Ook Playa de San Juan vult zich met bouwkranen


ALICANTE – Onlangs schreven we op deze pagina’s over Jávea en omstreken, waar sprake is van een nieuwe bouw’boom’.Hetzelfde is het geval in Playa de San Juan, het kustgedeelte ten noorden van de stad Alicante. Bouwprojecten die tien jaar stil lagen, worden opnieuw opgepakt en vrijwel elk stukje braakliggende grond in de eerste kilometer vanaf het strand, vult zich deze dagen met een bouwkraan. Ook het gebied dat bekend staat als PAU5, een bestemmingsplan dat iets verder van de kust en vlakbij het golfterrein van San Juan ligt, is momenteel het toneel van tientallen nieuwe projecten. In de eerste acht maanden van 2018 werden er in de stad Alicante 690 bouwvergunningen afgegeven. 413 daarvan zijn voor woningen in Playa de San Juan.

Vakantiewoning ingestort, twee gewonden


ORIHUELA – Twee Britse mannen kregen afgelopen weekend in Orihuela Costa de schrik van hun leven.De duplexwoning waarin ze verbleven, begon te bewegen en stortte voor een deel in elkaar. De gebeurtenis vond vorige week dinsdag om acht uur ’s ochtends plaats in de Calle Laguna, Residencial Laguna III. Na een luid krakend geluid, zag de een man, die zich in de bovenwoning bevond, een muur meegeven en de trap naar beneden verdwijnen. Hij kon zelf niet meer naar beneden komen en vluchtte het terras op. Daar werd hij later door de brandweer afgehaald. Erger verging het de man die zich in de onderste woning bevond en het puin van de instortende muren rondom zich zag neervallen en niet meer naar buiten kon. Waar de eerste man met enkele snij- en schaafwonden in het ziekenhuis werd verzorgd, moest de tweede man met een zenuwinzinking en ademhalingsmoeilijkheden worden opgenomen. De brandweer zette de beide woningen en ook zes andere, die deel uitmaken van het zelfde complex met linten af. De meeste van de andere woningen worden niet permanent bewoond en voor de drie van de acht woningen waarbij dat wel het geval is, zorgen verzekering en gemeente voor tijdelijke onderkomens. Een technisch expert onderzoekt ondertussen de onbegrijpelijke en volledig onverwachte instorting van de woningen.

Terugkeer van trein moet snelweg minder gevaarlijk maken


ALICANTE – De Spaanse minister van Openbare Werken, José Luis Ábalos, maakte afgelopen week bekend dat de regionale treinverbinding tussen Alicante en Villena nog voor het einde van deze maand in ere wordt hersteld.Tot 1989 liep er een stoptrein op dit traject, die plaatsen als Agost, Monforte del cid, Novelda en Elda stopte. Na het in gebruik nemen van de snelweg A-31 raakte de trein steeds verder in onbruik en na de hogesnelheidstrein stopt alleen in Villena. De vernieuwde stoptrein legt echter tien keer per dag het traject Alicante-Villena af en de autoriteiten hopen dat dat helpt om de drukke en gevaarlijke A-31 te ontlasten. Deze snelweg is de drukste van de provincie en er gebeuren veel ongelukken. Voor een aantal van de weggebruikers biedt de trein misschien een alternatief. Het is de bedoeling dat de eerste trein op 22 oktober gaat rijden.

Spoor tussen El Campello en La Vila Joiosa gestremd


ALICANTE – Van 3 tot 28 oktober is er geen treinverkeer mogelijk tussen de halte Cala Piteres in El campello en La Vila Joiosa.Dat is het gevolg van de werkzaamheden aan de spoorbrug over de Barranco d’Aigües, die naar verwachting vrijwel de hele maand oktober zullen duren. Tramlijn 1 blijft wel rijden van El Campello naar de stations Poble Espanyol, Amerador, Coveta Fumà en Cala Piteres maar het station van Venta Lanuza is tijdelijk buiten gebruik. FGV, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de exploitatie en het onderhoud van de tram, zet tijdelijk alternatief vervoer in voor de haltes tussen la Vila Joiosa en Cala Piteres.

Aantal gevallen van huidkanker stijgt gestaag


COMUNIDAD VALENCIANA – Iedereen weet tegenwoordig wel dat het niet verstandig is je huid urenlang aan de zon bloot te stellen.Toch doen veel mensen dat en het gevolg is dat het aantal gevallen van melanomen (huidkanker) gestaag toeneemt. Volgens het departement Gezondheid in de Comunidad Valenciana ligt het aantal nieuwe gevallen van huidkanker momenteel op ongeveer vijfhonderd per jaar en dat aantal stijgt met tien procent per jaar. In het algemeen ziekenhuis van Alicante worden wekelijks zestig mensen onderzocht op huidkanker. Mensen die veel moedervlekken hebben, worden uit voorzorg eenmaal per jaar gecontroleerd hoewel volgens de experts slechts twintig procent van alle kwaadaardige melanomen uit een moedervlek ontstaat. Volgens de afdeling Dermatologie van het ziekenhuis van Alicante is het heel belang­rijk alert te zijn op veranderingen in de huid. Plotselinge nieuwe plekken zijn vaak veel gevaarlijker dan oude moe­dervlekken. En hoewel er dus jaarlijks meer gevallen van huidkanker worden ontdekt, is het aantal sterfgevallen niet gestegen. Dat komt omdat men de plekken eerder ontdekt en effectiever kan behandelen.

Inwoners Benidorm hebben veel ideeën


BENIDORM – Steeds meer gemeenten betrekken hun inwoners bij het beleid en ze nodigen ze uit via het zogenaamde ‘participatiebudget’ ideeën te opperen over werkzaamheden die nodig zijn.In La Nucía en ook Jávea wordt dat al langer gedaan en ook Benidorm heeft al enkele jaren een geldbedrag op de begroting staan voor projecten die door de bewoners worden geopperd. De bewoners konden dit jaar formulieren indienen met plannen of verbeteringen die ze nodig vinden. Deze werden afgelopen week bij een bijeenkomst in het sociaal centrum Lorca llinares bekeken en er werd een eerste selectie uit gemaakt. In totaal werden 114 formulieren ingeleverd en daarvan werden 65 beschouwd als realiseerbaar. De 65 voorstellen zullen in de komende weken worden bestudeerd door een commissie en de voorstellen die door die fase heenkomen zullen worden bekeken door gemeentetechnici. Uiteindelijk zal een aantal projecten in 2019 worden uitge­voerd. Op de begroting van 2018 was minimaal vijf percent van het totaalbedrag ingeruimd voor projecten uit het burger ­participatieplan. Dat komt in de praktijk neer op ongeveer 420.000 euro.

1 - 2 - 3 - 4 - 5