Armancio Ortega blijft rijkste persoon van Spanje


SPANJE – Net zoals ieder jaar maakte het financiële tijdschrift Forbes onlangs een lijst bekend van de honderd rijkste personen van Spanje. En net zoals de vorige jaren staat de oprichter van het Inditex-textielconcern, Armancio Ortega, bovenaan deze lijst. Zijn fortuin wordt geschat op 81,8 miljard euro en is fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar, toen hij 53,5 miljard bezat. Op de tweede plaats staat Ortega’s dochter Sandra, met een vermogen van 7,1 miljard, en op de derde plaats Rafael del Pino Calvo-Sotelo, de voornaamste aandeelhouder van het bedrijf Ferrovial, dat onlangs in opspraak kwam omdat het naar Nederland wil verhuizen om minder belasting te betalen. Del Pino’s vermogen wordt geschat op 5,9 miljard. De rijkste man van de deelstaat Valencia staat vijfde op de nationale lijst. Het is Juan Roig, de oprichter en hoofdaandeelhouder van het supermarktconcern Mercadona. Hij bezit 3,9 miljard. Maar eigenlijk is hij nog rijker want zijn vrouw en mede-aandeelhouder Hortensia Herrera staat op de vijftiende plaats met nog eens 2,2 miljard. Beiden zagen hun fortuin in het afgelopen jaar toenemen. Op de hele lijst van honderd rijken staat slechts één persoon uit de provincie Alicante. Dat is Aldolfo Utor, de eigenaar van het veerbotenbedrijf Balearia uit Denia. Het vermogen van Utor wordt geschat op 350 miljoen en daarmee komt hij op de 91ste plaats van de ranglijst.

Strandtent drogeerde personeel


ELCHE – De politie van Elche arresteerde onlangs vijf mensen die verantwoordelijk waren voor het runnen van een chiringuito (strandtent) in Arenales del Sol. Naar bleek dienden deze mensen doping toe aan hun personeel zonder dat het personeel daarvan op de hoogte was, in de hoop dat het personeel daardoor beter zou functioneren.De politie kwam de zaak op het spoor omdat een vrouw, die de hele zomer in de strandtent had gewerkt met een maagbloeding in het ziekenhuis terecht kwam. De artsen ontdekten na onderzoek dat de vrouw anabole steroïden had gebruikt, iets waarvan zij zelf niet op de hoogte was. Ze vertelde echter dat zij en zes andere personeelsleden regelmatig ‘vitamines’ toegediend kregen door het beheer van de strandtent, met het doel om de lange werktijden beter vol te houden en niet ziek te worden. Als ze weigerden de vitamines te nemen, werden ze ontslagen. De vrouw stond de injecties dus toe maar ze begon zich in de loop van de zomer raar te voelen, geïrriteerd, agressief en met haaruitval. Haar collega’s vielen af of werden juist gespierd. Uiteindelijk kwam de vrouw in het ziekenhuis terecht. De vitamines bleken anabole steroïden te zijn en de politie vond na onderzoek het magazijn waar deze werden bewaard. Meer dan honderd doses werden in beslag genomen. De arrestanten zijn vier Spaanse mannen en een vrouw van tussen de 38 en 58 jaar oud.De politie van Elche had sowieso een drukke week, want enkele dagen eerder werd de eigenaresse van een restaurant gearresteerd die vijf werknemers zonder papieren in dienst had. De politie was al eerder bij dat restaurant langs geweest en constateerde toen dat drie werknemers geen contract, geen verzekering én geen verblijfsvergunning hadden. Ze gaven de eigenaresse tijd om dat in orde te brengen maar toen ze opnieuw langsgingen, bleken er zelfs nog meer buitenlanders te werken die geen papieren hadden. De eigenaresse is een 34-jarige Russische vrouw en de werknemers kwamen allemaal uit Zuid-Amerika.

Regionale rioolheffing in Calpe?


