Resten van Romeins aquaduct aangetroffen


ALICANTE – Archeologisch onderzoek in de vallei Montnegre heeft de afgelopen weken interessante vondsten opgeleverd.Het onderzoek, dat geleid wordt door experts van het archeologische museum in Alicante, is bedoeld om het Romeinse aquaduct bloot te leggen dat tweeduizend jaar geleden voor de drinkwatervoorziening van Alicante moet hebben gediend. Dit aquaduct zou van Tibi naar de kust hebben geleid, door het dal dat tegenwoordig bekend staat als Montnegre en dat tussen Mutxamel en Jijona ligt. De archeologen legden delen bloot waar het aquaduct door de Romeinen in de rotsen was uitgehakt en ook delen waar het aquaduct met stenen was aangelegd. Een Romeins waterbassin was al bij een eerder onderzoek blootgelegd, evenals een deel van het aquaduct dat dichtbij het stuwmeer van Tibi ligt. De archeologen zijn van plan hun onderzoek in de Montnegre-vallei de komende tijd voort te zetten om te zien of nog meer delen van het oude aquaduct gevonden kunnen worden. Het aquaduct wordt de ‘Acequía de los Enamorados’ genoemd, de waterloop van de geliefden.

Naspelen van D-Day in Benidorm


BENIDORM – Aan het Poniente-strand van Benidorm wordt van 16 tot 18 juni één van belangrijkste momenten uit de Tweede Wereldoorlog nagespeeld: de landing van de Britse en Amerikaanse troepen aan het strand in Normandië in 1944, ook wel be­kend als D-Day. Het driedaagse evenement gaat gepaard met een optocht, muziek, militaire demonstraties en een jaren veertig sfeer. Het begint vrijdagnamiddag in het Parque de Elche met militaire demonstraties en muzikale optredens. Het naspelen van de landing gebeurt zaterdag 17 juni rond 19.00 uur en er doen driehonderd personen aan mee. Het is niet de eerste keer dat D-day in Spanje wordt nagespeeld maar de voorgaande edities vonden in andere Spaanse kustplaatsen plaats.

Te veel toeristen leidt tot weerstand bevolking


ALICANTE – Een situatie die in bijvoorbeeld de stad Barcelona of op het eiland Ibiza al enige tijd aan de gang is, dreigt volgens expert nu ook in de provincie Alicante: weerstand van de bevolking tegen de toeristen omdat deze in té groten getale aanwezig zijn en zorgen voor ingrijpende veranderingen en stijgende prijzen.De ontwikkeling is in een stroomversnelling geraakt door websites zoals Airbnb waarin appartementen en kamers te huur aan worden geboden. Op locaties die veel toeristen trekken, zorgt dit ervoor dat veel mensen denken een financieel slaatje uit het toerisme te kunnen slaan en ze verhuren hun kamers of appartementen voor hoge prij­zen. Veel van deze appartementen staan niet geregistreerd maar experts denken dat er in de laatste vier jaar een kleine negentigduizend van deze ongeregistreerde accommodaties bij zijn gekomen. De niet-geregistreerde accommodaties zorgen voor een ongezonde toeristische sector want ze vormen een oneerlijke concurrentie met hotels, die meer moeite hebben om rendabel te zijn en hun personeel te betalen. De illegale appartementen scheppen zelf nauwelijks werkgelegenheid en ze zorgen voor een enorme stij­ging van de huur- en huizenprijzen in de populaire toeristische wijken. De gewone man, die hier van oudsher woonde, ziet dat hij opeens het dubbele moet betalen; niet alleen voor huur maar ook voor een kopje koffie of een biertje. Ook komt het regelmatig voor dat hem de huur wordt opgezegd, omdat de huis­eigenaar meer denkt te kunnen ver­dienen met de verhuur per dag. Bovendien vindt niemand het leuk om naast zo’n constant verhuurd appartement te wonen. Niet alleen elke paar dagen een andere bewoner maar ook vaak geluidsoverlast omdat de toerist het ’s avonds regelmatig laat maakt. Waar in Barcelona al spandoeken met ‘Tourist go home’ gesignaleerd zijn in het oude centrum, hoopt de toeristische sector in Alicante op tijd aan de bel te kunnen trekken om te voorkomen dat de weerstand tegen de toerist zodanig groeit dat er een vijandige sfeer ontstaat. De toerist zorgt door zijn bestedingen natuurlijk voor inkomsten en werkgelegenheid maar bij een overdaad van toeristen zien de oorspronkelijke bewo­ners zich genoodzaakt te vertrekken omdat de populaire wijken voor hen onbetaalbaar en onleefbaar worden. De Valenciaanse overheid presenteerde onlangs al een boete aan Airbnb en enkele anders sites wegens het aanbieden van illegale accommodatie en is van plan de controles verder te verscherpen.

Manifestatie voor Castiliaans in onderwijs


CALP – In Calp wordt op 16 juni aanstaande een manifestatie gehouden tegen de discri­minatie van het Castiliaans in het onderwijs. De huidige Valenciaanse deelstaatregering is bezig het Valenciaans op de openbare scholen steeds belangrijker te maken en dat gaat ten koste van de uren Castiliaans (Spaans). Dat schiet vooral buitenlandse ouders van schoolgaande kinderen of ouders die uit andere delen van Spanje komen, in het verkeerde keelgat. De manifestatie start vrij­dag om 19.00 uur vanaf de Plaza Colón.

Jongen uit Torrevieja kampioen op Roland Garros


TORREVIEJA – De 17-jarige Nicola Kuhn uit Torrevieja bereikte afgelopen zaterdag het hoogtepunt uit zijn tenniscarrière tot nu toe.Nicola is zoon van een Oostenrijkse vader en een Russische moeder maar woont sinds vele jaren in Torrevieja en hij heeft ook de Spaanse nationaliteit. De jongen vertoonde al vroeg een groot tennistalent en de afgelopen weken deed hij mee aan het jeugdtoernooi van Roland Garros in Parijs. En met succes: Nicola behaalde in zowel het dubbel- als het enkelspel de finale. In het enkelspel moest hij het onderspit delven tegen de vooraf als favoriet aangeduide Alexei Popyrin (6-7, 3-6) maar in het dubbel was hij samen met zijn Hongaarse partner de sterkste, zodat hij de winnaarschaal mocht optillen. In het verleden kwam het vaker voor dat Spaanse jongelingen het dubbel wonnen bij de jeugd op Roland Garros. Niet voor allen betekende dat dat ze nadien ook succes boekten bij de volwassenen maar bijvoorbeeld Tommy Robredo, Marc López en Marcel Granollers gaven het voorbeeld dat Nicola Kuhn zal willen volgen. De jongen uit Torrevieja won eerder dit jaar al een toernooi in Hongarije en is momenteel nummer 530 op de ATP-wereldranglijst.

7,4 miljoen voor verbeteringen ziekenhuis


ORIHUELA – Het algemeen ziekenhuis van Orihuela ontvangt in de komende jaren 7,4 miljoen euro voor verbeteringen.Dat maakte de verantwoordelijke Valenciaanse deelminister afgelopen week bekend. Het geld zal vooral worden aangewend voor een betere toegankelijkheid, verbetering van de afdeling externe consulten en de Eerste Hulp. Het bedrag is bedoeld voor de periode 2016 tot 2019 en is een grote verbetering ten opzichte van de voorgaande periode, toen slechts 2,5 miljoen beschikbaar was.