Winkels Alicante tot 15 september zondags open


ALICANTE – Het Valenciaanse departement van handel heeft een beslissing genomen in het langlopende conflict over de winkelsluiting in Alicante.In die stad waren voor- en tegenstanders voor het openstellen van de winkels op zondag en het bleek geen eenvoudig op te lossen conflict. Het gebied rondom de belangrijkste winkelstraat Avenida Maissonave werd vorig jaar al aangeduid als ‘toeristische zone’ en daar mochten de winkels gedurende een aantal maanden zondags open zijn. Maar niet iedereen in de gemeente was het daar mee eens en bovendien protesteerden grote winkelcentra die in andere delen van de stad lagen en die ook op zondag open wilden. In Valencia heeft men nu besloten dat van 15 juni tot 15 september, ofwel de drukste toeristische periode, de winkels in de hele stad op zon- en feestdagen open mogen zijn. 24 juni is daarbij de enige uitzondering. Vanaf 15 september is het echter weer gedaan met de openstelling op zondag, ook rondom de Avenida Maissonave.

Vrouw overleden bij val van dertig meter met auto


CREVILLENTE – In de gemeente Crevillente kwam vorige week een 52-jarige vrouw om het leven, nadat de auto waarin ze reed dertig meter naar beneden was gevallen.Het ongeluk gebeurde woensdagmiddag op de weg rondom het stuwmeer van Crevillente. Het is niet duidelijk hoe de auto van de weg heeft kunnen raken maar op het punt waar dat gebeurde, was er een diepe afgrond naar het stuwmeer toe. De wagen sloeg diverse malen over de kop en kwam vlakbij het stuwmeer tot stilstand. Toen de hulpdiensten ter plaatse aankwamen moesten zij het voertuig openzagen om het lichaam te kunnen bevrijden maar de vrouw was al overleden.

Eerste NL-talig boek over magisch Murcia, Alicante en Almería


ZUIDOOST SPANJE - Het zuidoosten van Spanje werd lange tijd gezien als een saaie, dorre uithoek van het Iberisch Schiereiland. Maar vandaag de dag zijn steden als Murcia en Cartagena uitgegroeid tot populaire hotspots en trekt het ongerepte natuurgebied Cabo de Gata in Almería veel mensen die het 'pure Spanje' willen beleven.Sander de Vaan woont en werkt al ruim 20 jaar in deze regio en voert de lezer in dit boek mee naar allerlei mooie, opvallende, grappige, adembenemende, gekke, historische en soms ook oerlelijke plekken in de provincies Murcia, Almería en Alicante. Als extraatje komt ook nog een stukje onontdekt Albacete aan bod.De diversiteit is enorm: Hannibal en zijn olifanten, kurende Romeinen, overwinterende profvoetballers, eigenzinnige koks, vurige zigeunerinnen, leuke obers, wijze wijnboeren - ze passeren allemaal de revue in dit wervelende verhaal. En natuurlijk zijn er ook tips voor leuke barretjes en restaurants. Men leeft in dit ma­gische deel van Spanje namelijk om te eten (en te drinken) en niet andersom!De Vaan is schrijver/dichter en was jarenlang vaste medewerker van de Volkskrant, NRC en Hard Gras. Verder publiceerde hij onder meer in ESpanje, Vrij Nederland, Die Welt en El País. Ook verzorgde hij twee dichtbundels, waarvan meerdere gedichten in gerenommeerde bloemlezingen verschenen zijn.Auteur: Sander de Vaan - Uitgever: Edicola Spanje• Nederlandstalig • 160 pagina's •ISBN 9789492500328https://www.bol.com/nl/p/zuidoost-spanje/9200000075752555/

Tien gewonden bij botsing met palmboom


ALICANTE – De inzittenden van een stadsbus in Alicante kregen afgelopen donderdag een flinke schok te verwerken toen de bus waarin ze reden tegen een palmboom aanreed.Het was een bus van lijn 9 die rond 15.00 uur in de richting van het centrum van Alicante reed. De chauffeur werd onwel, verloor de controle over het stuur en raakte met de buitenspiegel van de bus een boom. Daarom verloor de chauffeur helemaal de controle en de bus reed de stoep op en kwam tegen een palmboom tot stilstand. De palmboom viel op straat en de passagiers van de bus werden van hun stoel geslingerd. De chauffeur en negen passagiers werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk had echter veel slechter kunnen aflopen want het trottoir waar de bus opreed is gevuld met terrassen. Om 15.00 uur waren die vanwege de warmte allemaal leeg.

Ambachtsmarkt in Hondón


HONDÓN DELAS?NIEVES - Op 11 en 12 augustus wordt er in Hondón de las Nieves voor de vijfde keer een originele ambachtsmarkt gehouden. Er worden zo'n twintig tot dertig "artesanos" verwacht die hun werk komen uitstallen en de meesten van hun zullen naast hun kraam een werkbank of -tafel neerzetten om voor de ogen van het publiek te gaan zitten werken. De kunstmarkt gaat door op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus open vanaf 7 uur 's avonds tot middernacht in het centrum van het dorp.

Goud en tweemaal zilver voor Mireia Belmonte


SPANJE – Tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen afgelopen week in Budapest was het opnieuw Mireia Belmonte die de Spaanse eer hoog hield.De inmiddels 26-jarige Belmonte is vooral bekend om het feit dat ze aan zoveel verschillende nummers meedoet. Maar ze bereikt ook al jaren op diverse onderdelen de finale en behaalde tijdens WK’s en EK’s op de korte baan een flink aantal gouden medailles. Ook tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016 was Belmonte succesvol: ze won goud op de 200 meter vlinderslag en brons op de 400 meter wisselslag. In Budapest begon haar toernooi al goed met een zilveren medaille op de 1500 meter vrije slag. Het hoogtepunt kwam echter op donderdag met een gouden medaille op de 200 meter vlinderslag. In een zeer spannende finale versloeg Belmonte de Duitse Hentke met 0,01 seconde, terwijl de favoriete Hosszu derde werd. Op de laatste dag van het toernooi voegde Belmonte nog een zilveren medaille aan haar prijzenkast toe door als tweede te eindigen op de 400 meter wisselslag, achter Hosszu. Er was in Budapest ook een zilveren medaille voor het Spaanse vrouwenwaterpoloteam, dat in de finale ten onder ging tegen de Verenigde Staten.

1 - 2 - 3 - 4 - 5