Unieke week voor Feliciano López


SPANJE – Afgelopen zondag was een heel bijzondere dag voor Feliciano López. De 37-jarige Spaanse tennisser won voor de tweede keer in zijn lange carričre het grastoernooi van Queens in Londen. López was voor het toernooi toegelaten via een wild card.Hij speelde het afgelopen jaar niet best en kwam door zijn lage ranking niet in aanmerking voor deelname aan het prestigieuze ATP 500-toernooi. Maar de organisatie stuurde hem een uitnodiging omdat hij een typische grasspeler is én omdat hij het toernooi in 2017 had gewonnen. Dat was meteen ook de laatste toernooiwinst geweest voor López, die was afgezakt naar de 113e plaats op de wereldranglijst. Eenmaal in Londen gebeurde er nog iets leuks. De Schot Andy Murray, hersteld van een heupoperatie, vroeg López of deze met hem wilde deelnemen aan het dubbeltoernooi. López won in het verleden vele dubbeltoernooien, waaronder een Grand Slam, dus hij had wel oren naar die uitnodiging. En dus volgde een week met een druk programma dat ertoe leidde dat de enige ‘serve and volley’-speler van Spanje zondag in zowel de enkel- als de dubbelspelfinale stond. Toen López het enkel in een schitterende partij in drie sets van de Fransman Gilles Simon won, stond het publiek al op de banken. De geëmotioneerde López sprak over de beste dag uit zijn tenniscarričre maar vroeg het publiek toch vooral te blijven zitten voor het dubbel. Dat wilden de Britten maar al te graag en even later zagen ze Murray en López ook het dubbeltoernooi winnen. López had door zijn winst de oudste speler ooit kunnen worden die een ATP-toernooi op zijn naam schreef, ware het niet dat Roger Federer, die een maand ouder is dan López, eerder die middag het toernooi van Halle won. López staat nu wel weer 53e op de wereldranglijst en volgende week doet hij mee aan Wimbledon. López is de enige speler ooit die gedurende zeventien jaar onafgebroken aan alle Grand slam toernooien heeft meegedaan.

APASA?Zomerbal


TEULADA - Op zaterdag 6 juli houdt APASA, het hondenasiel van Javea, weer haar jaarlijks zomerbal in de prachtige tuin van Salones Canor in Teulada.Er zal een heerlijk diner geserveerd worden terwijl U kunt genieten van de geweldige band Match. Ontvangst met Cava vanaf 19.30uur. De kosten bedragen €38,- incl. wijn en water tijdens het diner. Reserveren is noodzakelijk en kan zoals gewoonlijk elke dinsdag ochtend in de Apasa Shop tussen 10 en 2 uur of per e-mail of telefonisch bij Tiny Janshen - tjanshen@gmail.com tel. +34650755667.

Opgravingswerk-zaamheden op Mirador del Castillo Benidorm


BENIDORM – Eén van de door toeristen in Benidorm meest bezochte plek is de Mirador del Castillo op het hoogste punt van het oude centrum.Vanaf dit plein heeft men een prachtig uitzicht naar beide grote stranden van Benidorm. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op dit precieze punt de oorsprong van Benidorm ligt en rondom het plein zijn nog altijd resten te zien van wat vroeger een fort was. De toerist die momenteel Benidorm bezoekt, kan het plein echter niet bezoeken. De gemeente is onlangs begonnen met archeologische opgravingen op en rondom het plein en graafmachines hebben meer dan de helft van het normaal met tegeltjes bestrate plein blootgelegd. Men hoopt dat onder de tegeltjes resten terug te vinden zijn van het oorspronkelijke kasteel en dat er zo meer bekend wordt over de geschiedenis van Benidorm. Want op dit moment weet men niet veel meer dan dat het huidige Benidorm in 1325 erkend werd door admiraal Bernat de Sarriŕ en dat hij het was die opdracht gaf tot de bouw van een verdedigingswerk op het hoogste punt van de nederzetting. Het kasteel bleef een verdedigingsfunctie houden tot het begin van de negentiende eeuw maar was toen al meermalen in meer of mindere mate vernietigd door piraten of andere vijanden. In 1928 werd het huidige plein aangelegd, met de nu beroemde witte balustrades en alle geschiedenis verdween daarmee onder de grond. De gemeente wil echter graag weten wat er onder het plein verborgen ligt en gebruikt Europees geld om dat uit te zoeken. Voor de toerist is het jammer dat hij het mooie balkon momenteel niet kan betreden, maar dat is tijdelijk.

