Vliegtuigje stort neer, piloten overleven ongeluk


MUTXAMEL – In de buurt van het vliegveldje van Mutxamel stortte vorige week woensdag een sportvliegtuigje neer.Het vliegtuigje en de twee inzittenden deden mee aan een etappewedstrijd door heel Spanje en het vliegveldje van Mutxamel was het doel van de etappe van die dag. Vlak voor dat doel bereikt werd, verloor de controletoren plotseling het contact met het vliegtuig en enkele minuten later maakte het vliegtuigje een onzachte landing op een braakliggend terrein naast de CV-800, vlakbij het industriegebied Riodel. Hoewel het vliegtuigje ernstig beschadigd raakte, kwamen de piloten er met lichte verwondingen vanaf. Alles lijkt erop dat de piloten met hun vakmanschap het vliegtuig toch nog aan de grond hebben weten te brengen en zo een erger lot konden voorkomen.

Goedkope hogesnelheidstrein laat op zich wachten


ALICANTE – De al vorig jaar aangekondigde goedkope hogesnelheidstrein die dit jaar tussen Madrid en Alicante zou gaan lopen, laat langer op zich wachten.De firma die de treinen gaat exploiteren, Ouigo, laat weten dat er vertraging is opgetreden bij het aanpassen van de treinstellen aan het Spaanse veiligheidssysteem. Ook duren de werkzaamheden die de Spaanse spoorwegen uitvoeren aan de nieuwe treintunnel tussen de stations Atocha en Chamartín langer dan verwacht en dat heeft tot gevolg dat de goedkope treinen tussen Madrid en Valencia, die al voor het hoogseizoen hadden moeten gaan rijden, nu pas op 7 oktober van start gaan. De onduidelijkheid over welk station in Madrid het eindpunt zal worden van de hogesnelheidslijn uit Alicante, leidt ook tot verdere vertraging. De Spaanse spoorwegen wijzen Chamartín aan in plaats van Atocha maar daar is vanuit Alicante zeer tegen geprotesteerd. Ouigo houdt zich in deze discussie op de vlakte maar laat wel weten dat het onwaarschijnlijk is dat er in 2022 een goedkope trein zal gaan rijden tussen Alicante en de hoofdstad. Een tegenvaller voor de provincie Alicante want met de huidige brandstofprijzen is de trein een steeds vaker gebruikt alternatief voor reizen van en naar Madrid.

Archeologische resten aangetroffen in Calp


CALP – De regelmatig terugkerende archeologische zomercampagne in Calp, die georganiseerd werd door het provinciaal archeologisch museum in Alicante (Marq), is afgelopen week afgerond.Er werden weer interessante vondsten gedaan aan de voet van de Peñón, in wat de ‘Pobla Medieval de Ifach’ (de Middeleeuwse nederzetting Ifach) wordt genoemd. De campagne kon twee jaar niet doorgaan vanwege de pandemie maar wierp nu weer haar vruchten af: er werd een nieuw stuk stadsmuur van dertig meter blootgelegd, de boog die de ingang aan de westelijke kant vormde en vijf graven op het deel dat al eerder was ontdekt en dat dienst deed als begraafplaats in de Middeleeuwen. De archeologen benadrukken bovendien dat binnen de muren resten van een bouwwerk zijn aangetroffen die het beginpunt zullen vormen van de campagne van volgend jaar.

¡Chef’Special in Valencia


VALENCIA - De Nederlandse band Chef’Special is bezig voet aan de grond te krijgen in Spanje.De vijfkoppige band uit Haarlem trad eerder dit jaar op het SanSan festival in Benicassim en dat was zo’n succes dat nu in het najaar nog vier Spaanse steden worden aangedaan: op 25 oktober Madrid, op 27 oktober Bilbao, op 28 oktober de Sala Moon in Valencia en op 29 oktober Barcelona. Details over de concerten zijn te vinden op chefspecialmusic.com en kaartjes op www.seetickets.es

Romeinse vondsten in Altea


ALTEA – In de wijk Sogai in de gemeente Altea stuitten archeologen van de Universiteit van Alicante onlangs op Romeinse resten. Er bestonden vermoedens dat de Romeinen op deze plek resten hadden achtergelaten van een boerderij maar in plaats daarvan vonden de archeologen resten die wijzen op de aanwezigheid van een grote villa. De resten zijn waarschijnlijk afkomstig uit de eerste of tweede eeuw na Christus.De archeologen vroegen toestemming aan de gemeente Altea en de eigenaars van het terrein om in Sogai te zoeken, nadat het ze opgevallen was dat er in de loop der tijd op deze plek veel scherven van oud aardewerk waren gevonden. Verder onderzoek met een georadar wees op de aanwezig van muren en ze waren nog niet lang aan het graven toen ze op muren van muren, pilaren en baden stuitten. De gemeentelijk archeoloog van Altea is enthousiast, want de vondst zorgt er volgens hem voor dat er veel nieuws te weten kan worden gekomen over de geschiedenis van Altea. De campagne zal dan ook zo spoedig mogelijk worden voortgezet maar eerst zal de gemeente proberen de terreinen van de huidige eigenaar te kopen.

Duiker en berg-beklimmer verongelukt


DENIA/ALICANTE – In de kustwateren van Denia kwam afgelopen donderdag een 42-jarige man om het leven toen hij aan het duiken was. De man was met twee kameraden met een bootje de zee op gegaan om te vissen.Ze beoefenden de sport van het onderwatervissen waarbij men zonder zuurstof diverse meters onder water gaat en de adem tientallen seconden inhoudt. Het slachtoffer had dit al enkele keren gedaan toen hij bij een nieuwe duik onwel werd en niet meer boven kwam. Eén van de andere mannen dook naar beneden en vond zijn kameraad bewusteloos. De hulpdiensten werden gewaarschuwd maar de man kwam niet meer bij kennis. De man was zeer ervaren in het duiken zonder zuurstof en het is niet duidelijk waarom het deze keer misging.In de gemeente Agost, vlakbij Alicante, kwam vrijdag een 52-jarige man om het leven die met drie vrienden op de hellingen van de berg Maigmó een kloof aan het verkennen was. De man verloor zijn evenwicht en viel twintig meter naar beneden. Hij was de voorzitter van de bergbeklimmersvereniging Annapura in Elda/Petrer en zeer ervaren in het bergbeklimmen.