Puigdemont bezoekt opera over onderdrukking in Gent


BELGIË - Carles Puigdemont heeft in Gent samen met zijn advocaat Paul Bekaert een bezoek gebracht aan een operavoorstelling over de Spaanse onderdrukking en de Nederlandse opstand van 1568.De voormalige Catalaanse premier werd voor de voorstelling Le Duc d'Albe (de hertog van Alva) van Gaetano Donizetti uitgenodigd door Aviel Cahn, artistiek directeur van Opera Vlaanderen. De afgezette regionale minister-president kwam vorige week woensdag om kwart over zeven aan bij het operagebouw waar hij werd ontvangen door Cahn die eerder in een opiniestuk zei: 'In de opera vecht het Vlaamse volk tegen de Spaanse overheersing door de hertog van Alva'. Sinds eind oktober zit Puigdemont in België. Spanje heeft gevraagd om zijn uitlevering, want verdenkt hem van rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgelden. De Catalaan werd eerder door een Belgische rechter vrijgelaten onder voorwaarden. Naast Puigdemont zijn er nog vier van zijn voormalige ministers die eveneens in België verblijven.

Poepende Puigedemont populairste figuur voor kerststal


BARCELONA - Carles Puigdemont zal dit jaar in veel Spaanse huishoudens te zien zijn tijdens Kerst. Niet op televisie, maar in de kerststal met zijn broek op zijn enkels en een dikke drol tussen zijn voeten.De afgezette Catalaanse premier is dit jaar de populairste caganer. Dat is een figuurtje dat de Catalaanse boer uitbeeldt die zijn behoefte doet op enige afstand van de kribbe. De uitwerpselen vormen mest voor een goede oogst het komende seizoen. Door de jaren heen is dit figuurtje dat standaard een rode baret op had, langzaam maar zeker vervangen door politieke en andere bekende figuren die letterlijk te kakken worden gezet. Zo gingen Donald Trump, Barack Obama, de paus en Rajoy Puigdemont al voor. Niet alleen Puigdemont is nieuw in de kerststal, ook de Spaanse koning is te koop, de gevangen genomen Jordi's en de ontslagen politiechef Trapero zijn als kakkertjes verkrijgbaar.

Rajoy heeft spaarpot voor pensioenen bijna opgemaakt


MADRID – De Spaanse overheid moet opnieuw de pensioenenspaarpot aanbreken om de pensioenen en de kerstuitbetaling van december te kunnen betalen.Dit werd gemeld in een persbericht van het Spaanse ministerie van Werk en Sociale Zekerheid. Bij het aantreden van premier Rajoy in 2011 zat er nog 66 miljard euro in. Dat is nu 8 miljard en precies genoeg om na december nog een maand alle pensioenen uit te keren. De regering heeft 3,6 miljoen euro uit het reservefonds gehaald. Dit moet het bedrag uit het sociale zekerheidsstelsel van 4,2 miljard aanvullen. Deze 4,2 miljard euro zijn afkomstig uit een lening van de staat van 10 miljard euro uit de Spaanse schatkist. Het grootste gedeelte van de 17,5 miljard euro die nodig zijn voor december komt uit de opbrengst van de pensioenafdrachten in hetzelfde systeem. Maar sinds de overheid bij gebrek aan geld in 2012 voor het eerst dit fonds moest aanboren, is er al 90 procent van het totaal van het reservefonds opgemaakt. Dit fonds werd opgericht om de normale economische cycli op te vangen en de stabiliteit van het systeem te garanderen. Wanneer door een slechte arbeidsmarkt de bijdragen aan de sociale zekerheid tot een minimum dalen moet dit gat opgevangen kunnen worden.

