Opknapbeurt voor Villa Gadea


ALTEA – De Valenciaanse overheid trekt ruim tweehonderdduizend euro uit voor een opknapbeurt van de Villa Gadea in Altea. Het paleisje werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van Vicente Gadea y Orozco en zijn familie woonde er enkele decennia. Het gebouw wordt nu al enige tijd gebruikt door de gemeente terwijl de grote terreinen eromheen werden verkocht aan de eigenaar van het gelijknamige hotel dat vlak bij het paleis werd gebouwd.

Ruďnes van Atlantis voor de kust van Spanje?


SPANJE - Een Brits satellietbedrijf beweert ruďnes van ne­derzettingen te hebben gevonden voor de kust van Zuid-Spanje. Al decennialang speuren onderzoekers naar de vermeende restanten van het mythische eilandenrijk Atlantis. Hiervan wordt aangenomen dat het nooit heeft bestaan en slechts een verzinsel was van de Griekse filosoof Plato.Ondanks dat er tientallen theorieën zijn over waar Atlantis gelegen zou hebben, is er nog nooit eentje wetenschappelijk onderbouwd. Onderzoekers van het satellietbedrijf Merlin Burrows gebruikten satellietbeelden, grondobservaties en luchtfotografie om de bodem van de zee bij Andalusië in kaart te brengen. Hier dachten ze resten aangetroffen te hebben afkomstig van Grieken of Romeinen. Maar na materialenonderzoek bleken verschillende onderdelen ouder te zijn dan bekende Griekse en Romeinse resten en veel verder ontwikkeld. Volgens onderzoe­ker Tim Akers ging het om 'oud prehistorisch beton' dat volgens collega Andrea Carpi 'met zekerheid werd gemaakt door een eeuwenoude beschaving met geavanceerde bouwmethodes'. De vindplaats zou uitgespreid liggen over een oppervlak van 160 kilometer. Midden in dat gebied met nederzettingen zou een enorme binnenzee zijn van 100 kilometer lang met verschillende eilanden. De onderzoekers vermoeden dat de beschaving tegen het einde van de laatste ijstijd moet zijn verdwenen. Dat is circa 10.000 jaar geleden.

Benefietconcert van Canticorum, Cantares en Alegría


VILLAJOYOSA / ALFAZ - Voor wie geen kans ziet morgen­avond, 23 november, naar het benefietconcert van Canticorum, Cantares en Alegría te komen zijn er twee herkansingen.Zoals eerder aangekondigd geven deze drie internationale koren onder leiding van Guy Verhelst, een benefietconcert in het Auditori de la Mediterrŕnia in La Nucia ten bate van de plaatselijke voedselbank. Dit concert begint om 20.00 uur en er zijn nog kaarten aan vijf euro verkrijgbaar aan de balie van het theater.De drie koren treden nogmaals op in de Noorse kerk Minnekirke in Villajoyosa op zondag 2 december, aanvang 15 uur. Deze schitterende kerk in de heuvels naast de tolweg A7 (afslag 66 en dan borden volgen) heeft een fantastische akoestiek en ruimte voor honderden toeschouwers. Na afloop is er een collecte. Het derde concert, maar dan zonder Alegría, vindt plaats op dinsdag 4 december in Forum Mare Nostrum in Alfaz, aanvang 17 uur. Hier zullen ook een aantal kerstliedjes worden gezongen. De toegang is gratis. Tijdens deze twee concerten wordt er niet gedanst door de groep van Hazel Hiles, zoals in het Auditori van La Nucia, maar het bekende Duo Pasión Doble geeft ook hier acte de présence, met Guy Verhelst aan de piano en Lutgarde de Neve op cello. Bij alle koren is nog ruimte voor nieuwe leden, dus wie ze eens horen wil krijgt nu volop de kans.

Toestemming voor tweede brug over AP-7


ORIHUELA – De gemeente Orihuela heeft van het Ministerie van Openbare Werken groen licht gekregen voor een tweede brug over de snelweg AP-7.Deze brug zou de bestaande brug die via de CV-941 over de snelweg voert, in capaciteit moeten verdubbelen. De inwoners van diverse urbanisaties in Orihuela, zoals Lomas de Cabo Roig, La Cuerda of Lomas de Golf vragen al tien jaar om deze maatregel. De bestaande brug heeft geen trottoirs en het is voor een voetganger levensgevaarlijk via deze brug de snelweg over te steken. Daarom is ervoor gekozen om de nieuwe brug naast de bestaande brug te leggen, zodat de ene brug voor de ene rijrichting is, maar mét een gedeelte voor voetgangers en fietsers, en de andere brug voor de andere rijrich­ting. De gemeente wil op korte termijn beginnen met het uitvoe­ren van de werkzaamheden.

Man doodgeschoten in Alicante


ALICANTE – In de nacht van zaterdag op zondag vroeg werd in Alicante een 27-jarige man op straat doodgeschoten.De politie gaat ervan uit dat het een afrekening in het criminele circuit betreft. Er werden zeven schoten op de man afgevuurd en zes kogels hebben hem geraakt, drie ervan in het hoofd. De politie ontving een anoniem telefoontje dat er in de wijk Virgen del Carmen aan de noordkant van de stad een man in een plas bloed lag. Getuigen over wat er was gebeurd waren er niet te vinden maar het slachtoffer was een bekende van de politie. Hij was al tien maal gearresteerd wegens roof en geweld.

Sociale zekerheidspremie voor zelfstandigen in Spanje gaat iets omhoog


MADRID – Zelfstandigen in Spanje, de zogenaamde 'autónomos' gaan volgend jaar meer premie aan de Spaanse sociale zekerheid betalen.Door die premie te betalen kunnen zelfstandigen aanspraak maken op het Spaanse publieke zorgsysteem, een arbeids­ongeschiktheidsuitkering en een pensioen. De Spaanse regering heeft nu een akkoord bereikt met de vertegenwoordigers van de zelfstandigen in Spanje om de maandelijkse sociale zekerheids­premie slechts licht te laten stijgen in plaats van met honderden euro's per jaar. Jaarlijks gaan autónomos tussen 50 en 60 euro meer betalen. Dat komt neer op maximaal 5 euro per maand. Een ander deel van het principeakkoord betreft gestegen uit­keringen voor het beëindigen van de activiteit, het volgen van opleidingen, onvoorziene omstandigheden of tijdelijke arbeids­ongeschiktheid. Het principeakkoord moet nu nog worden goedgekeurd door alle betrokken organisaties. Volgens de voorzitters van ATA en Upta is de premieverhoging in lijn met die van de afgelopen vijftien jaar. Positief is dat het recht op een werkloosheidsuitkering voor alle zelfstandigen nu beter wordt geregeld. De duur van de uitkering wordt verdubbeld en de toegang ertoe wordt vergemakkelijkt. Nieuw is ook dat zelfstandigen die officieel zijn ziek gemeld vanaf de tweede maand hun sociale zekerheidspremie niet meer hoeven te betalen. Hierom is al jaren gevraagd door de vertegenwoordigers van deze beroepsgroep. Het akkoord zal gelden totdat er meer bekend is over een oplossing om zelfstandigen een aan hun omzet gerelateerde premie te laten betalen.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6