Spanje in top 10 wereldlijst gezondheidszorg


MADRID – De Spaanse gezondheidsdienst staat op de achtste plaats van de wereldranglijst wat betreft gezondheidszorg. Bij het rapport van The Lancet is onderzoek gedaan naar de gezondheidszorg in 195 landen waarbij gekeken is naar het aantal sterfgevallen welke vermeden hadden kunnen worden als er correcte medische zorg was geweest en de wijze waarop inwoners van die landen gebruik kunnen maken van de gezondheidsdiensten.In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de gezondheidszorg in Spanje niet gratis voor iedereen. Alle mensen die werken betalen een deel van hun salaris aan de sociale diensten waaronder ook de gezondheidszorg. Ook als men werkloos is en een uitkering ontvangt heeft men recht op de diensten van de gezondheidszorg, mede omdat een klein deel van de WW uitkering naar de staat gaat voor de diensten van ziekenhuizen etc. Dat geldt dan niet alleen voor degene die betaald maar ook voor de familie. Meer dan 90% van de bevolking is gedekt door het nationale systeem dat onder de controle staat van de overheid. Privé of particuliere verzekeringen zijn in Spanje gemakkelijk te krijgen, zolang men het geld heeft om de polis te betalen. Inmiddels zijn er meer dan 11 miljoen Spanjaarden die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten en zijn de tarieven steeds aantrekkelijker aan het worden. Daarnaast kiezen ook steeds meer personen voor een particuliere verzekering omdat vanwege de bezuinigingen de nationale gezondheidszorg iets minder goed is geworden en ook in Spanje steeds meer wachtrijen komen.

Almeria, regio met de laagste gemiddelde leeftijd van Spanje


ALMERíA - Van alle Spaanse autonome regio's heeft Almería de jongste bevolking. De gemiddelde leeftijd in deze Zuidoost-Spaanse deelstaat is 39,6 jaar.De gemiddelde leeftijd in heel Spanje is 42,9 jaar. Het land als geheel heeft de oudste bevolking van Europa, met 23 procent van de bevolking die 65 jaar of ouder is.  Het aantal jonge mensen is de laatste tien jaar gedaald met 2 miljoen personen. Slechts 15,1 procent van de bevolking is in de leeftijd van 15 tot 29 jaar. In het Verenigd Koninkrijk is dat 19 procent.  Sinds 1998 is het aantal Spanjaarden dat de leeftijd van 100 jaar bereikt sterk toegenomen. Op dit moment gaat het om 15.413 personen. 

Zomerkunstmarkt in de haven van Jávea gaat binnenkort weer van start


JAVEA - Zondag 28 mei aanstaande is de laatste keer vóór de zomer dat de kunstmarkt op de strandboulevard van de haven in Jávea 's morgens wordt gehouden. Na een korte rustpauze komen de kunstenaars op 9 juni terug, maar dan in de avond, voor de lange zomermarkt die tot 6 september duurt.Aanvankelijk alleen in het weekend (vrijdag-, zaterdag- en zondagavond), maar vanaf donderdag 22 juni elke avond vanaf 19 uur tot (na) middernacht. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft de winkeliersvereniging van het havenkwartier de vereniging Amata gevraagd om de markt te organiseren om er zeker van te zijn dat er alleen "Artesanía de Autor®" wordt aangeboden, dwz. dat de "auteur" van alles wat er te koop is, zelf aanwezig is. Het aanbod kan van week tot week variëren, want niet iedereen komt de hele zomer. De meeste deelnemers brengen hun gereedschappen mee en kunnen dus kleine wijzigingen aanbrengen, of een persoonlijk tintje geven aan een gekozen kadootje. U kunt zelfs speciale opdrachten laten uitvoeren en die enkele dagen later ophalen. Daarbij komt dat er nog heel wat meer te zien is: de visafslag in de haven, een moderne kerk in de vorm van een schip, te midden van gezellige winkeltjes en tal van terrasjes waar je kunt neerstrijken om te kijken naar de zee en alle wandelende, joggende en fietsende toeristen. De markt is open van 19 uur 's avonds tot middernacht, in de weekenden van 9, 10 en 11 juni, en 15, 16 en 17 juni, en dan vanaf 22 juni tot en met 6 september elke avond (behalve gedurende de feesten van Moros y cristianos, midden juli). Af en toe is er live muziek of komt er een jongleur en van tijd tot tijd is er een pottenbakker die kinderen (van alle leeftij­den!) leert om een kommetje of vaasje te draaien op zijn draai­schijf. Voor meer informatie, ook in het Nederlands, kunt u bellen 639 979 678.

Meer geluk dan grijsheid Spiritualiteit van de ouderdom


GUARDAMAR - Onder deze titel heeft de predikant/geestelijk verzorger en gestaltetherapeut Jean-Jacques Suurmond een klein maar waardevol boekje geschreven.De ouderdom wordt vaak gezien als een onaantrekkelijk proces van verval: ‘alles wordt minder’. Gelukkig valt er nog heel wat meer over deze levensfase te zeggen. Ouderdom komt met gebreken, zeggen ze. Maar ouder worden kan óók beleefd worden als een weg, waarop de kwaliteit van leven toeneemt. Om het zo te zeggen: ‘Alles wordt méér dan ooit.’ We hebben het er over met elkaar – na een inleiding van drs. Erik Schuddebeurs, op woensdag 7 juni 2017, 19.00 uur in de kerkzaal van ‘De Hoeksteen' Adres: Residencia Bella Mare, Calle Austria, Urbanizatie Campomar Guardamar del Segura. Hartelijk welkom op 7 juni, 19.00 uur. Graag tot dan!

Alicante Dutch Golf Tour


ALICANTE - Alicante Dutch Golf start 5 september a.s. op Alenda Golf met een nieuw initiatief voor Nederlandstalige golfspelers in de regio Alicante.Maandelijks wordt bij toerbeurt op Alenda Golf en Font del Llop een golfwedstrijd georganiseerd. Deze prachtige golfbanen liggen vlakbij Alicante. Ook zonder lidmaatschap kan aan deze sportieve wedstrijden worden deelgenomen. Ter kennismaking kan dit jaar in ieder geval een keer tegen een gereduceerd green fee tarief worden meegedaan. Met dit nieuwe initiatief hopen wij een bijdrage te leveren aan nog meer golfplezier in de regio Alicante. Voor meer info kijk op www.alicantedutchgolf.nl.

Gratis testamentcontrole


BENIDORM - Servitur S.L. wil u de gelegenheid bieden om uw bestaande testament gratis te laten controleren door een Nederlandse notaris, gespecialiseerd in erfrecht, welke van 22 mei tot en met 30 juni a.s. op kantoor Servitur in Benidorm aanwezig zal zijn. Wilt u een afspraak maken, neemt u dan contact op met Saskia van der Schuit, via e-mail: saskia@servitur.es of per telefoon (tussen 9.00 en 14.00 uur) 0034.965.850.891.