Bevolkingsregister gemeente Calp


CALP – De gemeente Calp is bezig brieven te sturen naar die residenten van wie de inschrijving in het bevolkingsregister binnenkort verloopt om hen ervan op de hoogte te brengen dat ze de inschrijving moeten vernieuwen.Als burger uit de Europese Unie die in Calp woonachtig is, willen we u eraan herinneren dat u uw inschrijving in het bevolkingsregister elke twee of vijf jaar moet vernieuwen: inwoners met een permanente residentie moeten dat elke vijf jaar doen en niet residenten elke twee jaar. Als u zich nog niet heeft ingeschreven in het bevolkingsregister, moet u weten dat het belangrijk is om u in te schrijven in de gemeente waar u de grootste tijd van het jaar verblijft. Het is een gemakkelijke handeling, ga naar het gemeentehuis met de eigendomsakte van uw woning óf de laatste rekening van de onroerendgoedbelasting óf een geldig huurcontract - contracten in andere talen worden niet geaccepteerd. U moet uw paspoort of identiteitskaart en uw NIE meebrengen en ter plaatse een document ondertekenen.We willen u eraan herinneren dat het inschrijven in het bevolkingsregister de volgende voordelen biedt:• Stemrecht in gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen.• Burgercentrum: de ‘Tarjeta de Mayor’ biedt kortingen in lokale winkels, in het lokaal openbaar vervoer en een vrije toegang tot de diensten die dit centrum biedt: fitnessruimte, fitnessklassen, cursussen, reizen etc.)• Gemeentelijk zwembad: gereduceerde tarieven• Casa de Cultura: gratis cursussen ‘Spaans voor buitenlanders’• Parkeerkaart voor de blauwe zone: gereduceerde tarieven voor residentenVoor informatie kunt u terecht bij het burgerkantoor, de Oficina de Atención al Ciudada-no (OAC).Geopend: maandag tot donderdag van 08.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Casa Museo Modernista ook op zaterdag open


NOVELDA – Goed nieuws vanuit Novelda. De Casa Museo Modernista is vanaf deze week ook op zaterdag geopend.Tot op heden was dit interessante museum alleen op doordeweekse dagen te bezoeken, hetgeen betekende dat mensen die alleen in het weekend excursies kunnen maken, voor een dichte deur stonden. De openingstijd op zaterdag is van11.00 tot 14.00 uur. Op zondag opent het museum alleen voor groepen die vooraf gereserveerd hebben. Het Casa Museo Modernista, één van de mooiste voorbeelden van art nouveau-architectuur die er in de provincie Alicante te vinden is, is privébezit. Daarom kon een bezoek aan dit museum nooit worden opgenomen in de popu­laire zaterdagexcursies die de gemeente organiseert en die bijvoorbeeld het Modernisme (Art Nouveau), het marmer of de druiven als onderwerp hebben. De gemeente Novelda liet onlangs echter weten dat men aan het proberen is het beheer van het museum over te nemen.

Tweehonderd mensen uit hotel na brand


ALICANTE – Een uitslaande brand in het hotel Eurostar Lucentum in Alicante zorgde ervoor dat afgelopen donderdagavond tweehonderd mensen dit gebouw tijdelijk moesten verlaten.De brand brak om half tien ’s avonds uit in de spa op de elfde verdieping van het hotel aan de Avenida Alfonso X El Sabio. De brandweer had de grootste mogelijke moeite bij de brandhaard te komen want al vanaf de negende verdieping was het gebouw één grote rookwolk en de zichtbaarheid was nul. Een deel van de brandweer mannen doorzocht de kamers en hielp alle gasten die op hun kamer waren, naar beneden, terwijl de andere zich met het blussen bezighielden. Rond elf uur was de brand geblust. De elfde verdieping van het hotel is geheel ver­nietigd, de tiende en negende hebben vooral rookschade en zij zijn voorlopig ook gesloten. Voor de gasten is een andere kamer gevonden.

