Hek Cala Ambolo kapot gemaakt


JÁVEA – De badgasten die graag naar de Cala Ambolo in Jávea gaan, laten zich de wet niet voorschrijven door de gemeente.Deze gemeente zette enkele weken geleden een groter hek neer om de mensen te verhinderen af te dalen naar de baai. Het is officieel al jaren verboden om in deze baai te baden, omdat er gevaar is op vallende stenen en erosie. Maar de badgasten trekken zich niets aan van het verbod en dalen toch af naar zee. De gemeente wist de situatie iets te verbeteren door een slagboom te plaatsen die alleen door bewoners kan worden geopend en zo het autoverkeer te verhinderen. En daarna werd zoals gezegd een groter hek geplaatst. Maar omdat Cala Ambolo sinds jaar en dag het enige nudistenstrand van Jávea is, blijven mensen proberen er naartoe te gaan, hoe gevaarlijk dat ook is. Afgelopen week trof de gemeente het hek kapot geknipt aan. Iemand had een kniptang gebruikt om een opening te maken waar men door kan klimmen. De gemeente waarschuwt dat de situatie sinds de forse regenval van april jongstleden gevaarlijker is dan ooit. In die dagen vielen er veel stenen naar beneden en het risico op meer vallende rotsblokken en stenen blijft groot.

Luis Enrique legt functie van bondscoach neer


SPANJE – Luis Enrique maakte afgelopen week bekend dat hij opstapt als bondcoach van het Spaans voetbalelftal. De 49-jarige trainer zat bij de laatste wedstrijden van het Spaanse elftal al niet op de bank.Zijn taken werden toen overgenomen door assistent Robert Moreno, omdat Luis Enrique in verband met ‘familieomstandigheden’ niet aanwezig kon zijn. Nu zijn diezelfde familie-omstandigheden er de oorzaak van dat Luis Enrique besloten heeft dat hij niet de tijd en aandacht aan het Spaanse elftal kan geven die nodig is en dat die situatie voorlopig niet verandert. Hij vraagt de pers en het publiek om begrip en discretie. Hoewel er in de roddelpers berichten verschenen dat een dochter van de trainer ernstig ziek zou zijn, heeft de ‘gewone’ pers zich tot nu toe opvallend bescheiden opgesteld en geheel volgens de wens van de trainer nauwelijks iets losgelaten over de toedracht. Luis Enrique was in juli vorig jaar aangesteld als bondscoach na de slechte prestatie van Spanje op het WK. Robert Moreno, die geen enkele ervaring heeft als eerste trainer, neemt voorlopig de rol van bondscoach over.

Fernando Torres stopt met voetbal


SPANJE – Eén van de bekendste Spaanse voetballers van de laatste vijftien jaar, Fernando Torres, maakte afgelopen vrijdag bekend dat hij stopt met voetbal.Torres, die successen vierde met Atlético Madrid, Liverpool, Chelsea en het Spaanse elftal, speelde al een jaar in de Japanse competitie nadat hij vorig jaar Atlético vaarwel zegde. De 35-jarige Torres speelde 110 wedstrijden voor het Spaanse elftal en scoorde daarin 38 doelpunten. De belangrijkste goal was die in de finale van het EK van 2008.

Project voor herintroductie visarend


COMUNIDAD VALENCIANA – Het dierenpark Terra Natura in Benidorm gaat meewerken aan een project van de Valenciaanse overheid om de visarend opnieuw uit te zetten in de deelstaat Valencia. De visarend was tot 33 jaar geleden een roofvogelsoort die in de Comunidad Valenciana nestelde maar vertrok nadien naar andere streken. Op de Balearen en in het zuiden van Spanje komt ze wel nog steeds voor. Het herintroductieproject begint met het introduceren van vier jonge visarenden in het natuurpark Marjal op de grens tussen de provincies Alicante en Valencia. Deze vier jongen zijn afkomstig van de Balearen en ze zullen de eerste maanden in een kooi in Pego doorbrengen waar ze gevoed worden. In roofvogels gespecialiseerd personeel van Terra Natura zorgt voor de voedselvoorziening en de controle van de jonge vogels en neemt ook de kosten van het project voor zijn rekening. Vlak voor ze worden vrijgelaten krijgen de vier vogels zendertjes waarmee hun gangen kunnen worden geobserveerd.

Man gearresteerd na steekpartij


BENIDORM – In een uitgaansgelegenheid in Benidorm arresteerde de nationale politie onlangs een 51-jarige Spaanse man, die ervan wordt verdacht met een mes op twee andere mannen te hebben ingestoken.Getuigen lieten weten dat de dader zich agressief gedroeg tegenover diverse mensen die aanwezig waren in de bar. De twee slachtoffers probeerden hem te kalmeren maar toen trok hij een mens en verwondde hen. De man vluchtte de bar uit voordat de politie ter plaatse was maar door een beschrijving van de getuigen worden geďdentificeerd en later gearresteerd. Eén van de twee gewonden werd met een hevig bloedende hals door een ambulance naar het ziekenhuis van La Vila Joiosa gebracht.

Computers ex-boekhouder vernietigd door PP vanwege wet op gegevensbescherming


MADRID - In 2013 werden alle documenten uit het kantoor van voormalig penningmeester Luis Bárcenas verwijderd en vernietigd. Bárcenas hield jarenlang de financiën bij voor de Partido Popular. De opdracht tot vernietiging van zijn gegevens kwam van de partijsecretaris María Dolores de Cospedal. Volgens de PP waren de computers en documenten in bezit van de partij en niet van de boekhouder. De harddisk van zijn computer zou zijn gewist met de wet op de gegevensbescherming in het achterhoofd. Dit bleek tijdens de rechtszaak in Madrid tegen de PP over de computers van de ex-boekhouder. Voor het eerst in de geschiedenis zit daarin een politieke partij als juridische persoon in de beklaagdenbank. Volgens Bárcenas zouden de computers belangrijke informatie bevatten over de dubbele boekhouding die de Partido Popular er jarenlang op nahield. Hiermee kwam zwart geld via het bedrijfsleven terecht bij hoge partijleden. In de rechtszaak wordt de PP aangeklaagd door het Openbaar Ministerie, de partij Izquierda Unida, het advocatencollectief Adale en Observatori Desc. Volgens de PP gaat het om een algemeen gebruik binnen de PP dat wanneer iemand de partij verlaat of komt te overlijden documenten worden vernietigd. Volgens Luis Bárcenas werd de PP 20 jaar lang illegaal gefinancierd. Het geld kwam van projectontwikkelaars, bouwbedrijven en andere ondernemers in koffers en tassen naar het partijkantoor in Madrid. In ruil daarvoor wilden ze lucratieve contracten. Volgens Bárcenas vonden elk kwartaal ook zwarte betalingen plaats aan de president, de algemeen secretaris en de vice-secretaris van de partij. Eind juni 2013 verdween Bárcenas achter de tralies omdat hij vele miljoenen euro's voor de belasting verborgen zou hebben gehouden, vanwege zijn aandeel in de corruptiezaak Gürtel en de illegale partijfinanciering.

1 - 2 - 3 - 4 - 5