Burgemeester Denia schroeft eigen salaris op


DENIA – De inwoners van Denia kozen bij de verkiezingen van 26 mei jongstleden in groten getale voor de socialistische partij PSPV (Valenciaanse afdeling van de PSOE).Burgemeester Vicent Grimalt werd herkozen maar in tegenstelling tot vier jaar geleden heeft zijn partij nu een meerderheid in de gemeenteraad. En dus wordt het nemen van beslissingen een stuk eenvoudiger. Eén van de eerste besluiten die de nieuwe gemeenteregering nam, is het opschroeven van de salarissen van de burgemeester en de vier wethouders die zich uitsluitend alleen met hun gemeentetaken bezighouden. Het maandloon van de burgemeester gaat van 3000 naar 3750 euro bruto (van 43.249 naar 53.000 euro per jaar), de vier wethouders gaan van 2928 naar 3500 euro bruto per maand. De oppositie vond die stijging met ongeveer tienduizend bruto per maand wel wat veel maar de verklaring was dat de salarissen sinds 2008 niet verhoogd waren en er dus heel wat in te halen viel.

Audouin-meeuw niet meer bedreigd


TORREVIEJA – Een halve eeuw geleden kwamen er in de hele wereld nog maar 800 paartjes voor van de Audouin-meeuw, een relatief kleine meeuwensoort met een rode snavel met een zwart uiteinde en zwarte poten.Het dier stond dan ook te boek als ernstig bedreigd. In de zoutmeren van Torrevieja en La Mata voelde de Audouin-meeuw zich echter thuis en jaar na jaar telden de vogelonderzoekers een groter aantal nestelende vogels in dat gebied. De vogels hadden er de rust van een beschermd natuurgebied, met dichtbij de zee die hun de vis verschafte die ze het liefst aten en bovendien vuilstortplaatsen in de buurt waar ook regelmatig een lekker hapje kon worden gevonden. Afgelopen maand voerden de vogelonderzoekers hun jaarlijkse ringacties weer uit in het natuurpark van Torrevieja en La Mata en ze telden maar liefst zesduizend vogels. In de hele wereld komen nu twintigduizend paartjes voor en de vogel is daarmee voorlopig van de lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten gehaald. De Delta de Ebro is de plek waar in de hele wereld de meeste Audouin-meeuwen voorkomen, maar de zoutmeren van Torrevieja komen op de tweede plaats en ze hebben een grote rol gespeeld in het behoud van deze vogelsoort.

Zeven mensen gebeten door ‘Portugees oorlogsschip’


BENIDORM – Afgelopen zondag was er aan de stranden van Benidorm grote alertheid wegens de aanwezigheid van twee exemplaren van het zogenaamde ‘Portugees oorlogsschip’ (Physalia physalis).Het Portugees oorlogsschip is een staatkwal, een verzameling poliepen met meterslange tentakels en als men in aanraking komt met die tentakels laat dat op de huid felrode, pijnlijke strepen achter. Het eerste exemplaar werd zondagochtend voor de kust van de Playa de Mal pas ontdekt. Meteen werd daar de rode vlag gehesen. Even later werd een tweede exemplaar bij het speelplatform aan de Playa Levante ontdekt. Ook daar werd toen de rode vlag gehesen. Toch kon niet voorkomen worden dat zeven mensen in aanraking kwamen met de tentakels. Vijf van hen werden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht maar op één na konden ze alle na een behandeling weer naar huis. De gemeente besloot het zwemverbod na een uur weer op te heffen, toen de beide staatkwallen waren gevangen en er gen nieuwe exemplaren werden gezien. Maar de hele dag bleef de gele dag wapperen en ook de dagen erna is de waakzaamheid verscherpt. Het Portugees oorlogsschip komt vooral voor in warm zeewater.

1 - 2 - 3 - 4 - 5