Gevaarlijke nieuwe drug verovert provincie


ALICANTE – Het Valenciaans departement van Gezondheid waarschuwt dat er een nieuwe chemische drug is die veel gebruikt wordt door met name tieners. De drug zou erg verslavend werken en daardoor heel gevaarlijk zijn.Het gaat om synthetische hennep, een drug die laboratoria vervaardigd wordt en op straat diverse namen heeft gekregen, zoals K2, Spice, Zombie en Jocker. De drug is volgens het departement van Gezondheid uiterst gevaarlijk omdat ze gemakkelijk te ver- krijgen is op internet en zelfs in winkels, ze goedkoper is dan andere drugs maar wel tienmaal zo krachtig en verslavend is als marihuana. Het feit dat deze drug alleen de eerste uren is terug te vinden in het lichaam als een drugstest wordt gedaan, maakt de drug nog populairder bij met name jongeren. De drug wordt verkocht als een kleurloze spray. De spray wordt aangebracht op een doekje om te inhaleren of op marihuana om deze veel sterker te maken. De drug wordt in Azië gefabriceerd en in steeds grotere hoeveelheden naar Europa verscheept. Dit kan legaal omdat het om chemische substanties gaat met een laag percentage THC Het gebruik van de drug kan echter leiden tot ernstige psychoses, zenuwaanvallen en zelfs infarcten.

Vier Spaanse regio's nog niet hersteld van economische crisis


MADRID - De Spaanse economie is hersteld van crisis die begon in 2008. Dat was de laatste en ernstigste van het post-Franco tijdperk met een totale krimp van het bnp (bruto nationaal product) van 10% en een werkloosheidscijfer van 25%.Het bnp is alweer 4.3% hoger dan vóór de crisis en werkloosheidscijfers dalen. Maar in dit herstel zijn er grote verschillen tussen de verschillende autonome regio's van Spanje. Sommige regio's hebben zich succesvoller aan de crisis ontworsteld dan andere. De stijging van het bnp was het grootst in: Madrid (11.1%), Balearen (7.3%), Murcia (7%), Navarra (6.1%), Baskenland (5.8%) en Catalonië (5%). Voor Cataluña dient opgemerkt te worden dat het herstel beduidend beter zou zijn geweest als de crisis rond het onafhankelijkheidsstreven niet had gespeeld. Daarnaast zijn er vier regio´s waar het bnp zich nog steeds niet hersteld heeft tot het niveau van vóór de crisis: Asturië (-4.2%), La Rioja (-3.5%), Cantabrië (-0.4%) en Valencia (-0.3%). In het algemeen blijken armere regio's zich minder goed van de crisis hersteld te hebben dan de rijkere, hetgeen het welvaartsverschil tussen de regio's verder vergroot heeft.

