Twee nieuwe verdrinkingsgevallen


ALICANTE – Vanwege het prachtige weer vorige week werd er nog volop gebaad aan de stranden van de provincie Alicante. Helaas leidde dat ook weer tot enkele verdrinkingsgevallen.Op dinsdagavond was het een 66-jarige man met de Franse nationaliteit die met enkele vrienden bij de pier aan de Playa del Cocó in Alicante was. Ze gingen het water in maar toen bleek dat de man niet kon zwemmen en dat hij in de problemen kwam toen hij een dieper gedeelte bereikte. Er waren geen reddingsdiensten aanwezig maar een agent van de lokale politie ging gekleed en al het water in om de man te redden. Eenmaal aan wal probeerden zowel deze agent als brandweerlieden die in de buurt waren de man te reanimeren maar zonder succes. Een dag later overleed een 88-jarige vrouw aan de Playa del Acequión in Torrevieja. De vrouw werd bewusteloos uit het water gehaald door andere zwemmers. Een ambulance werd gebeld maar toen deze ter plaatse aankwam, was de vrouw al overleden. Een 57-jarige man die in de problemen kwam aan de Cala Capitán in de gemeente Orihuela en door andere zwemmers aan land werd gebracht, kon wel worden gered. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Akkerbouw verplaatst zich naar L’Alicantí


L’ALICANTÍ – Nu de periodieke wateroverhevelingen van de rivier de Taag naar de rivier de Segura door de landelijke overheid worden beperkt, weten veel akkerbouwers in het zuiden van de provincie Alicante en in Murcia niet hoe ze aan voldoende betaalbaar water moeten komen om hun akkers te kunnen irrigeren.Daarom kiezen de grotere landbouwfirma’s er al enige tijd voor om op te zoek te gaan naar akkers in andere streken, waar het water wél gegarandeerd kan worden en waar het klimaat even zonnig en warm is. Zo’n streek hebben ze gevonden in L’Alicantí, de vroegere ‘Huerta de Alicante’. Zoals die laatste naam al aangeeft, was dit vroeger de moestuin van de stad Alicante maar gemeenten als El Campello, Mutxamel en Sant Joan werden steeds verder volgebouwd met appartementengebouwen en chalets zodat de akkers verdwenen. Irrigatiewater is er echter voldoende, want het afvalwater van de stad Alicante wordt in grote waterzuiveringsinstallaties geschikt gemaakt voor irrigatie. Ook zijn er de laatste decennia i deze regio enkele waterontziltingsinstallaties verrezen. En zo werden er met name in de gemeente Mutxamel het laatste decennium grote terreinen aangeplant met granaatappel- en citrusbomen en verschenen aan de CV-800 tussen Mutxamel en Xixona eindeloze akkers met groenten zoals broccoli. Een project waaraan nu de laatste hand wordt gelegd, is een enorm terrein van maar liefst 110 hectare tussen Mutxamel, Busot en Xixona dat helemaal beplant is met citrusbomen. Een onderneming uit de Vega Baja kon de terreinen relatief goedkoop op de kop tikken nadat op deze zelfde plek twintig jaar geleden een projectontwikkelaar duizenden huizen en een golfbaan wilde bouwen. Voor dat plan kwam echter nooit toestemming en het terrein lag braak. Nu is het, zover het oog kan zien, beplant met kleine citroenboompjes. Dit project en enkele andere hebben ervoor gezorgd dat het aantal vierkante meter dat in L’Alicantí gebruikt wordt voor akkerbouw in vier jaar tijd met 35 procent gestegen is.

Plaatsing nieuwe gele containers heeft meteen effect


BENIDORM – Het plaatsen afgelopen zomer van 110 nieuwe gele afvalcontainers in Benidorm heeft direct het gewenste effect: in de maand september steeg de hoeveelheid verpakkingsmateriaal – plastic, blik en brik – dat in die gele containers werd verzameld met 14 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019.Dit cijfer is extra positief als men bedenkt dat het aantal toeristen in september 2019 aanmerkelijk hoger lag dan in september 2021. De gemeente benadrukt nog eens hoe belangrijk het is dat de bevolking zich aanwent om het afval te scheiden. Gescheiden afval kan direct naar de juiste afvalverwerkingsplaats gebracht worden terwijl ongescheiden afval naar de grote stortplaats in El Campello gaat, waar de gemeente Benidorm dan een extra bedrag voor scheiding en verwerking moet betalen. Het is bewezen dat de bevolking eerder geneigd is om te scheiden als ze een gele container in de buurt van hun woning hebben staan en dus niet veel moeite hoeven te doen. Het plaatsen van extra containers heeft daarom direct resultaat.

