Opknapbeurt voor dennenbos


ELCHE – De Valenciaanse overheid trekt een bedrag van 900.000 euro uit voor het regereneren van het dennenbos op de duinen van La Marina in de gemeente Elche.Dat bedrag zal besteed worden om invasieve plantensoorten en dode en zieke bomen te verwijderen, autochtone bomen en struiken te planten en levensvatbare bomen waar nodig te snoeien of te behandelen. De werkzaamheden in la Marina begonnen enkele weken geleden en afgelopen week kwam een delegatie uit Valencia kijken hoe het project vorderde. Het dennenbos speelt een belangrijke rol om het zand van de duinen aan dit stuk kust vast te houden. Maar aan de bosrand worden ook zogenaamde zandopvangers geïnstalleerd over een lengte van 13 kilometer kust. Het project zal worden uitgevoerd in de komende 36 maanden, waarbij het de bedoeling is dat de dode en zieke bomen nog voor het einde van het jaar verwijderd zijn.

NCA Alicante heeft nieuw bestuur


ALICANTE - In een onlangs gehouden ledenvergadering van de Nederlandstalige Club Alicante, die door de Covid-omstandigheden in de grote zaal van de Golfclub Bonalba werd gehouden, hebben de leden een gedeeltelijk nieuw bestuur gekozen. Door een eerder vertrek van de penningmeester en terugkeer naar Nederland van voorzitter Peter van Lingen moesten twee vacatures worden ingevuld. De financiën zullen worden beheerd door Wim Oudenhuijsen en de voorzittershamer werd overgedragen aan Guus van Zoest. Bij de bespreking van de lopende activiteiten moest worden geconstateerd, dat door corona veel moest worden afgelast. Gelukkig gaan op woensdag de koffie-ochtenden wel door in de nieuwe locatie, restaurant Kendra in Playa San Juan. De wandelingen en het golfen gaan ook door, alles rekening houdend met de situatie. Samen met de zittende bestuursleden, Johan Konings en Mieke Andriessen, hopen de nieuwe krachten op nóg een waardevolle aanvulling van het bestuur. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Informatie op de website www.ncaalicante.nl

Jonge vrouw doodgestoken op straat


EL CAMPELLO – In El Campello gingen afgelopen zaterdag meer dan duizend mensen de straat op om stil te staan bij een tragische gebeurtenis die een dag eerder had plaatsgevonden.Op vrijdagochtend verliet de 23-jarige Camila haar huis in het centrum van El Campello om naar school te gaan. De jonge vrouw, die twintig jaar eerder met haar ouders naar Spanje was gekomen, verdiende de kost met het schoonmaken van huizen maar volgde ook lessen op een nabije Middelbare school om vooruit te komen in het leven. Op de fatale vrijdagochtend had ze nog maar enkele stappen gezet toen ze van achteren werd aangevallen door een 28-jarige buurtgenoot, die haar drie messteken toebracht. De man heeft last van schizofrenie en is voor 30% afgekeurd wegens mentale problemen. Er bestond geen relatie tussen de man en het slachtoffer. Camila werd met een ambulance naar het ziekenhuis van San Juan overgebracht, waar ze enkele uren later overleed. Ze laat twee kleine kinderen achter. De gemeente organiseerde voor zaterdagochtend in samenwerking met de ouders van Camila een herdenkingsbijeenkomst. Daar werd een minuut stilte gehouden en de ouders bedankten de aanwezigen voor de steun die ze ondervinden. Hoewel de meer dan duizend aanwezigen probeerden afstand te houden, stond het hele stadhuisplein en ook de omliggende straten vol met rouwende mensen. De dader, die bekend was bij de politie, is inmiddels voorgeleid aan de rechter en naar de gevangenis gebracht.

Speurders zijn het spoor kwijt


COMUNIDAD VALENCIANA – Enkele maanden geleden, toen het op coronavlak de goede kant uit leek te gaan en de pandemie in de Comunidad Valenciana aardig onder controle was, stelde het Valenciaanse departement van Gezondheid een systeem van speurders op, die de besmettingsgevallen moesten natrekken en mensen die in aanraking waren geweest met deze gevallen moesten waarschuwen.Er werd extra personeel aangetrokken voor dit speurwerk maar in de praktijk bleek dat ook veel werk neerkwam op het bord van dokters en verplegend personeel. En dat vertraagde andere processen. Bovendien liep het speurwerk al snel vertraging op en werden mensen vaak pas na een week gebeld voor een test. In de tussentijd hadden ze alweer andere mensen kunnen besmetten. Nu de zogenoemde ‘tweede golf’ in volle hevigheid is losgebarsten en er al weken ook in de Comunidad Valenciana elke dag honderden nieuwe besmettingsgevallen bij komen, kan het speurdersteam de werklast niet meer aan. Er ontstaan steeds grotere vertragingen en men komt niet meer aan andere taken toe. En dus raakt men het spoor van het virus kwijt en is in veel gevallen nauwelijks meer te achterhalen waar iemand besmet is geraakt en door wie.

Groot parkeerterrein Polop in gebruik genomen


POLOP DE LA MARINA – Nadat er jaren aan gewerkt werd, is afgelopen dinsdag 17 november dan eindelijk het parkeerterrein ‘El Llavador’ in gebruik genomen.Dit grote terrein is met de auto gemakkelijk te bereiken vanaf de doorgaande CV-715 en het ligt op korte afstand van het stadhuis en van de bezienswaardigheden in het centrum zoals de Plaza de los Xorros. Op het terrein is plaats voor meer dan honderd personenauto’s. Het is een nieuwe verbetering in het oude centrum, nadat ook veel straten opnieuw werden geasfalteerd en de Plaza de los Xorros werd opgeknapt.

Sluiting hotels maakte gebruiken kortingsbon lastig


COMUNIDAD VALENCIANA – Al diverse keren kon u in deze krant lezen over de ‘Bono turístico’ of wel kortingsbon die de Valenciaanse overheid in het leven riep om het regionaal toerisme te stimuleren.De bon had een enorm enthousiast onthaal: na enkele dagen was er al een wachtlijst van vele duizenden mensen. Maar er is één factor waarmee de overheid geen rekening had gehouden. Van de deelnemende hotels heeft een aanzienlijk aantal zich in de afgelopen weken gedwongen gezien tijdelijk hun deuren te sluiten, omdat ze eenvoudigweg te weinig klanten hebben om rendabel te kunnen blijven draaien. De nieuwste restricties – sluiting van de regionale grenzen, avondklok – maken de situatie voor veel hotels onhoudbaar en het is zelfs zo dat op dit moment nog maar 80 van de ruim vijfhonderd hotels in de provincie open zijn. In Benidorm zijn nog maar 15 hotels open en in de stad Alicante 29. Dus ook al heeft men een kortingsbon, dan kan het goed zijn dat het in de plaats van uw keuze moeilijk is om een hotel te vinden is waar die bon te gebruiken is.