Hondenzwembad geopend in Elche


ELCHE – In de gemeente Elche werd in augustus het eerste openbare hondenzwembad geopend in de zuidelijke helft van de provincie Alicante.In Ondara is al enkele jaren een ‘resort’ waar hondenbaasjes met hun viervoeters naartoe kunnen zodat ze kunnen pootje baden en zwemmen en de hitte kunnen verdrijven. Maar dat was wel een flink eind rijden voor inwoners van de zuidelijke helft van de provincie. Nu kunnen ze echter ook naar Aquapark Worldog. Het gaat om een ondiep zwembad van 700 vierkante meter waar de hond gemakkelijk in en uit kan door de geleidelijke aflopende rand. De dieren hebben er de ruimte om te spelen en de baasjes kunnen er uitrusten en met hun dier badderen. Ook is er eten en drinken te krijgen, voor mens zowel als dier. De eerste weken zijn zeer succesvol verlopen voor Worldog. Mensen kwamen van heinde en verre. De eigenaars hebben nog allerlei plannen om het complex in de toekomst mooier te maken zoals een agility-gedeelte en een glijbaan voor de honden. Aquapark Worldog ligt langs de N-332 ter hoogte van La Marina del Pinet. Entreebewijzen kunnen worden gereserveerd via worldog.com.es

Geen licentie voor zonnepanelenprojecten


in natuurgebied Sierra EscalonaORIHUELA – In het Officieel Staatsbulletin (BOE) dat afgelopen donderdag werd gepubliceerd, staat vermeld dat drie licentieaanvragen voor zonnepaneleninstallaties in het zuiden van de provincie Alicante zijn afgewezen.Het gaat om drie macroprojecten die respectievelijk 56, 114 en 130 megawatt zouden moeten gaan produceren. Omdat het om uitzonderlijk grote projecten gaat, die bovendien het natuurpark Sierra Escalona in gevaar zouden brengen, kwamen diverse milieuverenigingen en ook de bewonersvereniging van San Miguel de Salinas meteen in het geweer tegen deze (en ook andere) plannen. Maar waar kleinere projecten beoordeeld worden door de deelstaatsregering in Valencia, moesten deze grote projecten goedkeuring bemachtigen van het Ministerie van Ecologische Transactie in Madrid. Dit ministerie keurt de projecten dus af, tot tevredenheid van de verenigingen Amigos de Sierra Escalona (ASE) en Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA). Deze verenigingen hebben al geageerd tegen dertig projecten van zonnepanelen. Volgens de milieuverenigingen gaan er niet alleen vele hectares natuur en akkers verloren door de plannen maar veroorzaken de bijbehorende hoogspanningskabels voor grote problemen waar het de vogels in de regio betreft. De Sierra de Escalona is het gebied in de provincie Alicante waar de meeste oehoe’s voorkomen. Ook is het het domein van diverse andere roofvogelsoorten.

Man verdronken aan strand Benidorm


BENIDORM – In de buurt van de haven van Benidorm werd zaterdagochtend het bewusteloze lichaam van een 83-jarige man uit het water gehaald.De reddingsdiensten begonnen direct met reanimatiepogingen maar die hadden geen succes. Ook het ambulancepersoneel probeerde de man te reanimeren maar enige tijd later werd de conclusie getrokken dat hij was overleden. De man was het water ingegaan om te gaan zwemmen. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend gemaakt.

Hotels bezorgd over uitstel Imserso


COSTA BLANCA – De hotelsector van Benidorm heeft met grote zorg gereageerd op het bericht dat het begin van de Imserso-reizen voor deze winter voorlopig is uitgesteld.De Imserso-reizen zijn de door de overheid gesubsidieerde seniorenreizen die er elke winter voor zorgen dat vele duizenden gepensioneerden voor een schappelijk prijsje een of twee weken op reis kunnen. Vooral Benidorm wordt veel uitgekozen als bestemming maar ook diverse andere kustplaatsen aan de Costa Blanca. De Spaanse regering had het organiseren van de Imserso toegewezen aan de firma Avoris maar dat zou volgens een drietal andere reisorganisaties niet correct zijn gegaan en dezen dienden een klacht in. De rechtbank accepteerde die klacht en is bezig het toewijzingsproces te onderzoeken. En dat betekent dat de organisatie van de reizen voorlopig stil ligt en dat de hotels voorlopig geen reizigers van Imserso hoeven te verwachten. Als men bedenkt dat sommige hotels in de wintermaanden alleen open kunnen blijven vanwege deze stroom toeristen, is de zorg goed te begrijpen.

Palmenpark Alicante wordt eindelijk opgeknapt


ALICANTE – De omwonenden hebben er lang op moeten wachten maar het park El Palmeral aan de zuidkant van Alicante begint er eindelijk wat beter te zien.Het prachtige park had al jaren te maken met verwaarlozing en werkzaamheden die het geheel zouden moeten opknappen, werden steeds maar op de lange baan geschoven. Maar afgelopen voorjaar begon dan toch de eerste fase van de herstelwerkzaamheden en afgelopen weekend werd een splinternieuwe pumptrackbaan in gebruik genomen, waar met de populaire BMX-fietsen en skateboards kan worden gesport. Ook werden diverse fonteinen gerepareerd, werden banken en lantaarns vervangen en paden opgeknapt. In een volgende fase streeft de gemeente ernaar om ook de aanlegsteiger van het meertje weer in gebruik te nemen zodat, net zoals vroeger, weer met bootjes kan worden gevaren. El Palmeral bevindt zich aan de N-332, tussen het centrum van de stad Alicante en het Europese merkenbureau en de filmstudio’s.

Herrada zorgt voor Spaanse etappe-overwinning in Vuelta


SPANJE – De Vuelta a España moest tot etappe 11 wachten voor er Spaans succes te noteren viel.Tijdens de lastige beklimming naar de Laguna Negra in Soria viel de 33-jarige Jesús Herrada op het juiste moment aan en niemand van de groep koplopers kon hem volgen. Het was voor de Cofidis-rijder de derde keer dat hij een etappe in de Vuelta won, de andere keren gebeurde dat in 2019 en 2022. In het algemeen klassement doen de Spaanse rijders het zeker niet slecht, al is het lastig strijden tegen de overmacht van Jumbo-Visma. Bij redactiesluiting op dinsdagochtend stond Ayuso vierde, Mas vijfde, Soler zesde en Landa zevende.