Echtpaar gearresteerd wegens oplichting


DENIA – De Guardia Civil arresteerde afgelopen week in Denia een Spaans echtpaar, dat verdacht wordt van oplichting. De 58-jarige man en de 41-jarige vrouw zouden gedurende twee jaar geld hebben ingezameld ten behoeve van dierenbeschermingsorganisaties in de Marina Alta. De organisaties stapten naar de politie toen ze het vermoeden kregen dat het ingezamelde geld niet naar de dieren ging. De man richtte twee jaar geleden een soort platform op, als overkoepelend orgaan voor de dierenbeschermingsorganisaties in Denia en omliggende gemeenten. Hij en zijn vrouw spraken met gemeenten en organiseerden geldinzamelingsacties om een asiel te kunnen oprichten. De dierenbeschermingsorganisaties begonnen echter meer en meer te twijfelen of het ingezamelde geld wel naar de dieren ging en ze vroegen inzage in de administratie. Vervolgens verdween de man. De vrouw, die een winkel heeft in Denia, meldde dat haar partner in het ziekenhuis lag. Uiteindelijk stelde de Guardia Civil een onderzoek in. De man werd gevonden in Alcoy en gearresteerd. Ook de vrouw werd gearresteerd. Na huiszoeking werd een deel van het geld teruggevonden en bleek ook dat de man onder een valse identiteit te werk was gegaan. Het echtpaar zou in totaal ongeveer 300.000 euro in eigen zak hebben gestoken.

La Vila Joiosa wil geen nieuwe visfabriek


LA VILA JOIOSA – De gemeente la Vila Joiosa wil geen visfabriek voor de kust van haar centrale strand.Dat bleek duidelijk in de meest recente bijeenkomst van de gemeenteraad waar unaniem tegen een voorstel van een onderneming om daar een visfabriek aan te leggen, gestemd werd. De kustwateren van de Costa Blanca worden al op vele plaatsen ontsierd door visfabrieken, die bestaan uit een groep afgesloten netten, waarin vissen worden opgekweekt tot ze groot genoeg zijn voor consumptie. De gemeente la Vila Joiosa wil dat niet en heeft een goede reden gevonden om de plannen af te keuren en ook de steun te krij­gen van de Valenciaanse overheid bij die afkeuring. Het probleem van de visfa­brieken is dat er veel vervuiling van afkomt. De stroming zou dat vervuilde water - vol met plankton - meenemen naar de plek waar de resten van het Romeinse schip Bou Ferrer liggen en dat zou het vergaan van dit scheepswrak bespoedigen. Een aantal professoren van de Universiteit van Valencia hebben die vrees bevestigd en dus lijkt de kans klein dat er een nieuwe visfabriek komt voor het strand van het centrum van La Vila Joiosa. Toch wil een deel van de gemeenteraad bekijken of er ergens tussen La Vila Joiosa en El Campello geen locatie gevonden kan worden voor een nieuwe visfabriek.

IMF opnieuw optimistisch over groei Spaanse economie


MADRID – Opnieuw heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groeivoorspelling voor de Spaanse economie dit jaar verhoogd.Het financiële instituut in Washington schat de groei voor 2017 op 3,1 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dit meldde het IMF op dinsdag. De laatste groeivoorspelling uit april lag met 2,6 procent een stukje lager. Door een sterke export, een rebound in de consumentenvraag en een toeristische sector waarin het erg goed gaat zouden hieraan ten grondslag liggen. Spanje is de vierde grootste economie van Europa en is nog steeds herstellende van de crisis die na het instorten van de vastgoedmarkt zijn intrede deed in 2008. Het IMF sluit niet uit dat de groei nog hoger wordt dan deze schatting als gevolg van een momentum dat gecreëerd kan worden door de economische hervormingen van dit moment. Vorig jaar groeide de Spaanse economie met 3,2 procent. Dat was een dubbele groei ten opzichte van het gemiddelde in de Eurozone. Toch blijven er donkere wolken boven Spanje hangen vooral met betrekking tot de hoge werkloosheid. Deze is met 18,7 procent de tweede hoogste van de Eurozone. Alleen in Griekenland zijn meer mensen officieel werkloos. De Spaanse arbeidsmarkt bestaat uit veel tijdelijke banen voor korte termijn. De Spaanse bank is eveneens optimistisch over de economie in het land. Op 13 juni verhoogde dit instituut de groeivoorspelling voor Spanje dit jaar naar 3,1 procent.

