Stakingen Renfe


SPANJE – Stakingen lijken altijd te moeten plaatsvinden als veel mensen hun welverdiende vakantie hebben. Zo ook nu.De stakingen afgelopen week op vliegveld El Prat in Barcelona zorgden in heel Spanje al voor vertraagde en gecancelde vluchten. En nu is het het spoorwegpersoneel van Renfe dat gaat staken. Tussen de laatste dag van juli en de eerste dag van september wordt op vier dagen het werk neergelegd: 31 juli, 14 augustus, 30 augustus en 1 september, precies die dagen waarop verwacht wordt dat veel vakantiegangers zich verplaatsen (want 15 augustus is een nationale feestdag). In heel Spanje zullen op die dagen 1152 treinen niet rijden, waaronder 230 hogesnelheidstreinen en 477 middellange afstandstreinen. De overheid heeft wel bedongen dat 75 procent van de dienstregeling wordt gerespecteerd, zeer tot ongenoegen van de vakbond die de staking organiseert. De treinen die uitvallen rijden vooral tussen 12.00 en 16.00 en tussen 20.00 en 24.00 uur.

Huisartsen zien veel huiselijk geweld


ALICANTE – De kranten staan er vrijwel elke week vol mee: gevallen van huiselijk geweld waarbij een vrouw wordt gedood door de mensen die hen eigenlijk zouden moeten koesteren: de partner, ouder of ex-partner.Het zijn echter alleen de fatale gevallen die de krant halen. In werkelijkheid zijn er veel meer gevallen en de huisartsen, het verplegend personeel en de specialisten in de provincie Alicante melden dat ze dagelijks gevallen van huiselijk geweld voorbij zien komen. De huisartsen en specialisten van de openbare gezondheidszorg in de provincie Alicante hebben een protocol waarbij ze met vrouwelijke patiënten een vragenlijst doornemen om gevallen van huiselijk geweld in een vroeger stadium te kunnen opsporen. In de eerste zes maanden van dit jaar werd dat formulier door 25.030 vrouwen ingevuld en van hen werd bij 483 vrouwen vastgesteld dat er wel degelijk sprake is van geweld in de huiselijke sfeer. Bij meer dan de helft van de gevallen was er sprake van zowel lichamelijk als psychologische mishandeling en in tien procent was er sprake van seksueel geweld. Als een dergelijk geval wordt ontdekt, worden de autoriteiten ingeschakeld om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. De artsen en het verplegend personeel melden dat de zomermaanden een risicovolle periode is voor huiselijk geweld. In de vakantieperiode zijn de kinderen thuis en ook volwassenen brengen meer tijd met elkaar door vanwege vakanties. Dat leidt vaak tot spanningen binnen huishoudens.

Wedstrijd glas inzamelen


ALICANTE – De gemeente Alicante heeft een bijzondere actie op touw gezet om het scheiden van glasafval te bevorderen onder horecaondernemingen. Uit onderzoek is gebleken dat 52 procent van al het glas dat bij het afval terecht komt, van bars en restaurants afkomstig is.In samenwerking met Ecovidrio heeft de gemeente Alicante daarom een plan opgezet waarin de 176 deelnemende bars en restaurants een uitgebreide voorlich­ting krijgen over het hoe en waarom van afvalscheiding, met de nadruk op glas. Er worden meer glascontainers neergezet en de horecagelegenheden krijgen persoonlijke containers uitgereikt waarin ze glas verzamelen kunnen. Ook zal het glas vaker worden opgehaald. Om de mede­werking nog een beetje te stimuleren, heeft de gemeente Alicante een fraaie prijs in het vooruitzicht gesteld aan de horecaonderneming die deze zomer het meeste glas inzamelt: de winnaar krijgt een masterclass van driesterrenkok Quique Dacosta. Met de actie is Alicante één van de 136 Spaanse steden die deze zomer extra moeite doen om glas gescheiden te houden van ander afval. In de Comunidad Valenciana ligt dat aantal op 41. De plaatsen die aan het einde van de zomer ook echt veel glas blijken te hebben ingezameld en zo hebben voorkomen dat dit op vuilnisbelten of in de natuur terecht komt, krijgen een zogenaamde groene vlag.

