Nieuwe bedreiging: apps die telefoon hacken


ELCHE – De afdeling Informatica aan de Universidad Miguel Hernández in Elche waarschuwt dat het steeds vaker voorkomt dat mobiele telefoons ‘gehackt’ worden.De hackers doen dat op zeer slimme wijze, namelijk door de naam van een populaire app te nemen en daar één of twee letters van te veranderen en hetzelfde logo te gebruiken. De mensen die een app willen installeren op hun telefoon kijken niet goed en installeren deze ‘valse’ app en geven daarmee de hackers ongewild en ongemerkt toegang tot hun telefoon. De hackers kunnen vervolgens vrijelijk beschikken over passwoorden, bankrekeninggegevens, foto’s etc. Volgens de Informatica-experts is het een praktijk die steeds vaker voorkomt, vooral op Android-telefoons en de gebruikers wordt op het hart gedrukt goed te controleren wat men installeert.

Kinderen gevaccineerd na uitbraak hepatitis


ALBATERA – Het Valenciaans departement van Gezondheid heeft besloten in Albatera negentig kinderen in te enten omdat er een uitbraak van hepatitis is in deze gemeente. Er werden vijf gevallen geregistreerd binnen zeer korte tijd en daarom zullen kinderen die mogelijk met de zieke kinderen in contact zijn geweest – op de lagere school Cervantes en op de Casa de la Música – tegen deze ziekte worden ingeënt.

Cala de Finestrat krijgt eindelijk nieuw plein aan strand


FINESTRAT – Zeven jaar nadat het gebouw Anfora met de grond gelijk werd gemaakt, is afgelopen week dan eindelijk begonnen aan het gereed maken van het terrein waarop dit gebouw stond voor algemeen gebruik.De gemeente had al jaren op de planning staan dat dit terrein, dat publiek domein is, moest worden omgevormd tot een plein waar de bevolking en de toeristen gebruik van kunnen maken. Het gaat om een oppervlakte van 900m2 waar gedurende veertig jaar het omstreden gebouw Anfora op stond. De gemeente streed lang om dat illegaal gebouwde appartementengebouw te kunnen slopen en won die strijd uiteindelijk. Maar toch duurde het nog lang voordat er iets met het braakliggende stuk grond aan de eerste lijn van de baai gedaan werd. Het is nu echter de bedoeling dat het plein nog voor de Pasen in gebruik kan worden genomen.

Akkerbouwers verhuizen hun gewassen


L’ALICANTÍ – Omdat er in het zuiden van de provincie Alicante en in de provincie Murcia geen irrigatiewater meer beschikbaar is, is een aantal akkerbouwers ertoe overgegaan hun plantages te verhuizen.Ze hebben een aantal braakliggende stukken grond in de gemeenten Mutxamel en San Juan de Alicante gehuurd om daar wintergroenten zoals artisjokken en broccoli te kunnen planten. Het gaat om in totaal honderd hectare landbouwgrond die al enige tijd niet als zodanig werd gebruikt. L’Alicantí is een gunstige locatie voor de akkerbouwers omdat het klimaat er even goed is als in de zuidelijke helft van Alicante maar er meer waterreserves voorhanden zijn. Er is een grote ontziltingsinstallatie en er zijn enkele grote reservoirs met regenwater maar ook hier is regen nodig om het grote aantal akkers en boomgaarden te kunnen bewateren.

1300 marihuanaplanten in beslag genomen


ELCHE – De nationale Spaanse politie ontmantelde afgelopen week in Elche een marihuanaplantage in een woning.Bij de politie-actie werd één man gearresteerd. De politie kwam de woning op het spoor door een tip en toen de agenten eenmaal de toestemming voor huiszoeking hadden, ontdekten ze in de woning 1300 planten en een klimaatinstallatie, waarvoor was geknoeid met de elektriciteitsvoorziening. Ook was er tien kilo gedroogde marihuana aanwezig, klaar om verzonden te worden. Alle drugs is in beslag genomen.

Zes Catalaanse ex-ministers op borgtocht vrij


SPANJE – Zes voormalige Catalaanse ministers werden afgelopen maandag op vrije voeten gesteld nadat ze een borgsom van 100.000 euro hadden betaald. Ze moeten zich wekelijks melden bij de rechter en ze moeten hun paspoort inleveren. Vier van hun collega’s, te weten Jordi Sŕnchez en Jordi Cuixart (partijleiders van ANC en Omnium), Joaquim Forn (ex-minister van binnenlandse Zaken) en Orial Junqueras (ex-vicepresident van de Generalitat Catalana en tevens partijleider van ERC) moeten wel in de gevangenis blijven. Zij zullen de campagne voor de Catalaanse verkiezingen van 21 december aanstaande vanuit de gevangenis moeten leiden.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7