Flamencoshow 2017


Alfaz del Pi - De Lionsclub van Alfaz del Pi organiseert weer de jaarlijkse flamencoshow op zaterdag 4 november in de theaterzaal van het Casa de Cultura in Alfaz del Pi. Aanvang 20.00 uur, entree € 15.-Kaartverkoop. In Alfaz bij het cafeteria van het Casa Cultura. In Albir bij Fresno Viajes. Informatie en telefonisch reserveren via: 669 943 734. Gereserveerde kaarten kunnen vanaf 19.00 uur opgehaald worden in de hal van het C.C. De zaal gaat pas een kwartier voor aanvang open omdat de groep tot die tijd aan het ´in´ dansen is. Er zijn geen gereserveerde plaatsen.Parkeren. De parkeerplaatsen rond het Casa Cultura zijn snel vol. Op de parkeerplaats (aan de rechterkant) na de Costa Blanca supermarkt, tegenover de straat waar op vrijdag de markt gehouden wordt, is altijd wel plaats en deze ligt niet ver van het Casa Cultura.

Illegale migratie vanuit Marokko naar Spanje neemt weer toe


MADRID – Met de geslaagde pogingen van de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex om de toestroom van migranten vanuit Libië naar Italië een halt toe te roepen, neemt het aantal personen dat voor de westelijke route juist toe.Deze route gaat van Marokko over zee naar Spanje. Steeds meer mensen bereiken via deze weg Europa of doen een poging daartoe. Volgens Frontex gaat het om een gestage toename. De organisatie meldt dat migranten zelfs gebruik maken van jetski's en speelgoedbootjes om de relatief korte afstand tussen Ceuta en Algeciras van 14 kilometer op het smalste punt te overbruggen. Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfonso Dastis, is het aantal aankomsten in Spanje in de eerste acht maanden van het jaar met 88 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Circa 15.500 mensen kwamen illegaal Spanje binnen. Daarvan werden er bijna 11.000 gered van zee. Het aantal bestormingen door grote groepen illegale immigranten van de hekken die de grens vormen tussen Marokko en de Spaanse enclave Ceuta nemen ook toe. In de bergen rond die grens leven talloze vluchtelingen en asielzoekers in geïmproviseerde kampen waar zij hun kans om een poging te wagen Europa te bereiken afwachten. Dit jaar lukte het al 4.500 mensen om via de hekken Ceuta te bereiken. Er zijn migranten die het tot wel tien keer proberen voor het ze lukt. Volgens Ana Fonseca van de Internationale Organisatie voor Migratie in Marokko is duidelijk dat het aantal mensen dat succesvol Spanje bereikt is toegenomen. Dat blijkt uit een eveneens toegenomen vraag naar de medische en humanitaire diensten die de organisatie verleent. De westelijke route naar Spanje wordt vooral gebruikt door Afrikanen afkomstig uit Guinea, Ivoorkust, Nigeria en Gambia. De westelijke route staat onder migranten bekend als veiliger dan die via Libië. In Libië worden migranten vaker aangevallen door gewapende bendes die ze beroven en martelen. In Marokko is er bovendien minder druk van de autoriteiten omdat Rabat balanceert tussen de druk vanuit Europa om de illegale immigratie aan te pakken en de eigen behoefte aan nauwere politieke en economische banden met Afrikaanse landen. Periodiek biedt Marokko migranten een kans op legale residentie in het land. Sinds 2014 hebben al 25.000 Afrikanen hiervan gebruik gemaakt. Veel daarvan eindigen op straat als bedelaar of krijgen als ze 'geluk' hebben slecht betaalde en tijdelijke baantjes. De rest gebruikt hun verblijf in Marokko als uitgangspunt om toch Europa te kunnen bereiken.

Duizenden Catalanen straat op voor eenheid Spanje


BARCELONA – Zondag was de Passeig de Gràcia in Barcelona overspoeld door Spaanse vlaggen.De anti-onafhankelijkheidspartij Societat Civil had opgeroepen om te demonstreren voor de Spaanse eenheid. Volgens de organisatie waren er 1,3 miljoen mensen op de been en volgens de lokale politie ging het om 300.000 personen. De betogers noemden zichzelf "de zwijgende meerderheid", maar die laat nu dus steeds meer van zich horen. Vooraan liepen de politici die tegen de onafhankelijkheid van Catalonië zijn: de conservatieve Partido Popular van premier Rajoy, de liberale Cuidadanos en de Catalaanse afdeling van de socialistische partij. Ines Arrimadas, leider van Ciudadanos riep tijdens de mars op tot een herstel van 'het gezond verstand en de democratie' in de regio. De demonstratie kwam twee dagen nadat het Catalaanse Parlement bij afwezigheid van de oppositie de Catalaanse republiek uitriep en de Spaanse regering een uur later de maatregelen van artikel 155 van de Spaanse grondwet van kracht liet gaan om het bestuur van de Noordoost-Spaanse regio over te nemen. Madrid waarschuwt bovendien dat de kans aanwezig is dat de voormalige premier Carles Puigdemont gevangenisstraf opgelegd krijgt voor opruiing en rebellie. Spaanse openbaar aanklagers zijn hiertoe al onderzoeken gestart. Op rebellie staat een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar. Zaterdagavond ontketende de Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een diplomatieke rel door te zeggen dat 'Catalanen, ook minister president Puigdemont, in België asiel kunnen aanvragen'. Hij werd meteen tot de orde geroepen door premier Michel. Uit een pe­ling van de krant El Mundo blijkt dat bij mogelijke verkiezingen 43,4 procent zal stemmen op pro-onafhankelijkheidspartijen en 42,5 procent op partijen die tegen een onafhankelijk Catalonië zijn. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis liet weten dat er mogelijk al onderhandelingen zijn over een nieuwe deal voor Catalonië. Volledige onafhankelijkheid is echter uitgesloten en hierbij wees de minister op het feit dat Catalonië al de meest vergaande autonomie heeft binnen Europa en zelfs wereldwijd.

