Nieuwe vondsten bij archeologische opgravingen Calp


CALP – Net als voorgaande zomers was er ook deze zomer een archeologisch kamp aan de voet van de Peńón de Ifach.Met behulp van zes vrijwilligers van de universiteit van Alicante werd een stuk terrein onderzocht en daar werden elf graven uit de periode 13e en 14e eeuw gevonden. In voorgaande jaren werden in ditzelfde gebied al 56 graven gevonden. Een aantal van de nieuwe graven waren van kinderen. De nieuwe vondsten geven de archeologen meer informatie over Calp in de Middeleeuwen, een periode waarin er groepen mensen uit Aragón kwamen om deze streek te herbevolken. De archeologen zorgden er verder voor dat het terrein goed afgebakend en geconserveerd wordt.

Aantal covid-patiënten in ziekenhuizen stijgt langzaam


ALICANTE – Hoewel ook in de provincie Alicante het aantal nieuwe besmettingsgevallen de laatste paar weken flink is gestegen, valt het met het aantal mensen dat ook daadwerkelijk moet worden opgenomen in het ziekenhuis nog mee.Maar ook deze cijfers stijgen langzaam. Bij redactiesluiting op dinsdag lagen er in de ziekenhuizen van de provincie Alicante honderd mensen bij wie Covid-19 was vastgesteld. Dat aantal was tussen vrijdag en dinsdag met twintig toegenomen. Veertien van de honderd patiënten liggen op de IC. Een aanzienlijk deel van alle nieuwe besmettingsgevallen is asymptomatisch en zij komen niet in het ziekenhuis terecht.

Plaats in provincie Valencia in lockdown


VALENCIA – Een gemeente in het zuiden van de provincie Valencia is de eerste plaats die na begin juni opnieuw in lockdown gaat.Het Valenciaans departement van Gezondheid maakte afgelopen maandag bekend dat de plaats Benigánim, met een kleine zesduizend inwoners, veertien dagen in lockdown moet. De plaats had tot half augustus slechts twee besmettingsgevallen maar had op de laatste dag van augustus zestig gevallen. Negen van de besmette personen werken op het gemeentehuis. Daardoor zijn de alarmbellen gaan rinkelen en is de maatregel genomen dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven en bars, restaurants, parken en scholen moeten sluiten. Na twee weken zal de situatie opnieuw worden bekeken.Bij redactiesluiting was er ook in de provincie Alicante een gemeente waar er extra maatregelen moesten worden genomen, al betreft het hier geen lockdown. In Banyeres de Mariola, een plaats met zevenduizend inwoners in het binnenland van Alicante, zijn in de afgelopen twee weken vijftig nieuwe coronagevallen geteld. Daarom zijn kinderspeelplaatsen en parken tijdelijk gesloten en sportieve activiteiten waarbij contact is, tijdelijk opgeschort.

Honderd hectare natuur verbrand in Benimantell


MARINA BAIXA – Een brand die op vrijdagavond uitbrak op de hellingen van de Sierra de Serella heeft in totaal honderd hectare natuur in de as gelegd, waarvan het grootste deel in de gemeente Benimantell ligt.De plek waar de brand ontstond, op ongeveer een kilometer van het stuwmeer van Guadalest, was moeilijk te bereiken en op zaterdagochtend voegden zich zes helikopters en drie blusvliegtuigjes bij de brandweer die de hele nacht had doorgewerkt. In de loop van zaterdagmiddag kregen zij de brand onder controle.