Stranden Denia ernstig beschadigd door herfstweer


DENIA – De eerste fikse herfstbuien, waarmee het noorden van de provincie Alicante vorige week te maken kreeg, leverde meteen al schade op voor enkele van de stranden die het elke winter zwaar te verduren krijgen. De Playa de les Deveses en de Playa del Blay Beach in Denia werden vrijwel helemaal weggespoeld door de hoge golven. Deze stranden worden vrijwel elk jaar in de lente hersteld door de overheid. Er wordt dan nieuw zand opgebracht dat bij de eerstvolgende keer dat het zwaar weer is, weer in zee verdwijnt.

Catalaanse leiders een jaar na onafhankelijkheidsreferendum nog steeds in gevangenis


BARCELONA – Een jaar na het omstreden en illegaal verklaarde referendum over onafhankelijkheid in Catalonië, zitten negen separatistische politici nog steeds in de gevangenis en is Catalonië niet dichterbij onafhankelijkheid.Familieleden van de gevangen zittende Catalaanse politiek leiders zijn teleurgesteld in de pogingen tot dialoog tussen Madrid en de Catalaanse regering en overwegen de zaak voor te dragen aan het Europees Hof van Justitie. Bij de ondervraging kwam 40% van de Catalanen stemmen waarvan een meerderheid voor onafhankelijkheid was. Daarop verklaarde de toenmalige Catalaanse regering Catalonië onafhankelijk. Dit pikte de centrale regering in Madrid niet. Deze stelde artikel 155 in van de Grondwet, waarmee Madrid de directe zeggenschap kreeg over de regio en zijn uitgaven. Deze reageerde door de betrokken politici de arresteren. Enkele hiervan lukte het om het land te ontvluchten. Ze verblijven in België (o.a. de voormalige Catalaanse premier Carles Puigdemont), Zwitserland en Engeland. De voormalige voorzitter van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, werd in maart gevangen genomen. Volgens haar man, Bernat Pegueroles was zijn vrouw altijd een heel actief persoon, maar raakte ze depressief in de kleine ruimte waar ze niets om handen heeft. Ze slikt nu antidepressiva. Volgens de Spaanse grondwet uit 1978 is het land 'ondeelbaar'. De Spaanse justitie vervolgd de Catalaanse leiders nu wegens rebellie en misbruik van publieke middelen. Ondanks dat premier Sánchez meer samen lijkt te willen werken dan zijn voorganger Rajoy, negeert ook hij de oproepen om tussenbeide te komen en de gevangenen in vrijheid te stellen. Hij gebruikt als argument dat hij geen zeggenschap heeft over Spanje's onafhankelijke justitie. Bij aantreden van Sánchez en zijn regering in juni werd artikel 155 opgeheven. Carles Puigdemont, de voormalige Catalaanse premier, zit sinds er een arrestatiebevel tegen hem werd uitgevaardigd in Brussel. In Catalonië is een beweging op gang gekomen die pleit en strijdt voor de vrijlating van de 'politieke gevangenen'. Overal worden gele linten bevestigd, die symbool staan voor de vastzittende politici en voor Catalaanse onafhankelijkheid.

Huiselijk geweld eist dit jaar al 38 slachtoffers


MADRID – De maand september was de ergste op het gebied van huiselijk geweld in Spanje sinds gegevens daarover worden bijgehouden. Negen vrouwen en twee kinderen werden vermoord. Het laatste slachtoffer viel donderdagnacht in de gemeente Torrox in Málaga. In hetzelfde etmaal werden nog twee vrouwen vermoord. Een in Bilbao en een in Maracena (Granada) en twee meisjes van 3 en 6 jaar in Castellón. De drie vrouwen die deze week werden omgebracht en de moeder van de twee meisjes in Castellón hadden aangifte gedaan tegen hun agressoren. Slechts in acht van de 38 moorden dit jaar was er eerder door de slachtoffers aangifte gedaan en bij drie van hen waren beschermende maatregelen van kracht. In juni werden vijf vrouwen slachtoffer van huiselijk geweld. In juli en augustus ging het alweer om zes vrouwen die om het leven werden gebracht. Onderzoek loopt nog in de zaak op Tenerife waar in een woning de lichamen van twee jongetjes van 3 en 5 jaar werden aangetroffen bij dat van hun ouders. In januari en februari werden twee vrouwen vermoord, drie in maart en vier in april. In El Ejido (Almería) bracht die maand een vader zijn zoon van acht om het leven. In mei ging het om één slachtoffer. Gendermisdaden hebben sinds januari 25 minderjarige wezen voortgebracht.

