Landbouw heeft te maken met plagen


ALICANTE – Landbouwers in de provincie Alicante hebben als gevolg van de klimaatverandering steeds meer te maken met plagen. Ook de stijging van het de hoeveelheid CO2 in de lucht doet de zaak geen goed.Volgens een onderzoek van het Instituto Valenciano de la Investigación Agraria (IVIA) is de combinatie van hogere tempe­raturen, hogere vochtigheidsgraad en meer CO2 funest voor de landbouw. Deze sector had het afgelopen decennium al te maken met droogte, gebrek aan goed irrigatiewater en lage prijzen en in de laatste paar jaar komen daar ook steeds meer plagen bij. Volgens internationale onderzoeken zorgt een stijging van de gemiddelde temperatuur van 1 graad voor tien tot zelfs 25 procent meer problemen met insecten en schimmels. In het IVIA is men druk doende om biologische bestrijdingsmanieren te vinden voor de plagen: er worden andere insecten ingezet om de schadelijke organismen op te eten. Maar bij een temperatuurstijging planten insecten zich sneller voort en het wordt steeds lastiger ze effectief te bestrijden. Bovendien zijn er plagen waar nog geen remedie tegen gevonden is zoals de xylella fastidiosa, die de amandelbomen in de provincie aantast. De citrusbomen op hun beurt te maken met de Tetranychus urticae (bonenspintmijt) die elk jaar meer voorkomt. De landbouwers zitten met de handen in het haar omdat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen steeds meer aan banden wordt gelegd en de biologische bestrijdingsmanieren niet altijd effectief zijn tegen de nieuwe plagen.

Jávea redt onbebouwd stuk kust


JÁVEA – De gemeente Jávea heeft de bouwlicentie van een toekomstig restaurant aan de playa del Segon Muntanyar gecanceld.Het gaat om het enige onbebouwde stuk aan dit strand en de omwonenden waren zeer ontsteld toen ze in 2017 vernamen dat er plannen waren om op dit stuk een restaurant te bouwen. De gemeente had al toestemming gegeven maar na de protesten werd de aanvraag nog eens onder de loep gelegd. Die werd weliswaar gedaan voor het nieuwe bestemmingsplan, dat zegt dat er aan de Playa del Segon Muntanyar niet meer gebouwd mag worden, in werking trad, maar de voor de licentie verschuldigde gelden werden ruim na het ingaan van het nieuwe plan voldaan. En dus zag de gemeente een mogelijkheid om de licentie te annuleren en het project te cancelen. Dit zeer tot tevredenheid van de omwonenden, die bang waren dat hun rustige strand door een restaurant annex strandtent veel minder rustig zou worden.

Open Dag bij club “Los Holandeses”


ALFAZ - Graag nodigen wij u uit voor onze open dag op zaterdag 6 oktober a.s. van 11.00 – 14.00 uur.Ons adres is: Plaza Justus 1, Barranco Hondo, Alfaz del Pi, tel. 966 875 342.U kunt kennismaken met onze vereniging die een verleden heeft van ruim 40 jaar. Er zijn tal van activiteiten, in welke wij ons en onze afdelingen presenteren. Vanzelf-sprekend zijn er tal van drankjes en hapjes te bestellen aan onze bar. Onze club is het gehele jaar geopend en wij geven een eigen clubblad uit. Naast de vaste activiteiten organiseren wij barbecues, uitstapjes, paella- mossel- en feestavonden. Wij hopen weer op een gezellige en drukke dag, met veel nieuwe bezoekers. U bent van harte welkom! Wordt u op de open dag lid, dan is de contributie voor 15 maanden € 80,- dit is slechts € 5.35 per maand

Toeristisch informatiekantoor gemoderniseerd


BENIDORM – De gemeente Benidorm is al enige tijd bezig om een zogenaamde ‘Destino Inteligente’ te worden, ofwel een ‘intelligente vakantiebestemming’. Daarmee wil men zeggen dat Benidorm zich aanpast aan de moderne mogelijkheden van communicatie en informatievoorziening. Een voorbeeld daarvan is de modernisatie van het toeristisch informatiekantoor in het gebouw El Torrejó, op de rand van het oude centrum en op het meest zuidelijke punt van de Playa Levante. Dit kantoor werd afgelopen week heropend met een aantal nieuwigheden. Ten eerste is er nu een digitaal nummersysteem dat ervoor zorgt dat de mensen die informatie komen vragen zo snel mogelijk en in de goede volgorde worden geholpen. De belangrijkste wijziging wordt gevormd door vier splinternieuwe 'totempalen'. Deze digitale torens geven de bezoeker interactieve informatie op het gebied van bezienswaardigheden, activitei­ten, de omgeving en moderne ontwikkelingen. In de façade van het kantoor is bovendien een scherm aangebracht waar de toerist via aanraking informatie kan verkrijgen. De opening van het gemoderniseerde kantoor viel samen met de viering van Wereldtoerismedag, een dag die dit jaar ‘digitalisering’ als thema had.

Benidorm in de ban van Moren en christenen


BENIDORM – In Benidorm worden dit weekend de jaarlijkse Moren- en christenenfeesten gevierd, voor veel toeristen een hoogtepunt van het jaar. Hoewel deze feesten niet de historie hebben van Moren- en christenenfeesten in bijvoorbeeld Alcoy of Villena, waar een groot deel van de bevolking opgaat in het evenement, hebben ook de feesten in Benidorm talloze kleurrijke en spectaculaire onderdelen, zoals op vrijdagavond 5 oktober de aankomst van de Moren aan het Levante-strand, de optochten van de troepen op zaterdag- en zondagavond en de gevechten en bloemenofferande op zondagochtend. Zie voor tijdstippen de rubriek ‘Kalender’.

Ook in Denia brand op vuilnisbelt


DENIA - Terwijl in Benissa de brand in de vuilverwerkingsinstallatie al weken voortduurt – zie elders in deze krant – brak er afgelopen maandag ook brand uit op de vuilnisbelt van groenafval in Denia. De brandweer werd om 18.00 uur gebeld en was dinsdagochtend nog steeds bezig met blussen. De brand is door natuurlijke oorzaken – hitte door compostering – ontstaan en het zeer brandbare materiaal is moeilijk te blussen.

1 - 2 - 3 - 4 - 5