Restauratiewerkzaamheden toveren resten van een Moors paleis tevoorschijn


DENIA – Bij restauratiewerkzaamheden aan het kasteel van Dénia zijn archeologen op de resten van een Moors paleis gestuit.De vondst werd gedaan op het moment dat in het Palau del Duque de Lerma in het kasteel van Dénia een trap werd gere­noveerd. De Moorse resten zouden stammen uit de 12e eeuw en afkomstig zijn van de woning van mensen die destijds hoge posities hadden in het paleis. De werkzaamheden zijn in april van start gegaan en zullen in januari 2019 eindigen. Volgens de gemeentelijke archeoloog Josep Antoni Gisbert kan men nu 'eindelijk documenteren dat er structuren en contexten aanwezig zijn van een Moors paleis'. Een paleis dat rond het jaar 1100 werd gebouwd en bestond uit woningen van hoge militairen en administratieve topfiguren in het Denia van Al-Andalus. Ook kon met de vondst de beschikbare informatie worden herzien van de werkzaamheden die uitgevoerd werden in het midden van de 14e eeuw door Alfonso de Aragón, graaf van Dénia in het toenmalige Palau Vell. Dit bouwwerk werd vervolgens uitgebreid in de 17e eeuw door de Graaf van Lerma en samengevoegd met wat nu bekend is als het Palau del Covernador. Ondanks dat de werkzaamheden nu twee weken stil worden gelegd, blijft het Palau open voor publiek.

En dat is elf


SPANJE – Rafael Nadal won afgelopen zondag voor de elfde keer in zijn carrière het Grand Slam-toernooi van Parijs.Nadal evenaarde daarmee de prestatie van Margaret Court, de Australische speelster die tussen 1960 en 1973 elf keer de Australian Open wist te winnen. Nadal won zijn eerste Roland Garros in 2005. Alleen in 2009 en 2015 verloor hij er een wed­strijd, in 2016 moest hij opgeven wegens een blessure. In alle ander jaren zegevierde hij. Nadal won deze keer in de finale van de Oostenrijker Dominic Thiem, in drie sets: 6-4, 6-3, 6-2.

Wedstrijden Spaanse elftal


SPANJE – Op donderdag 14 juni beginnen de Wereldkampioenschappen voetbal in Rusland met een wedstrijd tussen het gastland en Saoudi Arabië.Nu Nederland niet meedoet richten onze ogen zich op België en natuurlijk Spanje. De eerste groepswedstrijd van Spanje is op vrij­dag 15 juni om 20.00 uur tegen Portugal. Vervolgens speelt Spanje op 20 juni om 20.00 uur tegen Iran en op 25 juni om 20.00 uur tegen Marokko. België speelt op maandag 18 juni om 17.00 uur de eerste wedstrijd tegen Panama, op 23 juni om 14.00 uur de tweede wedstrijd tegen Tunesië en op 28 juni om 20.00 uur de laatste groepswedstrijd tegen Engeland.

Dinsdagmarkt Orihuela verhuist in juli


ORIHUELA – De markt die elke dinsdag in Orihuela stad wordt opgebouwd, verhuist eind juli naar de oude locatie. Dat maakte de gemeente Orihuela begin deze week bekend.De markt wordt op dit moment op het terrein van Los Huertos gehouden maar het is de bedoeling dat ze in ruim een maand terugkeert naar de Avenida Marqués de Molins en de calle Luis Barcala. De marktverkopers en ook de bevolking is blij met de op handen zijnde wijziging. Sinds de markt negen jaar geleden naar Los Huertos werd verplaatst, is het aantal stallen gestaag gedaald. Er zijn nu 140 stallen minder dan in het begin. De terugkeer naar wat in de volksmond Los Andenes wordt genoemd,. Moet de markt van de ondergang redden.

Zorgkantoor Joannes de Deo s.l. is verhuisd!


JAVEA - Na Albir, Altea en vele jaren Teulada is ons kantoor voor Thuiszorg en onze winkel verkoop/verhuur hulpmiddelen nu in Javea. U kunt ons vinden in het historisch centrum van Javea in de Calle Mayor 32 (tegenover Armell). Wij zijn open op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 - 13.00 en op afspraak. In geval van urgentie kunt u ons mobiel bereiken via 630 207 976. Uw vertrouwde thuiszorg van Vilajoyosa tot Gandia. U kunt ons ook een mail sturen naar info@joannesdedeo.nl en u zal dan alle informatie ontvangen die u nodig heeft. Tijdens kantoor-tijden kunt u ons bereiken op ons vaste nummer 966 601 868. Graag tot horens of tot ziens.

Spaanse regering telt 11 vrouwelijk ministers


MADRID – Afgelopen woensdag werd de nieuwe Spaanse regering gepresenteerd door de kersverse premier Pedro Sánchez. De nieuwe ministersploeg bestaat uit maar liefst elf vrouwen en zes mannen. 'Voor het eerst in de geschiedenis telt een Spaans kabinet meer vrouwen dan mannen', zo concludeerde de premier tijdens de presentatie.Vorige week bracht Sánchez de conservatieve regering van Mariano Rajoy met een motie van wantrouwen ten val. De sociaaldemocraat heeft het aantal ministers uitgebreid van dertien naar zeventien. De vrouwen krijgen ook niet de minste posten. Zo krijgt Dolores Delgado de portefeuille Justitie en treedt econoom Nadia Calviño aan als minister van Financiën. Magdalena Valerio buigt zich over het heikele onderwerp Werkgelegenheid en Isabel Celaá gaat het Ministerie van Onderwijs aanvoeren. Een opvallende benoeming is die van voormalig astronaut Pedro Duque als minister van Wetenschap en Innovatie. Sánchez noemde zijn nieuwe kabinet 'een hooggekwalificeerde regering voor een samenleving met gelijke vertegenwoordiging die open is naar de wereld en verankerd staat in Europa'. Na de grote feministische staking op 8 maart waaraan een historisch aantal vrouwen deelnamen kon het niet anders dan dat hij gelijkheid hoog op de agenda zou zetten, voegde hij daar nog aan toe. Ook gaat de nieuwbakken premier hoog inzetten op milieu en beleid ten aanzien van klimaatverandering.De nieuwe ministers zijn:Carmen Calvo (1957), Gelijkheid en vicepremier.Nadia Calviño (1968), Economische Zaken.Dolores Delgado(1962), Justitie.Meritxell Batet (1973), Territorium en Burgerzaken.Margarita Robles (1956), Defensie.María Jesus Montero (1966), Financiën.Isabel Celiaá (1949), Onderwijs en regeringswoordvoerder.Magdalena Valerio (1959), Werk, Migratie en Sociale Zekerheid.Reyes Maroto (1973), Industrie Handel en Toerisme.Teresa Ribera (1969), Ecologische Transitie.Carmen Montón (1976), Gezondheidszorg en Welzijn.Josep Borrell (1947), Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking.Pedro Duque (1963), Wetenschap en Innovatie.Màxim Huerta (1971), Cultuur en Sport.Fernando Grande-Marlaska (1962), Binnenlandse Zaken.José Luis Ábalos (1959), Openbare Werken.Alle ministers legden donderdagochtend vroeg hun eed af ten overstaan van de Spaanse koning Felipe VI. Daarna volgde de overdracht en konden ze aan het werk.