Nog nooit zoveel toeristen in Spanje als in de maand juli


MADRID – In de afgelopen maand juni werd Spanje bezocht door het recordaantal van 10,5 miljoen buitenlandse toeristen. Dat is meer dan in enige andere maand in de geschiedenis.Het staande record was dat van 10,02 miljoen bezoekers in augustus 2016. Naar verwachting zullen de cijfers van augustus dit jaar, tot op heden nog niet bekend, die van juli flink gaan over­treffen. Augustus is altijd de drukste maand op het gebied van toerisme omdat dan ook de meeste Fransen en Spanjaarden vakantie nemen. De meeste buitenlandse toeristen komen uit Groot-Brittannië met 2,31 miljoen. Dit is 22 procent van alle buitenlandse bezoekers. 1,55 miljoen toeristen kwamen uit Frankrijk en 1,4 miljoen uit Duitsland. Een opvallende stijging vormde het aantal toeristen dat uit Ierland kwam met 36,5 procent, uit Rusland met 23,9 procent en uit Zwitserland met 17,7 procent. Net als andere jaren is Catalonië nog steeds de meest gekozen bestemming. Een op elke vier toeristen in Spanje koos voor Catalonië, in totaal waren het er 2,5 miljoen. Een toename van 6,5 procent op jaarbasis. Naar een van de Balearische eilanden gingen ietsje minder dan 2,5 miljoen bezoekers. Andalusië was de derde populairste bestemming met 1,4 miljoen bezoekers en een stijging ten opzichte van vorig jaar met 12,5 procent.

Droogte in Spanje steeds zorgelijker


MADRID - Vooral het noordwesten van Spanje wordt getroffen door droogte. Het in dit Zuid-Europese land regelmatig terugkerend fenomeen raakt niettemin het hele land.Gedurende de lange, hete zomer zijn de meeste waterreservoirs de helft van hun capaciteit kwijtgeraakt. De zomer werd boven­dien voorafgegaan door een droge winter. Volgens de laatste gegevens van het ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu is de gemiddelde capaciteit van stuwmeren in Spanje 42,9 procent. Sommige reservoirs zitten met 17 procent van hun capaciteit ver daaronder. De reserve aan water in Spanje ligt momenteel op 26 procent onder het gemiddelde in de afgelopen tien jaar. Het gebrek aan neerslag is de voornaamste oorzaak van de alarmerende situatie. In het hydrologische jaar dat loopt van 1 oktober 2016 tot 30 september 2017 viel 12 procent minder regen dan normaal. Dit maakt 2017 tot het derde droogste jaar sinds de gegevens worden bijgehouden na 1981 en 2005. Eind juni bevonden 37 van de totaal 150 waterdistricten in Spanje zich in een 'noodsituatie' als gevolg van watertekort, zo blijkt uit de laatste gegevens.

Gevreesde bacterie breidt zich uit


MARINA ALTA/BAIXA – Er zijn de afgelopen weken nieuwe gevallen aangetroffen van de gevreesde bacterie Xylella fastidiosa, die enkele maanden geleden voor het eerst opdook in amandelbomen in de provincie Alicante.De eerste besmette bomen bevonden zich in Benimantell en Guadalest, de meest recente gevallen zijn gevonden in de gemeenten Balones en Alcalalí. Net als in de eerste twee gemeenten is gebeurd, wordt de omgeving van de besmette bomen behandeld met insecticide en worden de besmette bomen verwij­derd en vernietigd. In totaal is in inmiddels 18 hectare landbouwgrond behandeld tegen de bacterie, die eerder al zijn opwachting maakte op de Balearen en daar voor veel schade zorgde. De vrees bestaat dat de bacterie het behalve op amandelbomen ook op olijven en andere fruitbomen voorzien heeft.

Wesp leidt tot frontale botsing


BENISSA – Een wesp die in een personenauto was gevlogen, leid­de afgelopen maandag tot een ernstig verkeersongeluk, waarbij vier gewonden vielen. Het ongeluk gebeurde maandag rond het middaguur op de N-332 tussen Benissa en Teulada. Een wesp was een personenauto waarin twee jonge vrouwen reden binnengevlogen en dat leidde tot nerveuze reacties van de bestuur­ster en haar bijrijdster. De bestuurster verloor daardoor de controle over het stuur en botste frontaal op een tegenligger, een auto met een caravan erachter. Beide voertuigen vlogen in brand maar gelukkig was de brandweer snel ter plaatse. De brandweermannen konden de inzittenden uit de auto’s bevrijden en de brand blussen. De vier gewonden werden in ambulances naar het ziekenhuis van Denia gebracht. Hun levens lopen volgens de laatste berichten geen gevaar.

