Plaza Neptuno wordt opgeknapt


BENIDORM – In Benidorm is deze week begonnen met het opknappen van de Plaza Neptuno, een populair plein tussen de Calle Almendros, de Calle Maravall en de Calle Marte, ten noorden van het oude centrum.Er was al decennia weinig gedaan aan het plein, waar de bewoners graag op een bankje zitten en van gedachten wisselen met andere omwonenden. Het plein wordt volledig veranderd: de bestaande pergola’s worden verwijderd, er komen twee fonteinen, meer bomen en meer schaduw. Ook de huidige gladde tegels worden vervangen door antisliptegels. De werkzaamheden moeten voor de Pasen klaar zijn.

Alicante begint dit voorjaar met aanleg Via Verde


ALICANTE – In de stad Alicante zal nog voor de lokale en regionale verkiezingen van mei begonnen worden aan de aanleg van wat een Vía Verde van 1,2 km moet worden.Een Vía Verde is een in onbruik gebruikte spoorweg die wordt veranderd in wandel- en fietspad. Door heel Spanje zijn er tientallen en ook in de provincie Alicante kun je enkele mooie tochten maken over Vías Verdes. Het stuk spoor van de tramlijn dat in Alicante vlak langs de kust loopt maar dat door een nieuw traject van de tram door de tunnel van Sierra Grossa niet meer wordt gebruikt, moet ook veranderen in zo’n wandel- en fietspad. Er is twee miljoen euro uit Europese fondsen beschikbaar voor de werkzaamheden die volgens de gemeente Alicante aan het begin van de lente zullen starten.

Tram vanaf 1 februari goedkoper


ALICANTE – Alle lijnen van het regionaal en lokaal vervoer die direct onder de Valenciaanse autoriteiten vallen, zullen tussen 1 februari en 30 juni de helft goedkoper worden.Dat betekent in de provincie Alicante dat de tram deze tijdelijke prijsdaling ondergaat, in Valencia de metro en in Castellón ook de tram. De maatregel is bedoeld om de inwoners te helpen in deze tijden waarin alles duurder wordt. Er bestond al een maatregel dat bewoners onder de 30 jaar tijdelijk gratis met deze vormen van vervoer kunnen reizen en die maatregel blijft voorlopig ook van kracht.

Hoogste prijsstijging van woningen in 16 jaar


MADRID - Het bezitten van een huis wordt steeds moeilijker voor Spanjaarden. Door de sterke stijgingen van de Euribor in de tweede helft van vorig jaar zijn hypotheken veel duurder geworden. Bovendien stegen de huizenprijzen het hardst sinds 2006.Volgens de maandelijkse index van vastgoedtaxateur Tinsa was het kopen van een huis, of het nu nieuwbouw of een bestaande woning was, gemiddeld 8,2% duurder dan het jaar ervoor. In 2006 was er sprake van een nog forsere prijsstijging binnen een jaar, op het hoogtepunt van de vastgoedzeepbel. In dat jaar stegen de huizenprijzen in het hele land met gemiddeld 14,2% op jaarbasis. De Spaanse vastgoedmarkt kende zeven jaar op rij prijsstijgingen, een trend die ertoe heeft geleid dat het kopen van een woning in de vier grote provinciehoofdsteden (Madrid, Barcelona, Valencia en Sevilla) nu duurder is dan ooit tevoren in de afgelopen tien jaar. Na de kleine hausse op de huizenmarkt in 2022 denken de meeste deskundigen dat de markt dit jaar zal afkoelen maar prijsdalingen lijken echter nog onwaarschijnlijk.

Milieubeschermers waarschuwen voor zonnepanelen’boom’


ELCHE – Sinds de zogenaamde ‘Impuesto del Sol’ (zonnebelasting) is afgeschaft en zeker sinds de elektriciteitstarieven enorm zijn gestegen, is er in Spanje een grote belangstelling voor zonnepanelen.Maar de grote elektriciteitsmaatschappijen, die in Spanje altijd een grote vinger in de pap hebben gehad, zijn niet van zins hun grote aandeel op te geven en ze investeren daarom in grote installaties van zonne-energie, met duizenden panelen op braakliggende terreinen. In de provincie Alicante komen de zonnepanelen-installaties als paddenstoelen uit de grond en er zijn al gemeenten die een (tijdelijke) stop hebben afgekondigd op verdere projecten. Want de eindeloze velden met zonnepanelen bedreigen in sommige gevallen unieke stukken natuur en de hoogspanningskabels die van de installaties naar elektriciteitscentrales lopen, zijn schadelijk voor vogels en kunnen brandgevaar opleveren. Milieuactivisten waarschuwen dus met klem voor de ‘boom’. Ze hebben al bezwaar aangetekend tegen plannen om aan de voet van de Sierra Escalona in Orihuela zonnepanelen te plaatsen maar wijzen nu ook op de situatie in de gemeente Elche, waar op dit moment vergunningsaanvragen voor 31 projecten van zonnepanelen liggen. Deze zonnepanelen zouden 500 hectare grond in beslag nemen als ze allemaal zouden doorgaan. De Asociación de Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA), die zich zorgen maakt over de flora en fauna in de ‘vochtige’ natuurgebieden zoals El Hondo, de Clot de Galvany en de zoutmeren van Santa Pola en Torrevieja, heeft op dit moment protest ingediend tegen tien van de 31 projecten en dring aan op meer controle op de projecten, die soms dicht bij woningen en belangrijke natuurgebieden komen.

Jongen overreden door tram


SAN VICENTE DEL RASPEIG – In San Vicente kwam afgelopen vrijdag een dertienjarige jongen om het leven bij een verkeersongeluk. De jongen wilde vlakbij de Universiteit het spoor oversteken maar kwam met zijn fiets vast te zitten in de rails. De naderende tram kon hem niet ontwijken. De jongen was al overleden toen de hulpdiensten ter plaatse aankwamen.