Nu al 8 jaar de gezelligste! “De Hollandsche Middag”


Hét bekendste ontmoetingsfeest voor Nederlandstaligen aan de Costa Blanca!Guardamar del Segura - Op woensdagmiddag 8 november orga­niseert Holland Events in Spain al weer de derde Hollandsche Middag van het 8ste winterseizoen.Na een gezellige, met ruim 450 bezoe­kers goedbezochte Fiesta Holanda, rekent de organisatie erop dat ook deze Hollandsche Middag weer een toppertje wordt. De beide evenementen zijn gratis te bezoeken en men hoeft nergens lid van te worden. De middagen worden al die jaren al op dezelfde prachtige locaties gehouden. Ondanks de beperkte ruimte is in Guardamar del Segura het Hollandsche marktje wat uitgebreider geworden Op dit oergezellige marktje kunt u terecht voor allerlei Nederlandse producten zoals kaas, kibbeling, haring, saté, warme bal, broodje worst, hamburgers, snoep enz. Ja, zelfs voor uw typisch Nederlandse boodschappen. De gezellige non-foodkramen maken het marktje compleet. En wilt u iets uitgebreider eten , dan kan dat op het terras. U bestelt dan voor slechts € 5,- de “Marjal-Event-Special“. U hoeft dan niets te missen van de muzikale gezelligheid op het terras. DJ en entertainer Alegria zorgt weer voor de muzikale omlijsting. Meezingen, een dansje maken? Alles kan Vaak zijn er spontane gastoptredens van bekende en minder bekende talenten. Dat wordt dus weer een middagje genieten. Het belangrijkste is dat de bezoekers het naar hun zin hebben. U bent og nooit geweest? Eén keer moet de eerste keer zijn. Het team van Holland Events in Spain ontvangt u graag op het gezellige terras van Restaurante Marjal (naast camping Marjal ) Let op de tijden: van 12u30 tot 16u30. Probeer op tijd te komen in verband met het beperkt aantal zitplaatsen. Dit altijd gezellige ontmoetingsfeest is eenvoudig te bereiken via de N332, km 73,4 Guardamar del Segura. Neem op de rotonde de afslag naar camping Marjal. Naast de camping vindt u dan restaurante Marjal. Parkeren en entree uiteraard gratis. Nog iets meer info? Kijk even op : www.hollandeventsinspain.nl en naar de advertentie in dit blad.

Eerste 2 voorstellingen na overlijden Fats Domino


COSTA?BLANCA - De docufilm MY FRIEND FATS zal worden getoont op 15 november in de Casa de Cultura van Calp aanvang 20 uur en op 16 november bij Den Artiest calle Lepanto 34 in Benidorm.Een documentairefilm over de muziek en het leven van de pas overleden, le­gendarische pianist en zanger FATS DOMINO. Ex-orkestleider Bobby Setter neemt de presentatie in handen. Gedurende 50 jaar toerde hij over de hele wereld met zijn Band, waaronder drie Europese tournees met Fats. Hij werd een persoonlijke een vriend en zo komt het dat de film veel privébeelden van de artiest bevatten. Het betreft een film vol muziek, emotie en humor. De opbrengst t.v.v hulpbehoevende Belg die problemen heeft met communiceren ten gevolge van een ongeval. Deze voorstellingen zijn voor een Nederlands sprekend publiek. Beperkte plaatsen, dus reserveer tijdig. Casa cultura Calpe: amistadesbelgasdelevante@gmail.com of tel. 674 432 333 of bij Den Artiest in Benidorm via tel.: (+34)672 801 807of philippeeddy@yahoo.com.

Grote luchtramp oefening bij vliegveld El Altet


ALICANTE-ELCHE – Het Spaans Agentschap voor Veiligheid en Reactie op Noodsituaties organiseert op 9 november aanstaande een grote simulatie van een vliegtuig­ongeluk bij het vliegveld van Alicante-Elche.Er wordt nagebootst dat een vliegtuig neerstort net voordat het op het vliegveld kan landen. Het komt op de grond terecht in het ondernemerspark van Elche, rijdt daarbij over enkele perso­nenauto’s heen en komt tot stilstand in een fabrieksgebouw. Het vliegtuig vliegt in brand en veroorzaakt een kleine bosbrand. De simulatie van de ramp vindt plaats met behulp van meer dan vierhonderd personeelsleden van organisaties op allerlei gebied, zoals brandweer, politie, medische en sociale instanties. In een ruimte van het vliegveld worden de ‘familieleden van de slachtoffers’ opgevangen. De rampoefening is een test om te kijken of de instanties voldoende voorbereid zijn op een groot ongeluk. Er wordt jaarlijks een rampoefening uitgevoerd maar niet vaak gebeurde dat op deze schaal. Wie niet op 9 november in de buurt van het vliegveld moet zijn, kan maar beter weg blijven.

1 - 2 - 3 - 4 - 5