Rojales Golf - cup


ROJALES - Op zaterdag 30 september a.s. organiseert de Nederlandse Golfclub Costa Blanca voor de zesde maal op La Marquesa Golf en Country Club te Rojales, een 18 holes Stableford golfwedstrijd voor zowel dames als heren, om de Rojales cup. Aan het toernooi kunnen ook niet leden deelnemen.De prijsuitreiking zal na de wedstrijd plaatsvinden tijdens het afsluitende diner. Het toernooi staat niet alleen open voor de golfers uit Rojales. Zoals de laatste jaren is gebleken komen de deelnemers uit de hele Costa Blanca. De gezelligheid en goede organisatie van dit toernooi trekt elk jaar weer meer deelnemers naar dit vooral gezellige evenement. Behalve de wisselbokaal (Rojales-cup) is de prijzentafel ook dit jaar weer goed gevuld. Prijzen als een weekend Madrid en/of Valencia voor twee personen wachten op de winnaars. Er wordt gespeeld in twee categorieën en er is een goed gevulde sorteo (loterij) als toetje. Inschrijving: De inschrijving voor deze wedstrijd staat open voor zowel dames als heren, leden en niet leden. Echter een mini­male handicap van 36 is vereist. Inschrijving kunt u via de website van de club www.denederlandsegolfclub.nl Daarna gaat u naar de button inschrijven ROJALES CUP. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging en verdere informatie over het toernooi. Inschrijving is mogelijk tot 17 september. Ook overnach­ten is mogelijk. Kosten: De kosten voor deelname bedragen slechts € 65,00 per persoon. In deze prijs is inbegrepen de greenfee en de feestelijke avond, incl. 3 gangendiner en drankjes. Ook ontvangt u een lunchpakket en een leuk aandenken aan deze dag. Niet spelende partners zijn natuurlijk ook welkom op de feestelijke avond waarop de prijsuitreiking zal plaatsvinden. De kosten hiervoor bedragen € 27,50 per persoon.

Agua y Sol Costa Blanca


COSTA?BLANCA - Begin mei 2011 is Jeroen Averhals van start gegaan als zelfstandig ondernemer onder de bedrijfs­naam "Agua y Sol Costa Blanca". Onder die noemer doet hij intussen al 6 jaar een hele waaier van activiteiten op een professionele manier. Hij studeerde in België af als elektricien, zowel huishoudelijk als industrieel en stuur- en beveiligingstechnieken en is erkend door de Generalitat Valenciana.Bovendien heeft hij ook een bijkomende opleiding als installateur van alarmsystemen en camera's gevolgd. Zo biedt hij een professioneel alarmsysteem aan zonder abonnementskosten en waarbij u toch verwittigd wordt op een aantal gekozen mobiele nummers. Tevens installeert hij voor u camera’s waarvan u de beelden wereldwijd kan bekijken. Zijn moto is “Vakmanschap en kwaliteit in combinatie met een uitstekende service” en dit maakt wel degelijk het verschil met de bedenkelijke kwaliteit van andere installaties die hij dagelijks tegenkomt. Goedkoop is dikwijls slechte koop, ook bij airco’s. Dit terwijl ook de beste merken zoals Daikin en Panasonic zeer betaalbare toestellen aanbieden. Ook hier zit het hem natuurlijk in de installatie, wil je een degelijke installatie en keurig afgewerkt, dan is Jeroen uw beste vakman en in uw eigen taal. Ook de meest geschikte warmtepomp voor uw zwembad met bijhorende zwembadafdekking levert Jeroen aan scherpe prijzen. Je bent per slot van rekening beter af bij de vakman en kwaliteit hoeft beslist niet duur te zijn ! Wenst u meer info over een product uit het gamma dat hij aanbiedt, neem dan alvast een kijkje op de website: www.agua-y-sol-costablanca.com en vraag een vrijblijvende offerte.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6