Klimmers overleven val van twintig meter


CALP – Twee jonge rotsklimmers hadden afgelopen vrijdag alle geluk van de wereld toen ze een val van twintig meter overleefden.Het tweetal, van 18 en 20 jaar, was een steile wand van de Morro del Toix, tussen Altea en Calp, aan het beklimmen toen ze door onbekende redenen beiden naar beneden stortten. Tijdens de val raakten ze met hun hoofd en schouders de rotswand en ze hadden het geluk dat ze twintig meter later aan een uitstekende rots bleven hangen. De brandweer kwam met een helikopter en onderaan de rots kwam een ambulance. De twee jonge mannen konden van de rots worden geplukt. Eén van hen had korte tijd het bewustzijn verloren en werd met helikopter naar het ziekenhuis van La Vila Joiosa gebracht, de andere via een ambulance naar het ziekenhuis van Denia. Hun leven loopt geen gevaar, ze hebben een hersenschudding en kneuzingen.Op de Monte Ponoig bij Polop werd zaterdag een bergwandelaar gered met een helikopter. De man was gestruikeld en had daarbij zijn been zodanig geblesseerd dat hij niet verder kon.

Auto rijdt pub binnen


ALICANTE – Een Ierse pub in de zone APU 5 in Playa de San Juan (gemeente Alicante) raakte afgelopen donderdagnacht beschadigd toen een auto het pand binnenreed.De bestuurder verloor waarschijnlijk de macht over het stuur, reed de stoep op en tegen het pand. De voorgevel raakte ernstig beschadigd. Gelukkig was de pub op het moment van het ongeluk – vier uur ’s ochtends – gesloten en was er niemand aanwezig. De beide inzittende van de auto bleven ongedeerd maar een alcoholtest wees uit dat de 51-jarige bestuurder van de auto veel te veel had gedronken. Hij zal worden vervolgd.

Grote schoonmaak in Orihuela Costa


ORIHUELA – De gemeente Orihuela is begonnen met een schoonmaakactie van de natuur in Orihuela Costa.In droge rivieren, ravijnen en parken wordt onkruid en dood hout weggehaald om in de nabije toekomst het gevaar op brand en overstromingen te verminderen. De gemeente gebruikt een subsidiepotje van 66.000 euro om de klus te kunnen bekostigen. De gemeente heeft vijf mensen voor een half jaar aangenomen om de schoonmaak te kunnen uitvoeren. Begonnen wordt in het dennenbos van Campoamor en vervolgens gaat men naar andere gedeelten van het uitgestrekte grondgebied van Orihuela Costa.

Man overleden bij brand op illegale camping


MARINA ALTA – In de gemeente Benidoleig in de streek Marina Alta kwam afgelopen weekend een 65-jarige man met de Duitse nationaliteit om het leven bij een brand.De brand brak in de nacht van zaterdag op zondag uit in een houten huisje op een camping. De vlammen laaiden meteen hoog op en toen de brandweer ter plaatse aankwam, konden ze met water uit nabije zwembaden voorkomen dat de vlammen oversloegen naar de andere houten huisjes. Het slachtoffer werd levenloos in het uitgebrande huisje gevonden. Een andere man werd met een lichte rookvergiftiging naar het ziekenhuis van Denia gebracht. De betreffende camping had geen vergunning maar er verbleven al jaren vooral Britse en Duitse campinggasten.

Felipe Orts voor de zesde maal Spaans kampioen veldrijden


LA VILA JOIOSA – Felipe Orts uit La Vila Joiosa werd afgelopen zondag in Álava voor de zesde maal in zijn carrière Spaans kampioen veldrijden.De 28-jarige veldrijder kan zich de laatste seizoenen ook steeds beter meten met de internationale top en in 2023 bereikte hij voor het eerst een podiumplaat in de superprestige. De veldrijder richtte begin deze maand zijn eigen ploeg op, La Vila Joiosa-Neteo geheten. Hij wil daarmee in Nederland en België reclame maken voor zijn geboorteplaats. Felipe Orts zal ook aanstaande zondag bij de wereldbekerwedstrijd in Benidorm aan de start verschijnen. De regionale favoriet zal zich in zijn trui van Spaans kampioen in Benidorm kunnen meten met onder meer Matthieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock.

Serie over vissersboot Santa Pola die immigranten redde


SANTA POLA – In de bioscoop Yelmo in Alicante werd afgelopen week de voorpremière gehouden van de driedelige televisieserie ‘La Ley del Mar’ die deze week op de Valenciaanse televisiezender ‘A Punt’ wordt uitgezonden en in een later stadium ook op TVE1 getoond zal worden.‘La Ley del mar’ is het waargebeurde verhaal van de vissersboot Francisco y Catalina uit Santa Pola, die in 2006 in de buurt van Malta 51 immigranten uit zee redde en vervolgens lange tijd nergens aan kon leggen om de immigranten aan wal te brengen. Onder de uit zee geredde mensen waren een kind en een zwangere vrouw. De kapitein, wiens vrouw aanwezig was bij de presentatie, wordt in de serie gespeeld door de bekende acteur Luis Tosar, de regie is in handen van Alberto Ruiz Rojo. Een deel van de film is opgenomen in Santa Pola en de kustwateren van Alicante.