Schade en overlast door noodweer


MARINA ALTA – Terwijl er in grote delen van de provincie Alicante afgelopen donderdag maar enkele druppels regen vielen, was dat heel anders in de Marina Alta.Met name in de regio Denia en Jávea viel er binnen korte tijd een grote hoeveelheid regenwater, op sommige plaatsen wel 200 mm. In de urbanisatie Balcón al Mar in Jávea moesten in de nacht van woensdag op donderdag enkele mensen door de lokale politie uit hun huis gehaald worden omdat daar water naar binnen stroomde. In de wijk rondom het strand Arenal liepen diverse straten helemaal onder water en ook in Denia raakten diverse straten enige tijd onbegaanbaar door de grote toestroom van water. Bovendien was er sprake van storm, met hoge golven en harde windstoten. Daardoor moesten politie en brandweer diverse keren uitrukken om omgevallen bomen en zelfs ingestorte muren te verwijderen. De Cala Granadella liep schade op door een grote toevloed van water met stenen, takken en ander meegesleurd materiaal.Erger nog dan in Denia en Jávea was de situatie in het zuiden van de provincie Valencia, waar vooral in Cullera, Sueca en nabije plaatsen tientallen straten en woningen onder water liepen en auto’s werden meegesleurd door de kracht van het stromende water. In Sueca viel in minder dan 24 uur vijfhonderd mm regen.

Restauratie kasteel Xixona afgerond


XIXONA – De burgemeester van Xixona bracht afgelopen donderdag een bezoek aan het gerestaureerde kasteel, dat op het hoogste punt van het oude centrum ligt.Het kasteel, dat rond de twaalfde eeuw gebouwd werd, bevond zich in een zeer ruïneuze staat maar de gemeente gebruikte een half miljoen euro uit het Europese fonds Feder om de eretoren en de muren eromheen op te knappen. Deze eretoren is nu weer te bezoeken door de inwoners en bezoekers, die er een prachtig uitzicht hebben over de hele omgeving. De archeologen vonden tijdens de verbouwing ook nog een bijzondere vijftiende-eeuwse steen met een wapen erop en een tot nu toe onbekende waterput.

Immigranten verdronken


ALICANTE – Bijna wekelijks berichten we de laatste tijd over bootjes met immigranten die aanleggen aan de kusten van de provincie Alicante.De inzittenden zijn afkomstig uit Noord-Afrika en ze proberen ongezien in Europa aan land te gaan om daar een beter bestaan op te kunnen bouwen. In de meeste gevallen zijn de opvarenden van de bootjes die door de douane onderschept worden, in goede gezondheid. Ze zijn op grote schepen een stuk de Middellandse Zee opgevaren en op enkele tientallen mijlen van de kust overgeplaatst op kleine bootjes, zodat het de laatste jaren niet vaak voorkomt dat de immigranten, als ze aan land gaan, uitgehongerd of uitgedroogd zijn. Maar het gaat niet altijd zo voorspoedig. Afgelopen weekend werd voor de kust van Alicante een bootje onderschept met negen immigranten aan boord. De meeste van hen waren onderkoeld en hadden verwondingen. Ze vertelden dat zes dagen op zee hadden gevaren en in slecht weer terecht waren gekomen met hoge golven. Eén van de opvarenden viel daarbij in zee en toen een andere hem terug de boot in probeerde te trekken, viel hij ook overboord. Het tweetal verdween in de golven. De negen overlevenden zijn inmiddels door het Rode Kruis onderzocht en behandeld.

Zonnepanelen-installatie Xixona blijft groeien


XIXONA – De installatie van zonnepanelen in de gemeente Xixona blijft groeien en groeien. Op een terrein in de buurt van het industrieterrein Espartal zijn in de afgelopen maanden bijna honderdduizend zonnepanelen neergezet en het is de bedoeling dat deze nog voor het einde van dit jaar op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Maar de initiatiefnemer zit ondertussen niet stil. Er wordt momenteel al gewerkt aan een tweede fase, die ervoor zorgt dat in totaal 50 MW kan worden opgewekt. En er zijn plannen voor een derde fase, op een terrein op de grens van de gemeenten Torremanzanas en Busot, waar nog eens 50 MW zou moeten kunnen worden opgewekt. In totaal zouden de zonnepanelen op de drie terreinen, die samen honderd hectare grond in beslag nemen, elektriciteit moeten gaan opwekken voor 50.000 woningen. Als alles volgens planning verloopt, kan de zonne-energiecentrale in 2022 op volle sterkte werken.

Benidorm ‘viert’ patroonsfeesten via foto’s


BENIDORM – In een ‘normaal’ jaar bruist Benidorm begin november altijd van feestvreugde. In die periode vinden doorgaans de patroonsfeesten plaats en dat betekent optochten, muziek, mooie kostuums, vuurwerk en veel eten en drinken.Dat de feesten dit jaar zijn afgelast, zal niemand verbazen. Maar enkele belangrijke onderdelen vonden wel doorgang. Zo werd afgelopen zondag in het Parque de l’Aigüera een openluchtmis gehouden voor de Virgen de Sufragio waarbij 425 mensen aanwezig waren, alleen op gepaste afstand van elkaar. Op maandag werd het nog eens overgedaan ter ere van San Jaime. En om de inwoners en bezoekers toch een klein beetje in feeststemming te brengen, organiseerde de gemeente op vier plaatsen in de stad fototentoonstellingen in de open lucht. In glazen vitrinekasten die meestal gebruikt worden voor reclame zijn nu tientallen prachtige sfeerfoto’s van de feesten te zien. De foto’s zijn te bezichtigen aan de Playa Poniente, in het oude centrum, in Els Tolls en in de Espai D’Art Carrascos.

Lichaam gewurgde vrouw gevonden


ELCHE – Het dorpje La Hoya (of in het Valenciaans La Foia) in de gemeente Elche werd afgelopen weekend opgeschrikt door de vondst van het levenloze lichaam van een 45-jarige inwoonster van dit dorp. Alicia, die samen met haar moeder in een appartement woonde, ging haar hond uitlaten maar kwam niet terug.Korte tijd later vond een andere inwoner van La Hoya het levenloze lichaam van de vrouw in een acequia (waterkanaal) langs de kant van de weg. Het eerste onderzoek wees uit dat de vrouw van de achterkant was aangevallen en gewurgd maar verder onderzoek volgt nog. De hond, die door Alicia was geadopteerd en schrikachtig was, verscheen pas de volgende ochtend weer in het portiek van de woning waar de vrouwelijke ambtenaar met haar moeder woonde. In La Hoya kwamen zondag tweehonderd inwoners bij elkaar om Alicia te eren en ene minuut stilte te houden. Zij eisen dat alle mogelijke moeite wordt gedaan om de zaak op te lossen want ze voelen zich onveilig.