Belg die vrouw doodstak, veroordeeld tot tien jaar cel


CALP – Een 63-jarige Belgische man, die in 2019 zijn 57-jarige partner met een messteek om het leven bracht, is vorige week door de rechtbank veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.Er was twintig jaar tegen de man geëist maar de rechter achtte het feit dat de man gedronken had voldoende aanleiding om de straf te halveren. De strafvermindering zorgde voor verbazing en ontsteltenis bij de aanklagers. Het tragische voorval vond op 22 juli 2019 plaats in het chalet waar het stel woonde. De rechter gaat ervan uit dat de man, nadat hij zijn partner in het hart had gestoken, een einde aan zijn eigen leven heeft proberen te maken. Beiden werden een aantal uren later door de dochter van de vrouw gevonden en de man werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft altijd volgehouden dat hij zich niets van de steekpartij herinnerde.

Gebouw Benidorm ontruimd na brand


BENIDORM - Een brand in een winkel die huishoudelijke apparaten verkocht, leidde er afgelopen zaterdag toe dat een heel gebouw moest worden ontruimd.De brand ontstond zaterdagochtend om half acht in de calle Almendros in Benidorm. De brandweer was snel ter plaatse maar bij de brand kwamen zoveel gassen en zwarte wolken vrij, dat alle bewoners van de etages boven de winkel tijdelijk hun woning moesten verlaten. Sommige van de bewoners moesten worden behandeld omdat ze te veel rook hadden ingeademd. Nadat de brand was geblust werd de winkel geventileerd en daarna konden de bewoners terug naar huis.

In Nederland gezochte afperser aangehouden


EL CAMPELLO – De Spaanse nationale politie arresteerde afgelopen week in El Campello een 53-jarige Nederlander die door de autoriteiten van zijn vaderland werd gezocht.De politie ontving een week eerder een verzoek om medewerking omdat het vermoeden bestond dat de man in El Campello woonde en nadat de juiste woning werd gevonden, kon de man worden aangehouden toen hij die woning verliet. De man zou zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing door een groot aantal e-mails aan verschillende organisaties te sturen waarin hij dreigde een lastercampagne tegen de betreffende organisatie te beginnen. Hij eiste grote bedragen en volgens de Nederlandse autoriteiten betaalden sommige bedrijven. Omdat er een uitleveringsverdrag is met Nederland, zal de man worden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten, waar hem een gevangenisstraf van acht jaar boven het hoofd hangt.

Orihuela koestert bedreigde vissoort


ORIHUELA – De gemeente Orihuela sloot afgelopen week een akkoord met de waterfirma Hidraqua over het onderhoud en de verbetering van een waterreservoir dat in het palmenbos van Orihuela gelegen is. In dit reservoir werd in 2012 een met uitsterven bedreigde vissoort uitgezet.Deze vis, in het Spaans fartet genaamd en met de Latijnse naam Aphanius Iberus, komt alleen in brak water langs de Middellandse zeekust voor maar ze staat op de internationale rode lijst van bedreigde diersoorten. Toen in 2019 het noodweer een groot deel van het zuiden van de provincie onder water zette, liep het reservoir grote schade op. De gemeentebiologen dachten dat de vis schade zou hebben geleden maar dat blijkt niet zo te zijn: ze heeft zich de laatste jaren juist vermenigvuldigd en in het reservoir leeft een aardige hoeveelheid fartets. Het waterreservoir trekt ook diverse vogelsoorten aan en daarom wil de gemeente Orihuela dit gebied meer gaan koesteren en er ook een te bezoeken bezienswaardigheid van maken. In de overeenkomst die afgelopen week gesloten is, is dan ook gesproken over het opknappen van wandelpaden en omheiningen, reparatie van het reservoir en vernieuwing van de pomp die het water vers houdt. Zodat de fartet blijft voortbestaan in Orihuela.

Tienduizenden mensen op de been voor Mar Menor


MURCIA – Afgelopen donderdag verzamelden zich in de stad ongeveer zeventigduizend mensen om een oplossing te eisen voor de belabberde staat waarin het binnenmeer Mar Menor zich de laatste jaren bevindt.In augustus vond er voor de tweede keer in korte tijd een grote vissterfte plaats in het meer, dat aan de ene kant afgeschermd wordt door de kust van Murcia en aan de andere kant door de landtong La Manga. De waterkwaliteit van het zilte meer laat al lange tijd zeer te wensen over en de omwonenden eisen oplossingen van de autoriteiten. Met grote spandoeken met teksten als ‘SOS Mar Menor’ liepen de tienduizenden mensen door het centrum van Murcia. Bij de organisatie van de manifestatie hadden zich maar liefst 185 verenigingen en burgercollectieven aangesloten. Volgens de organisatoren heeft het meer te lijden onder decennialange verwaarlozing. Er is afvalwater in geloosd en nooit werk gemaakt van bescherming. Daar moet volgens de betogers snel verandering in komen.

Hoge elektriciteits-


rekening baartbevolking zorgenCOMUNIDAD VALENCIANA – Met enige regelmaat wordt er in de deelstaat Valencia een bevolkingsonderzoek gehouden waarin de mensen onder meer gevraagd worden naar wat hen het meeste zorgen baart.In de laatste jaren was het vaak de (jongeren)werkeloosheid die de eerste plaats op die lijst innam. In het herfstonderzoek dat zojuist is afgerond en dat werd uitgevoerd door drie dagbladen in de provincies Castellón, Valencia en Alicante, blijkt dat er een nieuw thema is dat de burgers veel zorgen baart. De hoge prijs van de elektriciteit is met stip gestegen naar de eerste plaats op de ranglijst. Het feit dat de prijs van de elektriciteit op dit moment vijf maal zo hoog is als twaalf maanden geleden en dat de winter eraan komt, bezorgt menigeen een slapeloze nacht. Velen vrezen dat ze straks hun huis niet kunnen verwarmen als het kouder wordt. Na dit thema, dat de gemoederen zo bezighoudt, staan de wachtlijsten in de gezondheidszorg, die door de pandemie een stuk langer zijn geworden, op de tweede plaats, gevolgd door de werkeloosheid, de economie en de coronapandemie. Ook thema’s als het onderwijs, corruptie, huisvesting en de klimaatsverandering baren de mensen zorgen.