Brand in schoenenfabriek


CATRAL – Een uitslaande brand vernielde afgelopen zondag het grootste deel van een schoenenfabriek op het industrieterrein van Catral.De brand brak rond vier uur ’s ochtends uit en de vlammen laaiden meteen hoog op. De brandweer slaagde erin te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar andere gebouwen maar van de fabriek zelf stortte het dak in en de structuur raakte ernstig beschadigd. Er vielen geen gewonden.

Amata organiseert weer een ambachtsmarkt in Tibi


TIBI - In Tibi, een klein dorpje niet ver van San Vicente del Raspeig en Alicante, zijn ze weer van alles aan het organizeren om een heleboel bezoekers aan te trekken en zo het dorp en zijn produkten meer bekendheid te geven.Vrijwel het hele dorp is erbij betrokken om in het weekend van 22, 23 en 24 oktober een gevariëerd programma aan te bieden, met verkoop van plaatselijke specialiteiten, optredens en dit jaar voor de tweede keer een ambachtsmarkt waar alleen eigen werk verkocht wordt en enkele oude ambachten worden gedemonstreerd. In elk stalletje is weer wat anders te koop: van aardewerk in diverse stijlen tot gehaakte knuffelbeesten, van leren tassen en boekomslagen tot individueel ontworpen sieraden in de meest uiteenlopende materialen: zilver, brons, glas, hout, aardewerk en macramé. En alles is origineel handwerk. Je zult hier dus zeker heel originele kadootjes kunnen vinden voor de komende feestdagen. En mocht je niet vinden wat je zoekt, dan kun je het hier bestellen. Met een beetje geluk kan het zelfs ter plekke gemaakt worden, want bijna alle deelnemers brengen hun gereedschappen mee. De markt gaat op vrijdagmiddag 22 oktober om 6 uur open. De openingstijden op zaterdag 23 en zondag 24 oktober zijn van 11 uur 's ochtends tot 2 uur 's middags en na de siësta weer van 6 tot 9 (hoewel ze op zondag waarschijnlijk eerder sluiten). De ambachtsmarkt wordt opgebouwd in het laantje vóór de "ermita", een bedevaartkapelletje boven in het dorp.Meer informatie (ook in het Nederlands) via 639 979 678. En als je niet naar deze markt kunt komen, kun je altijd nog een bezoek brengen aan hun virtuele dorp www.puebloartesano.es, waar je de mensen aan het werk kunt zien in hun ateliers, hun werk kunt kopen in de winkels of op de virtuele markt en zelfs korte cursusjes kunt volgen.

Buitenlands toerisme in de lift


COSTA BLANCA – Beetje bij beetje groeit het aantal buitenlandse toeristen dat de Costa Blanca met een bezoek vereert.Volgens gegevens van het hotelpatronaat Hosbec was het aantal buitenlanders in Benidorm in de laatste week van september al gestegen tot 36 procent van het totaal aantal toeristen en dat percentage gaat nu elke week een beetje omhoog. Van de buitenlanders vormen de Britten als vanouds de grootste groep maar de Belgen en Nederlanders komen op de tweede en derde plaats. Zij namen eind september respectievelijk 4,6 en 3,2 procent in van alle hotelovernachtingen in Benidorm. De cijfers in de overige kustplaatsen van de provincie Alicante laten een nog groter aandeel van de buitenlandse toerist zien. Hier kwam 42,7 procent van alle hotelovernachtingen voor rekening van de buitenlandse toerist, met 7,3 procent voor de Belgen en 4,4 procent voor de Nederlanders. Wat betreft de bezetting van de hotels, die lag in Benidorm eind september op 66,1 procent en in de rest van de Costa Blanca op 57,3 procent. Maar het afgelopen weekend – met de feestdagen van 9 en 12 oktober – liep het bezettingscijfer op tot boven de zeventig procent.