Vier van de tien meest bezochte toeristische hotspots in Spanje


SPANJE - Volgens officiële cijfers uit de toerisme-industrie gepubliceerd door Eurostat liggen vier van de tien meest bezochte toeristische hotspots in Spanje.De Canarische Eilanden worden het meest bezocht in heel Europa. De regio Catalonië staat op de derde plaats en de Balearische Eilanden met Mallorca en Ibiza als trekkers op de vijfde plaats en Andalusië op de zevende. Volgens het document van Eurostat zijn er 94 miljoen overnachtingen geregistreerd op de Canarische Eilanden in 2015. Catalonië boekte 70 miljoen overnachtingen. Bijna 90% van alle nachten die toeristen verblijven binnen de Europese Unie worden gedaan door Europese residenten, zo blijkt ook uit het rapport. Toeristen gaven in 2016 in totaal 77 miljard euro uit in Spanje, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Energie en Toerisme.

‘Home alone’


ALICANTE – Iedereen kent de ‘Home Alone’-films, die doorgaans met kerst worden uitgezonden en waar een kind van alles uithaalt als hij alleen in huis achterblijft.Voor maar liefst dertigduizend kinderen in de provincie Alicante is het ‘Home Alone-fenomeen een dagelijkse realiteit, die in de zomermaanden nog ernstiger wordt. Volgens recente gegevens blijft 14,9 van alle kinderen tussen de 6 en 15 jaar in de provincie Alicante in de zomermaanden overdag alleen thuis. De wat jongere kinderen worden vaak in huis opgesloten, de wat oudere krijgen een sleutel en kunnen zelf gaan en staan waar ze willen, zonder ouderlijk toezicht. Dat komt omdat de scholen in de zomer drie maanden dicht zijn en omdat in veel gezinnen beide ouders werken. Ook in eenoudergezinnen komt het vaak voor dat de ouders moeten werken en dat er geen geld is voor zomerkampen, zomercursussen of andere bezigheden voor het kind. Als er ook geen grootouder of ander familielid beschikbaar is om het kind bezig te houden, zit er niets anders op dan een makkelijk op te warmen maaltijd achter te laten in de koelkast en het kind in huis achter te laten. In vroeger tijden hadden scholen in de zomervakantie soms de service dat er maaltijden werden aangeboden aan kinderen wiens ouders niet thuis waren. Maar die service is op de meeste scholen afgeschaft. Volgens de stichting ‘Niños en la calle’ is het aantal kinderen dat in de zomer aan zichzelf is overgelaten in de laatste acht jaar met 66 procent gestegen. Deze kinderen zitten heel veel uren achter computer, tv of tablet en lijden vaak aan overgewicht. Er zijn gemeenten waar het Rode Kruis gratis zomerkampen aanbiedt voor kinderen die buiten de boot vallen maar daar is doorgaans maar plaats voor een klein deel, zoals de 255 kinderen die in de stad Alicante aan zo’n kamp meedoen. Ook duren deze kampen maar een klein deel van de drie maanden dat het kind vakantie heeft. De gemeente Alicante heeft ook een programma dat de voeding van ongeveer zevenhonderd kinderen in de maand juli garandeert. Maar de rest van de dag hangt het kind op straat of is ‘home alone’. Dat dat tot gevaarlijke situaties kan leiden, bleek afgelopen zondag in Cala de Finestrat, waar een 12-jarige jongen die alleen thuis was, probeerde via het raam naar buiten te komen. Hij bevond zich in een appartement op de eerste verdieping van een gebouw en had bedacht dat hij wel naar de patio kon springen. Eenmaal in het raam bedacht hij zich en durfde niet meer terug. De jongen werd door omwonenden gezien en de brandweer haalde de jongen uit het raam.

Werken uit IVAM in Alicante


ALICANTE – Kunstliefhebbers zijn in de komende maanden aan het goede adres in het musuem voor hedendaagse kunst in Alicante, het MACA aan de Plaza de Santa María in het oude centrum van de stad.In dat museum, dat ook een interessante permanente collectie heeft, is sinds afgelopen week en tot 15 oktober de expositie ‘Perdidos en la ciudad’ te zien’, die bestaat uit veertig werken uit de collectie van het gerenommeerde museum IVAM in Valencia. Het gaat om werken van verschillende artiesten en waarvan de meest nooit eerder in Alicante te zien zijn geweest.

