Ontziltingsinstallatie Mutxamel draait op volle toeren


MUTXAMEL – De waterontziltingsinstallatie tussen Mutxamel en El Campello werd in 2020 in gebruik genomen en leverde de eerste jaren vooral ontzilt zeewater aan de stad Alicante en de gemeenten San Joan d’Alacant en El Campello.De installatie draaide tot voor kort maar op een deel van haar capaciteit want ontzilt water is duur en als er alternatieven zijn, dan wordt het niet afgenomen. Maar door de droogte van de afgelopen negen maanden en het slinken van de reserves in de stuwmeren, wordt het gebruik van ontzilt water steeds meer een noodzaak. En behalve Alicante-stad en de omliggende gemeenten wordt het ontzilte water nu vooral aan de gemeente Benidorm verkocht. Sinds half mei gaat zelfs twee derde van de waterproductie naar Benidorm omdat die gemeente met het oog op de zomerdrukte meer water nodig heeft dan wat de stuwmeren kunnen leveren. In een zogenaamd droogte-akkoord dat enkele maanden geleden werd gesloten, heeft Benidorm het recht om tot april 2025 in totaal vijf hm3 uit Mutxamel te ontvangen. Inmiddels is al één kubieke hectometer naar Benidorm gegaan.

Welkome regen in binnenland


MARINA ALTA en BAIXA – Waar mensen in het grootste deel van de provincie Alicante zaterdagnamiddag tevergeefs naar de donkere wolken, die zich aan de hemel vormden, bleven kijken, viel er in het binnenland van de Marina Alta en Baixa en ook in de streek Comtat een welkome bui.De meeste neerslag werd gemeld in Confrides waar in enkele uren tijd 34 mm viel. Guadalest was blij met 30 mm. In de Vall de Gallinera viel 18 mm en in Alcoy 14,6. In Callosa D’En Sarrià bleef het bij 3 mm en aan de kust viel alleen een verdwaalde druppel, die door de hoge temperaturen bovendien vrijwel direct verdampte.

Museumavond in Alicante


ALICANTE – Op vrijdag 12 juni wordt in Alicante de jaarlijkse ‘Noche en blanco’ georganiseerd, een avond waarop musea, expositiezalen en culturele centra hun deuren openen voor het publiek en gratis toegankelijk zijn.Ook zijn er die avond rondleidingen, activiteiten voor kinderen en optredens. Het archeologisch museum MARQ, het moderne museum MACA, het MUBAG, de expositiezaal in de Lonja del Pescado, het Museo de Aguas, het museum van de Volvo Ocean race, de voormalige sigarettenfabriek Las Cigarreras en het museum van de Universiteit in San Vicente zijn de belangrijkste musea die meedoen aan de ‘witte avond’. De meeste zijn tot 23.00 of 23.30 uur geopend.

Extra bussen tussen vliegveld en Alicante


ALICANTE – Vanwege de grote toestroom van reizigers die momenteel dagelijks op het vliegveld van Alicante-Elche aankomen en het gebrekkige openbaar vervoer, heeft de regionale overheid toestemming gegeven voor het inzetten van extra bussen op de lijn C-6, die van het vliegveld naar het centrum van Alicante loopt.Zoals bekend is Alicante één van de weinige grotere vliegvelden waar geen treinstation is en dus zijn reizigers die geen eigen vervoer hebben en geen georganiseerde bus hebben naar hun bestemming, aangewezen op bus of taxi. Voor de taxistandplaats staat vaak een lange rij, zeker ’s avonds en de bussen zitten vol. Na de wijziging vertrekt lijn C-6 elke 12 minuten van het vliegveld (was elke 15 minuten) en bovendien is er in sommige bussen plaats voor 80 personen (was 60).

Problemen met liften in gebouwen


SPANJE – Afgelopen maandag is er in heel Spanje een nieuwe verordening ingegaan wat betreft het gebruik en de technische staat van liften in gebouwen.Liften moeten aan die nieuwe voorschriften voldoen en dat betekent dat onderhoudsfirma’s van liften al maanden hun handen vol hebben aan inspecties. Ze hebben het zo druk dat ze het werk niet aankunnen en dat veel liften dus niet op tijd aan de nieuwe normering kunnen worden aangepast. De wachttijd voor een inspectie kan wel oplopen tot 4 maanden. In de provincie Alicante zijn bijna zestigduizend liften geregistreerd. Geschat wordt dat minstens 20 procent niet eens voldoet aan de vorige normen, laat staan aan de nieuwe. Als bij een inspectie of bij een defect ontdekt wordt dat een lift niet voldoet, wordt deze verzegeld en moeten de bewoners van het gebouw de trap gebruiken. Hopelijk is dat deze zomer bij niet al te veel liften het geval.

Grote brand op vuilstortplaats Xixona


XIXONA – Op de vuilstortplaats Piedra Negra in de gemeente Xixona brak afgelopen zondagmiddag brand uit. De brandweer kreeg korte tijd later bericht en begon met de bluswerkzaamheden, die niet eenvoudig waren door de hoge temperaturen en het zeer brandbare materiaal op de stortplaats. De wind blies de dikke pikzwarte rook, die van tientallen kilometers afstand te zien was, landinwaarts. De brandweer slaagde erin de vlammen te controleren zodat deze niet buiten de stortplaats terecht zouden komen, maar het blussen ging moeilijk. Bij redactiesluiting op dinsdagochtend was de brand nog steeds gaande. Het is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt in Piedra Negra, zeer tot ongenoegen van de burgemeester van Xixona, die al op zondagmiddag de bevolking waarschuwde dat ze de ramen en vensters gesloten moesten houden vanwege de vervuilde lucht. Ook in Tibi had men last van de rook. Tientallen gemeenten uit de streek L’Alicantí en andere delen van de provincie Alicante brengen hun afval dagelijks naar Piedra Negra. Deze vulstortingen gaan ondanks de brand gewoon door.