Club Creative Calpe, vereniging voor feesten en saamhorigheid


CALP - De Club Creative Calpe (CCC) is ‘een geïntegreerde vereniging voor mensen die actief willen zijn, die ervaringen willen delen met andere personen en die het leven willen vieren’. Zo definieert de presidente van de club, Gabriele Schäfer, de essentie van deze vereniging die in 1982 werd opgericht door een groep Duitse residenten. Het doel was destijds heel duidelijk: men wilde in Calp de carnavalsfeesten vieren die zo gebruikelijk waren in het Rheinland en de vereniging werd in eerste instantie dan ook Club Carnaval Calpe genoemd. Vanaf het eerste moment en tot op heden haalde de vereniging elk jaar dansgroepen naar Calp die de feestelijke essentie van het Duitse carnaval vertegenwoordigden. Ook dit jaar is dat weer het geval, op 18 februari in Hotel Diamante Beach. Met het doel geld bijeen te brengen voor het carnaval begon CCC in 1987 met het organiseren van het Oktoberfest, een feest dat in de loop der tijd is uitgegroeid tot één van de belangrijkste in zijn soort die buiten Duitsland wordt gevierd. Maar CCC is veel meer dan die twee grote evenementen. Momenteel wordt de vereniging ge­vormd door circa 250 leden die een groot aantal activiteiten orga­niseren. Van excursies door Spanje tot bezigheden als wandelen, fitness, tafeltennis, hondentraining, petanque of Spaanse les. CCC vormt daarmee een mogelijkheid om zich meer in de samenleving van Calp te integreren. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom om samen mooie momenten te beleven en ervaringen te delen. Inschrijven kan via de website ccc-calpe.es.

Jesús Pobre krijgt stuk bos geschonken


DENIA – Een Frans echtpaar dat gedurende dertig jaar in Jesús Pobre (gemeente Denia) woonde, heeft een stukje bos van 20.000 m2 aan dit dorp nagelaten.Toen de man overleed, liet zijn weduwe volgens hun beider wens een testament opmaken waarin stond dat het waardevolle stukje natuur bij haar overlijden in handen moest komen van de bevolking van Jesús Pobre. Dat wil zeggen dat het weliswaar gemeentegrond zou worden maar dat het nooit verkocht of bebouwd mocht worden en de natuur bewaard moest blijven. Nadat de vrouw vorig jaar overleed, werd het lokaal bestuur van Jesús Pobre geïnformeerd over de nalatenschap. Vorige week werd de nalatenschap goedgekeurd door de gemeente Denia en het stuk bos is nu opgenomen in de catalogus van gemeentegrond. Het Franse echtpaar zette zich al tijdens hun leven in voor het behoud van oude tradities en natuur. Ze keken met bezorgdheid naar de oprukkende urbani­saties aan de voet van de Montgó en lieten als groot geschenk een uniek stukje natuur met dennenbomen, Johannesbroodbomen en vele soorten struiken achter voor de bewoners van hun geliefde Jesús Pobre.

Spanje voor het eerst Europees kampioen handbal


SPANJE – Het Spaans mannenhandbalteam werd afgelopen zondag in Zagreb voor de eerste keer in de geschiedenis Europees kampioen. De Spaanse handballers behaalden ook in 1996, 1998, 2006 en 2016 de finale maar moesten toen in de eindstrijd steeds het onderspit delven. Deze keer waren de mannen van coach Ribera echter duidelijk de beste. Ze wonnen in de groepsfase van de Europees kampioen van twee jaar geleden, Duitsland, en in de halve finales van regerend wereldkampioen Frankrijk. In de finale werd bovendien Zweden verslagen: 29-23. Na tweemaal wereldkampioen te zijn geweest (in 2005 en 2013) hebben de handballers nu eindelijk ook de Europese titel op zak.

Pego kiest carnavalskoningin


PEGO – De carnavalstijd is aangebroken en in veel plaatsen in de provincie Alicante maakt men zich op voor de gebruikelijke verkleedpartijen.Pego is van oudsher één van de plaatsen in de provincie Alicante waar carnaval het uitbundigst gevierd wordt maar dit jaar is er een nieuwigheid ten opzichte van vorige jaren. In plaats van een ‘carnavalskoning’ is er dit jaar een carnavalskoningin, die de scepter zwaait tijdens de feesten. De gemeente heeft bedacht dat in het kader van gelijkheid van man en vrouw de positie van carnavalskoning(in) voor beide ge­slachten toegankelijk moet zijn. Dit jaar dus voor het eerst een koningin en volgend jaar weer een koning en zo afwisselend per jaar. Het carnaval in Pego begint op 3 februari met de Bajada del Rio Bullent, een ludiek evenement waarbij zelf gemaakte en fraai versierde vaartuigen het riviertje Bullent in het natuurgebied Marjal afzakken.

Universiteit Elche eert Miguel Rios


ELCHE – De universiteit Miguel Hernández in Elche zette afgelopen vrijdag de voormalige rockzanger Miguel Rios in het zonnetje door hem de titel Honoris Causa toe te kennen.De 73-jarige zanger nam de onderscheiding zelf in ontvangst. De universiteit wilde hiermee één van de populairste rockartiesten die Spanje ooit had in het zonnetje zetten en bovendien rockmuziek als uitingsvorm erkenning geven. Miguel Rios werd al in de jaren zestig populair toen hij Spaanse versies van bekende Engelse rock’n roll-liedjes uitbracht. Zijn grootste hit ‘Himno a la alegría’, gebaseerd op een stuk van de negende symfonie van Beethoven, bereikte in 1970 de nummer 1-positie in onder meer Duitsland, Canada, Australië en de Verenigde Staten. Rios toerde tot 2010 onafgebroken door Spanje en Latijns Amerika en vond het eeuwige rondreizen toen genoeg geweest. Hij toonde zich zeer vereerd met de onderscheiding in Elche.

In Jijona worden vele tonnen afval begraven


JIJONA – In de provincie Alicante is grote ophef ontstaan over de gang van zaken in de vuilverwerkingsinstallatie Piedra Negra in de gemeente Jijona. Uit een onderzoek blijkt dat die vuilverwerkingsinstallatie tonnen afval uit de provincies Valencia, Castellón en Alicante ontvangt en dat het overgrote deel van dit afval niet gescheiden wordt voor eventueel hergebruik maar gewoon op een hoop gaat en vervolgens wordt begraven. Oude meubels, bouwafval en plastic gaan bij elkaar en worden onder de grond gestopt. Hoewel volgens de geldende norm in de Comunidad Valenciana negen procent van al het afval dat in Jijona aankomt, zou moeten worden gesepareerd voor hergebruik, komt men in Jijona slechts aan 4,4 procent. Het is nog erger, volgens ditzelfde plan mag slechts 44 procent van het afval worden begraven en dat percentage is in werkelijkheid 80. De stortplaats Piedra Negra was oorspronkelijk bedoeld voor huishoudelijk afval. Maar in werkelijk komt er van alles terecht, van matrassen tot puin en industrieel afval. Volgens de directie van de vuilverwerkingsinstallatie weten de Valenciaanse autoriteiten precies wat er in Jijona gebeurt en is het zelfs zo dat men in Valencia Jijona heeft aangewezen als stortplaats voor het industrieel afval uit de provincies Castellón en Valencia. Dat heeft in Alicante tot onvrede geleid. Een woordvoerder van de PP in het Valenciaans parlement en ook de milieubeweging Ecologistas en Acción eisen onmiddellijke maatregelen die de hoeveelheid gestort en onverwerkt afval in Jijona moeten verminderen.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6