Honden helpen bij drugsbestrijding


BENIDORM – De gemeente Benidorm heeft besloten dat de proef die deze zomer werd uitgevoerd met twee drugshonden, zal worden omgezet in een definitieve maatregel.De twee honden die in de afgelopen maanden de politieagenten bijstonden bij de bestrijding van drugshandel, slaagden erin 75 maal drugs op te sporen. Daardoor kon de politie veel actiever zijn en veel arrestaties verrichten op het gebied van vooral de handel en het ongeoorloofd bezit van cocaïne en marihuana. De gemeente is nu bezig een definitieve hondenpatrouille op te zetten, die binnen enkele weken zal worden ingezet. Twee honden patrouilleren met hun begeleiders door straten met veel uitgaansgelegenheden, bij het busstation en op pleinen en in parken. Het voordeel van honden is dat ze kleine hoeveelheden drugs kunnen ruiken die anders niet opgespoord worden en die wel vaak leiden naar de tussenhandel in drugs.

Protesten over verandering Playa del Portet


MORAIRA – Al enkele malen schreven we in deze krant over de Playa del Portet in Moraira, die afgelopen voorjaar een opknapbeurt onderging waar niet iedereen even blij mee was.Na de winter was een aanzienlijk deel van het strand weggespoeld en de kustinstantie Costas besloot nieuw zand op te brengen. Daarvoor werd 8.000 ton zand uit een steengroeve gebruikt en het strand werd groter dan het ooit geweest was. Het zand was echter grover en anders van kleur dan het oorspronkelijke zand en het veroorzaakte bij de volgende regenbui een grote bruine moddervlek in de baai. Die bruine vlek keert regelmatig terug en de gebruikers van dit strand menen dat het de waterkwaliteit nadelig beïnvloedt. De omwonenden zijn ook bang dat de gemeente, omdat het strand nu breder is, het ooit zo rustige baaitje van allerlei dienstverleningen voorziet die er eerst niet waren. Ze willen graag hun sfeervolle, kleine ‘Playa del Portet’ terug en organiseerden afgelopen week een manifestatie om die wens kracht bij te zetten. Tussen de drie- en vierhonderd mensen verzamelden zich aan Playa del Portet met spandoeken als ‘SOS El Portet’ en ‘Salvamos El Portet’. Het burgerplatform is inmiddels ook naar de rechter gestapt om te eisen dat het strand in de oude staat wordt teruggebracht.

Regenrecord in augustus


ALICANTE – Na de extreme droogte in juni en juli volgde een maand augustus waarin veel meer neerslag viel dan gebruikelijk is aan de Costa Blanca.Na de flinke buien van 9 en 10 augustus volgden afgelopen week de stortbuien van 29 en 30 augustus. Afhankelijk van de regio viel er op die dagen tussen de 20 en 70 mm en 30 augustus was de meest regenachtige augustusdag in vijftig jaar. In Alicante stad viel die dag 46 mm. Het meteorologisch instituut in Alicante telde alle gegevens van augustus bij elkaar op en kwam tot de conclusie dat er sinds 1939 werd begonnen met het meten en optekenen van de neerslag niet zoveel regen was gevallen in een maand augustus. Opvallend is ook dat augustus 2017 na maart de maand is waarin dit jaar de meeste neerslag viel. De meteorologen merken verder op dat elk jaar duidelijker wordt dat de zomer opschuift. Ze begint vroeger en eindigt ook vroeger. De tweede helft van augustus was sinds het jaar 2000 al diverse malen een regenachtige en frissere maand dan juni terwijl het vroeger de heetste en droogste maand was.

Omstanders voorkomen ontvoering meisje


TORREVIEJA – Alert optreden van twee voorbijgangers kon afgelopen zaterdag voorkomen dat een tweejarig meisje op klaarlichte dag werd ontvoerd op de boulevard van de Playa de la Cura.Een vrouw liep rustig te wandelen met haar tweejarige kleindochter in een wandelwagentje toen een circa zestigjarige man het meisje uit het wagentje griste en hard weg liep. Twee vrouwen die het voorval zagen gebeuren blokkeerden de man de weg en vielen hem aan. Terwijl de ene de man in de rug aanviel, kon de andere het meisje uit de man zijn armen rukken. Daarna sloeg de man op de vlucht. Een agent die op dat moment geen dienst had, was op het geschreeuw van de vrouwen afgekomen en hij zette de achtervolging in. Hij slaagde erin de man te achterhalen en tegen de grond te werken. De man werd gearresteerd hoewel hij beweerde zelf te zijn aangevallen door de vrouwen en dat hij het meisje wilde helpen. De man zou psychia­trische problemen hebben. De oma van het ontvoerde meisje kreeg een zenuwinzinking.

Toren van la Mata voorlopig gered


TORREVIEJA – De toren van La Mata, in de gemeente Torrevieja, is voorlopig van ineenstorting gered.In het voorjaar werd ontdekt dat de deze oude verdedigings­toren, die het meest gefotografeerde plekje van La Mata vormt, ernstige gebreken vertoonde en dat snel handelen nodig was. De Torre del Embarcadero, zoals de toren officieel heet, had te lijden gehad van de woeste golven van afgelopen winter en een deel van de structuur waarop de toren rust, was wegge­slagen. Bij de restauratie, die in de komende weken wordt afgerond, is geprobeerd de toren terug te brengen in haar oorspronkelijke staat. Dat betekent dat er ook een afmeergedeelte bij is gebouwd, waar vroeger de boten aan- en afmeerden die zout verscheepten dat uit de nabije lagunes afkomstig was.

Gevaarlijk parkeren


TORREVIEJA – Ondanks het feit dat de gemeente Torrevieja duidelijke borden heeft neergezet dat het verboden is te parkeren, stonden er in de zomermaanden nog steeds elke dag een honderdtal auto’s geparkeerd op het stuk asfalt dat het kanaal van la Mata bedekt.Het feit dat er dicht bij het strand in de zomer nauwelijks parkeerplaatsen te vinden zijn, doet de bezoeker ertoe besluiten verkeersborden in de wind te slaan. De kustinstantie Costas attendeerde de gemeente Torrevieja er al in 2003 op dat de laag asfalt die over het kanaal ligt, niet stevig genoeg is om het gewicht van tientallen auto’s te dragen. Daar deed de gemeente weinig aan. Sterker nog, tot afgelopen voorjaar werd de wekelijkse markt van La Mata op dit asfalt gehouden. Tot Costas opnieuw waarschuwde voor verzakkingsgevaar. De markt werd toen gestopt – een goede nieuwe locatie is nog al­tijd niet gevonden – en er werden gele strepen op het asfalt geschilderd om aan te geven dat er niet geparkeerd mocht worden. Ook werden er acht verkeersborden neergezet. Die blijken echter weinig te helpen. Er blijven auto’s parkeren en de politie heeft te weinig mankracht om de overtreders te beboeten of de auto’s weg te slepen. De automobilisten denken misschien dat ze door hier te parkeren alleen een boete riskeren. Maar de gemeente is bang dat iets veel ergers riskeren: het inzakken van het asfalt over het kanaal.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6