Eindelijk regenwater


ALICANTE – De forse regenbui die in de nacht van zaterdag op zondag uit de hemel viel in de meeste regio’s van de provincie Alicante, zorgde voor grote opluchting bij met name akkerbouwers maar ook bij de overheid en bij bezitters van tuinen.Er viel binnen twaalf uur meer water uit de lucht dan in de vier voorgaande maanden samen. Zo viel er ongeveer 37 mm in Rojales, 40 mm in Orihuela, 60 mm in Alicante en Benidorm, 60 mm in Benidorm, 70 mm in Torrevieja, 83 mm in Elche zelfs ver over de honderd mm in sommige plaatsen in het binnenland, zoals 140 mm in Benilloba, 162 mm in Benichembla en 170 mm in Castell de Castells. De forse regenbuien zorgden ervoor dat beddingen waar de laatste tijd geen of nauwelijks water door stroomde, veranderden in snel stromende rivieren en dat er in de bergen enkele uren spectaculaire watervallen te zien waren.Zoals gewoonlijk leverde de regen ook problemen op, hoewel minder dan bij voorgaande stortbuien. Vooral in de kustplaatsen was er sprake van de gebruikelijke ondergelopen straten, garages en souterrains. Vanuit hoger gelegen gedeelten kwam het water met grote snelheid naar beneden en de afwatering kon zoveel water in zo’n korte tijd niet aan. In bijvoorbeeld Altea moest de brandweer uitrukken om de weg die langs het marktterrein loopt en die veranderd was in een groot meer, schoon te pompen. In Elche hadden zowel het hoofdkantoor van politie als een sportgebouw met ernstige lekkage te kampen. De Playa de Albufereta, ten noorden van de stad Alicante, liep veel schade op. De gemeente heeft beloofd het strand nog deze week te gaan herstellen.

Griepgolf duurt voort


ALICANTE – De griepepidemie die de provincie Alicante en de hele Comunidad Valenciana al sinds eind december in zijn greep houdt, lijkt nog niet af te nemen. Integendeel, afgelopen week groeide het aantal met griep besmette patiënten met maar liefst 23 procent.Alleen in de algemene ziekenhuizen van Alicante en San Juan werden er halverwege vorige week al 150 mensen opgenomen vanwege gezondheidscomplicaties als gevolg van de griep. In La Vila Joiosa en Elche leek het aantal patiënten vorige week wel iets af te nemen en voor het eerst sinds weken waren er weer enkele bedden vrij. In het ziekenhuis van Denia daarentegen moesten geplande operaties worden uitgesteld omdat de bedden vol lagen met grieppatiënten. Die operaties werden vervangen door kleinere operaties waarvoor geen opname nodig is. De griep heeft in de provincie het hardst toegeslagen in Elda, in het binnenland van Alicante. Daar werden tussen 15 december en 25 januari 2800 gevallen van ernstige griep geconstateerd, met sommige dagen waarin er meer dan 150 nieuwe gevallen bij kwamen.

Middeleeuwse markt beleeft twintigste editie


ORIHUELA – De Middeleeuwse markt van Orihuela beleeft aanstaand weekend haar twintigste editie.De markt wordt aanstaande vrijdag, 2 februari, om 11.30 uur geopend met de ‘aankomst van koning Jaime I’, de legendarische vorst die een groot deel van de huidige provincie Alicante op de Moren heroverde. De Middeleeuwse markt van Orihuela is één van de grootste van de provincie. Ze duurt tot zondagavond 4 februari.

Veilig wandelpad naar school


CALLOSA D’EN SARRIÀ – De gemeente Callosa D’En Sarrià is begonnen met het Project ‘Cami segur al cole’ (wandel veilig naar school), dat bedoeld is om meer schoolkinderen en hun ouders ertoe te bewegen te voet naar school te gaan. De gemeente heeft vijf routes uitgestippeld naar elk van de scholen in het dorp en ze geeft deze routes aan met gekleurde voetstappen op het trottoir. Elke school heeft zijn eigen kleur voetstappen. De routes zijn zo uitgestippeld dat ze weinig of geen drukke straten moeten oversteken en dus veilig zijn voor kinderen. Bovendien worden vrij­willigers ingezet die de leerlingen begeleiden vanaf een afgesproken verzamelpunt. De kinderen en hun ouders krijgen folders uitgedeeld met uitleg over de routes en over het doel van het project: meer beweging.

Koning Felipe VI vijftig jaar


SPANJE – Afgelopen dinsdag vierde ko­ning Felipe VI zijn vijftigste verjaardag. De in 1968 geboren koning zit sinds 3,5 jaar op de troon waarvan zijn vader, Juan Carlos I, in 2014 afstand deed.Felipe VI heeft het in die periode bepaald niet gemakkelijk gehad maar door de rust en nuchterheid die hij uitstraalt, heeft de monarchie wel weer wat meer fans gekregen dan in de omstreden laatste jaren van zijn vader. Op de verjaardag van Felipe VI werden er geen bijzondere activiteiten georganiseerd. Er verschenen wat video’s in de pers met intieme kijkjes in het gezin van de koning. Koning Felipe VI is getrouwd met de voormalige journaliste Letizia Ortiz en ze hebben twee dochters, de twaalfjarige kroonprinses Leonor en de tienjarige Sofia.

Protestmanifestatie tegen burgemeester San Fulgencio


SAN FULGENCIO – In San Fulgencio kwamen afgelopen maandag ongeveer tweehonderd inwoners bijeen om te protesteren tegen het feit dat burgemeester Carlos Ramírez nog steeds zijn ambt uitoefent, ondanks het feit dat hij in november voor de rechtbank werd veroordeeld tot een verbod om gedurende 8,5 jaar een publiek ambt uit te oefenen. Zijn eigen partij, de PP, zegde daarna de steun aan hem en vijf van zijn wethouders op maar dat ontmoedigde Ramírez niet. Hij ging tegen de uitspraak van de rechter in beroep en zit nog steeds op de burgemeesterstoel. Sterker nog, hij gaf de wethouders die hem bleven steunen een salarisverhoging. De manifestanten, onder wie opvallend veel buitenlandse residenten, liepen naar het gemeentehuis en lieten weten dat Ramírez hun stem en die van een groot deel van de bevolking kwijt is en dat het tijd is om op te stappen. Ze willen niet dat hij hen nog langer vertegen­woordigt.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6