Open dag NVCB


LA?NUCIA - De deur gaat zondag 7 oktober om 11.00 uur open bij de Nederlandse Club Costa Blanca.Zoals elk jaar start NVCB het nieuwe seizoen met een informatieve en gezellige open dag. Medewerkers van de vereniging geven informatie over alle activiteiten waar u als (tijdelijke) bewoner van de Costa Blanca veel plezier aan kunt beleven. We hebben het dan over bridgen, biljarten, jeu de boules (op 4 banen), computeren, crea­tiviteit, pilates, klaverjas of een leuke feestavond. Eigenlijk te veel om op te noemen. Enthousiaste vrijwilligers staan klaar om u, uw buren of vrienden wellicht als lid in te schrijven. Komt u zeker even kijken, u zult zien dat onze vereniging uw verblijf aan de Costa Blanca zal veraangenamen en u hier ook nieuwe vrienden en kennissen zult maken. Kijk voor u komt ook even op onze website nvcb.net waar u veel informatie vindt over onze vereniging en wat voor u leuk zou zijn om aan mee te doen. U vindt ons aan de carrer Lisboa 5, La Nucia, Urbanization Bello Horizonte I

De Hollandsche MiddagLive: Wally Tomasouw


Guardamar del Segura - Op woensdagmiddag 10 oktober a.s. organiseert “Holland Events in Spain“ de eerste “Hollandsche Middag”.De opening van het 9e seizoen was tijdens Fiesta Holanda een geweldig succes. Onder de Spaanse zon genoten meer dan 600 bezoekers van diverse optredens. De organisatie is trots, dat ook voor de eerste Hollandsche Middag een goede artiest zijn medewerking heeft toegezegd enwel “Wally Tomasouw”, de solo guitarist/zanger van de Nederlandse Rockband “El Cid”. U bent welkom tussen 12.00 uur en 16.30 uur. Waar: Restaurante Marjal (naast camping Marjal) N332, km 73,4 Guardamar del Segura.

Stichting Doe een Wens Spanje


ALBIR - Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober is er een Rastro op het terras van bar Los Musicos, Carrer Joaquin Rodrigo 10 Albir van 12 tot 6 uur ten bate van de Doe een Wens Stichting Spanje, de organisatie die wensen vervult van kinderen met levensbedreigende ziektes.Voor dezelfde organisatie hebben wij op zaterdagavond 24 november een Gala-avond in het Rober Palas Hotel Calle Jupiter 2 in Albir. Avond begint met een receptie met cava en bitterballen om 19.00 uur. Om 20.00 uur naar beneden naar de schitterende eetzaal voor een 4-gangen menu. Van 20.00 uur tot 02.00 uur is er muzikale omlijsting door 3 verschillende bands Jazzify, Match en aan het eind de Abba Tribute Band. De prijs voor deze avond van 19.00 tot 23.00 uur inclusief frisdranken, bier en wijn is 50 euro per persoon waarvan een groot gedeelte naar de Doe een Wens gaat. Van 23.00 uur tot 02.00 uur dansen en een goedkope bar, een fles wijn bijvoorbeeld kost 6 euro. Ideaal zou zijn als u een tafel voor 10 personen organiseert maar mocht u alleen of met 2,3 of 4 mensen komen organiseren wij dat ook. Contact personen Rob Adema tel. 622921171 e-mail r-adema@hotmail.com of Hardy Janssen tel. 666801064 of elcid.albir@gmail.com

1 - 2 - 3 - 4 - 5