Oude spoorbrug wordt vervangen


LA VILA JOIOSA - Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), het overheidsbedrijf dat de tram en smalspoortrein in de provincie Alicante exploiteert, maakte afgelopen week bekend dat in 2018 de oude spoorbrug van La Vila Joiosa vervangen zal worden door een nieuwe.De werkzaamheden moeten in februari 2018 beginnen en zullen gedurende enige tijd invloed hebben op de CV-759. FGV is al enkele jaren bezig met het vernieuwen van het hele traject van lijn 1 va de smalspoortrein. In de afgelopen jaren werden al twee bruggen vervangen in de gemeente Altea en momenteel wordt gewerkt aan het traject tussen Calp en Denia. Spoorbruggen bij Teulada en Gata de Gorgos worden daarbij gerepareerd. De vervanging van de brug in la Vila Joiosa wordt deels gefinancierd uit de provinciale kas.

Dikke winst voor “The Spaniard”


CONNECTICUT USA - Costello van Steenis maakte vrijdag 20 oktober een uitstekend debuut op Bellator (na MMA de grootste kooivechtorganisatie ter wereld) in de Verenigde Staten. Hij won de wedstrijd met volle overtuiging.De Vlaardinger, die ook soms in Albir verblijft, vocht tegen de Amerikaan Steven Skaratz, die het al na 2 minuten en 52 seconden aflegde. Skratz klopte af nadat Van Steenis alis “The Spaniard” hem had overladen met elleboogstoten. Dit zorgde voor een lelijke snee waar veel bloed uit kwam. De Amerikaan werd uiteindelijk op legendarische wijze verslagen via een triangle wurging. Voor MMA-kenners: deze finish wordt vergeleken met de finish van Anderson Silva in zijn gevecht met Travis Lutter tijdens UFC?67. Voor de 25-jarige Costello van Steenis betekent deze winst zijn negende overwinning in tien gevechten als professioneel MMA-vechter. In juli tekende hij zijn contract bij Bellator, in navoling van zijn mentor Gagard Mousasi. Na dit prachtige debuut gaat hij een mooie carrière in de professionele sportwereld tegemoet. Vroeg of laat zal Van Steenis de wereldtitel mee naar Albir nemen!

Volvo Ocean race in 2020 terug in Alicante


ALICANTE – Terwijl de zeven zeilboten die dit jaar meedoen aan de Volvo Ocean Race vanuit hun eerste stop Lissabon wordt in Alicante alweer naar de toekomst gekeken.De belangrijkste zeilrace van de wereld komt namelijk ook in 2020 en 2023 terug naar Alicante. De zeilteams voelen zich zo thuis in Alicante dat ze er zich zelfs over beklaagden dat ze dit jaar te kort in Alicante konden zijn voor de voorbereiding. Ze waren door de organisatie namelijk ge­dwongen een proloog te varen vanuit Lissabon en ze kwamen pas tien dagen voor de start in Alicante aan. De zeilteams zijn dol op Alicante, vanwege het goede klimaat en de voorzieningen waar ze al jaren aan gewend zijn. De Valenciaanse overheid, die de kosten van de organisatie moet ophoesten, was ook tevreden. Hoewel de editie van 2017 de regionale kas ongeveer tien miljoen euro kost, komt naar schatting het zesvoudige bij ondernemingen in Alicante terecht, door toerisme, hotelovernachtingen, bestedingen in restaurants, winkels, parkeergarages etc. Berekend is dat ongeveer driehonderdduizend mensen het race Village bezoch­ten tussen 11 en 22 oktober. In de voorgaande edities moest de Valenciaanse overheid ook opdraaien voor een deel van de kosten van de Spaanse deelnemende boot maar dit jaar neemt hoofdsponsor Mapfre het totale bedrag van ongeveer vijftien miljoen euro voor zijn rekening. Al met al dus een model dat men graag wil herhalen hoewel velen vinden dat de tussenpoos van drie jaar te lang is. Valenciaans president Ximo Puig en de gemeente Alicante gaan dan ook in de komende tijd om de tafel zitten om te kijken of het Volvo gedeelte van de haven in de komende drie jaar tussenevenementen kunnen worden georganiseerd die het publiek opnieuw naar de stad lokken.

Akkerbouwers waarschuwen: water is bijna op


ELCHE – Tijdens een bijeenkomst afgelopen weekend waar circa tweeduizend akkerbouwers uit de provincies Alicante, Murcia en Almería aanwezig waren, waarschuwden deze akkerbouwers nog eens dat het water waarmee ze hun akkers kunnen bewateren bijna op is.Ze lieten weten dat de nationale overheid snel maatregelen moet nemen want over maximaal een maand komen veel akkerbouwers zonder irrigatiewater te zitten omdat de reserves in het zuidoosten van Spanje op zijn. Dat betekent dat de fruitbomen en de wintergroenten niet (voldoende) bewatert kunnen worden en een belangrijke economische motor van dit deel van Spanje gevaar loopt. De akkerbouwers eisen maatregelen uit Madrid, zoals het hervatten van de wateroverhevelingen uit de Taag. Deze werden in mei stopgezet omdat de niveaus van de waterreserves in het stroomgebied van die rivier niet hoog genoeg waren. Ook eisen de akkerbouwers het opheffen van het pachtgeld van 120 euro per hectare dat ze moeten betalen voor irrigatie. De droogtesituatie in het zuiden van de provincie Alicante is niet zo ernstig geweest sinds 1995 en de akkerbouwers eisen dan ook urgente maatregelen, bijvoorbeeld financiële steun bij het gebruik maken van water uit ontziltingsinstallaties en, het verbeteren van waterzuiveringsinstallaties zodat meer gezuiverd water gebruikt kan worden voor irrigatie.

Internationale erkenning voor feesten Crevillente


CREVILLENTE – De Moren- en christenenfeesten van Crevillente zijn uitgeroepen tot ‘Feest van Internationaal Toeristisch Belang’.Dat stond in een brief van de Staatssceretaris van Toerisme die men vorige week in Crevillente ontving. Feesten die deze felbegeerde titel krijgen, worden beschouwd als feesten die bijzondere tradities in ere houden en die daardoor toerisme van over de grenzen trekken. Crevillente is na deze erkenning de tweede plaats in de provincie Alicante die twee feesten heeft met de titel ‘Van Internationaal Toeristisch belang’. Want in 2011 ontving de ‘Semana Santa ‘(de paasweek) van Crevillente deze erkenning al. Elche is de enige andere stad in Alicante met twee internationaal erkende feesten: palmzondag en het Misteri d’Elx. De gemeente Crevillente is erg in zijn nopjes met de erkenning, die meer toeristen naar de stad zal lokken en de bekendheid van Crevillente vergroot. De feesten van Moren- en christenen van Crevillente vinden jaarlijks begin oktober plaats.

Werkzaamheden spoortunnel hervat


ALICANTE – In de stad Alicante werden afgelopen week de werkzaamheden aan een tunnel door de Sierra Grossa hervat.Deze tunnel is bedoeld om het uiteindelijk mogelijk te maken meer trams te laten rijden tussen Alicante enerzijds en San Juan, Campello en Benidorm anderzijds. De Valenciaanse overheid investeert 8,7 miljoen euro in de afronding van dit project, dat al stil lag sinds 2012, omdat er toen geldgebrek was om het af te maken. Het is de bedoeling dat er in de 1,4 km lange tunnel door de Sierra Grossa een dubbel spoor wordt aangelegd. De werkzaamheden zouden eind 2018 moeten zijn afgerond.

1 - 2 - 3 - 4 - 5