Geboortehuis Miguel Hernández na zeven jaar eindelijk open


ORIHUELA – Op 11 oktober aanstaande zal het geboortehuis van dichter Miguel Hernández in Orihuela dan eindelijk worden geopend voor het publiek.Dit pand, gelegen aan de calle San Juan nummer 76, was de plek waar de be­kende dichter in 1910 ter wereld kwam, hoewel de familie later verhuisde naar het huis waar al jaren het Museum Miguel Hernández gevestigd is. Het pand werd van de buitenkant opgeknapt en al in 2010, ter ere van de honderdjarige geboortedag van de dichter, aan het pu­bliek gepresenteerd. Maar het pand bleef leeg en de deur ging dus direct na de presentatie weer dicht. Zeven jaar later en nu ter gelegenheid van de 75ste sterfdag van de dichter is het pand gevuld met duizenden documenten en vanaf 11 oktober zal het ook geopend zijn voor publiek. Het is de bedoeling dat het een bezoekers­centrum wordt, dat mensen er alle mogelijke documenten over de dichter kunnen raadplegen, dat er bijzondere eerste drukken van dichtbundels te bezichtigen zijn en dat het huis het beginpunt vormt van de ‘Ruta Hernandiana’, die leidt langs alle gebouwen die een rol speelden in het leven van de dichter.

Sportmodel la Nucía wekt internationale belangstelling


LA NUCÍA – Het is geen nieuws dat het sportmodel van la Nucía een groot succes is.Sinds in deze plaats in de Marina Baixa een groot sportcomplex werd gebouwd, heeft de gemeente al diverse onderscheidingen gekregen en er worden ook regelmatig grote toernooien gehouden op het gebied van sporten zoals pádel en voetbal. Dat het model ‘La Nucía Ciudad del Deporte’ ook belangstelling trekt van over de grenzen bleek de afgelopen dagen toen een delegatie uit de Chinese stad Loudi een bezoek bracht aan la Nucía. Burgemeester Bernabé Cano leidde zijn Chinese evenknie een hele dag rond langs alle onderdelen het sportcomplex, dat op dit moment al 250.000 vierkante meter groot is en de komende tijd nog verder wordt uitgebreid, en ook langs andere voorzieningen als het Ecpoark en het Auditorium. Volgens Cano is Loudi een stad met 4,5 miljoen inwoners en was de delegatie erg geïnteresseerd in het sportcomplex. Bovendien is het niet de eerste buitenlandse delegatie die het sportmodel van La Nucía wil overnemen.

Uitslaande brand in recyclingstation


ALICANTE – In de buurt van de stad Alicante was zaterdagnamiddag tot in de verre omtrek een dikke rookwolk te zien, die werd veroorzaakt door een uitslaande brand in een recyclingstation in het zuidwesten van de stad, vlakbij de gemeentelijke begraafplaats.De brand brak rond 18.00 uur uit in de loods waar pallets met ingezameld oud papier waren opgeslagen. Het papier en karton begon meteen volop te branden en de vlammen laaiden tientallen meters op. Er stond een dikke rookwolk die tot in de verre omtrek te zien was. De brandweer had er een hele klus aan om de brand te blussen omdat er overal in het recyclingstation – dat bedoeld is voor papier, karton en plastic – brandbaar materiaal lag. Uiteindelijk kon na diverse uren het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt in dit station, ook in 2013 ging een groot deel van het verzamelde afval in vlammen op.

Kijk uit met niet bewaakte stranden


ALICANTE – Het zomerseizoen is voorbij en dat betekent onder meer dat er aan de meeste stranden van de Costa Blanca geen reddingsdiensten meer aanwezig zijn.Benidorm is zelfs de enige gemeente waar de stranden in oktober nog steeds dagelijks bewaakt worden. Maar het weer is ook in het najaar prachtig en het zeewater is nog warm dus er zijn veel mensen die in deze periode in zee gaan zwemmen. De autoriteiten waarschuwen echter dat mensen moeten beseffen dat de zee nooit zonder risico is. Op de stranden die bewaakt worden, wordt bekeken of er te hoge golven of gevaarlijke stromingen zijn en als dat zo is, wordt een gele of rode waarschuwingsvlag opgehangen waarbij geel betekent dat men moet opletten en rood betekent dat men niet mag zwemmen. Op stranden waar geen reddingsdiensten aanwezig zijn, hangen die vlaggen niet en is er ook niemand die het water in springt als iemand in nood is. Afgelopen week kwamen er aan het Postiguet-strand van Alicante twee mensen om het leven door verdrinking. Dat gebeurde enkele dagen nadat de reddingsdiensten aan dat strand met hun werk waren gestopt. Het is een opvallend gegeven dat er van de 35 verdrinkingsgevallen in 2017 in de hele provincie Alicante er slechts vier plaatsvonden aan stranden waar op dat moment reddingspersoneel aanwezig was. De 31 andere gevallen vonden plaats aan onbewaakte stranden.

Luchtvaartmaatschappij Monarch failliet


ALICANTE – Wie wel eens vanuit Spanje met de luchtvaartmaatschappij Monarch naar Groot-Brittannië vliegt en al een ticket had voor de komende maanden, kan die reis maar beter vergeten. Monarch maakte deze week bekend dat ze failliet is en dat alle activiteit met onmiddellijke ingang wordt gestopt.Dat betekent dat 110.000 mensen die met Monarch ergens naartoe gevlogen waren en nog terug moesten, gestrand zijn en dat voor ongeveer 300.000 mensen al gemaakte reserveringen gecanceld zijn. De Britse autoriteiten hebben inmiddels ingegrepen om ervoor te zorgen dat in het buitenland gestrande reizigers terug naar Groot-Brittannië vervoerd worden maar als het andersom is – dat de terugvlucht naar bijvoorbeeld Spanje was – is de oplossing minder duidelijk. Monarch vervoerde in 2016 maar liefst 3,4 miljoen mensen van Groot-Brittannië naar Spanje en vele vluchten daarvan gingen naar Alicante. Monarch vloog al dertig jaar vanaf vliegveld Alicante. Monarch is niet de eerste luchtvaartmaatschappij die in de problemen komt door de prij­zenoorlog die de low cost-maatschappijen hebben ontketend. Eerder raakte Air Berlin al in de problemen en Ryanair heeft op dit moment problemen om aan voldoende piloten te komen. Deze maatschappij cancelde daarom in de afgelopen weken ook al een flink aantal vluchten en gaat daar de komende maanden ook nog mee door.

Stakingen in Catalonië


SPANJE – Twee dagen na het tumultueus verlopen referendum in Catalonië blijft de onrust en de chaos voortduren.Er vinden op allerlei niveaus stakingen plaats waar ook de gewone man last van heeft en waar ook buiten Catalonië de effecten van ondervonden worden. Zo zijn diverse doorgaande wegen en snelwegen tijdelijk afgesloten, waaronder de kustsnelweg AP-7, en rijden een aantal treinen en hogesnelheidstreinen niet. De stakingen en werkonderbrekingen zijn het gevolg van het besluit van de Catalaanse regering om alleen ‘minimale dienstverlening’ te bieden, om de impact van de uitslag van het referendum te vergroten en de wens om zich van Spanje los te maken, kracht bij te zetten.

1 - 2 - 3 - 4 - 5