Nieuwe mijlpalen voor Nadal


SPANJE – Rafael Nadal gaat onvermoeibaar door met het schrijven van tennisgeschiedenis. Enkele weken na zijn 13e winst op Roland Garros, tevens zijn 20e Grand Slamwinst, keerde Nadal terug naar Parijs voor het indoortoernooi Paris Bercy.In zijn eerste wedstrijd rekende Nadal af met landgenoot Feliciano López en dat betekende zijn duizendste overwinning in een ATP-toernooi. Nadal is de vierde tennisser in de geschiedenis die die mijlpaal bereikt. Alleen Jimmy Connors (1274 overwinningen), Roger Federer (1242) en Ivan Lendl (1068) gingen hem voor. Nadal behaalde in Parijs ook nog overwinning 1001 en 1002 maar werd in de halve finale uitgeschakeld door Zverev. De Spanjaard slaagde er nog nooit in het toernooi van Paris Bercy te winnen.Maar Nadal brak vorige week nog een ander record. Hij stond voor de 789ste achtereenvolgende week in de top tien van de wereldranglijst. Nadal kwam in april 2005 de top tien binnen, hij was toen achttien jaar. Ondanks al zijn blessures verdween hij sindsdien nooit meer uit de top tien en ruim vijftien jaar later breekt hij zodoende het record van de Amerikaan Jimmy Connors die tussen 1973 en 1988 788 weken in de top 10 stond. Roger Federer en Novak Djokovic zakten door blessures wel enige tijd weg uit de top 10 en komen daarom niet in de buurt van dat aantal.

Fondsenwerving zorgcentrum Denia


DENIA - De Nederlandstalige Vereniging (NTV) te Denía coördineert gewoonte getrouw het Sinterklaasfeest op het zorgcentrum en dagverblijf “Residencia Santa Lucia“.Voor een cadeautje voor alle bewoners worden elk jaar fondswervingsacties georganiseerd zoals een paella voor het zeemanskoor De Schuimkoppen (hoofdsponsor), erwtensoep dagen bij Casa Holanda en persoonlijke bijdragen. Dit jaar, vanwege het coronavirus, loopt alles anders. Het zorgcentrum zit sinds maart in een complete lockdown, dus Sinterklaas en zijn hulp zwarte pieten kunnen hun persoonlijk bezoek niet volbrengen. In verband met de lange lockdown zijn de bewoners nog meer dan normaal geïsoleerd en wil de NTV toch acte de présence geven door het aanbieden van een cadeautje aan de bewoners en een blijk van waardering voor het personeel.Tot op heden is het zorgcentrum gevrijwaard van de virus dank zij de genomen strenge maatregelen en de inzet van het personeel.Mocht u een financiële bijdrage willen leveren, dan kan er contact worden opgenomen met Henk Wibbelink via 670 751 168.

Moderniseringsplan Calp: roltrappen en nieuw informatiekantoor


CALP – De gemeente Calp is vast van plan een ‘Destino Turístico Inteligente (DIT, ofwel intelligente toeristische bestemming) te worden. De gemeente maakte afgelopen week bekend dat ze met behulp van geld uit het Europese fonds FEDER het strategische plan ‘Revitaliza Calp’ wil opzetten.Dat plan houdt dat Calp op een verantwoorde manier nieuw leven wordt ingeblazen via moderne middelen. Er moet in de nabije toekomst meer gebruik worden gemaakt van moderne technologieën maar Calp moet ook toegankelijker worden. Onder de veranderingen die zullen worden ingevoerd, is het centraliseren via sensoren en moderne apparatuur van allerhande gegevens zodat zaken als het verkeer, de beschikbare parkeerplaatsen, het aantal mensen op het strand, het watergebruik etc kunnen worden geobserveerd en geanalyseerd. Ook komt er een toeristische app voor de mobiele telefoon die gekoppeld is aan informatiepunten en bezienswaardigheden in de gemeente en wordt het WiFi-netwerk verbeterd. De gemeente gaat bovendien een nieuw toeristeninformatiekantoor neerzetten aan de calle Libertad. Dit kantoor zal via de moderne technologieën 24 uur per dag en zeven dagen per week informatie verstrekken. Maar de meest spectaculaire aanpassing wordt het aanleggen van twee elektrische roltrappen in de calle Alcalde Vicente Pastor en la calle Murillo. Beide straten lopen steil omhoog en zijn met name voor ouderen en mensen die moeilijk ter been zijn, nauwelijks begaanbaar. In andere straten in het centrum wordt het trottoir verbreed. Het plan is begroot op ruim zes miljoen euro, waarvan de helft voor rekening komt van het Europese fonds en de andere helft betaald wordt door de gemeente zelf.