Nog 1,6 miljoen euro aan peseta's in Spaanse huishoudens


MADRID – Tal van Spanjaarden hebben nog ergens in huis peseta's liggen. In totaal gaat het volgens de Spaanse Centrale Bank om een bedrag van 1,6 miljoen euro of 272.042 miljoen peseta's.Ondanks dat er inmiddels bijna vijftien jaar zijn verstreken sinds in Spanje niet meer met de peseta betaald kon worden, is er nog voor 836 miljoen euro aan briefgeld en voor 799 miljoen euro aan muntgeld bewaard. In een jaar tijd hebben Spanjaarden 1.331 miljoen peseta's ingewisseld voor 8 miljoen euro. Nadat de euro werd ingevoerd, konden Spanjaarden nog tot 31 maart 2002 zowel met de euro als in peseta's betalen. Daarna kon men tot 30 juni datzelfde jaar muntjes en biljetten omwisselen in alle bankkantoren. Daarna kon dat slechts bij filialen van de Spaanse Bank. Deze schat dat ongeveer 45 procent van het geld in peseta's dat in omloop was op het moment dat de euro werd ingevoerd nooit ingewisseld zal worden bij de Spaanse Bank. Kennelijk zijn er mensen die het geld graag als herinnering bewaren, kwijt zijn geraakt of is er ook veel geld door toeristen meegenomen als souvenir naar hun land van herkomst. Wie alsnog peseta's wil inwisselen kan dat doen tot 31 december 2020. Spanjaarden hebben zodoende nog vier jaar de tijd om 272.207 miljoen peseta's om te wisselen voor de 1.6 miljoen euro die ze nu in totaal waard zijn.

Goede maand november voor Benidorm


BENIDORM – Vooral dankzij de terugkeer van de Spaanse toerist beleefde Benidorm een goede maand november. De hotels waren gemiddeld voor 83,7 procent bezet, hetgeen twee procent meer was dan in dezelfde periode van 2016. In de eerste helft van november behaalt Benidorm altijd goede cijfers, vanwege de patroonsfeesten die veel publiek trekken. Maar ook in de tweede helft van de maand bleef het percentage boven de tachtig procent en dat kwam vooral door een stijging van vier procent van de Spaanse toeristen. Het goede weer en de lage tarieven waren de belangrijkste oorzaken voor de groei. Voor deze week, waarin twee feestdagen vallen en veel mensen vier of vijf dagen achter elkaar vrij hebben, worden ook hoge bezettingscijfers verwacht al zijn de weersvoorspellingen zodanig dat veel mensen juist skigebieden opzoeken.

Laatste kans om mee te doen aan de inzamelingsactie van Specsavers Opticiens voor ONCE


COSTA?BLANA - Specsavers opticiens zamelt al sinds juli geld in voor de organisatie voor de doofblinden ONCE (La Fundación ONCE para la Atención de Personas con Sordoceguera - FOAPS) en hoopt hiermee € 6.000 op te halen voor dit goede doel. De opbrengst zal worden gebruikt om gedurende een extra 400 uur tolken in te zetten die de ogen, oren en stem van de kwetsbare doofblinden in Spanje zullen zijn.Om geld in te zamelen vraagt Specsavers Opticiens iedereen die een gratis uitgebreid oogonderzoek laat doen om na hun test €1 aan FOAPS te doneren. Een hoogwaardige oogtest van Specsavers is een belangrijke gezondheidscontrole waarbij ook gekeken wordt of uw visie goed is. Deelname is daarom niet alleen een goede manier om voor uzelf te zorgen, u helpt er tevens anderen mee. FOAPS is een liefdadigheidsorganisatie opgericht in 2007 door het Spaanse goede doel ONCE om een programma te ontwikkelen waarmee doofblinden geholpen worden. Ze zijn vooral geďnteresseerd in het bieden van ondersteuning op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid en het verbeteren van de algehele levenskwaliteit, integratie en ontwikkeling. FOAPS zet tolken in die de doofblinden aanmoedigen om met de buitenwereld om te gaan en te communiceren. José Ángel Moral-Tajadura van Specsavers Opticiens vraagt om de steun van de gemeenschap zodat ze hun doel kunnen bereiken. Hij legt uit, "De tolken van FOAPS zijn niet alleen de ogen en oren maar vaak ook de stemmen van de doofblinden en spelen een cruciale rol. We hebben nog maar een maand om genoeg geld op te halen voor de extra 400 uur aan tolken en we komen nog geld te kort voor ons doel van € 6.000 dus vragen we iedereen die het laatste jaar nog geen oogtest bij Specsavers heeft laten doen om de dichtstbijzijnde Specsavers winkel binnen te stappen en hun ogen te laten testen voor het einde van de maand. Help ons alstublieft om ons doel te bereiken!’’ Ga naar www.specsavers.es voor uw dichtstbijzijnde winkel en boek een oogtest.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7