Man rijdt scooterrijder dood en vlucht


VEGA BAJA – Bij een verkeersongeluk zondagochtend in Catral kwam een 78-jarige inwoner uit Dolores om het leven.Door onbekende oorzaken reden een personenauto en een scooter tegen elkaar op en de berijder van de scooter liep daarbij dodelijke verwondingen op. De bestuurder van de personen­auto reed door maar door getuigenverklaringen kon de auto later op de dag worden teruggevonden in Almoradí. De eigenaar van de auto bleek een 29-jarige inwoner van die plaats. Hij is inmiddels gearresteerd en verhoord.

Meer controle op stranden Benidorm


BENIDORM – Nu het hoogseizoen in volle gang is en de stranden overvol, steekt ook een probleem de kop op dat elke zomer tot ophef en onenigheid zorgt: de gewoonte van sommige mensen om vroeg naar het strand te gaan, daar hun ligbedden, stoeltjes en parasols neer te zetten op de eerste lijn en weer naar huis te gaan.Enkele uren later komen ze terug en ze nemen hun ‘gereserveerde ‘ plaats in, zeer tot ongenoegen van mensen die geen plaats meer konden vinden op de eerste lijn. Hoewel de gemeente Benidorm in het verleden al eens probeerde een verbod op die ‘reservering’ op te nemen in de gemeenteverordening staat er op dit moment niets zwart op wit wat een dergelijke actie verbiedt. Toch vraagt de gemeente de politieagenten meer op deze gewoonte te controleren hoewel ze beseft dat het een lastig op te lossen probleem is. Afgezien van het feit dat de politie zich eigenlijk moet concentreren op illegale verkopers op het strand, of masseurs, of balletje balletjes spelers, vraagt de gemeente zich af wat de agenten zouden moeten doen met de stoeltjes en parasols die ze onbemand aantreffen op het strand. Als zij ze meenemen, hoe kan een badgast dan vervolgens bewijzen dat het zijn voorwerpen zijn die zijn meegenomen en ze terugclaimen? De gemeente Benidorm roept de bezoekers dan ook op respect te tonen naar hun medetoeristen en geen misbruik te maken van het feit dat de politie moeilijk kan optreden tegen het ‘reserveren’ van de eerste lijn.

Het belang van de rode vlag


ALICANTE – In El Campello werd afgelopen donderdag een 53-jarige man gearresteerd die zich agressief had gedragen tegen zowel reddingszwemmers als politieagenten.De man was aan het zwemmen terwijl de rode vlag wapperde en de reddingszwemmers lieten de man via gebaren en signalen weten dat hij uit het water moest komen. De man weigerde dit echter en bleef zich aan een boei vastklampen, terwijl hij spottend zijn zwembroek op zijn hoofd zette en de reddingszwemmers uitlachte. De reddingszwemmers belden de politie en toen de man de agenten zag, kwam hij naar de wal. Toen deze hem probeerden te identificeren begon de man zich echter zeer agressief te gedragen. Hij duwde en sloeg de agenten, beledigde hen en probeerde te vluchten. Als gevolg daarvan werd hij gearresteerd. Familieleden van de man legden later uit dat deze te veel gedronken had en dat hij zich daarom zo gedragen had. De overige strandgasten hadden de gebeurtenis met verbazing gade geslagen en menigeen moest erom lachen. Maar het blijft een feit dat de rode vlag een belangrijk sein is dat het gevaarlijk is om in zee te gaan en dat het voor het eigen welzijn van de strandgasten is dat deze vlag er hangt. De vlag wordt gehesen als er hoge golven of gevaarlijke stromingen zijn die het zwemmen onverantwoord maken. In veel plaatsen kan een zwemmer dan ook beboet worden als hij toch de zee gaat terwijl de rode vlag wappert. De reddingszwemmers worden in dat geval immers gedwongen hun leven te wagen terwijl een zwemmer zichzelf in gevaar brengt.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6