La Nucía wil van ondergronds waterkanaal toeristische attractie maken


LA NUCÍA – De gemeente La Nucía heeft een plan bekend gemaakt om de 700 meter lange ondergrondse tunnel die onder het centrum van de plaats doorloopt, te veranderen in een toeristische attractie.De tunnel werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw aangelegd en begint vlak bij de Font de Favara. De tunnel werd aangelegd om een buizenstelsel te huisvesten dat bedoeld was om water uit de bron naar naburige plaatsen te vervoeren. De gemeente heeft bij de provinciale overheid een subsidie aangevraagd van 478.000 om de tunnel zodanig op te knappen dat ze bezocht kunnen worden. Ze is op sommige stukken 2 meter hoog en op andere 1,5 meter hoog zodat men er gebukt door moet lopen. Volgens de gemeente verkeren de tunnels in prima staat. Ze nam begin dit jaar een groep speleologen in de arm die de hele tunnel verkenden en tot de conclusie kwam dat ze nog goed begaanbaar zijn. De gemeente denkt dat een bezoek aan de tunnels de bezoeker en bewoner een inkijk geeft in een uniek stukje geschiedenis.

Martin Oei terug in Xàbia


XÀBIA – Op zaterdag 17 en zondag 18 juni opent de Villa El Nido in Xàbia haar deuren voor de bekende Nederlandse pianist Martin Oei.Oei kwam tussen 2015 en 2018 diverse keren naar de Costa Blanca, altijd vergezeld van de wereldberoemde pianist Daniel Wayenberg, die in 2019 overleed. Samen zorgden zij elke keer voor een uitverkocht huis. Maar ook alleen wist Oei de zaal te vullen: in 2019 gaf hij twee concerten voor een volle zaal in de Villa el Nido. Na enkele jaren waarin de pandemie roet in het eten gooide, is Martin Oei nu weer terug. De inmiddels 27-jarige pianist zal werken van Chopin, Liszt, Schumann en Rachmaninov ten gehore brengen. Kaarten kosten 45 euro, inclusief eten en drinken en 2 euro voor het goede doel (Caritas). Reserveren kan via www.momentosdemusica.es

Verkiezingscampagne losgebarsten


COMUNIDAD VALENCIANA – Het zal weinigen ontgaan zijn dat er binnenkort verkiezingen zijn. Afgelopen donderdag barstten de campagnes los en op menig straathoek en plein verrezen grote borden met aanplakbiljetten waarop de gezichten van de kandidaten prijkten.De partijen hebben precies twee weken om via pamfletten, posters, rondrijdende auto’s met microfoons, radio en televisiecampagne te voeren en de kiezer over te halen toch vooral op hun partij te stemmen. Daarbij is het goed om te weten dat op 28 mei zowel voor het regionale bestuur (samenstelling parlement en regering) als voor de gemeenteraden wordt gestemd. En dat zijn twee heel verschillende dingen. Vooral in de kleinere gemeenten wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen vaak meer op personen gestemd dan op een partij. Ook zijn er in sommige gemeenten onafhankelijke lokale partijen die niet op regionaal actief zijn. De regionale politiek lijkt meer op de landelijke hoewel er ook regionale partijen zijn – bijvoorbeeld het Valenciaanse Compromis. Spaanse inwoners en ook buitenlandse inwoners die ingeschreven staan in het kiesregister kunnen op 28 mei hun stem uitbrengen met het stembiljet dat waarschijnlijk afgelopen week al in de brievenbus zat.

Dodelijke val van zesde verdieping


TORREVIEJA – In Torrevieja kwam afgelopen week een driejarig meisje om het leven nadat ze van het balkon op de zesde verdieping van een appartementengebouw was gevallen. Het ongeluk gebeurde in de Calle Marcelina, in Nueva Torrevieja.De moeder van het meisje ging een moment naar de slaapkamer waar een baby haar aandacht nodig had. Ze merkte niet dat het meisje het balkon opging, op de reling klom en naar beneden viel. Een andere bewoner van het appartementengebouw zag het levenloze lichaampje en belde de hulpdiensten. Reanimatiepogingen hadden geen succes. Het gezin had de Georgische nationaliteit.

Belangrijk akkoord voor wateroverheveling


ALICANTE – De Spaanse regering gaf afgelopen week groen licht voor een wateroverheveling van 20,5 hm3 van het stroomgebied van de Júcar naar de waterdepots van het Vinalopó-dal in het binnenland van de provincie Alicante.Dit is een grote opluchting voor de akkerbouwers in dit gebied, dat vooral bekend staat vanwege de druiventeelt, zowel voor wijn als voor tafeldruifproductie. Maar er worden ook zomergroenten en fruitbomen verbouwd. De akkerbouwers waren de wanhoop nabij omdat er noch in de herfst en winter noch in de lente tot op heden veel regen was gevallen. De situatie veranderde al heel iets toen afgelopen vrijdag een fatsoenlijke bui viel die op sommige plaatsen 20 tot 25 mm regen bracht. De stuwmeren en waterdepots raken daarmee echter niet gevuld en de zomer staat voor de deur dus de wateroverheveling is een grote noodzaak. Ook de streken L’Alcantí en een deel van de Marina Baixa profiteren van de wateroverheveling uit het stroomgebied van de Júcar.

Elche FC viert 100-jarig bestaan met onverwachte overwinning


ELCHE – Voetbalclub Elche mag dit jaar dan een bijzonder slecht seizoen doormaken – het staat al sinds de eerste speeldag onderaan in de Primera Liga – maar afgelopen zondag was het toch even feest.Op die dag vierde de club namelijk haar honderdjarig bestaan en het deed dat met een onverwachte overwinning op Atlético Madrid, de club die de laatste weken zo goed in vorm was. Voor een goed gevuld stadion Vicente Martínez bleken de spelers van Elche gemotiveerd om het honderdjarig jubileum op te luisteren met een goede partij voetbal en de 1-0 overwinning zette de kroon op het feest. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft Elche twaalf punten minder dan de op één na laatste club in de rangschikking en zestien punten minder dan de eerste club die veilig is, dus degradatie is een feit.