Georganiseerde reis ‘Zwanenmeer’ in Valencia


COMUNIDAD VALENCIANA – Concerts Costa Blanca orga­niseert op 5 januari aanstaande een reis naar het Palau de les Arts in Valencia, waar het wereldberoemde ballet ‘Het Zwanenmeer’ wordt opgevoerd door het ballet van het Astana Opera House en het Orquesta de la Comunidad Valencia.De voorstelling begint om 12.00 uur en de bussen richting Valencia vertrekken ’s ochtends vanuit Moraira, Jávea en Gata de Gorgos. De prijs bedraagt 87 euro per persoon en daarbij is de busreis, het entreekaartje én een drie gangenlunch in de haven van Valencia inbegrepen. Reserveren kan via telefoonnummer 96 577 0826 of het email-adres musicdeak@gmail.com onder vermelding van ‘Gala Charity Ballet for Todos Juntos Jávea’ en uw naam, het aantal stoelen, het opstappunt (Moraira, Jávea of Gata), email-adres en mobiel telefoonnummer.

Verkeersproblemen in Benitachell


BENITACHELL – De nieuwe burgemeester van Benitachell ging vorige week met de lokale politie en de provinciale overheid rond de tafel zitten om te kijken hoe de verkeerschaos in deze gemeente kan worden opgelost.Dagelijks ontstaan files en verkeersopstoppingen op weg naar Cumbre del Sol omdat honderden ouders hun kinderen naar de internationale school brengen die op de heuvel ligt. De ouders proberen de stoplichten in het dorp te ontwijken en gebruiken landelijke weggetjes om eerder bij de school te komen en het resultaat is dat ook daar verkeersproblemen ontstaan. De gemeente overweegt een rotonde aan te leggen bij het punt waar men vanuit het dorp de weg naar Cumbre del Sol oprijdt. Ook zullen er meer verkeersindicaties en politiecontroles komen die moeten helpen om het verkeer beter te laten doorstromen.

Alcoy opent cultureel centrum


ALCOY – Een bezoek aan Alcoy is al­tijd de moeite waard vanwege de prachtige rit ernaartoe, de mooie omgevingen het aantrekkelijke oude centrum maar sinds afgelopen week is het dat ook wegens het Centre d’Art d’Alcoi (CADA), een splinternieuw museum voor hedendaagse kunst dat zich kan meten met de beste musea op dit vlak in de provincie.Op de opening, afgelopen zaterdag, was alvast heel veel publiek afgekomen. De drie verdiepingen van het gebouw liepen vol mensen. Op de begane grond is in eerste instantie de expositie ‘Origens’ te zien, die bestaat uit 56 werken die in het bezit zijn van de Fundación CAM. Op de eerste verdieping een overzichtstentoonstelling van het werk van Eusebio Sempere, de bekende artiest uit Onil. Deze werken behoren tot de collectie van het IVAM in Valencia. Op de twee etage tenslotte is videokunst van een aantal jonge kunstenaars te zien. CADA is van dinsdag tot zaterdag van 10.00 tot 14.00 en van 16.00 tot 20.00 uur te bezoeken, op zondagen van 11.00 tot 14.00 uur. Het museum is ondergebracht in een groot pand aan de Calle Rigobert Albors in het centrum van Alcoy.

Bijna tienduizend appartementen gelegaliseerd


ALICANTE – De regionale secretaris van Toerisme, Francesc Colomer, maakte afgelopen week bekend dat zijn departement er dit jaar al in is geslaagd 15.775 woningen die illegaal als vakantiewoning werden verhuurd, te legaliseren.Ruim zestig procent daarvan bevond zich in de provincie Alicante, namelijk 9.560 woningen. Al deze woningen zijn nu geregistreerd in het officieel register van vakantiewoningen van de Generalidad Valenciana. In de laatste vier jaar werden er in dat register meer dan vijftigduizend nieuwe woningen bijgeschreven. Daarvan bevinden zich meer dan dertigduizend in de provincie Alicante. Colomer kondigde aan dat er voor 2019 opnieuw veel controles ge­pland zijn en hij vroeg daarbij hulp van alle organen en verenigingen die gelieerd zijn aan de toeristische verhuur en die gedupeerd worden door de illegale verhuur. Colomer liet ook weten dat de Generalidad 33 zaken heeft geopend tegen internetplatforms die woningen aanbieden die niet geregistreerd zijn.


Nieuwe parkeerkaarten voor residenten zijn geldig tot 31 december


De nieuwe parkeerkaarten voor residenten, die worden uitgegeven door de gemeente Calp en die recht geven op kortingen in de parkeerzones waarvoor betaald moet worden, zijn geldig tot 31 december van elk jaar. Dat is één van de belangrijkste veranderingen in de nieuwe gemeenteverordening waar dit het verkeer en het betaald parkeren betreft. Vroeger liepen de parkeerkaarten in juli af en moesten ze dus in deze tijd van het jaar vernieuwd worden.De wijziging in de gemeenteverordening vond plaats in juli 2017 zodat inwoners die de kaart vorig jaar voor die datum verkregen, de kaart nu moeten verlengen zodat ze geldig is tot 31 december van dit jaar. Vanaf dat moment moeten alle kaarten aan het eind van elk jaar verlengd worden. De inwoners wordt gevraagd te kijken naar de geldigheidsdatum die op hun kaart vermeld staat. Als dat juli 2018 is, moeten ze de kaart zo snel mogelijk verlengen tot december van dit jaar. Als op de kaart december 2018 staat moet ze in die maand verlengd worden. Om de ­nieuwe kaart te verkijgen moet iemand ingeschreven staan in het bevolkingsregister van Calp en de belasting op motorvoertuigen in Calp betalen. Ook moet bij het burgerservicekantoor (OAC) het betreffende aanvraagformulier, een identiteitsbewijs, het kentekenbewijs van uw voertuig en een betalingsbewijs van de motorvoertuigenbelasting van het laatste jaar worden overlegd. De parkeerkaart geeft de inwoners korting bij het parkeren op plaatsen waar per uur betaald moet worden. In Calp zijn er drie betaalde parkeerzones: de blauwe functioneert van maandag tot zaterdag van 09.00-14.00 en 17.00-20.00, de groene zone van 09.00-14.00 en de oranje zone die alleen geldig is in de straten langs het strand en wel alleen in juli en augustus van 10.00-14.00 en 17.00-20.00 uur.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6