Geboortecijfer provincie Alicante iets gestegen


ALICANTE – Onlangs werd bekend gemaakt dat het Spaanse geboortecijfer over de eerste zes maanden van het jaar gedaald is naar een absoluut minimum.Er werden in het hele land slechts 159.705 baby’s geboren, 976 minder dan in dezelfde periode van 2021, hetgeen een daling van 0,6 procent is. In de deelstaat Valencia en in de provincie Alicante zagen de eerste zes maanden van 2022 juist een kleine stijging te zien: met respectievelijk 2,7 en 3,2 procent. In de provincie Alicante kwamen tussen 1 januari en 1 juli 2022 6.323 baby’s ter wereld, waar dat in dezelfde periode van 2021 6.124 was. Een stijging van 199 dus. Het is een kleine opleving na een jaar waarin de cijfers enorm kelderden. Ter vergelijking: in 2020 kwamen nog 6.478 baby’s ter wereld.De sterftecijfers van de eerste zeven maanden van 2022 geven in de provincie Alicante een relatief hoog cijfer te zien. Met 10.798 lag het cijfer weliswaar 324 lager dan in het door de pandemie rampzalige jaar 2021 maar ook in 2022 stierven nog aanzienlijk meer mensen dan in bijvoorbeeld 2020 (10.032) en vooral het laatste jaar voor de pandemie 2019 (9.419). In 2022 overleden vooral veel mensen inde maand juli: dat wordt toegeschreven aan het extreem warme weer.

Meer treinen van Alicante naar Madrid


ALICANTE – De Spaanse spoorwegen, Renfe, hebben de dagelijkse dienstregeling van treinen die tussen Alicante en Madrid rijden, uitgebreid met één directe trein. Deze trein, die vooral bedoeld is voor mensen die op één dag heen en terug moeten voor bijvoorbeeld een werkafspraak, vertrekt om 07.40 uur uit Alicante en is al om 10.00 uur op station Charartín in Madrid. De dagelijkse extra trein betekent dat er elke week 1400 kaartjes extra beschikbaar zijn voor reizen van en naar de hoofdstad. Renfe komt hiermee tegemoet aan de stijgende vraag naar treinreizen tussen beide steden. De kaartjes voor de nieuwe trein zijn sinds deze week te koop via renfe.es.

Gemeente investeert in verbeteringen Bello Horizonte


LA NUCÍA – De gemeente La Nucía heeft bekend gemaakt dat ze 1,4 miljoen euro gaat investeren in het opknappen van de grote urbanisaties Bello Horizonte I en II.De verantwoordelijke wethouder liet op een bijeenkomst in het sociale centrum van Bello Horizonte aan de inwoners weten wat er precies zal gebeuren en wat de tijdsplanning is. De werkzaamheden aan straten, riolering, verlichting, straatmeubilair etc beginnen nog voor het einde van de maand. Het gezondheidscentrum van Bello Horizonte, wat los staat van het genoemde bedrag, is op dit moment half afgebouwd en de bouw zal binnenkort worden voortgezet. Dit project betekent nog eens een half miljoen euro.

Beperking ‘vervuilend’ verkeer in Alicante krijgt vorm


ALICANTE – Het plan dat ertoe moet leiden dat de uitstoot van vervuilende stoffen in alle grotere Spaanse steden afneemt, begint in de stad Alicante langzamerhand vorm te krijgen.De gemeente heeft de invoering van de zogenaamde ZBE (Zona de Bajas Emisiones – zone met weinig uitstoot) deze week aanbesteed en de firma Teva Sl moet er zorg voor gaan dragen dat in de komende twee jaar de toegang van de meest vervuilende auto’s wordt verboden. Het plan wordt in diverse stadia uitgevoerd. Zo wordt volgend jaar al een lijn getrokken rondom het centrum, waarbij de grenzen worden gevormd door de grote Avenida’s Alfonso X El Sabio, Federico Soto en Dr Gadea. Binnen die grenzen zal er meer voetgangersgebied komen en worden er meer elektrische oplaadstations geïnstalleerd. De meest vervuilende auto’s, zoals dieselauto’s van voor 2006 en benzineauto’s van voor 2001, worden er niet meer toegestaan. Een jaar later wordt er een tweede lijn getrokken die ter hoogte ligt van de Gran Via. Welke auto’s wel of niet de genoemde gebieden in kunnen, zal in de loop der tijd worden aangepast en bijgesteld zodat de uitstoot steeds verder vermindert.

Panettone uit Aspe wint prijs in Rome


ASPE – Als u van panettone houdt, moet u beslist een keer naar de winkel van Raul Asencio in Aspe.Deze banketbakker maakt al jarenlang originele en hoog gewaardeerde panettones, die al menige nationale en internationale prijs in de wacht hebben gesleept. Ook afgelopen maand was het weer raak op een kampioenschap van de Federatie van banketbakkers, ijs- en chocolademakers in Rome. Asencio sleepte daar de tweede prijs in de wacht met zijn nieuwste creatie: een panettone met lokale specialiteiten uit Aspe: vijgen, fondillón (zoete wijn) en honing. Deze nieuwe creatie zal in de decembermaand in een beperkte hoeveelheid te koop aan worden geboden via de winkel en webwinkel van Raul Asencio (raulasencio.es). Er zullen duizend exemplaren van gemaakt worden. Maar voor wie achter het net vist: Raul Asencio verkoopt ook zes andere variaties van de panettone, waarvan diverse in het verleden prijzen hebben gewonnen.

Baby positief getest op cocaïne, vader gearresteerd


COCENTAINA – In Cocentaina, in het binnenland van de provincie Alicante, werd afgelopen week een man gearresteerd, nadat in het ziekenhuis gebleken was dat zijn anderhalf jaar oude dochter cocaïne in haar urine had.De moeder van de baby had haar dochtertje naar de spoedeisende hulp gebracht toen ze zich, na een verblijf bij de vader, heel vreemd gedroeg. De ouders van het kindje zijn gescheiden en de moeder rook onraad. In het ziekenhuis werd de baby onderworpen aan diverse tests en het urinemonster bleek positief op cocaïne én cannabis. Gelukkig was het geen grote hoeveelheid en de baby kon het ziekenhuis snel weer verlaten. Maar de moeder ging direct daarna naar de Guardia Civil om aangifte te doen en de vader werd gearresteerd. Hoewel deze zegt dat het om een ongeluk ging, is onduidelijk hoe de baby de drugs binnen heeft kunnen krijgen.