Alicante installeert kranen met koel drinkwater


ALICANTE - Op zes drukbezochte plaatsen in het centrum van Alicante zijn de afgelopen week openbare waterkranen geïnstalleerd die de bezoeker en de bewoner met een druk op de knop koel drinkwater leveren.De ‘waterbronnen’ zijn een initiatief van de gemeente in samenwerking met waterleverancier Aguas de Alicante. Zij willen het gebruik van kraanwater stimuleren en het gebruik van plastic terugdringen. Bij de kranen kan de door de gebruiker zelf meegebrachte fles of beker gevuld worden en dat scheelt een hoop plastic. Bovendien komt het water koel uit de kraan, hetgeen een hele verlichting biedt op een warme zomerdag. De eerste zes apparaten zijn geplaatst bij de lift van het Castillo de Santa Bárbara, de overdekte markt, aan de boulevard van de Playa Postiguet, op de Plaza Santísima Faz aan de achterkant van het stadhuis, op de Avenida de Niza in Playa de San Juan en bij het sportcomplex op Monte Tossal. Als de methode succesvol blijkt, wordt het aantal drinkwaterkranen uitgebreid tot twintig en in een latere fase tot zestig.

Denia krijgt volgend jaar eigen ITV-keuringsstation


DENIA – In veel delen van de provincie Alicante valt het nog steeds niet mee om een afspraak te krijgen voor een ITV-keuring, de verplichte technische keuring voor motorvoertuigen.Maar er zijn hier en daar verbeteringen op komst, zoals de aankondiging dat Denia volgend jaar een ITV-station zal krijgen. Die maatregel wordt genomen omdat het keuringsstation in Ondara de werkdruk niet aankan. De burgemeester en enkele wethouders van Denia kwamen vorige week bijeen met een afvaardiging van de Sociedad Valenciana de Inspección Técnica de Vehículos (SITVAL), het overheidsorgaan dat over de keuringen in de deelstaat Valencia gaat. Zij kozen een terrein uit aan de Calle Castilla-La Mancha, gelegen achter het belastingkantoor. Op dat terrein van 800 m2 komt in eerste instantie een tijdelijk keuringsstation dat begin 2025 in gebruik moet worden genomen. De gemeente heeft nu nog een half jaar de tijd om het uitgekozen terrein geschikt te maken door het te omheinen, te asfalteren en te zorgen voor aansluiting op elektra en water.

Medische zorg aan Playa de la Fossa deze zomer miniem


CALP – Het medisch consult aan de Playa de la Fossa in Calp zal deze zomer maar weinig patiënten kunnen helpen.Hoewel het consult juist bedoeld is om in de zomermaanden te helpen bij de grote toestroom van toeristen, is het dit jaar veel minder lang geopend dan in 2023. Toen was het consult bijna vier maanden open, terwijl het dit jaar sinds eind juni open is en op 6 september alweer sluit. Maar het ergste is dat er maar drie mensen tewerk gesteld worden in het centrum – één arts, één verpleegkundige en één administratief medewerker – en dat het centrum alleen van maandag tot vrijdag van 08.00 tot 15.00 uur geopend zal zijn. Vorig jaar was het centrum doordeweeks tot 18.00 uur open en was het ook op zaterdag- en zondagochtend geopend. De gemeente Calp heeft al een protest ingediend tegen deze gang van zaken. De geboden service is volgens de gemeente volstrekt onvoldoende voor een gemeente die in de zomer een bevolking kent die bijna verviervoudigt door de grote toestroom van toeristen.De wethouder van Gezondheid hoopt deze week om de tafel te kunnen gaan zitten met het verantwoordelijke Valenciaanse departement om te zien of er iets te doen is aan deze onbegrijpelijke wijzigingen. Calp wacht ook al meer dan 15 jaar op een tweede gezondheidscentrum en ook dat thema zal worden aangekaart.

Bouw uitvaartcentrum vordert gestaag


BENIDORM – In Benidorm werd een maand geleden begonnen met de bouw van wat het eerste uitvaartcentrum van de gemeente moet worden.Burgemeester Toni Pérez en twee van zijn wethouders brachten afgelopen week een bezoek aan het perceel waar het gebouw wordt neergezet, naast de begraafplaats Sant Jaume, gelegen aan de noordkant van de stad. In eerste instantie werd het terrein schoongemaakt en daarna is begonnen met beton storten. Pérez wil graag haasten maken met het project want het feit dat een stad van het formaat van Benidorm geen eigen uitvaartcentrum heeft, is hem al jaren een doorn in het oog. Tot op heden moeten familieleden en vrienden van een overledene naar la Vila Joiosa om afscheid te kunnen nemen. Het nieuwe uitvaartcentrum krijgt zes afscheidsruimten en ook een crematorium. De burgemeester en wethouders keken ook naar de uitbreidingswerkzaamheden van de begraafplaats.

Calp stelt in de zomer paal en perk aan bouwwerkzaamheden


CALP – De gemeente Calp heeft in haar verordening een aantal restricties opgenomen voor bouwwerkzaamheden die in de zomermaanden plaatsvinden. Dit om de vakantiegangers en mensen die vrij hebben zo min mogelijk te storen.De nieuwe regels houden in dat in woonwijken in augustus geen bouw- of verbouwingswerkzaamheden mogen worden uitgevoerd en dat deze werkzaamheden in de maanden juli en september gebonden zijn aan een tijdsschema: ze zijn alleen toegestaan tussen 09.00 en 14.00 en tussen 17.00 en 20.00 uur. Een uitzondering geldt voor urgente werkzaamheden of werkzaamheden die in het algemeen belang zijn. De beperkingen gelden zowel voor mensen die in hun eigen huis lawaaierige bouwwerkzaamheden verrichten als voor professionele bouwers. Kleine, geluidloze klusjes zijn wel toegestaan.

Benidorm wil meer afvalwater hergebruiken


BENIDORM – Hoewel de gemeente Benidorm onlangs een bericht naar buiten bracht dat het genoeg drinkwater heeft om het toeristische hoogseizoen door te komen, beseft de gemeente wel degelijk dat het niveau van de waterreserves elke dag een beetje verder zakt en dat elke druppel die niet verspild wordt, er eentje is.Bovendien maakte het overheidsorgaan dat in dit deel van de provincie het water beheert, de Confederación Hidrográfica del Júcar, vorige week bekend dat de droogte in de streek Marina Baixa de titel ‘ernstig’ heeft gekregen en er maatregelen moeten worden genomen om minder water te gebruiken. Daarom onderzoekt de gemeente hoe ze meer en beter gebruik kan maken van het water dat door de waterzuiveringsinstallatie geproduceerd wordt. De infrastructuur moet worden aangepast, er moeten andere voertuigen worden gebruikt voor het straatschoonmaken en hier en daar moet een nieuwe buis worden gelegd, maar dat kan op korte termijn en dan kan de gemeente voor het schoonspuiten van de straten en het irrigeren van plantsoenen en parken uitsluitend gereinigd afvalwater gebruiken. Ook de akkerbouwers, die nu voor een deel gereinigd water ontvangen, moeten in de nabije toekomst meer gebruik kunnen maken van dat aanbod. Volgens de gemeente Benidorm wordt op dit moment 32 procent van het gereinigde afvalwater door de gemeente gebruikt en dat zou minstens moeten verdubbelen.