Turrónsector verwacht goed jaar


JIJONA – De turrónsector verwacht voor dit winterseizoen heel goede resultaten.Naar aanleiding van de bestellingen die de winkels, supermarkten en markten tot op heden hebben gedaan, kan worden opgemaakt dat de verkoop met ongeveer vier procent zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet te danken aan de export, die iets lijkt te dalen maar vooral aan de binnenlandse markt. Na een stijging van elf procent die vorige winter al plaatsvond komen de verkoopcijfers nu weer terecht op cijfers die voor de economische crisis normaal waren. Dat is een opsteker voor de amandelproducenten in de provincie Alicante, die een zware tijd hebben met de dreiging van de xylella-bacterie die veel amandelbomen in de provincie aantast en de lage prijzen die veroorzaakt worden door import van Californische amandelen.

Buitenlanders kopen meer huizen dan ooit in Spanje


MADRID – Zelfs op het hoogtepunt van de vastgoedzeepbel werden niet zoveel huizen verkocht in Spanje. De verkoop van woningen aan buitenlanders in Spanje heeft een nieuw record bereikt.In het eerste half jaar van 2018 werden 53.359 transacties verricht, zo blijkt uit gegevens van de verenigde notarissen die vorige week dinsdag werden gepubliceerd. Het is het hoogste cijfer sinds deze gegevens worden bijgehouden sinds het eerste half jaar van 2007. In die tijd waren de niet Spaanse kopers van woningen met 33.000 een stuk minder. Het herstel begon vanaf 2014 na de crisis en vanaf dat moment werd elk half jaar een stij­ging op jaarbasis genoteerd. Ten opzichte van het eerste half jaar in 2017 is de toename van het aantal transacties aan buitenlanders 5,4%, dat is het laagste cijfer sinds 2013. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt op 1.687 euro. Een half jaar eerder lag dit met 1.716 euro nog hoger. Voor het eerst in vijf jaar is de prijs per vierkante meter gedaald. Het gemiddelde bedrag per transactie is wel gestegen met 0,9% op jaarbasis. Ondanks de Brexit zijn het nog steeds de Britten die de meeste huizen in Spanje kochten. Het ging om 7.613 transacties. Dat is 8,8% meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Op de tweede plaats komen met 4.211 transacties de Fransen (-4,6%) en Duitsers met 4.138 transacties (-2,1%). Het aantal verkopen aan Italianen nam toe met 28,8%. Daarna steeg het aantal verkopen aan Ieren, Denen en Zwitsers met respectievelijk 24,7%, 18,2% en 13,2%. De meeste woningen werden aan buitenlanders verkocht in de regio Valencia met 15.613 verkopen. Dat betekent dat bijna één op de drie verkopen hier plaatsvond. Ook groeide het aantal verkopen in deze regio het hardst op jaarbasis met 16,7%. Op de tweede plaats komt Andalusië met 9.737 verkopen (+8,2%). Op drie volgt Catalonië met 7.570 (-5,3%). De verkopen op de Canarische Eilanden daalden eveneens tot 5.312 transacties (-10,6%).

Zes activisten van Greenpeace vrijgelaten in Spanje


ALGECIRAS – De Spaanse autoriteiten hebben zes Greenpeace-activisten vrijgelaten. Niemand heeft een aanklacht tegen ze ingediend.De activisten zaten 33 uur lang vast op een schip in Spanje in de havenplaats Algeciras nabij Gibraltar. Zaterdag gingen ze aan boord van het betreffende schip dat met een lading palm­olie onderweg was naar Nederland. De vrijwilligers van Greenpeace International wilden dat het bedrijf zou bewijzen dat de palmolie niet afkomstig is van plantages die grote schade toebrengen aan het regenwoud. De activisten zijn afkomstig uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Indonesië, Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten en zijn tegen boskap in Indonesië voor palmolie.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6