Composteren wordt


gestimuleerdALICANTE – 52 gemeenten in de Marina Alta, Marina Baixa en L’Alicantí gaan meer doen aan het composteren van groenafval.Deze gemeenten maken deel uit van de zogenaamde Consorci Mare, een orgaan dat zich bezighoudt met milieuvriendelijke manieren van afvalverwerking. De gemeenten hebben in totaal 500 composteerbakken gekregen die ze gaan verspreiden onder scholen zodat voorlichting kan worden gegeven over het belang van het scheiden van organisch afval van het andere afval en de voordelen van composteren. In elke deelnemende gemeente hebben er ambtenaren een cursus gehad over dit thema en zij kunnen de verantwoordelijken op scholen vervolgens voorlichten. Het is de bedoeling dat de gecreëerde compost vervolgens gebruikt wordt voor de bemesting van terreinen in dezelfde gemeente.

Man omgekomen op Puig Campana


MARINA BAIXA – Op de hellingen van de Puig Campana werd vorige week woensdag het levenloze lichaam gevonden van een 67-jarige toerist uit Asturias.De man was maandag gaan wandelen en niet teruggekomen zodat zijn familie alarm sloeg. De man had zich maandagochtend met een taxi van zijn hotel in Benidorm naar de Font de Moli in Finestrat laten brengen om daar de wandeltocht rondom de Puig Campana te gaan doen. De hulpdiensten werden dinsdagochtend geïnformeerd en gedurende die hele dag werd met helikopters en drones en ook op de grond gezocht. Zonder succes, zodat de zoektocht woensdag werd voortgezet, nu met 40 vrijwilligers die de route afliepen.Uiteindelijk werd het lichaam woensdagmiddag gevonden. Autopsie moet uitwijzen wat de doodsoorzaak was.

Vrouw verdronken aan strand Torrevieja


TORREVIEJA – Aan de Playa de la Mata, in de gemeente Torrevieja kwam afgelopen donderdag een 68-jarige vrouw om het leven door verdrinking.De vrouw werd bewusteloos uit het water gehaald en eerst de reddingszwemmer en later het ambulancepersoneel probeerden haar te reanimeren maar zonder succes. Het is niet duidelijk hoe de vrouw heeft kunnen verdrinken want de zee was kalm en de groene vlag wapperde.

Uitnodiging diner ter gelegenheid van het feest van de Vlaamse Gemeenschap


ALBIR - Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag op maandag 11 juli aanstaande organiseert Vlamingen In De Wereld Costa Blanca een diner in restaurant Plaza México.Het is een ideale gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen of oude bekenden terug tegen het lijf te lopen. U wordt er verwacht om 19 uur.Traditiegetrouw organiseert Vlamingen in de Wereld Costa Blanca een diner ter gelegenheid van het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Dit keer dus in restaurant Plaza México dat door de jaren heen uitgegroeid is tot een ‘begrip’ in Albir en omstreken. Het restaurant is eigendom van het Belgische koppel Gerardo Camacho en Ann Buckinx. Ze hebben een menu uitgezocht van € 26,50 dat bestaat uit een aperitief, nacho’s ‘Plaza’ met chili con carne, enchilada’s of fajita’s van kip, dessert en 2 glazen bier of wijn. Reserveren is absoluut noodzakelijk want er is een maximum aantal personen. De eerste 70 zullen – indien gewenst - kunnen plaats nemen op het terras. Inschrijven kan via de website: www.viw-costablanca.com

Zeewater drie graden warmer dan normaal


ALICANTE – De temperatuur van het zeewater voor de kust van de provincie Alicante is na de warmte van de afgelopen paar weken opgelopen tot 23 tot 25 graden.Dat is drie graden warmer dan wat normaal is in de tweede helft van juni en het is een temperatuur die normaal in augustus wordt gemeten. Meteorologen denken dat, als juli ook een warme maand wordt, het zeewater eind augustus wel eens 28 of 29 graden zou kunnen worden, een waarde die enkele tientallen jaren geleden onvoorstelbaar was. Volgens de directeur van de afdeling Klimatologie van de Universiteit van Alicante wordt de hoge temperatuur van het zeewater steeds meer een probleem. Ze zorgt ervoor dat aan de kust ’s nachts de warmte niet afneemt en er dus steeds vaker tropische nachten zijn. Het aantal nachten waarin het kwik aan de kust ook ’s nachts niet onder de 22 graden komt, ligt nu vier maal zo hoog als veertig jaar geleden. Ook zorgt de hoge temperatuur van het zeewater voor frequentere en zware plotselinge onweersbuien.Benidorm toont kleurrijke beeldenBENIDORM – Na het succes vorig jaar van de beeldententoonstelling van de Taiwanese artiest Hung YI heeft de gemeente Benidorm nu opnieuw een tentoonstelling georganiseerd waarbij het straatbeeld zich vult met kleurrijke creaties.Deze keer is de maker Cristóbal Gabarrón uit Murcia. Deze artiest heeft zich laten inspireren door het Alhambra in Granada en hij heeft kleurrijke versies gemaakt van onderdelen van dat Moorse complex. Op zestien locaties in Benidorm staan sinds deze week de ‘Torres de la Alhambra’, waaronder de Plaza de la Hispanidad, de Avenida del Mediterráneo en de calle Gambo. De expositie duurt tot 31 januari 2023 dus er is alle tijd om de creaties te aanschouwen.

Aantal lynxen flink toegenomen


SPANJE – Het beschermingsplan van de Iberische lynx (Lynx pardinus) is een voorbeeld van hoe een bijna uitgestorven diersoort door een serieus en gestructureerd plan kan worden gered.Twintig jaar geleden leefden er in Spanje minder dan honderd lynxen en er werd aan de bel getrokken door natuurbeschermers. De lynx was aan het begin van deze eeuw de zeldzaamste katachtige van de wereld geworden, en dat terwijl de soort al sinds 1986 op de internationale lijst van met uitsterving bedreigde soorten stond. In natuurparken zoals Doñana en andere leefgebieden van de lynx werd in 2002 begonnen met een ambitieus project. In reservaten geboren dieren werden uitgezet in de natuur en de populaties werden nauwgezet gevolgd en zo veel mogelijk beschermd. Het gevolg is dat er bij de laatste telling 1365 lynxen werden gesignaleerd, 254 meer dan bij de vorige telling in 2020. De lynx is daarmee nog altijd een bedreigde diersoort maar ze staat niet meer op de zwarte lijst en zou, als de ontwikkeling zich voortzet, rond 2040 van de lijst van bedreigde soorten gehaald kunnen worden. De Iberische lynx komt nu voor in dertien gebieden, eentje in Portugal en twaalf in Spanje. Daarvan liggen vijf gebieden in Andalusië, drie in Castilla-La Mancha en vier in Extremadura.