Monument voor covidslachtoffers onthuld


ALICANTE – Op een rotonde tegenover het algemeen ziekenhuis van Alicante werd afgelopen maandag een monument onthuld voor de duizenden slachtoffers die de coronapandemie in de afgelopen 2,5 jaar heeft opgeëist.Het monument is gemaakt van drie soorten materiaal: marmer uit Pinoso, brons en ijzer. De creatie is ‘Bocas que vuelan’ (monden die vliegen) gedoopt, naar een gedicht van Miguel Hernández. De makers zijn Carlos Lorenzo uit Alicante en Natalia Ferro uit Vigo: hun ontwerp werd gekozen uit veertien inzendingen. Het 24 ton wegende stuk marmer met een inscriptie van dichtegels van Miguel Hernández werd door de firma Levantina kosteloos naar de juiste plek gebracht en daar staat het sinds deze week tegenover de plek waar tijdens de zwartste periode van de pandemie een veldziekenhuis werd neergezet.

Pablo Milanés overleden


SPANJE – In Madrid overleed begin deze week op 79-jarige leeftijd de bekende Cubaanse zanger en liedjesschrijver Pablo Milanés.Milanés was in de jaren ’60 van de vorige eeuw één van de oprichters van de Nueva Trova Cubana. Later protesteerde hij in zijn teksten steeds meer tegen de politieke situatie in Cuba. Doordat hij regelmatig samenwerkte met populaire Spaanse artiesten zoals Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina en Ana Belén werd Milanés in Spanje een veelgevraagd artiest en uiteindelijk verhuisde hij ook naar Spanje. Zijn grootste succes was ‘Yolanda’, dat nog altijd regelmatig op de radio te horen is. Pablo Milanés won tweemaal een Latin Grammy. Hij overleed aan een oncohematologische aandoening.

Werkzaamheden aan Paseo de la Libertad uitgesteld


TORREVIEJA – De volledige aanpassing van de Paseo de la Libertad in Torrevieja en de omliggende straten wordt uitgesteld tot eind 2023. Dat maakte de gemeente Torrevieja begin deze week bekend.De aanbesteding van het ontwerp van de klus werd in de laatste bijeenkomst van de gemeenteraad goedgekeurd maar de uitvoering zal nog wel even op zich doen wachten. Het project is heel ingrijpend: zo zou het verkeer voor een deel onder de grond worden geleid en zouden omliggende straten omgevormd worden tot voetgangersgebied. De klus is beraamd op ongeveer twintig miljoen euro en maakt deel uit van de volledige verandering van het gebied rond de haven.