Jacarilla investeert in opknappen paleis


VEGA BAJA – Een bijzonder plekje in het zuiden van de provincie Alicante is het Paleis van de Marqués de Fontalba en vooral de bijbehorende tuinen in het plaatsje Jacarilla. Het gebouw dat een eeuw geleden de woonstee was van de eigenaar van Jacarilla, de markies van Fontalba, werd in 2009 aangekocht door de gemeente Jacarilla met het doel het voor de ondergang te behoeden maar sindsdien kwam er niet veel van opknappen en restaureren. Maar daar moet nu verandering in komen. De gemeente maakt aanspraak op drie bedragen uit provinciale en regionale fondsen en heeft zodoende 1,35 miljoen euro beschikbaar om het gebouw aan te pakken. In eerste instantie komt er 700.000 euro van de provincie. Dat zal worden aangewend om de lekkages en vochtigheidsproblemen te lossen op het dak, aan de façades en de vensters. Een tweede bedrag van de provinciale overheid, van ongeveer een half miljoen euro, wordt gebruikt voor het repareren en opknappen van de binnenkant. Een derde bedrag, van 150.000 euro, komt van de regionale overheid in Valencia. Dit wordt gebruikt voor de entree, de trappen, het balkon boven de entree en de pilaren waarop dit balkon rust. Eenmaal opgeknapt hoopt de gemeente het 1.800 m2 grote gebouw voor evenementen te kunnen gebruiken. De enorme tuinen van 25.000 m2 werden ruim een eeuw geleden aangelegd in Franse stijl en hoewel ook deze meer onderhoud vragen dan ze momenteel krijgen, zijn ze een bezoek zeker waard.

Monniksgier in Benidorm


BENIDORM – Er was onlangs een bijzondere gast in Benidorm. Inwoners en toeristen zagen met verbazing hoe een donker gekleurde gier neerstreek in de drukke Via Emilio Ortuño.Het jonge dier bleek een monniksgier, het was uitgeput na een lange vlucht en wist niet meer waar het naartoe moest. De lokale politie nam contact op met het milieudepartement en personeel van dit departement slaagde erin de gier te pakken. De roofvogel werd vervolgens overhandigd aan specialisten van het Centro de Recuperación de Fauna Silvestre de la Santa Faz in Alicante. In de deelstaat Valencia leven geen kolonies van monniksgieren. Sterker nog, de dichtstbijzijnde kolonie is die in de Sierra de Tramuntana op het eiland Mallorca. Maar de specialisten hebben de inmiddels herstelde gier niet naar Mallorca gebracht maar naar Alcoy. Daar woont een kolonie vale gieren en de zwarte gier kan, eenmaal volledig hersteld, zelf uitmaken of hij terug wil vliegen naar de Balearen of misschien verder westwaarts wil gaan naar gierenkolonies in het binnenland van Spanje. Het komt niet vaak voor dat een gier aan de Costa Blanca gesignaleerd wordt maar twee jaar geleden landde een vale gier midden in het centrum van Benidorm en zorgde daar voor veel bekijks.

Grote opkomst bij manifestatie tegen amnestie


ALICANTE – In heel Spanje waren er afgelopen zondag manifestaties tegen de plannen van demissionair premier Sánchez om amnestie te verlenen aan alle betrokkenen bij het omstreden Catalaanse referendum van 2017.Hij heeft de stemmen van de Catalaanse separatisten nodig om een meerderheid te kunnen krijgen voor het vormen van een nieuwe regering. Maar daarvoor moest hij flink door het stof bij de nog altijd in België verblijvende Carles Puigdemont en andere Catalaanse kopstukken. Een aanzienlijk deel van de Spaanse bevolking vindt dat Sánchez het land op die manier geen dienst bewijst, mede omdat het kwijtschelden van alle straffen volgens velen ongrondwettelijk is. Oppositiepartij PP had daarom opgeroepen tot een vreedzame demonstratie in alle provinciehoofdsteden van Spanje en aan die oproep werd veel gehoor gegeven. In de stad Alicante deden ruim 20.000 mensen mee. Zij verzamelden zich op de Plaza del Ayuntamiento, wapperden met Spaanse en Europese vlaggen en luisterden naar speeches van regionaal president Mazón en burgemeester Barcala. Opvallend was dat er manifestanten van alle leeftijden waren: oudere echtparen, gezinnen met kinderen etc. Een deel van de manifestanten liep vervolgens naar het partijgebouw van de PSOE en bleef daar nog een poos leuzen staan roepen maar het grootste deel ging na de bijeenkomst op de Plaza del Ayuntamiento weer rustig naar huis. Zij wilden met hun aanwezigheid laten weten dat ze het niet met de eenzijdig door Sánchez genomen beslissing eens zijn.

