Zomerkunstmarkt en feesten in de haven van Jávea


Xabia - De komende week zal de kunstmarkt die de hele zomer in de haven van Jávea wordt gehouden enkele dagen het veld moeten ruimen voor de activiteiten van de feesten van de Moros y Cristianos.Op zaterdag 15 en van 20 t/m 23 juli zijn er optochten, vuurwerk, ontschepingen en gevechten, zodat u op genoemde dagen vergeefs naar de stalletjes met kunst en kunstnijverheid zult zoeken. Maar alle andere avonden tot aan 6 september zullen ze er zijn, op de strandboulevard aan het eind van de Avenida Jaime I.­ De markt is er tot begin september elke avond van 7 uur 's avonds tot middernacht. Af en toe is er live music of komt er een jongleur en elke zaterdag (behalve de 15de) en soms op andere dagen is er een pottenbakker die kinderen (van alle leeftijden!) leert om een kommetje of vaasje te draaien op zijn draaischijf.

Avocado wint aan populariteit


CALLOSA D’EN SARRIÀ – De avocado is al enkele decennia bezig aan een opmerkelijke opmars. Werd deze groene vrucht vroeger vrijwel alleen gebruikt in de Mexicaanse keuken, tegenwoordig staat ze bij steeds meer mensen op het menu: als voorafje, om guacamole van te maken, met gambas, in salades enzovoort.Voor een avocado wordt in de winkel nog altijd een aardige prijs betaald en dus gaat het om een relatief rendabele vrucht om te verbouwen. In Callosa d’En Sarrià heeft dat ertoe geleid dat een opvallend aantal akkerbouwers overgaat tot het verbouwen van dit ‘groene goud’. Waar vroeger citrusbomen stonden, zijn nu avocadoboompjes geplant en zelfs sommige nísperosbomen worden vervangen door avocado’s. Het afgelopen jaar leidde dat al tot een oogst van 700 ton avocado’s in alleen Callosa, twee maal zoveel als acht jaar eerder. De verwachting bestaat dat dit cijfer de komende jaren alleen nog maar verder zal stijgen, omdat de vraag naar avocado’s steeds verder toeneemt. Callosa blijkt voor veel gewassen een bijzonder goede omgeving te zijn omdat er een mild klimaat heerst maar vooral ook omdat de bodem goed is en er water van een goede kwaliteit beschikbaar is, afkomstig uit de Algar. Dat laatste ontbreekt er in veel andere plaatsen met een warm klimaat aan.

Huis ontruimd naar aardverschuiving


ALTEA – In de urbanisatie Mascarat in de gemeente Altea moest afgelopen week een huis ontruimd worden omdat er na een aardverschuiving een risicovolle situatie ontstond.Het voorval gebeurde zaterdag rond 12.15 uur in de Calle Corbeta. Het stuk terrein van vijftien bij vijf meter zakte naar beneden en kwam tegen een steunmuur van een huis aan. De garage vulde zich helemaal met aarde. De twee inwoners van het huis werden uit veiligheidsoogpunt uit hun huis gehaald en het huis werd verzegeld. Er zal worden onderzocht of er verder instortingsgevaar is en of het verantwoord is de woning te betreden.

Winkel uitgebrand


LA NUCÍA – In de calle Serra Gelada in la Nucía brandde afgelopen zaterdag een winkel uit.Het vuur ontstond door een kortsluiting en de brandweer had drie uur nodig om de vlammen meester te worden. Er ontwikkelde zich een dichte zwarte rookwolk die tot ver in de omtrek te zien was. De winkel werd geheel in de as gelegd maar er vielen geen gewonden.

10e Volle maan nachtwandeling van Guadalest naar de zee


COSTA?BLANCA - Op zaterdag 5 augustus organiseert FENWA in samenwerking met Marco Polo Expediciones opnieuw de Nocturna.Deze jaarlijks georganiseerde nachtwandeling gaat door onder de heldere volle maan van 21:00 tot 02:00 uur. De wandelaars gaan 15 of 20 km door de prachtige natuurgebieden van Guadelest tot aan het strand van Altea, afhankelijk van hun ervaring. Profiteer van een voordelige prijs als u zich voor 26 juli inschrijft! U kunt dit doen via een persoonlijk inschrijvingsformulier op de website www.nordicwalkingcv.com. Daar kunt u ook uw tarief vinden. In de prijs zit inbegrepen: busvervoer, een ongevallenverzekering, een exclusief T-shirt van Nocturna 2017, een drankje, nootjes, chips en een aantal verrassingen aangeboden door de medewerkende bedrijven. Voor meer informatie kunt u terecht via een e-mail naar marc@nordicwalkingcv.com of voor dringende zaken telefonisch 655 87 97 11.

Calp in feeststemming


CALP – De gemeente Calp is volop bezig met de voorbereidingen op de patroonsfeesten ter ere van de Mare de Déu de les Neus, één van de meest traditionele vieringen in de stad.Concerten, avonden met feest, muziek en eten en drinken op de Plaza Mayor en vooral ‘els bous al carrer’, zijn de meest karakteristieke onderdelen van deze feesten die zich afspelen tussen 1 en 13 augustus. Het feestprogramma begint met de ‘entrà de la murta’ op 1 augustus. De leden van de feestcommissie trekken door de straten van de stad terwijl ze bloemen om zich heen werpen om de straten lekker te doen geuren. Op 4 augustus is de offerande aan de patroonheilige, Virgen de las Nieves in de parochiekerk en op 5 augustus is de belangrijkste dag van de feesten. Op die dag vindt er een speciale mis voor de patroonheilige plaats, groot knalvuurwerk (mascletà) in de middag en bij zonsondergang een processie met het beeld van de Virgen de las Nieves door het oude centrum. Rond middernacht is er spectaculair siervuurwerk aan de Playa del Bol. De feesten worden beëindigd met een hele week ‘bous al carrer’, van 6 tot 12 augustus. Tijdens dit traditionele spektakel rennen diverse runderen door de straten van de gemeente, achter de meest stoutmoedige inwoners aan en bewonderd door het veelkoppige publiek.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6