Puigdemont naar België afgereisd


SPANJE – De afgezette regiopresident van Catalonië, Carles Puigdemont, reisde afgelopen maandag naar België.Hoewel er bij redactiesluiting nog steeds onduidelijkheid was over wat hij precies in Brussel doet, werd al wel naar buiten gebracht dat hij een onderhoud had met de Belgische advocaat Paul Bekaert, Bekaert heeft jarenlange ervaring in zaken als uitlevering en politiek asiel en hij was advocaat van diverse ETA-strijders. Puigdemont werd op zijn reis naar België vergezeld door vijf van zijn raadgevers. Zowel de afgezette presi­dent als andere Catalaanse leiders werden maandag door de Spaanse justitie aangeklaagd voor rebellie, opruiing en misbruik van politieke gelden. De kans bestaat dan ook dat Puigdemont vertrokken is om asiel aan te vragen in het buitenland. De aanwezigheid van Puigdemont in Brussel heeft ondertussen voor onrust gezorgd in de Belgische politiek. Premier Michel zou zijn ministers hebben verboden contact te hebben met Puigdemont.

Bootjes illegale immigranten te klein om door radar te worden opgemerkt


ALICANTE – Het is een wekelijks terugkerend bericht de laatste tijd en ook afgelopen weekend probeerden weer vijf bootjes met illegale immigranten aan land te komen in de provincie Alicante.De kustwacht slaagde erin twee bootjes met in totaal 32 immigranten aan boord aan te houden op 45 mijl van de kust van de stad Alicante en korte tijd later een derde boot die met dertien immigranten op twintig mijl van Torrevieja werd gesignaleerd. Twee andere bootjes slaagden er wel in de kust te bereiken: zij legden ongezien aan in de Cala de les Urques in Calp en Cap Negret in Altea . Een aantal van de inzittenden werd korte tijd later aangehouden toen ze in de bus naar Benidorm zaten maar waarschijnlijk zijn ruim tien immigranten er wel in geslaagd weg te komen. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn nu al 43 bootjes met minstens driehonderd immigranten aan boord aan de kust van de provincie Alicante aangekomen. De meeste immigranten worden meteen aangehouden maar in de laatste weken slagen diverse boten erin de kust te bereiken zonder dat ze zijn opgemerkt. Dat komt volgens de kustweg omdat gewerkt wordt met moederschepen. Mensenhandelaars laten de Noord-Afrikaanse immigranten veel geld betalen om door een groot schip een eind in de goede richting gebracht te worden. Vervolgens worden ze verdeeld over kleine bootjes die vaak nog geen vier meter lang zijn en te klein zijn om door de radars te worden opgemerkt. In deze bootjes stappen acht tot twaalf immigranten en deze bereiken soms ongezien de kust. Het feit dat de immigranten die de laatste tijd worden aangehouden vrijwel allemaal in goede gezondheid verkeren, betekent volgens de kustwacht dat ze niet lang in de kleine bootjes hebben gezeten. De immigranten zijn vrijwel allemaal afkomstig uit Algerije, hoewel sommigen verklaren uit Syrië te komen, omdat ze denken dan meer kans te maken om te mogen ­blijven.

Sabadell verhuist naar Alicante


ALICANTE – Door de problemen in Catalonië besluiten veel bedrijven die hun basis in dat deel van Spanje hadden, te verhuizen naar minder problematisch grondgebied.Eén van die bedrijven is de bank Sabadell, die afgelopen week bekend maakte dat de officiële zetel en het fiscaal adres vanaf nu in Alicante gevestigd zijn. De melding kwam enkele dagen nadat de bank Caixabank bekend maakte naar Valencia te verhuizen. De Catalaanse banken zijn bang dat de onafhankelijks beweging voor een onstabiele situatie zorgt en kiezen liever voor een veiliger zetel. De directeur van Sabadell legde uit dat voor Alicante gekozen is omdat de bank in deze provincie het hoogste marktaandeel en heel veel personeel heeft. Dat komt vooral omdat Sabadell enkele jaren geleden de CAM spaarbank overnam en veel klanten van de CAM zijn blijven hangen bij Sabadell. De eerste vergadering van het Sabadell-bestuur in Alicante vond dan ook plaats in de zetel van de oude CAM, die voorlopig als hoofdkantoor van Sabadell zal dienen.

4 X 4 España organiseert 4x4 off the road tocht omgeving Fortuna


COSTA?BLANCA - Op zondag 12 november a.s. om 11.00 uur orga­niseert 4X4 España weer een 4x4 Off Road “La Almazara-Fortuna" tocht in de buurt van Fortuna. Dit is deze keer een hele andere richting, namelijk vooraan in de provincie Murcia. Het betreft weer een mooie rit met een paar leuke Off Road stukjes. De rit is deze keer ook geschikt voor 2-wiel SUV aangedreven auto´s met een redelijke bodemvrijheid. Wel zitten er een paar kleine 4x4 stukjes in, maar die zijn niet moeilijk en voor iedereen goed te doen.We rijden langs mooie binnenwegen en dwars door velden met fruitbomen. Onderweg rijden we ook nog langs een spookstadje waar niemand woont. Halverwege de tocht kunnen we genieten van een heerlijk bakje koffie, thee of fris midden in de natuur.Hierna is het tijd om je 4x4 of SUV en jezelf eens goed uit te testen op een aangelegd zandcircuit. Hier kunnen wij gedurende een half uur ruim ons hartje ophalen. De tocht is ongeveer 40 km. lang en gaat over een paar verharde en onverharde (binnen)wegen. Deze tocht mag een beginnende en ook gevorderde "Off Road rijder" en een echte natuurliefhebber niet missen. U zult merken dat u met deze rit op de mooiste plekjes komt waar u nog nooit geweest bent. We eindigen in het bekende stadje Fortuna waar een heerlijke Spaanse maaltijd met een paar drankjes op ons wacht. Dit genieten kost u inclusief de drankjes en fooi € 15,-. Wij geven nu ook de beginnende Off Road rijder onder goede begeleiding de kans om zijn voertuig eens goed uit te proberen en kennis te maken met onze gezellige Off Road Club 4x4 España. Ons Roadbook met GPS file leidt u naar mooie punten alwaar u ruimschoots de gelegenheid krijgt om mooie plaatjes te schieten. Dus vergeet vooral uw fototoestel niet mee te nemen.Deze tocht is voor iedereen goed te doen en als zodanig beoordelen wij hem als een C-route, dus ook zeer geschikt voor 2 wiel aangedreven SUV voertuigen met een redelijke bodemvrijheid, dit is nagenoeg een takkenvrije route maar wees niet bang voor een paar kleine onscherpe takjes langs de weg die soms wat soepel over uw lak vegen, u kunt het er weer makkelijk uitpoetsen. Deze rit is voor jaar-leden gratis en dagdeelnemers (dag-leden) betalen € 25,- voor 2 personen en dat is inclusief Roadbook met GPX file, koffie, thee, frisdrank met koek. Inschrijven voor deze mooie rit kan tot 10 november en alleen onder de rubriek Inschrijven op onze website.Voor meer informatie kunt u bellen met onze secretaris Wim Werkman 680 590 945 of George Leenders 966 924 270. Het bestuur wil iedereen erop wijzen dat de papieren van uw auto in orde moeten zijn, Suma, verzekering etc., ook als uw auto Nederlandse of Belgische nummerplaten heeft.1 - 2 - 3 - 4 - 5