Bedding Segura wacht op schoonmaak


GUARDAMAR DEL SEGURA – Nu de eerste regenbuien al zijn gevallen, blijkt dat niet alle gemeenten en niet alle (droge) rivierbeddingen voorbereid zijn op de herfst.Voordat de herfst begint, is het namelijk de bedoeling dat overmatige begroeiing en vooral opgehoopt afval wordt verwijderd zodat, als de forsere buien gaan vallen, dit afval niet door het kolkende water wordt meegevoerd en zo voor schade zorgt. De overmatige begroeiing kan er bovendien voor zorgen dat het water niet zijn natuurlijke weg kan volgen en buiten de oevers treedt. De provinciale overheid zag vorige week bezorgd dat met name de rivier Segura, in het zuiden van de provincie Alicante, nog helemaal niet klaar is voor de herfst en belegde een spoedoverleg met de verantwoordelijke entiteit: de Confederación Hidrográfica del Segura. Er wordt geëist dat de CHS onmiddellijk werk maakt van een grondige schoonmaak van de bedding van deze rivier. In september 2019 liep een groot deel van het stroomgebied van de Segura onder water na extreme regenbuien en zo’n ramp zou opnieuw kunnen gebeuren als de bedding van de rivier niet beter wordt voorbereid op het regenseizoen. Hoewel CHS liet weten dat er gewerkt wordt aan de schoonmaak op diverse plaatsen, is ook de burgemeester van Formentera del Segura er niet gerust op. Er wordt dan ook gevraagd om frequentere schoonmaakacties.

Gevluchte automobilist Torrevieja gearresteerd


TORREVIEJA – Vorige week kon u in deze krant lezen over een frontale botsing op de N-332 in Torrevieja, waarbij een man om het leven kwam.De bestuurder van de andere auto was niet meer aanwezig toen de hulpdiensten ter plaatse aankwamen, ondanks het feit dat de auto zwaar beschadigd was. Het bleek om een huurauto te gaan en via de verhuurfirma kon worden achterhaald dat het om een 29-jarige Ierse man moest gaan. Er werden aamtregelen genomen dat hij het land niet kon verlaten en uiteindelijk kon hij worden gearresteerd. Omdat de man wordt beschouwd als de vermoedelijke veroorzaker van het ongeluk en hij ervandoor ging na het ongeluk, staat hem een fikse gevangenisstraf te wachten.

Heb je zin om mee te zingen?


ALFAZ?DEL?PI - Afgelopen vrijdag is het internationaal samengestelde koor Los Cantantes de Las Marinas weer gestart met haar wekelijkse repetities o.l.v. dirigent Bart Bakker.Ons zeer afwisselende repertoire bestaat uit liederen in alle mogelijke stijlen met pianobegeleiding van de vaste pianiste Jacqueline Hehakaya. Bij ons evenwichtig bezette koor zijn alle stemsoorten, sopraan, alt, tenor en bas altijd welkom. We zingen van 15.00-17.30 uur met een pauze, in Forum Mare Nostrum in Alfas del Pi. Je bent altijd welkom om een keer te komen kijken of bel voor inlichtingen met 65 98 233 56 of 0031 6 537 96994.

Steeds meer scheidingen op oudere leeftijd


ALICANTE – Het aantal scheidingen van 65-plussers in de provincie Alicante is de laatste tien jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit recente cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE).Waar in 2013 in de provincie 203 mensen boven de 65 jaar besloten een punt te zetten achter hun huwelijk, waren er dat in 2022 maar liefst 415. Wat wel hetzelfde blijft is dat zowel in 2013 als in 2022 het vooral mannen zijn die de knoop doorhakken en scheiding aanvragen. In 2013 waren het 136 mannen en 67 vrouwen, in 2022 259 mannen en 156 vrouwen. Er zijn meerdere verklaringen te vinden voor deze opmerkelijke groei: het feit dat mannen langzamerhand zelfstandiger zijn geworden en dus voor zichzelf kunnen zorgen. Als de kinderen eenmaal de deur uit zijn en het werkzame leven is afgerond, is het echtpaar meer op elkaar aangewezen: dan blijkt vaak dat ze elkaar nog weinig te vertellen hebben en ze zien steeds vaker geen reden meer om in een ongelukkig huwelijk te blijven. Een andere reden kan zijn dat de wet op scheidingen in 1981 werd aangepast en dat de 65-plusser van nu dus meer aan scheidingen is gewend dan mensen die tien jaar geleden 65-plusser waren. Een derde reden zijn de hogere pensioenen, die ervoor zorgen dat men ook afzonderlijk kan rondkomen. En een laatste reden is de steeds verder groeiende levensverwachting. Mensen hebben na hun pensioen nog een heel leven voor de boeg en kiezen ervoor nieuwe wegen in te slaan in plaats van ‘het uit te zitten’.

Kok uit Santa Pola gooit hoge ogen bij paellaverkiezing


SANTA POLA – Als u een lekkere paella wilt eten, kunt u bij heel veel restaurants terecht. Maar er is altijd baas boven baas. In de Valenciaanse plaats Sueca werd afgelopen weekend de 62e editie van de prestigieuze Concurso Internacional de Paella Valenciana gehouden.Het is, volgens de organisatie, de oudste culinaire wedstrijd van Spanje, en er deden koks uit heel Spanje en ook uit andere landen mee. Voor de eindronde plaatsten zich drie koks uit Sueca, veertien koks uit de Comunidad Valenciana, dertien uit de rest van Spanje en vijftien koks uit het buitenland. De jury gaf de hoofdprijs voor ‘de beste paella van de wereld’, aan de kok van een restaurant uit het eigen Sueca, namelijk ‘Sequial 20’. Tweede werd opvallend genoeg de kok van ‘Paella Guys & Co’ uit Canada en derde de kok van ‘Bon Aire’ uit El Palmar (Valencia). Er was echter ook een verkiezing ‘beste paella van de Comunidad Valenciana’ en daar ging de hoofdprijs naar de kok van het restaurant ‘Poco Baile’ in Santa Pola. Opvallend was dat er nog een kok uit Santa Pola, die van restaurant ‘Nueva Mandarina’, tot de finalisten behoorde.

Installateur zonnepanelen maakt dodelijke val


TORREVIEJA – In Torrevieja kwam afgelopen maandag een 53-jarige man om het leven die bezig was zonnepanelen te installeren op een dak. De man viel vier meter naar beneden en was op slag dood. Het ongeluk gebeurde aan de Ronda Ricardo Lafuente, op het dak van de firma Acciona.