Generalidad geeft groen licht voor bijzonder hotel


TEULADA – De Generalidad Valenciana heeft toestemming gegeven voor een bijzonder bouwproject. Het gaat om het hotel annex kuuroord Wine Spa Las Viñas, dat tussen de terrassen met wijnranken in Teulada moet worden gebouwd.Het project, dat onder meer bestaat uit een vijfsterrenhotel met 59 kamers die in harmonie met de terrassen met wijnranken zullen worden aangelegd, werd al in 2016 gepresenteerd maar omdat het om zogenaamde ‘rustieke grond’ gaat, had men voor een vergunning eerst een ‘Declaración de Interés Comunitario (DIC, ver­klaring van regionaal belang) nodig en die heeft de Valenciaanse overheid nu afgegeven. Dit wil overigens niet zeggen dat het hotel nu snel gebouwd kan worden. In de gemeenteraad is er nog altijd veel weerstand tegen de plannen. Men ziet niet waarom op grond, die volgens het bestemmingsplan niet bebouwd mag worden, wel een hotel kan komen, al worden de kamers dan nog zo mooi geïntegreerd in het landschap.

Nieuwe haltes nachtbus in gebruik genomen


ALICANTE – In en om de stad Alicante werden afgelopen week een groot deel van de aangekondigde nieuwe haltes van de nachtbuslijnen 03N, 23N en 24N in gebruik genomen.Het gaat om twintig nieuwe bushaltes die zijn aangegeven in een opvallende fuchsia kleur. De extra haltes zijn in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen (en vooral vrouwen) die ’s nachts over straat gaan minder meters hoeven te lopen naar de dichtst bij zijnde bushalte en op die manier minder kans lopen lastig gevallen te worden. Uiteindelijk moeten er 31 nieuwe bushaltes bijkomen. De gemeente heeft uit een onderzoek geleerd dat 65 procent van alle gebruikers van de nachtbussen in de stad vrouwen en meisjes van tussen de 16 en 25 jaar zijn. Er werd ook een speciaal telefoonnummer ter beschikking gesteld van de gebruikers van de nachtbus, voor het geval er toch iets mocht gebeuren terwijl zijn staan te wachten bij een halte: 900580888.

Jazzfestival in Torrevieja


TORREVIEJA- Liefhebbers van jazz zijn volgend weekend aan het goede adres in Torrevieja, als daar gedurende drie dagen de eerste editie van het festival ‘Torrevieja suena a jazz’ wordt gehouden.Het eerste concert is op 12 oktober van het Roberto Fonseca Trio, dat jazz vermengt met Caraïbische ritmes. Een dag later is het de beurt aan de bekende contrabassist Kyle Eastwood en op 14 oktober sluit de Amerikaanse zangeres Robin McKelle het festival af. Alle drie de optredens vinden plaats in het Auditorio Internacional. De entree bedraagt 20 euro per concert of 30 euro voor alle drie de concerten. Zie ook www.auditoriotorrevieja.com.

Bewoners Orxeta


moeten grote omweg makenORXETA – Door werkzaamheden aan de brug over het stuwmeer Amadorio in Orxeta zien de inwoners van Sella, Relleu en vooral Orxeta zich gedwongen een grote omweg te maken als ze naar de kust willen. Ze worden omgeleid via Finestrat. De werkzaamheden aan de brug, die veel breder wordt gemaakt, duren langer dan gepland en het is niet bekend wanneer de weg naar de kust weer kan worden gebruikt.

Dinsdagmarkt Orihuela naar andere locatie


ORHUELA – Sinds vorige week wordt de dinsdagmarkt van Orihuela gehouden op een andere locatie, dichter bij het centrum. Nadat de markt negen jaar in de wijk Los Huertos werd gehouden, waar volgens de gemeente meer ruimte voor mensen zowel als (geparkeerde) auto’s was.Maar de markt in Los Huertos werd nooit erg populair bij de bevol­king en dus bleef de gemeente voortdurend verzoeken ontvangen voor een terugkeer van de markt naar het centrum. De gemeente voerde een onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat de omge­ving van de Avenida Marqués de Molins veel meer potentiële klanten huisvest dan de omgeving van Los Huertos en uiteindelijk werd de verhuizing georganiseerd. Over een lengte van 1,4 km werden vele tientallen stallen opgesteld aan de Marqués de Molins en de Calle Luis Barcala en de klanten kwamen in groten getale opdagen. Volgens een eerste bericht was het aantal klanten vier maal zo groot als op een gewone marktdag in Los Huertos en ook de bars en restaurants in de buurt profiteerden van de toeloop. Tot het jaar 2009 werd de dinsdagmarkt gehouden in de wijk Los Monserratinas. Vanwege de werkzaamheden aan de hogesnel­heid­s­trein moest de locatie veranderd worden maar in Los Huertos daalde het aantal kramen van 350 naar 172. De gemeente hoopt dat de nieuwe verhuizing de markt weer nieuw leven in blaast.

Eis voor directe afrit naar ziekenhuis vanaf N-332


LA VILA JOIOSA – Vroeger lag het algemeen ziekenhuis van de Marina Baixa, in La Vila Joiosa, vlakbij de N-332. Maar sinds meer dan tien jaar geleden de rondweg van de N-332 om la Vila Joiosa werd aangelegd, is het ziekenhuis behoorlijk geïsoleerd komen te liggen.Vorige week werd bekend dat het bestuur van de vereniging van medisch personeel in de Marina Baixa een dringend verzoek heeft ingediend bij het Ministerie van Openbare Werken voor de aanleg van een directe afrit vanaf de rondweg naar het ziekenhuis. De rondweg loopt vlak langs het ziekenhuis maar ambulances, patiënten en personeel moeten eerst naar de afrit Finestrat rijden en dan terug naar la Vila Joiosa om in het ziekenhuis te komen, een omweg van zes kilometer. Ook de gemeente la Vila Joiosa heeft zich achter de petitie geschaard en na een vergade­ring van de gemeenten in de Marina Baixa blijkt dat achttien gemeenten in deze streek achter het dringende verzoek staan. De directie van het ziekenhuis zelf laat ook duidelijk merken dat het verzoek gesteund wordt: men heeft toegestaan dat de werknemers in de hal van het ziekenhuis handtekeningen verzamelen.

1 - 2 - 3 - 4 - 5