CALP - Aguas de Calpe is begonnen met een informatiecampagne om de inwoners uit te leggen dat vanaf 1 november een regionale rioolheffing wordt opgenomen op de waterrekening.Deze heffing werd door de vorige regionale regering in augustus 2022 afgelast om tegen de hoge inflatie te vechten maar ze is sinds juli 2023 weer ingevoerd. De gemeente ziet zich genoodzaakt deze heffing nu te innen want deze regionale belasting werd in werkelijkheid niet afgeschaft maar opgeschort.Enkele maanden geleden besloot de Valenciaanse deelregering dat deze regionale belasting opnieuw betaald moet worden en dat dat ook geldt voor het bedrag dat in de periode van augustus 2022 tot juli 2023 niet geïnd kon worden. Aguas de Calpe en de gemeente Calp zijn van mening dat de gezinnen geïnformeerd moeten worden zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. In aanmerking nemend dat het hier om een regionale heffing gaat en het bedrag, de betalingsperiode en omstandigheden buiten de beslissingsbevoegdheid van de gemeente vallen en dat het resultaat een stijging van de waterrekening is, vinden wij het nodig dat de inwoners van Calp op de hoogte zijn van deze omstandigheid.Volgens het decreet van de Valenciaanse deelregering, die wil dat de impact van de betaling op de Valenciaanse gezinnen zo klein mogelijk is, kan de terugbetaling in 36 termijnen gebeuren, tot 31 januari 2025Om die reden zult u ontdekken dat de volgende waterrekeningen aanzienlijk hoger zijn dan u de laatste tijd gewend was omdat ze zowel de teruggekeerde regionale rioolheffing als de uitgestelde betaling van het vorig jaar bevatten

Gezond-, Beauty- en Lifestyle Beurs in Javea


XABIA - Aanstaande vrijdag 17 en zaterdag 18 november is de Gezondheids, Beauty & Lifestyle beurs in Javea.Geniet van lekker rond neuzen, winkelen en socialiseren! Meer dan 65 stands van experts in hun vakgebied die informatie en inspiratie geven over producten, diensten, gratis behandelingen en gratis proefsessies! Dit alles vindt plaats bij Salon Carrasco, Cami Cabanes 15 in JAVEA van 10.00 tot 17.00 uur Er is een fantastisch schema met dagelijkse lezingen, demo's, koken, workshops en een heel speciale modeshow van Cancer Care Javea tijdens ons WELLBEING-extravaganza! 2 GRATIS parkeerplaatsen, 1 euro toegang als donatie aan een goed doel. Hapjes, drankjes, paella, lunchsnacks, thee en gebak zijn de hele dag verkrijgbaar in de café-bar. Geniet van GRATIS prijzen en enorme beurskortingen. Wij en onze Expo-sponsor Sunyata Spa & Wellness, Moriara kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen! Dit is de enige plek waar u moet zijn als u op zoek bent naar de mogelijkheid om een ??reis te ondernemen naar een beter welzijn en een meer harmonieuze en betere levenskwaliteit. Met een breed scala aan ervaringen, informatie en bronnen stelt deze tentoonstelling individuen in staat de controle over hun gezondheid en welzijn in het algemeen in handen te nemen en een holistische benadering van welzijn te omarmen, of je nu vertrekt met een nieuw perspectief, een handvol praktische tips of een diepere verbinding met je gemeenschap, deze gezondheidsbeurs heeft tot doel een blijvende, positieve impact op je leven achter te laten. Tot vrijdag &?zaterdag. www.gmpromotions.es. Tel: 695 399 841.

Kerstconcert in Alfaz


Concert “A CHRISTMAS FESTIVAL” in het Casa de Cultura in Alfas del Pí op woensdag 13 december om 19.30 uur in samenwerking met de gemeente Alfas del Pi wordt dit concert uitgevoerd door het internationale koor “Canto Mundial” (7 nationaliteiten) onder de bezielende leiding van Philip Ashley. Het koor zingt voor U bekende kerstnummers, klassieke liederen en popklassiekers, in Engels, Spaans, en Latijn. Mede door de diversiteit van stijlen zal de Kerstvreugde van het podium spatten en wordt u in Kerstsfeer gebracht door het leuke en vermakelijk programma. Tickets € 7,= per persoon zijn verkrijgbaar bij de koorleden, het Casa de Cultura of telefonisch op 96 558 1483. De opbrengst van dit concert gaat naar de lokale voedselbank. Met Uw donatie kunnen heel veel mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank ook genieten van een fijn kerstfeest.

Loterijvreugde in Santa Pola


SANTA POLA – De trekking van de nationale loterij van donderdag 9 november zorgde voor vreugde in Santa Pola. Het loterijkantoor aan de Calle Marqués de Molins 4 was het enige kantoor in de provincie Alicante waar loten met het winnende nummer 94.258 werden verkocht. Bezitters van dat nummer hebben een prijs van 30.000 euro gewonnen