 201ste Spaanse Ridder in de Orde van het Gouden Vlies zijn. Koning Felipe was een jaar ouder toen hij in 1981 de Orde van zijn vader koning Juan Carlos ontving. Het gaat om een van de oudste katholieke ridderorders van Europa en stamt uit 1430 en ook een van de hoogste onderscheidingen die de koning iemand kan geven. De onderscheiding blijft eigendom van de Orde en moet na de dood van de betreffende ridder worden teruggegeven. Leonor zal sinds Isabella de Tweede (1833 – 1868) de eerste koningin zijn als ze wordt ingehuldigd.

Diplomatieke spanningen tussen Spanje en Venezuela


MADRID – Een dag nadat Caracas de Spaanse ambassadeur tot persona non grata verklaarde, deed Spanje vrijdag hetzelfde met de ambassadeur van Venezuela in Madrid.De aanleiding voor Venezuela om de Spaanse diplomaat weg te sturen was de aankondiging van de Europese Unie om zeven Venezolanen die zijn gelieerd aan het regime van president Nicolas Maduro op een sanctielijst te zetten. Volgens de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza was de 'voortdurende agressie en het herhaaldelijke bemoeien met interne aangelegenheden van ons land door de Spaanse regering', de reden voor het de wacht aanzeggen van de Spaanse diplomaat. Het wegsturen van Jesus Silva werd door de EU veroordeeld.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6