Alicante-stad introduceert bruine vuilniscontainer


ALICANTE – Het heeft even geduurd maar ook in delen van Alicante-stad is het nu mogelijk ‘groen’ afval te deponeren in de zogenaamde ‘bruine’ vuilniscontainer.De gemeente is begonnen met het installeren van deze containers in de wijken Playa de San Juan en Cabo de la Huerta en het is de bedoeling dat beetje bij beetje meer wijken aangesloten worden op het nieuwe systeem van vuilnis ophalen en dat in de zomer van 2024 in de hele stad ‘groen’ afval wordt opgehaald. Inwoners van de genoemde twee wijken kunnen via de website www.tuhacesalicante.es onder ‘Solicitud Tarjeta orgánica’ een pasje aanvragen waarmee de bruine containers kunnen worden geopend. Restaurants en winkels waar voedsel wordt verkocht, krijgen bovendien bezoek van iemand die de zaken informeert over wat ze wel en niet in de nieuwe container kunnen gooien en zij krijgen dan meteen ook hun pasje. De nieuwe containers worden dagelijks geleegd en ze kunnen tussen 12.00 en 24.00 uur via het pasje worden geopend om het afval te deponeren. Om de bewoners te stimuleren hun afval gescheiden aan te leveren, is de gemeente van plan om in 2025, als heel Alicante beschikt over de bruine containers, belastingvoordeel te geven aan de gebruikers van de bruine containers.

Valenciaanse kaas bekroond


COMUNIDAD VALENCIANA – In de afgelopen twee weken kon u in ‘de week’ een overzicht van de bekendste en lekkerste kazen van Spanje vinden. Op die lijst was geen kaas uit de Comunidad Valenciana te vinden. Maar dat wil niet zeggen dat er in de deelstaat Valencia geen lekkere kaas gemaakt wordt. Op verkiezingen die onlangs in het Noorse Trondheim werden gehouden kreeg de kaas ‘Capricho Homenaje Natural’ van de kaasmakerij Granja Rinya in het Valenciaanse Albal een ‘gouden medaille’. Bovendien vond de jury deze zachte, jonge kaas van koeienmelk de ‘beste kaas van Spanje’. De kaas is onder meer te vinden in de schappen van supermarkt Consum. Het is niet de eerste keer dat de kaasmakerij uit Albal een prijs wint op de World Cheese Awards, eerder gebeurde dat in 2019.

Easyjet breidt aantal zomerbestemmingen uit


ALICANTE – De Britse vliegtuigmaatschappij Easyjet gaat vanaf het voorjaar van 2024 meer vanaf het vliegveld van Alicante-Elche vliegen.De maatschappij maakte op de toeristische beurs in Londen bekend dat ze in het voorjaar een nieuwe basis opent op vliegveld El Altet en dat er dan ook meer vliegtuigen op het vliegveld gestationeerd zullen worden. Vanaf april worden negen nieuwe bestemmingen aan het vluchtenschema toegevoegd: de Britse steden Southampton en Newcastle, het Ierse Belfast, het Zwitserse Zürich, het Tsjechische Praag en de Franse steden Lille, Lyon, Nice en Nantes. De verkoop van de stoelen op deze vluchten is inmiddels begonnen. Easyjet wil aanstaande zomer vanaf Alicante tien procent meer vliegstoelen verkopen dan in de afgelopen zomer het geval was. Dat zou betekenen dat deze maatschappij alleen verantwoordelijk zou zijn voor 1,5 miljoen reizigers.