Roglic wint Vuelta opnieuw


SPANJE – De Sloveen Primoz Roglic werd afgelopen zondag in Madrid gekroond als de winnaar van de Vuelta a España 2020.In deze atypische versie van de Ronde van Spanje, die twee maanden later dan normaal plaatsvond en drie dagen korter was dan gepland door het schrappen van de start in Nederland, werd wonder boven wonder geen enkele wielrenner positief getest. Er was geen publiek toegestaan bij de beklimmingen en de aankomsten en de veiligheidsmaatregelen werden strikt nageleefd. Zo kon de laatste wielerwedstrijd van 2020 tot een goed einde worden gebracht en ging de Nederlandse ploeg Jumbo Visma met de belangrijkste prijzen naar huis. Roglic won vier etappes, het eindklassement en het puntenklassement (groene trui). Er was ook nog enig Spaans succes. Enric Mas won de witte jongerentrui en zijn team Movistar het ploegenklassement. De Fransman Guillaume Martin won de bergtrui en Richard Carapaz en Hugh Carthy mochten naast Roglic plaatsnemen op het erepodium van het eindklassement. Het verschil tussen de nummers 1 en 2 was slechts 24 seconden.

Horeca Benidorm protesteert


BENIDORM – Drie verenigingen van horeca-ondernemingen in Benidorm hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten op donderdag 12 november te protesteren tegen de moeilijke situatie waarin zij zich momenteel bevinden.De horeca-ondernemingen zullen op 12 november tijdelijk hun deuren sluiten en de ondernemers gaan gezamenlijk naar het stadhuisplein om daar aandacht te vragen voor hun problemen. De ondernemers vinden de steunmaatregelen die de Valenciaanse overheid hen heeft toegezegd onvoldoende en ze wijzen naar de manier waarop de horeca in andere landen en zelfs in andere Spaanse regio’s zoals Murcia wordt gesteund. Ze eisen belastingverlaging en financiële hulp om hun werknemers te kunnen aanhouden. Ook op regionaal niveau zijn er protesten. Volgens de Confederación Empresarial de Hostelería y Turismo de la Comunidad Valenciana is er op korte termijn tachtig miljoen euro nodig om 34.000 noodlijdende horeca-ondernemingen in de deelstaat Valencia te redden van de ondergang.

NCA Alicante heeft nieuw bestuur


ALICANTE - In een onlangs gehouden ledenvergadering van de Nederlandstalige Club Alicante, die door de Covid-omstandigheden in de grote zaal van de Golfclub Bonalba werd gehouden, hebben de leden een gedeeltelijk nieuw bestuur gekozen.Door een eerder vertrek van de penningmeester en terugkeer naar Nederland van voorzitter Peter van Lingen moesten twee vacatures worden ingevuld. De financiën zullen worden beheerd door Wim Oudenhuijsen en de voorzittershamer werd overgedragen aan Guus van Zoest. Bij de bespreking van de lopende activiteiten moest worden geconstateerd, dat door corona veel moest worden afgelast. Gelukkig gaan op woensdag de koffie-ochtenden wel door in de nieuwe locatie, restaurant Kendra in Playa San Juan. De wandelingen en het golfen gaan ook door, alles rekening houdend met de situatie. Samen met de zittende bestuurleden, Johan Konings en Mieke Andriessen, hopen de nieuwe krachten op nóg een waardevolle aanvulling van het bestuur. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Informatie op de website www.ncaalicante.nl