Voormalig motorcoureur Ángel Nieto zwaar gewond


SPANJE – De voormalig wereldkampioen motorracen Ángel Nieto raakte afgelopen week zwaar gewond bij een ongeluk met een quad op het eiland Ibiza.Nieto is de succesvolste Spaanse motorcoureur aller tijden, hij werd dertien maal wereldkampioen in de 50 en 125 cc en won negentig Grand Prix-wedstrijden. De nu 70-jarige Nieto woont al enige tijd op Ibiza en hij maakte een ritje op zijn quad toen hij van achteren werd aangereden door een auto. Nieto werd van het voertuig geslingerd en kwam hard op zijn hoofd terecht. De coureur werd bij redactiesluiting nog steeds in een coma gehouden, om hem te helpen te herstellen. Een TAC wees echter uit dat er een grote kans bestaat dat zal herstellen.

Apotheken blijven homeopatische middelen gebruiken


ALICANTE – Ondanks het recente bericht van het Valenciaans departement van Gezondheid dat Homeopathie niet langer wordt vergoed door de Seguridad Social en dat het artsen van de regionale publieke gezondheidszorg verboden wordt homeopatische behandelingen voor te schrijven, zullen de apotheken in de provincie Alicante niet stoppen met het verkopen van homeopatische middelen. Het college van apothekers in Alicante wees vorige week op de landelijke en tevens Europese wet uit 2015, waar homeopatische middelen als erkende medicijnen worden aangeduid. ‘Als er iemand met een recept voor een homeopatisch middel komt, zullen wij dat gewoon verkopen’, aldus een woord­voerder van het college.

Vissterfte in irrigatiekanaal


ELCHE/GUARDAMAR – Eén van de belangrijkste centrale irrigatiekanalen in de zuidelijke helft van de provincie Alicante heeft een dermate laag waterniveau en zo weinig zuurstof in het weinige water dat de vissen in dit kanaal massaal sterven.In de afgelopen twee weken heeft het verantwoordelijke orgaan Riegos de Levante een kleine 40.000 kilo dode vis uit het kanaal verwijderd. Ook in waterbassins die bedoeld zijn voor de irrigatie van akkers en boomgaarden is een groot aantal dode vissen aangetroffen. Ook hier zou zuurstofgebrek en het dalende waterniveau de oor­zaak zijn. Tachtig procent van de dode vissen behoort tot de soort Mugil cephalus (straalvinnige vissoort). Hoewel het niet ongewoon is dat in tijden van aanhoudende droogte vissen sterven, onderzoekt het Valenciaans deelministerie van landbouw de vissen en het irrigatiewater om uit te kunnen sluiten dat er iets anders aan de hand is, bijvoorbeeld botulisme.

Illegale immigranten uit zee gehaald, lege boot gevonden in Calp


ALICANTE – Afgelopen zondag probeerden op twee locaties aan de Costa Blanca immigranten uit Afrika ongezien aan land te komen.In Calp slaagden ze daarin, want in de Cala Calaga werd een leeg bootje gevonden, met zwemvesten, benzine, kleding en etensresten. De Guardia Civil begon meteen met een speurtocht naar de inzittenden maar er is geen melding gemaakt of deze ook zijn gevonden. Ondertussen kreeg de douane een melding dat er op dertig mijl uit de kust van Santa Pola een bootje ronddreef. Een vissersboot had het bootje met twaalf Afrikaanse mannen waargenomen. De Guardia Civil nam de zaak over en toen eenmaal vastgesteld was dat de mannen in relatief goede gezondheid verkeerden en er geen minderjarigen bij waren, werden de mannen overgedragen aan het centrum, van waaruit zij binnenkort weer zullen worden uitgezet naar Afrika.

Bankmedewerkster lichtte klant op voor 1,3 miljoen euro


ROJALES/ALMORADÍ – In Almoradí werd afgelopen week een 51-jarige Spaanse vrouw gearresteerd, die ervan wordt verdacht gedurende 25 jaar geld te hebben gestolen van een klant van de bank waar ze werkte.Een nu tachtigjarige Rus kwam 25 jaar geleden naar Rojales en opende een bankrekening op het kantoor waar de vrouw werkte. Al snel vertrouwde de Rus de aardige Spaanse vrouw en hij liet veel van zijn bankzaken aan haar over. Zo af en toe vroeg hij om een afschrift van de reke­ning maar verder controleerde hij niet veel. Maar in juni van dit jaar vroeg hij om een gedetailleerd afschrift en kwam tot de ontdekking dat er 1,28 miljoen euro minder op zijn rekening stond dan hij dacht. De man deed aangifte bij de Guardia Civil in Almoradí en de agenten onderzochten gedurende een maand de rekening en alle opnames, overschrijvingen en betalingen met creditcard. Ontdekt werd dat de bankmedewerkster vrijwel vanaf het begin elke keer bedragen van de rekening van de Rus had afgehaald, vooral als haar cliënt in Rusland verbleef. Als deze om een tussentijdse update vroeg, maakte ze zelf een vervalst afschrift dat ze hem liet zien zodat hij niets door had. In de omgeving van de vrouw was wel opgemerkt dat zij regelmatig dure reizen maakte en een leven leid­de dat niet geheel paste bij haar salaris als bankbediende. De vrouw is door de rechter verhoord en op borgtocht vrijge­laten. Haar wordt oplichting en valsheid in geschrifte ten laste gelegd.

Akkerbouwers wijzen op belang van water


ALICANTE – Akkerbouwers uit het zuiden van de provincie Alicante en de provincies Murcia en Almería zijn bezig met een campagne om bij toerist en bevolking aandacht en begrip te vragen voor het belang van de wateroverheve­ling tussen de rivier de Taag en de rivier de Segura.De akkerbouwers delen aan de stranden van de genoemde provincies duizenden kilo’s fruit en groenten uit onder het motto ‘Proef het water dat ons verenigt’ (Saborea el agua que nos une). Aan het betreffende strand wordt een informatietent neergezet en de bezoekers kunnen er groenten en fruit meenemen die op de akkers van het zuidoosten van Spanje verbouwd zijn. De akkerbouwers willen de mensen er bewust van maken dat ze zonder de periodieke wateroverheveling van de Taag naar de Segura niet genoeg water hebben om hun groenten en fruit te verbouwen. De autoriteiten werpen echter steeds weer obstakels op voor een nieuwe wateroverheveling. De informatiecampagne deed de afgelopen week Santiago de la Ribera en Cartagena al aan, staat op 2 augustus aan het strand van Torre de la Horadada, op 11 augustus in Arenales del Sol, op op 16 augustus in Torrevieja en op 17 augustus in Campoamor.

1 - 2 - 3 - 4 - 5