Spanjaarden vinden niet dat de koning meer moet verdienen


MADRID – De Spaanse monarchie hoort bij de goedkoopste van Europa. Het salaris van koning Felipe de Zesde ligt ver onder dat van bijvoorbeeld de Nederlandse koning Willem Alexander of de Engelse Queen Elizabeth.Zelfs een willekeurige aandeelhouder van een beursgenoteerd bedrijf verdient vaak meer. Desondanks blijkt uit onderzoek dat Spanjaarden niet willen dat het salaris van hun koningspaar omhoog gaat. Een onderzoeksbureau voerde ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van Felipe de Zesde als koning een enquête uit voor de krant El Confidencial en bevroeg 1.031 mensen tussen 28 mei en 3 juni. De resultaten geven weer dat 65,2 procent van de Spanjaarden van mening is dat Felipe en Letizia meer verdienen dan ze op basis van hun werkzaamheden zouden moeten ontvangen. Vooral jongeren onder de 24 jaar (85,6%), Catalanen (86,7%), Unidos Podemos-kiezers (92%) en mensen die zichzelf tot republikein verklaren (20,3%) vinden dat. Van 2,6 procent van de bevolking mag Felipe's salaris omhoog. Aanhangers van politieke partijen in Spanje hebben verschillende meningen hierover. 52,2 procent van de PP-kiezers vind het salaris van de koning goed in overeenstemming is met zijn werkzaamheden. Van de PSOE-kiezers vindt 70,4 procent dat het koninklijke salaris omlaag moet. Ciudadanos-stemmers zijn verdeeld. 40 procent vindt het salaris prima en van 38 procent moet het omlaag. De koninklijke familie is zich zeer bewust van het feit dat slechts één op de vier Spanjaarden hun salaris redelijk vindt. Daarom worden dit jaarlijks op dezelfde wijze verhoogd als de ambtenarensalarissen. Felipe kreeg dit jaar een verhoging van 1,5% waarmee hij 242.769 euro bruto ontvangt. Letizia krijgt 133.530 euro en emeritus-koning Juan Carlos ontvangt jaarlijks 194.232 euro. Zijn vrouw Sofía krijgt elk jaar 109.260 euro bijgeschreven. Dit zijn bescheiden lonen vergeleken bij de miljoenen ponden die bijvoorbeeld de Britse koningin Elizabeth jaarlijks ontvangt. Hiervan gaat 359.000 pond naar haar echtgenoot Philip. Ook de Nederlandse koning Willem Alexander verdient veel meer. In 2019 krijgt hij 926.000 euro. Dat is 24.000 euro meer dan in 2018, een salarisverhoging van 2,7 procent. Koningin Máxima verdient dit jaar 9.000 euro meer dan vorig jaar en komt op een salaris van 367.000 per jaar uit.

Eerste rolstoelvriendelijke boot naar Tabarca


SANTA POLA – Vorige week werd in Santa Pola de eerste rolstoelvriendelijke boot naar Tabarca in gebruik genomen.De veerboot ‘Faro de Tabarca’, die al sinds 1997 van Santa Pola naar het eiland vaart, was dit voorjaar uit de vaart genomen om helemaal opgeknapt en aangepast te worden. Nu kunnen ook mensen die slecht ter been zijn en zich via een rolstoel voortbewegen, een bezoek brengen aan het eiland Tabarca. De boot is nu voorzien van een elektrische hef-lift voor rolstoelen en de gangen en toiletten zijn breder gemaakt zodat rolstoelen er toegang tot hebben.

Nederlands echtpaar ligt dagen op de grond


ALTEA – In een woning in Altea werd afgelopen vrijdag een bejaard Nederlands echtpaar aangetroffen, dat al dagen op de grond lag. Buren van de 85-jarige man en de 80-jarige vrouw hadden rare geluiden gehoord en de politie gebeld. De agenten wisten de woning binnen te komen en vonden het echtpaar liggend op de grond, ernstig uitgedroogd en in hun eigen uitwerpselen. Het tweetal lag daar al sinds woensdag nadat ze gevallen waren en niet meer overeind konden komen. Ze konden ook niet om hulp bellen. Een ambulance bracht het echtpaar naar het ziekenhuis van La Vila Joiosa en de stichting Corazón Expres is ingeschakeld om het echtpaar te helpen, zowel in het ziekenhuis als wanneer ze terug naar huis mogen.

Hittegolf


ALICANTE – De provincie Alicante heeft deze dagen te maken met de eerste echte hittegolf van deze zomer. Volgens het meteorologisch instituut Aemet begon de hittegolf op woensdag 26 juni en duurt ze zes dagen.De hittegolf wordt veroorzaakt door een massa hete lucht die uit Afrika afkomstig is en die de temperatuur in de loop van de dagen opstuwt tot waarden die in delen van het binnenland van het Iberisch Schiereiland boven de veertig graden uitkomen. Voor de kuststrook worden maximumtemperaturen van rond de 35 graden voorspeld en ’s nachts zal de temperatuur niet onder de 20 graden zakken. Volgens Aemet duurt de warmte minstens tot maandag en misschien zelfs tot dinsdag. Aangeraden wordt voldoende te drinken en op de warmste duren van de dag niet naar buiten te gaan of in elk geval niet in de volle zon te vertoeven.

1 - 2 - 3 - 4 - 5