Dronken chauffeur rijdt fontein in


ALICANTE – De lokale politie van Alicante werd na een zaterdagoch­tend vroeg bij een grote fontein aan de Avenida de Denia geroepen.In de fontein dreef een terreinwagen, met chauffeur. De politie had er een hele toer aan om met een takelwagen de terreinwagen uit de fontein te hijsen. De 27-chauffeur moest een alcoholcontrole ondergaan en hij bleek driemaal het toegestane percentage alcohol in zijn bloed te hebben. De man was met grote snelheid over de Avenida de Denia gereden en was bij de rotonde de controle over het stuur kwijtgeraakt, zodat hij de fontein in reed.

Bustransport tussen vliegveld en Alicante laat te wensen over


ALICANTE – Het transport per bus tussen de stad Alicante en het vliegveld van Alicante/Elche laat in de zomer veel te wensen over. Dat is de mening van een groeiend aantal reizigers.Buslijn C6 rijdt overdag driemaal per uur vanaf de Plaza del Mar tegenover de haven van Alicante naar het vliegveld en in de nacht eenmaal per uur. Op zichzelf een goede service maar tijdens spitsuren, zoals acht uur ’s ochtends en tussen 12.00 en 15.00 uur, als veel vluchten aankomen, blijkt die frequentie niet afdoende. Het komt regelmatig voor dat de bus al vol is als ze langs de halte van het busstation van Alicante rijdt en bij die halte niet eens stopt, omdat alle wachtende mensen met koffers niet in de bus passen. Het gevolg is dat reizigers minimaal twintig minuten moeten wachten op de volgende bus, problemen krijgen om hun vlucht te halen of te laat op hun werk op het vliegveld verschijnen. Reizigers die bij het vliegtuig opstappen om naar de stad te reizen, moeten vaak de hele rit staan. Zowel reizigers als chauffeurs vragen of de frequentie van het aantal bussen kan worden opgevoerd naar vier per uur. Sinds de lijn in gebruik werd genomen is het aantal vluchten sterk gegroeid en dus ook het aantal reizigers dat met de bus naar Alicante wil.

Vuelta a España drie dagen in provincie Alicante


ALICANTE – Bij het maken van deze krant is de Tour de France nog maar net afgelopen maar in diverse plaatsen in de provincie Alicante is men al druk bezig om de Vuelta a España voor te bereiden.Deze drieweekse wielerronde start namelijk dit jaar in Torrevieja en de eerste drie etappes zullen plaatsvinden in de provincie Alicante. Dat betekent veel voorbereidingswerk in een tijd dat het toch al druk is met toeristen maar natuurlijk ook een ongelooflijke hoeveelheid promotie voor de start- en finishplaatsen: Torrevieja, Benidorm, Calp, Ibi en Alicante-stad. De Vuelta begint op 24 augustus aanstaande in Torrevieja maar de teams, hun begeleiders en de pers zullen al enkele dagen eerder in de provincie neerstrijken voor onder meer de presentatie. De eerste etappe, een ploegentijdrit van 18 km, vertrekt vanuit de zoutmeren en eindigt in het centrum van Torrevieja. De tweede etappe, op zondag 25 augustus vertrekt uit Benidorm en gaat dan naar Callosa d’En Sarrià, Benimantell, de Puerto de Confrides (965 m) en de Alto de Benilloba (755 m) en verder naar Alcoy, Cocentaina, Gorga, Castell de Castells, Jalón en Calp. Vanut Calp maakt men dan nog een rondje naar de Alto de Puig Llorença, de slechts 340 meter hoge maar zeer steile berg in Cumbres del Sol (Benitachell) om via Teulada terug te keren naar Calp, waar na 193 km de finishlijn getrokken is. Op maandag 26 augustus vertrekken de renners uit Ibi, in het binnenland van de provincie Alicante. Ze rijden langs Castalla, Agost, Montforte, Novelda, Elda, Villena en Cañada en beklimmen dan de 800 meter hoge Puerto de Biar. Via opnieuw Castalla gaat het naar Tibi en de Puerto de Tibi (725 m) kustwaarts via Jijona, Busot, Mutxamel en San Juan naar de stad Alicante. Deze etappe is 186 meter lang. Genoeg mogelijkheden dus om de wielrenners aan het werk te zien in de provincie Alicante en ook een prima gelegenheid om nieuwe plekjes te ontdekken, in werkelijkheid of via de televisie.

1 - 2 - 3 - 4 - 5