Meer controle en bescherming natuurpark Peñón de Ifach


CALP – De Peñón de Ifach is het meest bezochte natuurpark van de hele Comunidad Valenciana. Dagelijks lopen honderden mensen naar de top van deze rots in zee. Mede daarom was het vorig jaar al nodig diverse trajecten van het wandelpad veiliger te maken en nu neemt de Valenciaanse overheid, die het park beheert en beschermt, twee extra mensen in dienst die de taak krijgen de toegang tot het wandelpad beter te controleren en het park te helpen beschermen. Het is vanaf nu verplicht om op het traject tussen tunnel en top – het traject dus dat vorig jaar gesloten was – schoeisel met een goed profiel te dragen en er wordt meer toezicht gehouden op het aantal mensen en of zij van de paden afwijken. De Valenciaanse overheid kondigde ook aan dat er een brigade zal worden opgericht die de natuur op zowel de Peñón als de nabije Sierra de Bernia in de gaten gaat houden.

Indië Herdenking Benidorm


BENIDORM - Op dinsdag 15 augustus a.s. wordt aan de Costa Blanca ook dit jaar het feit herdacht dat de Japanse strijdkrachten in 1945 capituleerden voor de geallieerden waarmee er een eind kwam aan de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië en aan de Tweede Wereldoorlog.Het herdenkingscomité 15 augustus zal die dag met medewerking van o.a. de Nederlandse Ambassadeur uit Madrid, de Nederlandse consul Costa Blanca en de Ver. Ned. Veteranen en Oud-Militairen Costa Blanca (VNVOM-CB) en met een muzikale bijdrage van Bart Bakker & Jacqueline Hehakaya, de herdenkingsbijeenkomst houden in kerkgebouw ´Het Anker´ van de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente in Benidorm, aan de Avda. Doctor Severo Ochoa 10 (aanvang 17.00u, ontvangst v.a. 16.30u). Het Jaarthema is ´Verhalen over leven´. Het comité nodigt iedereen uit die het belangrijk vindt om samen (1º, 2º en 3º gene­ratie) op deze dag te blijven herdenken. U kunt hiervoor contact opnemen met de voorzitter van het herdenkingscomité, de heer Samuel Totays, via telefoonnummer 618 552 470.Zoals gewoonlijk wordt er na afloop van de herdenking een Indonesische rijsttafel geserveerd, dit jaar verzorgd door Local 8 Benidorm, waarvoor u zich van te voren moet opgeven. Dit kan bij Samuel Totays op bovenstaand nummer.

Directe vlucht Alicante-Tenerife


ALICANTE – In navolging van Ryanair gaat ook de Noorse lowcost-luchtvaartmaatschappij Norwegian zich richten op nationale Spaanse vluchten. Norwegian voert nu al vluchten naar 23 Europese steden uit vanaf het vliegveld Alicante maar in oktober komt daar de eerste Spaanse bestemming bij. Norwegian gaat vanaf 29 oktober drie maal in de week (dinsdag, donderdag en zondag) naar het Canarisch eiland Tenerife vliegen. De vluchten zijn nu al te boeken op de website van Norwegian. Vanaf andere Spaanse vliegvelden heeft Norwegian sinds kort tien andere binnenlandse vluchten op het schema staan.

1 - 2 - 3 - 4 - 5